Cuba – livsglede, solskinn og hjertevarme

/ Visste du at å bo på Hotel Nacional er halve opplevelsen på Cuba?

Vi bor hele fire netter på ærverdige Hotel Nacional i Havanna – her går vi i fotsporene til Winston Churchill, Frank Sinatra, Nat King Cole, Marlene Dietrich og John Wayne!

Gled deg til:

 • Sjarmerende, shabby Havanna – byvandring i hjertet av gamlebyen er virkelig en opplevelse!
 • Gode hotell rett ved stranden i Cienfuegos, Trinidad og Varadero
 • Opplev Hemingways Havanna – favorittkafeen og favorittbaren hans er med.
 • Middag på «paladar» – en privat, familiedrevet restaurant som virkelig setter smaksløkene i sving
 • Besøk Grisebukta og lær om Cubas knusende seier over de amerikanske styrkene
 • Se Che Guevaras kjempestatue og mausoleum i Santa Clara
 • Senk skuldrene og slapp helt av på Varaderos pudderhvite strender på 5* hotell

Rullende gamle amerikanske biler, revolusjon, sigarer – bybildet i Gamle Havanna på Cuba er som klippet ut av en film fra 50-årene. Revolusjonen i 1959 preger fortsatt dagens samfunn, og historien er til å ta og føle på. I Trinidad går du på steinbelagte gater og får et innblikk av byen som tidligere var preget av stor velstand på grunn av sukkerproduksjon, direkte eksport og lite kontroll fra sentralmyndighetene. Byen er Cubas nest eldste, godt bevart og står på UNESCOs verdensarvliste.

Rundreisen på Cuba avsluttes med et par late dager på hvite strender og krystallklart vann i Varadero for avslapning og bearbeiding av de mange inntrykkene du har fått på turen. Den som vil oppleve det autentiske Cuba, bør reise nå!

Last ned reiseprogram
 • reis med trygve torgersen til cuba - han kjenner landet svært godt!
Reiseleder
Trygve Torgersen

Avreiser

 • Avreisedato 29.11.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 12 dager
 • Cuba
 • Havanna Cuba
 • Havanna Cuba
 • Havanna Cuba
 • Havanna Cuba

Før revolusjonen i 1959 var Cuba et fristed for mafia og søkkrike forretningsmenn. Havanna var kjent for sine hoteller og kasinoer og mange flotte amerikanske luksusbiler rullet i byens gater. Siden den gang har byen på mange måter stått stille, i alle fall i sentrale bystrøk. Og de amerikanske bilene ble vedlikeholdt med egen deleproduksjon i Russland! Bybildet i Gamle Havanna er derfor som klippet ut av en film fra 50-årene…

Cuba er kjent for sitt velfungerende skole- og helsevesen, og mange har sett på Cuba som et land med rettferdig fordeling av godene, – en idyll midt i det karibiske hav. Men da kommunismen i Russland og Øst-Europa falt sammen i 1989, mistet Cuba sine handelspartnere og gikk inn i en dyp økonomisk krise, og mange cubanere lever i dag under fattigdomsgrensen. Dette preger også opplevelsen av dagens Cuba. På den ene siden opplever vi det vakre, det eksotiske og særegne, på den andre siden en befolkning i daglig strev for å få endene til å møtes, og hvor folk med høyeste akademiske utdannelse, heller velger å jobbe i turistindustrien med mulighet for bonus i form av tips.

Men midt i dette ønsker Cuba oss velkommen til gammel kultur, feiende musikk, vakker natur, godt klima, innbydende strender… og håndrullede sigarer med duft av fortidens storhet, den gang Havanna var spanjolenes fremste by i den nye verden! Det blir spennende å se hva den nye åpningen fra USA innebærer. Blir det snart en ny tid på Cuba?

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Norge - Havanna

Avreise fra Gardermoen med Air France om morgenen*, via Paris, med ankomst til Havanna om sen ettermiddag lokal tid. Med 6 timers tidsforskjell og en lang flytur bak oss, blir det godt å gå til ro. Turen går direkte til sagnomsuste Hotel Nacional som ligger vakkert og majestetisk på en høyde over havet med fantastisk hage og sus av gammel historie. Vi kunne absolutt bodd billigere, på lavere standard eller utenfor byen, i den nye bydelen Miramar. Men det vil vi ikke! Vi vil at våre gjester skal oppleve Hotel Nacional med den atmosfære og magi som bare finnes akkurat der! Det drar pris, men maksimerer definitivt opplevelsen!

* Flytider oppgis ved bestilling, og evt. endringer oppdateres fortløpende på «Min side» som genereres ved påmelding.

Vi bor sentralt på Hotel Nacional i Havanna. Det er selve Ikon-hotellet i byen med historisk sus og setter en fantastisk ramme rundt oppholdet!
Dag 2

Opplev Havanna - til fots gjennom gamlebyen og besøk på sigarfabrikk

Dagen starter med et besøk til en av Cubas berømte sigarfabrikker. Her får vi se hvordan tobakken blir bearbeidet og sigarene håndrullet for eksport til verdensmarkedet. Eksklusive sigarer er selve varemerket for Cuba! Så er det tid for å utforske Cubas hovedstad, Havanna. Gamlebyen står på UNESCOs liste over «World heritage». Her vandrer vi gjennom fascinerende gater og plasser og besøker det berømte Revolusjonsmuseet som gir et godt innblikk i Fidel Castro og Che Guevaras imponerende innsats for å felle det sittende Batista-regimet på slutten av 1950-tallet. Muséet holder hus i regjeringspalasset, selve hjertet til det gamle regimet!

La Habana Vieja (Gamle Havanna) med sine flotte bygninger og sjarmerende gater bærer preg av gammel storhet. Med utenlandsk hjelp er byen under oppussing etter merkbart forfall de siste 50 år etter revolusjonens seier i 1959. Vi spiser lunsj på forfatteren Ernest Hemingways stamkafe Bodeguita del Medio hvor atmosfæren er intim og eksotisk.  Vi skal innom den andre av Hemingways favorittsteder El Floridita før vi returnerer til hotellet og slapper av i det deilige parkanlegget eller i svømmebassenget.

Om kvelden har vi middag inkludert på hotellet og de som har lyst kan besøke til hotellets berømte kabaret etter middagen. (F/L/M)

Dag 3

Bli kjent med Havanna - besøk på Havana Club rom-museum

Etter frokost går turen til Cabaña-fortet som ligger på et høydedrag med utsikt over havnebassenget og byen. I løpet av dagen skal vi også se Capitolio Nacional, den ærverdige gamle kongressbygningen som Castro ikke ville bruke og som nå er under oppussing. Videre går turen til Revolusjonsplassen i den nye delen av Havanna. Her er det et berømt monument over frigjøringshelten José Marti som ledet frigjøringen fra Spania på slutten av 1800- tallet. Han er hedret overalt på Cuba og i nesten hver eneste by eller landsby finnes det en statue av ham. På revolusjonsplassen finner vi også det berømte ansiktet av Che Guevara og bygningen hvor Fidel Castro har sitt kontor. Dagens lunsj blir på restaurant Dominica.

Etter lunsj besøker vi Museo Havana Club. Havana Club er landets mest berømte rom fra sukkerrør. Sukker er Cubas største landbruksprodukt, og rom et av de viktigste underproduktene.

Om kvelden blir det tilbud om middag på en såkalt paladar, en privat restaurant som cubanske myndigheter har gitt tillatelse til selv om privat næringsliv i utgangspunktet er kontrarevolusjonært. (F/L)

Bybildet i gamlebyen i Havanna
Dag 4

En dag i Hemingways fotspor

I dag skal vi gå i forfatteren Ernest Hemingways fotspor. Etter frokost går turen til et lite grønnsaksmarked i San Fransisco de Paula, og videre til museet i huset der Hemingway bodde fra 1939 til 1960. Han forærte hus og hage til det cubanske folket som i dag kan få oppleve atmosfæren i hans hjem gjennom mer enn 20 år, og se yachten El Pilar som står utstilt i hagen.

Herfra går turen til landsbyen Cojímar hvor fiskebåten hans lå fortøyd og hvor han hentet modellen for boken «The old man and the sea» som brakte ham Nobels litteraturpris i 1954. Hemingway var nært knyttet til havet og var en ivrig sportsfisker.

Like ved marinaen spiser vi lunsj på restauranten Terrazas de Cojimar hvor Hemingway ofte spiste, men hvorfra han enda oftere fikk maten brakt hjem til sin vakre villa.

Ettermiddagen er fri til egen disposisjon, og byr på rike muligheter til å ånde inn den eksotiske atmosfæren i bybildet, ta en kopp cubansk kaffe og en ekte cubano (sigar) på en av de tallrike fortausrestaurantene, eller shoppe cubansk kunsthåndverk på markedet. Om kvelden tilbyr reiseleder felles middag for de som har lyst. (F/L).

Dag 5

Havanna til Cienfuegos via Grisebukta

I dag setter vi kursen østover mot byen Cienfuegos som ligger ved den vakre Jagua-bukta. Fra Havanna kjører vi på den brede Autopista Nacional, en 6-felts motorvei som russerne i sin tid bygde, og hvor det er svært god plass til den beskjedne trafikken! Fra motorveien svinger vi av mot sør og kjører inn i våtmarksområdet Guamá. Her lever en egen krokodilleart som bare finnes på Cuba og som vi får se i et parkanlegg på stedet. Det blir også en båttur ut til en liten øy i en lokal innsjø hvor det er anlagt en urbefolkningspark til minne om Taíno-folket som ble utryddet av spanske conquistadorer.

Etter lunsj går turen videre til Grisebukta hvor USA under president Kennedy 14. mars 1961 mislyktes i sitt berømte invasjonsforsøk. I Playa Girón vant Cuba en knusende seier over amerikanerne! Det er selvsagt behørig markert med et lokalt museum som vi avlegger et besøk. Herfra reiser vi videre til Cienfuegos som er en pittoresk by i kolonistil. Vi skal bo på Hotel Jagua som ligger ved stranden utenfor byen. Om kvelden blir det middag på hotellet. (F/L/M)

Dag 6

Byvandring i vakre Cienfuegos - vi fortsetter til Trinidad

Vi tar det litt med ro fra morgenen før vi drar på sightseeing i Cienfuegos. Byen var tidligere et av de fremste industrisentra på Cuba, men etter innføringen av spesialperioden i 1989, har mange av byens fabrikker måttet stenge dørene. Hovedgaten preges av fordums rikdom, og dagens bulevard (gågate) er overraskende godt vedlikeholdt. Byen har en god havn og har vært sentral i produksjon og eksport av bomull og sukker gjennom flere generasjoner!

Etter lunsj i Cienfuegos går turen østover til nabobyen Trinidad hvor vi sjekker inn på Hotel Brisas Trinidad del Mar, som ligger rett på en lekker strand. Her har vi bestilt et såkalt «all inclusive»-konsept til vår gruppe. (F/L/M)

Dag 7

Bli kjent med Trinidad

Etter frokost skal vi utforske byen Trinidad, en av Cubas eldste og best bevarte byer som også står på UNESCOs verdensarvliste. Trinidad var i tidligere tider preget av stor velstand på grunn av sukkerproduksjon, direkte eksport og lite kontroll (beskatning) fra sentralmyndighetene. Første stopp blir «Valle de los Ingenios» (Sukkermølledalen), og slavegodset Manaca Iznaga. Videre skal vi besøke et lokalt museum som gir oss et inntrykk av levesett og arkitektur opp gjennom Trinidads historie. Vi besøker også La Canchachara hvor vi får smake en lokal drink akkompagnert av levende musikk. Dagens lunsj blir på restaurant Plaza Mayor i sentrum.

Om ettermiddagen blir det retur til hotellet på stranden noen kilometer utenfor byen. Om kvelden blir det tilbud om en tur inn til Casa de la Música i Trinidad for de som har lyst. (All inclusive)

Dag 8

Trinidad - Santa Clara - Varadero

I dag går turen til byen Santa Clara hvor det er reist et stort minnesmerke over revolusjonshelten Che Guevara. Che Guevara ligger gravlagt under dette monumentet. Hans historie er svært spesiell, helt fra han i unge år som fersk lege utvandret fra Argentina, via revolusjonen på Cuba, til han i 1967 ble skutt av en CIA-agent under forsøk på å organisere en væpnet revolusjon i Bolivia. Videre får vi også se det såkalte Tren blindado, et pansret tog med troppetransporter som daværende president Batista i desember 1958 sendte for å bekjempe Fidel Castro og Che Guevara, men som Che Guevara beseiret. Denne hendelsen ble avgjørende for revolusjonens endelige seier. Lunsjen blir på restaurant La Granjita.

Fra Santa Clara går turen videre til Varadero med innkvartering om kvelden på Hotel Meliá Marina (5 *) der vi skal bo de siste nettene. (All inclusive).

Dag 9

Varadero, karibia på sitt beste

Fridag i Varadero som ligger 140 km fra Havanna og er Cubas fremste område for sol- og badeferie. Varadero tilbyr vakre, hvite strender, krystallklar blågrønn sjø og godt utbygd infrastruktur og aktivitetstilbud. På hotellet har vi all mat og drikke inkludert og kan nyte sol og sommer før vi igjen setter kursen mot nord. (All inclusive)

Dag 10

Varadero med sjø, strand og hvile

Fridag i Varadero. Om kvelden møtes vi til avskjedsmiddag på en av hotellets restauranter. (All inclusive)

Dag 11

Varadero - Havanna - Norge

I dag er vi kommet til siste dag på Cuba, og bussen tar oss tilbake til flyplassen utenfor Havanna hvor flyet letter med kurs for Amsterdam sen ettermiddag eller kveld. (F)

Dag 12

Hjemkomst

Ankomst Amsterdam og videre tilslutning til Norge. Ankomst utpå dagen.*

* Flytider oppgis ved bestilling, og evt. endringer oppdateres fortløpende på «Min side» som genereres ved påmelding.

Vi tar forbehold om programendringer, rekkefølge eller bytte av oppgitte restauranter pga forhold som ligger utenfor Escape Travel sin kontroll.

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise t/r med Air France/KLM fra Gardermoen via Paris eller Amsterdam til Havanna
  (pris på fly fra andre byer i Norge på forespørsel)
 • Visum til Cuba
 • Ti netter på gode hoteller
 • Måltider som nevnt i programmet
 • Drikke til de fleste måltider
 • Transport og inngangsbilletter
 • Engelsktalende lokal guide
 • Norsk reiseleder med fra Oslo

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Tips på Cuba, cirka 50 euro
 • Avbestillings- og reiseforsikring

HOTELLER
Det er mange hoteller å velge i på Cuba. Vi har gjort et utvalg med tanke på god kombinasjon av beliggenhet og kvalitet i forhold til vårt program. I Havanna har vi valgt ærverdige Hotel Nacional som ligger vakkert og majestetisk på et høydedrag over havnegaten «El Malecon». Dette hotellet var selve symbolet på det gamle Cuba før revolusjonen og har en helt spesiell atmosfære.

HAVANNA:
Hotel Nacional
Tel +537 836 3564 (til 67)

CIENFUEGOS:
Hotel Jagua
Tel + 53 43 55 1003

TRINIDAD:
Hotel Brisas Trinidad del Mar
Tel +53 41 99 6500

VARADERO:
Hotel Meliá Marina Varadero
Tel +53 45 66 7330

ANNEN VIKTIG INFORMASJON

FLYREISE
Ønsker du annen avreise-by, kontakt oss for tilbud.

PASS OG VISUM
(Gjelder norske statsborgere) Passet må være maskinlesbart og gyldig minst 6 mnd. regnet fra dato for hjemkomst. Visum til Cuba er et såkalt «turistkort» som vi skaffer via konsulatet, og det er kun nødvendig å sende oss kopi av tittelsiden i passet. Visum består av to deler. Ene delen beholdes av passkontrollen ved innreise, den andre må oppbevares og innleveres ved utreise. Ved tap av gjenparten må det kjøpes nytt ved utreise (pris ca € 25,-).

TURISME PÅ CUBA
Cuba har opplevd en stor turiststrøm de siste årene, med over tre millioner turister hvert år. Dette setter statens turistmaskineri på en stor prøve, noe som er blitt mer merkbart det siste året. Ikke alt «går på skinner». Varmt vann kan utebli på hotellene, busser kommer ikke alltid når de skal, programposter som må endres eller flyttes på, etc. Men dette er en del av Cuba, og overraskelser som kan komme må tas med godt humør. Vi må derfor ta forbehold om endringer i programmet, men vi vil stå på for at du skal få en opplevelsesrik reise til dette fantastiske annerledeslandet.

VAKSINER
Det kreves ingen vaksiner ved innreise til Cuba, bortsett fra at gulfebervaksine kreves av alle som ankommer direkte fra et søramerikansk land. Det anbefales forøvrig å være oppdatert på difteri/stivkrampe, polio og hepatitt (Twinrix). Ta kontakt med ditt lokale helsekontor eller fastlege i god tid før utreise.

TELEFON
Norske mobiltelefoner har god dekning på Cuba. For øvrig kan man få kjøpt telefonkort og ringe fra automater utendørs. Man kan også ringe fra hotellene, men det er dyre påslag og man kan risikere å måtte betale for ett minutt selv om man ikke får svar.

STRØM
Det vanlige på Cuba er 110 V, men noen hoteller har også uttak for 220 V. Som regel er støpslene kombinert for runde og flate plugger, men standarden er flate (som i USA) og for å være på sikre siden lønner det seg å ha med adapter. NB: Det får du ikke tak i på Cuba!

PENGER/VALUTA
All handel med turister foregår i såkalte konvertible pesos (CUC) som kjøpes på Cuba med Euro. Det er også mulig å veksle til seg ordinære cubanske pesos, men på en turistreise er det vanskelig å få brukt disse. Ta med nok kontanter i Euro (sedler). Minibanker finnes, men har høye gebyrer på kontantuttak (11 %). Det enkleste er å veksle i vekslingshus kalt CADECA. Det er mulig å betale med kort flere steder, men det legges gjerne 11 % på prisen. Amerikanske kredittkort avvises, de sikreste er Visa, Master og Eurocard. På en tur med de fleste måltider inkludert, er nødvendige daglige utgifter stort sett begrenset til litt suvenir, tips etc. USD kan også veksles inn på Cuba, men det beregnes en skatt på 10 % på innveksling. I Varadero er det innført «Eurosone» som gjør det mulig å handle direkte med Euro-sedler.

HANDEL/SOUVENIR
Det finnes markeder for kunsthåndverk både i Havanna, Trinidad og Varadero. Det er spesielt utskårne figurer i tre som utmerker seg. Ellers er det sigarer som er den store handelsartikkelen på Cuba. Cubanske sigarer er verdensberømte for sin kvalitet. Salget av disse foregår i statlige butikker over hele landet med like priser. Det foregår et omfattende svartebørssalg til svært rimelige priser, men mange blir lurt av falsk vare i «ekte» innpakning. Man kan også få kjøpt hjemmelagede sigarer til en billig penge, men selvsagt uten kvalitetsgaranti. De mest kjente merkene er Cohiba og Montecristo.

FRIKVELDER
På frikveldene i Havanna legger vi til rette for felles middag og/eller utflukter til ulike musikkopplevelser for dem som ønsker det!

TIPS
Det forventes tips overalt på Cuba, gjerne 10 % eller ca én euro. Mange arbeider i turistindustrien utelukkende med tanke på tips. Offisielle lønninger er svært lave, og tips utgjør derfor det meste av inntekten. På denne reisen utgjør tips til guide og sjåfør 50,- euro pr. deltager. Dette kan virke høyt, de lokale lønninger tatt i betraktning, men problemet er at både guide og sjåfør «plikter» å dele tipsen med kolleger på kontorene. I mange situasjoner kan tipsing på Cuba virke «obligatorisk» og det er godt å ha en del mynter (konvertible pesos) for hånden og bruke disse til tipsing, særlig på hotellene hvor piccoloer og stuepiker kan være svært ubeskjedne!

BAGASJE
Fri bagasje på flyet er 1 kolli pr. person á inntil 23 kg. I tillegg kommer håndbagasje på maks 12 kg.

MAT/MÅLTIDER
Vi har forholdsvis god erfaring fra våre grupper til Cuba vedrørende mageproblemer. Likevel anbefaler vi våre deltagere å sørge for god håndhygiene og være kritisk til salater og kalde retter. Drikk bare vann fra flaske! De aller fleste måltider er inkludert i prisen. Til de måltider som ikke er inkludert, vil reiseleder tilby felles bespisning for dem som ønsker det! Det er dårlig tilrettelagt for glutenallergi på Cuba, så vi anbefale cøliakere å ta med eget brød på reisen. Til lunsj og middag er det normalt ikke noe problem å få glutenfri mat.

TIDSFORSKJELL
Cuba ligger 5 timer etter GMT, dvs. 6 timer etter norsk normaltid. Cuba har sommertid i månedene mars – september og har da minus 4 timer GMT.

KLÆR/KLIMA
Cuba har godt klima året rundt og regndagene er noenlunde jevnt fordelt gjennom året, dog mest regn fra mai til oktober. I november ligger gjennomsnittstemperaturene på 27ºC (dag), 21ºC (natt), 26ºC (badevann) og gjennomsnittlige regnværsdager 5-6 (ca 80 mm totalt). Ta med sommertøy, godt fottøy til utfluktene og en paraply eller lett regnjakke. Husk gode sko!

LITTERATURLISTE
Mange har lyst til å lese seg litt opp på Cuba før avreise. Her følger noen boktitler som kan være aktuelle:

 • Vegard Bye: Dette er Cuba – alt annet er løgn! Spartacus 2014
 • Even Sandvik Underlid: Det nye Cuba. Reisefortellinger. Manifest.no 2012
 • Österlin/Gran: Cuba: En annen verden er mulig. Cubaforeningen i Norge, 2005
 • Øyvind Johansen: Cuba – folket under glassklokken. Cappelen 1999
 • Finn Gustavsen: Cuba lever! Cappelen 1995

GEOGRAFI
Cuba ligger bare 170 km fra sørspissen av Florida (Key West) og er den største av øyene i Det karibiske hav med sine 110 922 km2, en lengde på 125 mil og en bredde som varierer fra 31 til 191 km. Det bor vel 11,3 millioner mennesker på Cuba, hvorav 2,2 millioner i hovedstaden «La Habana» (Havanna).

FIDEL CASTRO
At denne lille staten siden revolusjonens seier den 1. januar 1959 har holdt stand mot alle trusler og økonomisk boikott fra sin mektige nabo USA, har fascinert og forundret en hel verden. Geriljasoldaten og presidenten Fidel Castro er blitt et symbol på den uredde leder som taler stormakten midt i mot; – slik det karakteristisk står på et svært skilt, vendt mot USA langs havnegaten i Havanna: «Imperialister, vi er overhodet ikke redde for dere!» Fidel Castro ble født 13. august 1926 og døde 25. februar 2016. Han overlot presidentembetet til sin 6 år yngre bror Raúl i 2006 på grunn av sykdom. 19. april 2018 overtok Miguel Diaz-Canel som president. Han er født i 1960 og den første presidenten som er født etter revolusjonen i 1959.

CHE GUEVARA
På Cuba ble legenden Che Guevara skapt. Ernesto Guevara la som nyutdannet, argentinsk lege ut på en rundreise i Latin-Amerika og ble opprørt over den sosiale urettferdighet han opplevde i land etter land. Til slutt kom han til Mexico hvor han i 1955 traff Fidel Castro som fra sitt eksil planla en væpnet revolusjon i hjemlandet. De to fant hverandre politisk og ble begge lederskikkelser i den cubanske revolusjonen. Kallenavnet «Che» kommer fra det argentinske uttrykket «che» som puttes inn titt og ofte som en slags pauseformulering i dagligtalen.

ØKONOMI
I dag er Cuba økonomisk svært preget av sammenbruddet til det tidligere Sovjetunionen og fortsatt boikott fra USA, til tross for at Barack Obama gjorde sitt for å normalisere forbindelsene. For den jevne befolkning er det mangel på det meste og de må greie seg knappe rasjoner av livsnødvendige matvarer. Også på hotellene merker vi knappheten. Turisttransporten står overfor store utfordringer, og det hender dessverre at det oppstår forsinkelser og kapasitetsproblemer. Men landet er grønt og frodig, gjestfritt og eksotisk, – og midt i politiske problemer og materiell knapphet holder den jevne cubaner motet oppe og inviterer oss til en kulturopplevelse på øya som de alle sammen er så glad i og stolte av… og hvor vi i Norge faktisk har en del å lære, spesielt innenfor skole- og helsevesen! Akkurat nå gjenstår det å se hva den nye administrasjonen i USA vil foreta seg. President Obama ønsket å lempe på blokade og restriksjoner, – mens  Donald Trump har forsøkt å reversere dette. I mens har turiststrømmen fra USA ført til alt for høye priser på Cuba i forhold til det produktet de tilbyr, og cubanerne selv er spente og usikre på framtiden. Men en ting er sikkert, – den som vil oppleve det autentiske Cuba, bør reise nå!

Trygve Torgersen

Reiseleder

Reiseleder

Trygve Torgersen blir med som reiseleder. Han er bosatt i Stavanger og har tidligere bodd og arbeidet sju år i Latin-Amerika. Trygve snakker flytende spansk og har vært reiseleder for Escape Travel til Cuba og Latin-Amerika på en lang rekke turer siden 2004. Han kjenner Cuba meget godt og vil stå til gruppens disposisjon og sørge for en vellykket og minnerik reise til dette eksotiske landet!