Eventyrslottet Peles. Imponerende!

Elvecruise på Donau og rundreise i Transilvania

/ Bli med inn i Draculas rike

Denne reisen er som en liten forundringspakke med det beste fra øst i Europa. Først et tredagers elvecruise på Donau med det førsteklasses skipet MS River Navigator, før vi kjører inn i det mytiske og sagnomsuste Transilvania. Transilvania er kanskje mest kjent for Draculas blodtørstige bitt og «Dracula-slottet» Bran Castle, kjent fra Bram Stokers fortellinger.

Men Transilvania er så mye mer! Her er vakre middelalderbyer som oser av stemning, brostensbelagte gater, staselige eventyrslott og en variasjon i landskap og natur som du ikke kan tenke deg før du har sett det selv. De som drar hit, drar ofte tilbake.

Gled deg til:

 • Å være med på en spennende rundreise med vår dyktige reiseleder og Romania-ekspert Trond Aspaas.
 • Å seile gjennom Jernporten, den naturskapte kløften som er en av de vakreste strekningene langs Donau.
 • Besøk på vingård med vinsmaking.
 • Besøk i Sighisora, Draculas fødeby med sine pastellfargede hus – en unik middelalderby.
 • Hovedstaden Brasov, byen med skyhøy sjarmfaktor.
 • «Dracula-slottet» Bran Castle, veldig flott og litt nifst!
 • Villa Primaverii, se hvor diktatoren Nicolae Ceausescu levde i vanvittig luksus.

Klikk her for vårturen 2020

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 10 980,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 29.10.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 8 dager
 • Utflukter og alle måltider inkludert
Reiseleder
Trond Aspaas

Avreiser

 • Avreisedato 29.10.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 8 dager
 • Priser fra 10 980,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

OSLO–BEOGRAD

Byrundtur og serbisk aften

Avreise fra Oslo tidlig om morgen – mellomlanding og flybytte i München. Vi ankommer Beograd ved lunsjtider. Etter en kort kjøretur fra flyplassen, sjekker vi inn på vårt flytende hotell og spiser lunsj om bord på MS River Navigator.
Etterpå blir vi med på en inkludert byrundtui Serbias hovedstad, Beograd. Her ser vi blant annet Kalemegdan-festningen, den ortodokse katedralen, rådhuset, prinsesse Ljubicas-palass og St. Markus-kirken.

Etterpå kjører vi tilbake til skipet hvor vi møtes til en velkomstdrink før middag. Om kvelden er det inkludert serbisk aften og folkloreshow om bord. Det blir også fremvisning av de håndstrikkede Sirogojno-genserne som er viden kjent for sine vakre landskapsmotiv. Om natten legger skipet ut fra Beograd med kurs for Jernporten. (L, M)

Utsikt over Donau og Beograd.
Dag 2

JERNPORTEN

Minner fra oldtiden og ansiktet i fjellet

I løpet av natten har skipet tatt seg frem til begynnelsen av den 120 km lange naturskapte kløften – kalt Jernporten – vi skal seile gjennom i dag.

NYHET 2019
Du kan velge å bli om bord og nyte utsikten fra skipet hele dagen, eller du kan bli med på en valgfri formiddagstur med buss (35 euro).  Vi går i land ved Golubac-festningen som ligger ved inngangen til kløften. Den imponerende festningen med sine ni tårn hadde en strategisk beliggenhet og er et viktig bidrag til den lokale historien.

Vi fortsetter langs den første delen av kløften med storslagen utsikt til elven og området fra høydedraget. På veien besøker vi det arkeologiske utgravningsstedet Lepenski Vir, hvor det er gjort funn av den eldste faste bosetningen i Europa, stadfestet til ca 6000 år f.Kr. I den lille byen Donji Milanovac går vi om bord i skipet igjen og spiser en god lunsj.

Etter lunsj fortsetter vår ferd på Donau gjennom Jernporten og den høyeste delen av kløften. Dagens seilas regnes blant de mest naturskjønne områdene langs Donau, og på det smaleste er elven 150 meter bred. Ikke gå glipp av Decebals bistre ansikt som er hogd ut i fjellet når vi seiler på grensen mellom Balkanfjellene og De transilvanske alper. Strekningen var tidligere fryktet av skipstrafikken på grunn av skarpe klipper og farlige strømmer, men farene ble fjernet i 1972 da det ble åpnet et nytt hydroelektrisk anlegg og avansert system av sluser. Om kvelden inviteres det til kapteinens festmiddag om bord.

Sent om kvelden ankommer vi den lille bulgarske elve-havnebyen Vidin, som er sentrum for skips­byggingen i Bulgaria. (F, L, M)

Vi seiler gjennom Jernporten og får se Decebels bistre ansikt i fjellet.
Dag 3

VIDIN

Festning og bulgarsk byliv

I dag blir det en inkludert byvandring i havnebyen Vidin, der vi blant annet får se Baba Vida-festningen – byens historiske landemerke. Baba Vida er den best bevarte og viktigste middelalderfestningen i Bulgaria. Fra festningen er det fin utsikt over elven og området. Det blir også tid til å oppleve byen på egenhånd. Ta en spasertur gjennom byens gågate på vei tilbake til skipet.

Om ettermiddagen kan de som ønsker bli med på en valgfri utflukt til fjellområdet Belogradchik (37 euro), som ligger cirka en times kjøring (ca 50 km) fra Vidin. Belogradchik er kjent for sine vakre og spesielle steinformasjoner, men også for sitt store festningskompleks som er et av de viktigste historiske minnesmerkene i Bulgaria. Om kvelden legger skipet ut på den siste strekningen av cruiset, som går langs grensen mellom Bulgaria og Romania. (F, L, M)

Baba Vida-festningen i Vidin.
Dag 4

TURNU MAGURELE - SIBU

Vinsmaking og et av Europas vakreste steder

Etter frokost er vårt opphold om bord på MS River Navigator over, og vi forlater skipet i elvehavnebyen Turnu Magurele for nye spennende opplevelser de neste fire dagene. Vi kjører nordover langs Olt-elven og stopper på en vingård for vinsmaking og lunsj.

Etter lunsj fortsetter vi videre nordover og følger elven gjennom fjellpasset i Karpatene helt inn i Transilvania. Visste du forresten at Transilvania betyr «landet hinsides skogene»? Etter ca 5 timers kjøring (ca 300 km) ankommer vi Sibiu om ettermiddagen, hvor vi sjekker inn på vårt hotell rett ved gamlebyen. Her skal vi bo i to netter. Middag i gamlebyen. Forbes magasin har regnet denne delen av Sibiu som en av Europas vakreste – det sier ikke lite! (F, L, M)

Den vakre gamlebyen i Sibiu.
Dag 5

SIBU

Byvandring og familiebesøk

Frokost på hotellet etterfølges av en inkludert byvandring med lokalguide i gamlebyens sjarmerende omgivelser. Sibiu var fra 1400-tallet et viktig handelssentrum og var den viktigste av de syv etniske tyske byene i området.  Dersom været tillater det, tar vår lokale guide oss med til en gjeterfamilie i en vakker dal knappe en times kjøring fra Sibiu sentrum. Lunsj etterfulgt av kaffe og kaker hos en annen familie kun fem minutters kjøring fra gjeterfamilien. Resten av ettermiddagen til fri disposisjon i Sibiu. Middag i gamlebyen. (F, L, M)

Karpatene, Transilvania
Dag 6

SIBU – SIGHISOARA - BRASOV

Draculas by og hovedstaden med skyhøy sjarmfaktor

I dag setter vi kursen enda dypere inn i det sentrale Transilvania. Etter knappe to timers kjøring er vi fremme i festnings- og eventyrbyen Sighisoara, Draculas fødeby.

Å gå opp de bratte brosteinsgatene og gjennom byporten er som å tre tilbake i tiden til 1500-tallet. Her tar vi oss tid til å bli kjent med denne unike middelalderbyen med koselige og pastellfargede husene. Så mye av Sighisoara er forblitt urørt at byens historiske sentrum ble oppført på Unescos verdensarvliste allerede i 1999.  Vi skal spise lunsj i huset der selveste Dracula angivelig ble født i 1431.

Etter lunsj skal vi enda lenger tilbake i historien: I år 101 og 106 benyttet Traian og hans romerske legioner samme adkomst til det særdeles gullrike Transilvania og nedkjempet dacierne, som inntil da kontrollerte området. Vi tar et kort stopp ved middelalderborgen Rupea, der dacia-kongen Decebal angivelig tok sitt eget liv i år 106 istedenfor å overgi seg til Traian. Det 40 meter høye monumentet av kong Decebal har vi tidligere sett (ansiktet i fjellet) på andre dagen av elvecruiset fra Beograd.

Turen går videre gjennom bølgende landskap avløst av dype skoger, og etter ca 1 – 2 timers kjøring (ca 100 km) ankommer vi Transilvanias hovedstad Brasov om ettermiddagen. Brasov er en annen av de syv tyske byer fra middelalderen (Siebenbürgen) og er i dag en av de best organiserte i hele Romania, med en god økonomisk utvikling.

Brasov er en av de mest besøkte byene i Romania, og det er det mange grunner til. Den ligger omgitt av Karpatenes sørlige fjelltopper, og viser frem vakker gotisk-, barokk- og renessanse-arkitektur i en salig blanding. Det er samtidig en spennende saksisk by fra 1200-tallet med skyhøy sjarmfaktor. Lenge var den en av Sørøst-Europas handelssentre.

Brasov er labyrinter av koselige gater som snirkler seg mellom bohemske kafeer og små pepperkakehus som tatt ut av eventyrene. Den stemningsfulle gamlebyen består av flust med vakre middelalderbygninger. Med sine ca. 300 000 innbyggere, ligger byen vakkert plassert i et landskap av fjell, dalfører, landsbyer og skog.

Vi sjekker inn på vårt hotell midt i Brasovs gamleby, hvor vi skal vi bo i to netter. Det blir tid til å gjøre seg kjent med byen på egen hånd før vi inntar middag på en hyggelig restaurant i gamlebyen og forhåpentligvis skal vi spise oss gode og mette på rumenske tradisjonsretter. (F, L, M)

Sighisoara - Draculas fødeby
Dag 7

CASTLE BRAN – POIANA BRADOV OG BRASOV

Dracula-slottet og Brasovs hyggelige gamleby

Etter frokost på hotellet starter vi dagen med et besøk i det imponerende Castle Bran, en drøy halvtimes kjøring (ca. 30 km) fra Brasov. Selv om slottet har lite å gjøre med grev Dracula, er det blitt kjent som «Draculas slott», for det meste på grunn av utseendet. Selve slottet ligger vakkert til på en høyde i den lille byen Bran i en spennende natur med Karpatenes 2500 meter høye fjelltopper som bakteppe. Omringet av tette skoger og virvlende tåke har det en definitiv aura av mystikk og nifshet.

Her kreves det gode ben, god pust og gode sko! I tillegg til en relativt bratt bakke, er det mange trange, snirklete trapper, hemmelige ganger og et torturkammer inne i selve slottet. Men i slottet er det også en god del møbler fra det 20. århundre, da slottet var kongelig sommerresidens på 1920- og 1930-tallet. Landets kommunistmyndigheter gjorde det om til et museum i 1956.

De som ikke ønsker å besøke slottet, kan ta en rusletur og se på fint lokalt og tradisjonelt kunsthåndverk av tre, keramikk og tekstiler til salgs i markedsbodene.

Etter besøket i slottet, kjører vi via alpinbyen Poiana Brasov (1000 moh). Avstanden ned til gamlebyen i Brasov er kun 12 km, men høydeforskjellen er på nesten 500 meter. Vi stopper på et utsiktspunkt slik at vi kan ta bilder av Brasov og den transilvanske høysletten nedenfor.

Lunsj på egenhånd og ettermiddagen til fri disposisjon til å nyte og utforske gamlebyen i Brasov, som sjelden blir en stressende opplevelse. Fra sentrum er det relativt korte avstander til festningen på en høyde midt i byen, til jernbanestasjonen med gode forbindelser til hovedstaden Bucuresti og andre viktige byer i Romania. De mange kjøpesentra ligger i de nyere bydelene. Brasov er også kjent for å være en trygg by og Council Square i hjertet av Brasov er et samlingspunkt året rundt.  Avslutningsmiddag i en kjeller-restaurant i gamlebyen. (F, M)

Gamlebyen i Brasov.
Dag 8

BRASOV – BUCURESTI – OSLO

Eventyrslott og besøk i diktatorens hus

Vi spiser frokost og sjekker ut fra hotellet. Fra Brasov kjører vi sørover gjennom fjellpasset i Karpatene (ca 1200 moh) og ut av Transilvania og inn i regionen Wallachia. Etter en drøy times kjøring kommer vil til alpinbyen Sinaia (850 moh). Vi stopper ved det postkortvakre Castle Peles– eventyrslottet til Romanias første kong Karl I (1866-1914). Han startet byggingen av slottet i 1873, og offisiell åpning var i 1883.

Det vakre slottet tiltrekker seg en stadig strøm av turister. Frem til 1947 var slottet sommerresidens for den rumenske kongefamilien. Omgivelsene er fantastiske med de storslåtte Karpatene som bakteppe, og det blir muligheter til å se på den flotte parken og slottet utenfra (vi går ikke inn). Sinaia er også kjent som det eneste sted der Orientekspressen fortsatt har et overnattingsstopp på ruten til og fra Istanbul.

Vår opplevelsesrike reise er snart over for denne gang. Vi fortsetter sørover og ankommer vår restaurant ved innsjøen Herastrau i nordlige delen av Bucuresti (ca. en times kjøring). Her inntar vi lunsj og avlegger et besøk i Villa Primaverii, som i dag er museum. Dette var residensen til diktator Nicolae Ceausescu, hvor han levde i rikdom og bodde i 24 år – inntil regimets fall i 1989. Du kommer til å se den dekadente livsstilen til Ceausescu-familien; innredning, møbler, klær osv. er originale, og en omvisning her gir et innblikk i hvordan diktatoren og hans hustru levde i sus og dus.

Eventyrslottet Peles. Imponerende!

Trond Aspaas

Reiseleder på turen

Trond Aspaas har mer enn 35 års erfaring i reiselivet. Han har siden 2003 arbeidet med Transilvania som sitt spesialområde og har et imponerende kontaktnett i Romania som også inkluderer den ungarske minoritetsbefolkningen.

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Fly Oslo–Beograd / Bucuresti –Oslo med Lufthansa via München t/r (pris på fly fra andre byer i Norge på forespørsel)
 • Flyskatter og havneavgifter
 • Transport mellom flyplass og skip
 • Om bord på MS River Navigator;
 • Tre netters cruise i utvendig valgt lugar-kategori
 • Helpensjon og smakfulle måltider om bord fra lunsj første dag til frokost siste dag
 • Frokostbuffet
 • Lunsjbuffet med tre varmretter, salatbar, og betjent varmmat-disk med ulike retter
 • 4-retters middag, velg mellom tre hovedretter
 • Kaffe/te, vann og frisk frukt til alle måltider
 • Tidlig morgen kaffe/te, juice og wienerbrød
 • Ettermiddagskaffe/te med kakebuffet
 • Kveldssnacks servert i baren om kvelden
 • Kapteinens aperitiff og 5-retters middag
 • Levende musikk i salongen
 • Foredrag om bord
 • Valgfrie utflukter
 • Serbisk aften med musikk og folkloreshow
 • På rundreisen i Transilvania; 
 • Fire netter på firestjerners hotell (2 netter i Sibiu og 2 netter i Brasov)
 • Helpensjon (med unntak av en lunsj på egen hånd i Brasov)
 • Interessante og spennende utflukter iht. program
 • Vår dyktige og erfarne reiseleder Trond Aspaas møter gruppen i Beograd

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikkevarer
 • Tips til besetning, lokale guider og sjåfører
 • Valgfrie utflukter nevnt i programmet. Disse kan kun bestilles og betales om bord.
 • Avbestillings- og reiseforsikring

TIPS
Tips er frivillig, men også en viktig del av inntektene til de ansatte. Rederiets anbefaling er cirka syv euro pr. person pr. dag til besetningen om bord, og cirka én euro pr. utflukt til lokale guider og sjåfører.

VIKTIG INFORMASJON
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. På utfluktene er det ofte mye gåing. Det forventes at du kan følge gruppen i vanlig tempo på byvandringene. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje.

Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang. I flere havner er det vanlig at skipene fortøyes langside mot langside, med opptil tre – fire skip ved siden av hverandre. For å komme i land må man gå gjennom/over de andre skipene.

Rederiet forbeholder seg retten til å endre programmet og seilingsruten som følge av elvens vannstand eller andre uforutsette hendelser.

Spesielle behov på flyreisen og underveis på turen må det opplyses om ved påmelding.

River Navigator 4*+
Byggeår 2002 (renovert 2013)
Lengde 110 m
Antall dekk 3
Passasjerer 134

Fasilitetene om bord inkluderer restaurant, salong med bar, bibliotek, trimrom, heis og stort soldekk. Alle lugarene er utvendige og har bad med dusj, hårføner, minisafe, TV, aircondition og to enkeltsenger som kan settes sammen til en dobbeltseng. Lugarene er 14 m². Lugarene på nedre dekk har mindre vinduer som ikke kan åpnes. Lugarene på midtdekk har større vinduer som ikke kan åpnes. Lugarene på øvre dekk har vinduer fra gulv til tak som delvis kan åpnes, såkalt fransk balkong.