ROGALANDSPERLER fra hav til fjell

/ Med Preikestolen, Kjerag og Trollpikken

Jæren og Ryfylke har noe av det ypperste norsk natur kan by på, og på denne turen får du sett høydepunktene folk kommer fra alle verdenshjørner for å oppleve:

Gled deg til: 

 • Trollpikken, verdensberømt over natten
 • Bakveien til Preikestolhytta
 • Gå i Tom Cruises fotspor til Preikestolen
 • Reinaknuten, seilingsmerke med tiltrekningskraft
 • Verdens lengste trapp, 4444 trinn
 • Kjerag, majesteten i Lysefjorden
 • Lokal mat på Byrkjedalstunet

Jæren er faktisk som et aldri så lite stykke Danmark i Norge. Her er det deilig å være norsk! Dette pannekakeflate landskapet har en syv mil lang kystlinje og kan skilte med landets flotteste sandstrender og sanddyner. Også tøffe surfere får utløp for eventyrlysten, her er det perfekte forhold for å beherske de til tider røffe elementene.

Lysefjorden er omgitt av mektige og dramatiske fjell, og Preikestolen gir storslått en ny mening der den troner 600 meter over fjorden. Ikke rart Preikestolen er blitt et verdenskjent turmål – og vi bør alle unne oss denne opplevelsen når vi er så heldige å ha den i vårt eget land.

Bli med på en kulturvandring med himmel og hav som følgesvenn!

Vanskelighetsgrad  4 støvler. 

Turen har allerede nok deltakere til å gjennomføres!

Last ned reiseprogram
 • Nyhet!
Reiseleder
Anne Kristin Rolstad

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 12.08.2020
 • Avreisested
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 6 dager
 • Lysefjorden ved Kjerag
 • Preikestolen, Rogaland
 • Steinkjerringa_Jæren_Foto Mette Østerhus
 • Jæren_Kongeveien_Foto Terje Rakke_Region Stavanger
 • Jærkysten, Rogaland
 • Børaunen, Rogaland
 • Jærkysten, Rogaland
 • Varhaug Gamle kirkegård, Jæren Foto Mette Østerhus
 • Kvassheim, Rogaland
 • Hå Gamle Kirkegård, Rogaland
 • Jæren, Rogaland
 • Preikestolen
 • Preikestolen, Rogaland
 • Reinaknuten, Rogaland
 • Flørli sett fra Lysefjorden
 • Flørli historiske kraftstasjon, Rogaland
 • Kjerag, Rogaland
 • Kjerag, Rogaland
 • Stavanger Gloppedalsura_Foto Edurado Grund_Region Stavanger
 • Byrkjedalstunet_Foto Edurado Grund_Region Stavanger
 • Bykjedalstunet_Lysstøperiet_Foto Eduarfo Grund Region Stavanger
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

STAVANGER - TROLLPIKKEN - «MOR NORGE» OG SYNESVARDEN - KONGEVEIEN PÅ JÆRKYSTEN

Ankomst Sola tidlig formiddag med fly eller oppmøte på egenhånd. Her venter buss og lokal guide. Turen går først mot Egersund hvor vi skal ta turen til den berømte Trollpikken som ble verdensberømt så og si over natten. Sent i juni 2017 ble den kappet av men etter kronerulling stod den opp igjen et par uker senere. I dag et yndet turmål.

Vi kjører videre til startstedet for vår neste vandring som går i Lyngheiene på Jæren. Vi starter ved Karten og går til Synesvarden med en flott utsikt over Jæren og Nordsjøen. Videre går vi til «Mor Norge» eller Steinkjerringa som de fleste sier. «Mor Norge» eller Steinkjerringa ble løfta opp på steinen 7. juni 1927 ved hjelp av en åtte meter høy steinbukk. Det er ingen selvfølge at statuen er plassert ut hit, i 1898 og -99 startet S. Neandros arbeidet med statuen. Han ble ikke ferdig med mesterverket og forlot det halvferdig for å reise til Amerika.

Den halvferdige statuen av «Mor Norge» sto ved jernbanestasjonen i Stavanger og skulle etter planen ødelegges. Men, i 1924 satt heldigvis Emelankton Aadnesen fra Nærbø i gang og samlet inn penger for å frakte statuen som den gang kostet kr 500. Pengebeløpet ble samlet inn fra et hundretalls personer fra Nærbø og Varhaug. Transporten fra Vigrestad og til Aniksdal foregikk med bil. Videre til Jolosten 4-5 km inn i heia, dette skjedde på hardt vinterføre og tok hele to år.

Videre kjører vi med bussen til Varhaug gamle kirkegård hvor vi vandrer på en turvei med den alltid skiftende sjøen på den ene siden og landbruk på den andre. Vi går langs den gamle Kongeveien og ender opp ved Hå Gamle Prestegard. Underveis spiser vi medbrakt nistepakke. Etter en flott tur kjører vi til vårt hotell for overnatting.

N.B. Egen pris for de som booker uten fly.

Måltider inkludert: middag

Lengde totalt: 15 km
Høydeforskjell: ca 150 meter

Steinkjerringa på Jæren. Foto Mette Østerhus
Dag 2

Bakveien til Preiksetolhytta og Preikstolen

Bilveien til Preikestolhytta ble bygget i 1961. Før den tid måtte alle gjester gå for å komme til hytta hvor det var flere merkede stier. Vi skal starte på stien mellom Oanes og Botne ved Heiatjørna. Turen går i det typiske Lysfjordterrenget hvor det er blankskurte grunnfjell og kraftige nedskjæringer.

Utsikten fra Hatten innover Lysefjorden er et skue, og vi får litt luftige partier før stien svinger seg i spiral opp på toppen. Rundt om klorer krokete «bonsai-furuer» seg fast og stien smyger seg  gjennom det røffe terrenget. Underveis passerer vi Ulvaskogshytta som var skjulested fra september til desember 1944 for 5 personer fra Kompani Linge. Vi ankommer Preiksetolhytta og tar pauser etterhvert for fotostopp og for å spise medbrakt nistepakke.

Ved Preikestolhytta tar vi en kort stopp før vi tar turen til Preikestolen, den mest kjente turistattraksjonen i Ryfylke og Rogaland og landets mest besøkte turistmål. Den svimlende utsikten kan gjøre enhver mo i knærne. Dette gjør oss ekstra stolte av norsk natur! (Om været skulle vise seg fra sin beste side, kan vi vurdere å gå opp etter midnatt og få med oss soloppgangen).

Vi skal overnatte ved prisbelønte Preikstolen Fjellstue. Fjellstua ligger nydelig og skjermet til med utsikt over Refsvatnet, og er kjent for sitt gode kjøkken.

Måltider inkludert: Frokost, selvsmurt nistepakke og middag

Lengde totalt: 16 kilometer
Høydemeter: 400 meter

Preikestolen er et fantastisk skue. Tør du nærme deg kanten?
Dag 3

Reinaknuten - seilingsmerke med tiltrekkningskraft

Frokost og smøring av nistepakke. Vi kjører til Bjørheimsbygd, og vi vil se lande- og seilingsmerket Bjørheimskjeften som blir dannet av fjellene Holtaheia og Reinanuten. Terrengsyklist Gunn Rita Dahle og politiker Hadia Tajik er født og oppvokst i bygda. Vi kjører svinger av og kjører opp mot et hyttefelt hvor turen starter.

Den første kilometeren opp til Strandabrynene, går fra glissen furuskog og over i lyngheier. Videre er det en noe brattere kneik opp på sørvestsida av Krossen – før det flater ut vel en kilometer. Vi krysser etterhvert grensen mellom Strand og Hjelmeland kommune. Den siste biten opp til Reinaknuten har en stigning fra 600 til 748 m.o.h. og er turens hardeste parti. Fra Reinaknuten er det på klare dager et praktfullt skue over store deler av Rogaland, fra ytterste holmer i vest til de høyeste fjelltopper innerst i Ryfylke. Ruten til «Reinanuten» er første del av en gammel ferdsels- og driftevei til Årdal og Årdalsheiene. Vi tar samme vei tilbake, og skulle vi klare en ekstratur og været er bra, tar vi turen til Holtaheia og en tur opp til Topphøna.

Måltider inkludert: Frokost, selvsmurt nistepakke og middag

Lengde: 10 kilometer
Høydemeter: 430 meter

Reinaknuten, Rogaland
Dag 4

Flørli trappene - klippevandring

Frokost og smøring av niste pakke før vi skal ta turen inn Lysefjorden med rib-båt. Opplevelsene står i kø på veien innover fjorden hvor vi får med oss fjellformasjonene i området rundt Preikestolen. Her vil du få en følelse av overhengende fjellformasjoner  siden vi ligger godt inn mot fjellene og hvor vi gjør en kort stopp under Preikestolen. Vi tar en kort stopp ved «Fantahålå» og «Wiskey-fossen» og er vi heldige vil si sikkert se sel på veien innover.

Vi ankommer bygda Førli som ligger i Lysefjorden. Denne lille bygda ble i si tid bygd opp rundt Flørli kraftverk som ble etablert i 1918 og startet med vannkraftutbygging i 1920. Kraftstasjonen skulle gi kraft til et elektrosmelteverk. Smelteverket ble aldri bygd, og kraften ble istedenfor levert til Stavanger Elektrisitetsverk. I dag er stedet mest kjent for sine 4444 trappetrinn opp til Tropperkosnuten – verdens lengste trapp. I dag er det 13 bolighus, og stedet er blitt et turiststed som en følge av kulturminnene fra det gamle kraftverket. Første gruppe som kommer med båten slapper av til neste gjeng kommer.

Når alle er samlet, tar vi fatt på 4444 trappetrinn til toppen, videre følger vi den gamle anleggsveien frem til dammen i Stora Flørvannet. Herfra går vi ned den merkede løypa, den over 100 år gamle Rallarstien tilbake til Flørli. Tillater tiden det, tar vi med oss den nye turen Flørli klippevandring på ettermiddagen. Vi skal igjen møte vår skipper på rib-båten som tar oss i to puljer inn til Lysebotn. I dag skal vi overnatte i Lysebotn  på Lysefjorden Turisthytte.

Måltider inkludert: Frokost, selvsmurt nistepakke og middag

Lengde: 5 kilometer
Høydemeter: 740 meter

Fra Flørli går det 4444 trappetrinn oppover fjellsiden.
Dag 5

Majesteten i Lysefjorden - Kjerag

Kjerag er majesteten i Lysefjorden. Med sine 1000 loddrette meter blir selv Preikstolen liten. Selve Kjeragplatået er goldt med mye stein og blankskurte berg. Den loddrette og blankskurte granittveggen har lenge vært beundret fra fjorden, men besøket til platået og bolten har de siste årene tatt helt av.

Vi starter vår fottur ved Øygardstølen som starter med en kraftig stigning over den første fjellryggen. Turen går opp og ned med stigninger og når toppen er nådd er stien i åpnet og lett terreng og hele tiden med luftig utsikt mot Lysefjorden.

Måltider inkludert: Frokost, selvsmurt nistepakke og middag

Lengde: 10 kilometer
Høydemeter: 570 meter

I kveld skal vi sove på Byrkjedalstunet, som er et sted med særpreg. Stedet var tidligere ysteri før det ble bygget om til spisested, lysstøperi og nå overnatting. Vi får oppleve den gode maten og overnatte på et sted hvor alle rom har sine særpreg og hvor historien står i sentrum.

Kjerag, Rogaland
Dag 6

Bykjedalstunet - Månafossen – hjemsted

Frokost og smøring av nistepakke. Før vi forlater Byrkjedalstunet må vi en tur innom Lysstøperiet før turen går til Gloppedalsura som ligger på grensen mellom Gjesdal og Bjerkreim og som sies å være Nord-Europas største steinrøys.

Etter en kort stopp kjører vi til Frafjord. Her starter dagens tur til Månafossen, Rogalands største foss og Norges niende største foss i fritt fall. Her er det mulig å klatre Via Feratta for de som ønsker (ikke inkl. i prisen). Stien opp til Månafossen er til dels bratt og ulendt, men på de bratteste stedene er det satt opp trapper og kjettinger til å holde seg i. Fra stien får en utsyn over Månafossen som har et fritt fall på 92 meter. Fossen er verna og er en av Rogalands største turistattraksjoner.

Vi fortsetter turen inn Måndal og besøker friluftsgården Mån. Mån var den første gården som ble ryddet i Fidjadalen – trolig allerede i tidlig middelalder. På den frodige grassletta rundt hovedbygningen finnes det en rekke lett synlige rester etter fjellgården som var i bruk fram til 1915. Våningshuset som Jæren Friluftsråd har restaurert, er den eneste bygningen som står igjen. Etter en lunsjpause tar vi turen tilbake. Busstransport til Sola for avreise til hjemsted eller individuell  hjemreise.

Måltider inkludert: Frokost og selvsmurt nistepakke 

Lengde: ca 3 kilometer
Høydemeter: 315 meter

Lysefjorden ved Kjerag

Reisebetingelser

Vanskelighetsgrad 3+/4 støvler. Se informasjon under hver dagsetappe. Turen krever at en er i god fysisk form, er vant til ulendt terreng samt har erfaring med turer i ulendt terreng. Dagsprogrammet kan bli endret dersom vær og forhold krever det.

Alt dette er inkludert:

 • All busstransport i henhold til program
 • 5 overnattinger hotell inkl. frokost og middag
 • Båttur Lysefjorden
 • 5 lunsjpakker
 • Turleder

Dette er ikke inkludert:

 • Reise til og fra oppmøtested*
 • Drikke til maten
 • Niste dag 1
 • Via Ferrata, Månafossen

*Når man kjøper en reise uten transport til/fra startstedet, er det den reisendes ansvar å møte på avtalt sted og til avtalt tid for videre transport/program med gruppen. Eventuelle forsinkelser eller uteblivelse fra kundens side gir ikke rett til prisavslag eller erstatning for tapt arrangement, det være seg for hele eller deler av programmet. Det samme gjelder om det blir endringer i gruppens reise eller flytider som eventuelt påvirker kundens egne bestillinger og reservasjoner.

Ta gjerne kontakt med oss for tilbud på flybilletter.

Krav til deltakerne. Deltakelse foregår på eget ansvar. Dette elementet er mer fremtredende på en fottur enn på de fleste pakkereiser. Det er deltakers ansvar å sjekke med sin lege om man er i god nok form/har god nok helse til å delta på reisen. Det vises for øvrig til informasjon om beskrivelse under hver tur. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål knyttet til dette.

Forbehold. Prisen er basert på minimum 15 deltakere. Skulle det bli færre deltakere, forbeholder vi oss retten til å øke prisen noe. Turen har nok påmeldte deltakere til å kunne gjennomføres.

Overnatting.
Bryne Kro og Hotell
Preikestolen Fjellstue
Lysefjorden Turisthytte
Bykjedalstunet

NB: Vi har kun én ledig romtype på Preikestolen Fjellstue – dette er et rom med køyeseng og felles bad. Disse er ikke store nok til å dele med andre enn sine nærmeste. Dette rommet gir noe fratrekk i prisen sammenlignet med vanlige rom med privat bad.  På de tre andre overnattingsstedene vil alle våre gjester få privat bad og twinsenger.

Bagasje/klær/utstyr. Forslag til pakkeliste blir utsendt før avreise.

Kart. Ønsker du å lese om turene gå inn på ut.no