Eventyrslottet Peles. Imponerende!

Elvecruise på Donau og rundreise i Transilvania

/ Bli med inn i Draculas rike

Denne reisen er som en liten forundringspakke med det beste fra øst i Europa. Først et tredagers elvecruise på Donau med det førsteklasses skipet MS Aurora, før vi kjører inn i det mytiske og sagnomsuste Transilvania. Transilvania er kanskje mest kjent for Draculas blodtørstige bitt og «Dracula-slottet» Bran Castle, kjent fra Bram Stokers fortellinger.

Men Transilvania er så mye mer! Her er vakre middelalderbyer som oser av stemning, brostensbelagte gater, staselige eventyrslott og en variasjon i landskap og natur som du ikke kan tenke deg før du har sett det selv. De som drar hit, drar ofte tilbake.

Gled deg til:

 • Å være med på en spennende rundreise med vår dyktige reiseleder og Romania-ekspert Trond Aspaas.
 • Å seile gjennom Jernporten, den naturskapte kløften som er en av de vakreste strekningene langs Donau.
 • Besøk på vingård med vinsmaking.
 • Besøk i Sighisora, Draculas fødeby, med sine pastellfargede hus – en unik middelalderby.
 • Hovedstaden Brasov, byen med skyhøy sjarmfaktor.
 • «Dracula-slottet» Bran Castle, veldig flott og litt nifst!
 • Villa Primaverii, se hvor diktatoren Nicolae Ceausescu levde i vanvittig luksus.

 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 16 470,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 01.09.2021 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 8 dager
 • Kombinasjon av elvecruise og rundreise
 • Utflukter og de fleste måltider inkludert
Reiseleder
Trond Aspaas

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 01.09.2021
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 8 dager
 • Priser fra 16 470,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

OSLO–BEOGRAD

Byrundtur og serbisk aften

Avreise fra Oslo tidlig om morgen. Vi ankommer Beograd ved lunsjtider. Etter en kort kjøretur fra flyplassen, sjekker vi inn på vårt flytende hotell og spiser lunsj om bord på MS Aurora.
Om ettermiddagen blir vi med på en inkludert byrundtui Serbias hovedstad, Beograd. Her ser vi blant annet Kalemegdan-festningen, den ortodokse katedralen, rådhuset, prinsesse Ljubicas-palass og St. Markus-kirken.

Vi blir kjørt tilbake til skipet hvor vi møtes til en velkomstdrink før middag. Om kvelden er det inkludert serbisk aften og folkloreshow om bord. Det blir også fremvisning av de håndstrikkede Sirogojno-genserne som er viden kjent for sine vakre landskapsmotiv. Om natten legger skipet ut fra Beograd med kurs for Jernporten. (L, M)

Utsikt over Donau og Beograd.
Dag 2

JERNPORTEN

Minner fra oldtiden og ansiktet i fjellet

I løpet av natten har skipet tatt seg frem til begynnelsen av den 120 km lange naturskapte kløften – kalt Jernporten – vi skal seile gjennom i dag.
Du kan velge å bli om bord og nyte utsikten fra skipet hele dagen, eller du kan bli med på en valgfri formiddagsutflukt med omvisning på Golubac-festningen som ligger ved inngangen til kløften. Den imponerende festningen med sine ni tårn hadde en strategisk beliggenhet og er et viktig bidrag til den lokale historien.
I løpet av formiddagen fortsetter vår ferd på Donau gjennom Jernporten og den høyeste delen av kløften. Dagens seilas regnes blant de mest naturskjønne områdene langs Donau, og på det smaleste er elven 150 meter bred. Ikke gå glipp av Decebals bistre ansikt som er hogd ut i fjellet når vi seiler på grensen mellom Balkanfjellene og De transilvanske alper. Strekningen var tidligere fryktet av skipstrafikken på grunn av skarpe klipper og farlige strømmer, men farene ble fjernet i 1972 da det ble åpnet et nytt hydroelektrisk anlegg og avansert system av sluser.

Om kvelden inviteres det til kapteinens festmiddag om bord.

Sent om kvelden ankommer vi den lille bulgarske elve-havnebyen Vidin, som er sentrum for skips­byggingen i Bulgaria. (F, L, M)

Vi seiler gjennom Jernporten og får se Decebels bistre ansikt i fjellet.
Dag 3

VIDIN

Festning og bulgarsk byliv

I dag blir det en inkludert byvandring i havnebyen Vidin, der vi blant annet får se Baba Vida-festningen – byens historiske landemerke. Baba Vida er den best bevarte og viktigste middelalderfestningen i Bulgaria. Fra festningen er det fin utsikt over elven og området. Det blir også tid til å oppleve byen på egenhånd. Ta en spasertur gjennom byens gågate på vei tilbake til skipet.

Om ettermiddagen kan de som ønsker bli med på en valgfri utflukt til fjellområdet Belogradchik (35 euro), som ligger cirka en times kjøring (ca 50 km) fra Vidin. Belogradchik er kjent for sine vakre og spesielle steinformasjoner, men også for sitt store festningskompleks som er et av de viktigste historiske minnesmerkene i Bulgaria.

Om kvelden legger skipet ut på den siste strekningen av cruiset, som går langs grensen mellom Bulgaria og Romania. (F, L, M)

Baba Vida-festningen i Vidin.
Dag 4

TURNU MAGURELE - SIBIU

Vinsmaking og et av Europas vakreste steder

Etter frokost er vårt opphold om bord på MS Aurora over, og vi forlater skipet i elvehavnebyen Turnu Magurele for nye spennende opplevelser de neste fire dagene. Vi kjører nordover langs Olt-elven og stopper på en vingård for vinsmaking og lunsj.

Etter lunsj fortsetter vi videre nordover og følger elven gjennom fjellpasset i Karpatene helt inn i Transilvania. Visste du forresten at Transilvania betyr «landet hinsides skogene»? Etter ca 5 timers kjøring (ca 300 km) ankommer vi Sibiu om ettermiddagen, hvor vi sjekker inn på vårt hotell rett ved gamlebyen. Her skal vi bo i to netter.

Vi spiser middag i gamlebyen. Forbes magasin har regnet denne delen av Sibiu som en av Europas vakreste – det sier ikke lite! (F, L, M)

Den vakre gamlebyen i Sibiu.
Dag 5

SIBIU

Byvandring og familiebesøk

Frokost på hotellet etterfølges av en inkludert byvandring med lokalguide i gamlebyens sjarmerende omgivelser. Sibiu var fra 1400-tallet et viktig handelssentrum og var den viktigste av de syv etniske tyske byene i området.  Dersom været tillater det, tar vår lokale guide oss med til en gjeterfamilie i en vakker dal knappe en times kjøring fra Sibiu sentrum.
Det blir lunsj etterfulgt av kaffe og kaker hos en annen familie kun fem minutters kjøring fra gjeterfamilien.

Resten av ettermiddagen er til fri disposisjon i Sibiu. Middag i gamlebyen. (F, L, M)

Karpatene, Transilvania
Dag 6

SIBIU – SIGHISOARA - BRASOV

Draculas by og hovedstaden med skyhøy sjarmfaktor

I dag setter vi kursen enda dypere inn i det sentrale Transilvania. Etter knappe to timers kjøring er vi fremme i festnings- og eventyrbyen Sighisoara, Draculas fødeby.

Å gå opp de bratte brosteinsgatene og gjennom byporten er som å tre tilbake i tid til 1500-tallet. Her tar vi oss tid til å bli kjent med den unike middelalderbyen med koselige og pastellfargede hus. Så mye av Sighisoara er forblitt urørt at byens historiske sentrum ble oppført på Unescos verdensarvliste allerede i 1999.

Vi fortsetter inn i fylkene der den ungarske  minoriteten er i flertall. Vår kontakt her er Grev Tibor Kalnoky. Hans familie styrte store landområder fra middelalderen, og fram til kommunistene tok over etter andre verdenskrig, og de ble jaget ut av landet. Familien kom tilbake etter diktator Ceausescus fall i 1989 og fant mesteparten av husene og slottene ødelagt, men det gamle jaktslottet i Miclosoara er nå renovert.

Vi inntar en sen lunsj med vin, og kan være med å lære hvordan de lager sitt tradisjonelle pipebrød på treruller.

Turen går videre gjennom bølgende landskap avløst av dype skoger, og etter ca 1 – 2 timers kjøring (ca 100 km) ankommer vi Transilvanias hovedstad Brasov.  Brasov er en annen av de syv tyske byene fra middelalderen (Siebenbürgen) og er i dag en av de best organiserte i hele Romania, med en god økonomisk utvikling.

Brasov er en av de mest besøkte byene i Romania, og det er det mange grunner til. Den ligger omgitt av Karpatenes sørlige fjelltopper, og viser frem vakker gotisk-, barokk- og renessanse-arkitektur i en salig blanding. Det er samtidig en spennende saksisk by fra 1200-tallet med skyhøy sjarmfaktor. Lenge var den en av Sørøst-Europas handelssentre.

Brasov er labyrinter av koselige gater som snirkler seg mellom bohemske kafeer og små pepperkakehus som tatt ut av eventyrene. Den stemningsfulle gamlebyen består av flust med vakre middelalderbygninger. Med sine ca. 300 000 innbyggere, ligger byen vakkert plassert i et landskap av fjell, dalfører, landsbyer og skog.

Vi sjekker inn på vårt hotell midt i Brasovs gamleby, hvor vi skal bo i to netter. Det blir tid til å gjøre seg kjent med byen på egenhånd. Det blir middag på egenhånd for de som har blitt sultne igjen etter den sene lunsjen hos Greven. (F, L)

Sighisoara - Draculas fødeby
Dag 7

CASTLE BRAN – POIANA BRADOV OG BRASOV

Dracula-slottet og Brasovs hyggelige gamleby

I dag er det rikelig med tid til å hente seg inn og slappe av i en av Europas mest sjarmerende gamlebyer. Vi bor midt i «smørøyet, ved det gamle rådhuset fra 1420.

Etter frokost på hotellet starter vi dagen med en kort byvandring med reiselederen slik at vi kan gjøre oss bedre kjent med denne byen som tyskerne lot bygge i andre halvdel av 1200-tallet. Byen fikk navnet Kronstad, og man kan se en del av den tyske arven i gamlebyen i Brasov. Nåtidens Brasov med sine 330 000 innbyggere er først og fremst et moderne økonomisk kraftsentrum i dagens Romania. Resten av formiddagen er til fri disposisjon før vi møtes igjen kl. 14:30 for et besøk i det imponerende Castle Bran, en drøy halvtimes kjøring (ca. 30 km) fra Brasov. Selv om slottet har lite å gjøre med grev Dracula, er det blitt kjent som «Draculas slott», for det meste på grunn av utseendet. Selve slottet ligger vakkert til på en høyde i den lille byen Bran i en spennende natur med Karpatenes 2500 meter høye fjelltopper som bakteppe. Omringet av tette skoger og virvlende tåke har det en definitiv aura av mystikk og nifshet.

Her kreves det gode ben, god pust og gode sko! I tillegg til en relativt bratt bakke, er det mange trange, snirklete trapper, hemmelige ganger og et torturkammer inne i selve slottet. Men i slottet er det også en god del møbler fra det 20. århundre, da slottet var kongelig sommerresidens på 1920- og 1930-tallet. Landets kommunistmyndigheter gjorde det om til et museum i 1956.

De som ikke ønsker å besøke slottet, kan ta en rusletur og se på fint lokalt og tradisjonelt kunsthåndverk av tre, keramikk og tekstiler til salgs i markedsbodene.

Etter besøket i slottet, kjører vi via alpinbyen Poiana Brasov (1000 moh). Avstanden ned til gamlebyen i Brasov er kun 12 km, men høydeforskjellen er på nesten 500 meter. Vi stopper på et utsiktspunkt slik at vi kan ta bilder av Brasov og den transilvanske høysletten nedenfor.

I kveld skal vi spise avslutningsmiddag i en hyggelig restaurant i gamlebyen. (F, M)

Gamlebyen i Brasov.
Dag 8

BRASOV – BUCURESTI – OSLO

Eventyrslott og besøk i diktatorens hus

Vi spiser frokost og sjekker ut fra hotellet. Fra Brasov kjører vi sørover gjennom fjellpasset i Karpatene (ca 1200 moh) og ut av Transilvania og inn i regionen Wallachia. Etter en drøy times kjøring kommer vi til alpinbyen Sinaia (850 moh). Vi stopper ved det postkortvakre Castle Peles– eventyrslottet til Romanias første konge, Karl I (1866-1914). Han startet byggingen av slottet i 1873, og offisiell åpning var i 1883.

Det vakre slottet tiltrekker seg en stadig strøm av turister. Frem til 1947 var slottet sommerresidens for den rumenske kongefamilien. Omgivelsene er fantastiske med de storslåtte Karpatene som bakteppe, og det blir muligheter til å se på den flotte parken og slottet utenfra (vi går ikke inn). Sinaia er også kjent som det eneste sted der Orientekspressen fortsatt har et overnattingsstopp på ruten til og fra Istanbul.

Vår opplevelsesrike reise er snart over for denne gang. Vi fortsetter sørover og ankommer vår restaurant ved innsjøen Herastrau i nordlige delen av Bucuresti (ca. en times kjøring). Her inntar vi lunsj og avlegger et besøk i Villa Primaverii, som i dag er museum. Dette var residensen til diktator Nicolae Ceausescu, hvor han levde i rikdom og bodde i 24 år – inntil regimets fall i 1989. Du kommer til å se den dekadente livsstilen til Ceausescu-familien; innredning, møbler, klær osv. er originale, og en omvisning her gir et innblikk i hvordan diktatoren og hans hustru levde i sus og dus. (F, L)

Eventyrslottet Peles. Imponerende!

Trond Aspaas

Reiseleder på turen

Trond Aspaas har mer enn 35 års erfaring i reiselivet. Han har siden 2003 arbeidet med Transilvania som sitt spesialområde og har et imponerende kontaktnett i Romania som også inkluderer den ungarske minoritetsbefolkningen.

MS AURORA (4*)

Byggeår: 2000 (lugarer og noen fellesarealer renovert 2019)
Lengde: 110 m
Antall dekk: 4
Passasjerer: 140
MS Aurora kom i drift i 2000.
Skipet har fire dekk og 70 lugarer. Lugarene har bad med dusj og toalett, safe, hårføner, air condition, telefon og TV. Les mer om lugarkategoriene under.

Delikat og lys restaurant hvor alle måltider serveres.

Fasiliteter
• Trådløs internettilgang (med varierende dekning)
• Audioguide for alle landutflukter
• Treningsrom med tredemølle, trimsykkel, vekter, samt «turløype» på ute-dekket
• Bibliotek/leserom
• Suvenirer etc. for salg
• Jacuzzi
• Salong med bar som er åpen fra middag til siste gjest går i seng
• Underholdning av eget «husorkester»

Lugarene på Aurora og hotellene i Sibiu og Brasov

 • Balkonglugar øvre dekk

  Størrelse: 15 m2

  • Vindu fra gulv til tak med privat balkong
  • Bad med dusj og uttak for barbermaskin
  • Individuell air condition og varme
  • Uttak for 110 V og 220 V
  • TV med mange europeiske kanaler
  • Telefon, safe og hårføner
  • God lagringsplass, klesskap med kleshengere
 • Superior midtdekk

  Størrelse: 15 m2

  • Vinduer som kan åpnes
  • Bad med dusj og uttak for barbermaskin
  • Individuell air condition og varme
  • Uttak for 110 V og 220 V
  • TV med mange europeiske kanaler
  • Telefon, safe og hårføner
  • God lagringsplass, klesskap med kleshengere
 • Standardlugar midtdekk

  Størrelse: 15 m2

  • Vinduer (samme størrelse vindu som superiorlugar, men de kan ikke åpnes)
  • Bad med dusj og uttak for barbermaskin
  • Individuell air condition og varme
  • Uttak for 110 V og 220 V
  • TV med mange europeiske kanaler
  • Telefon, safe og hårføner
  • God lagringsplass, klesskap med kleshengere
 • Standardlugar nedre dekk

  Størrelse: 15 m2

  • To mindre vinduer, kan ikke åpnes
  • Bad med dusj og uttak for barbermaskin
  • Individuell air condition og varme
  • Uttak for 110 V og 220 V
  • TV med mange europeiske kanaler
  • Telefon, safe og hårføner
  • God lagringsplass, klesskap med kleshengere
 • Ramada Sibiu standardrom

  Hotel Ramada i Sibiu

  Hotel Ramada Sibiu

 • Hotel Drachenhaus i Brasov

  Drachenhaus

 • MS Aurora CruiseAway
 • MS Aurora CruiseAway
 • MS Aurora CruiseAway
 • MS Aurora CruiseAway
 • MS Aurora CruiseAway
 • MS Aurora CruiseAway
 • MS Aurora CruiseAway

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Fly Oslo–Beograd / Bucuresti –Oslo med mellomlanding og flybytte (priser fra andre norske byer på forespørsel)
 • Flyskatter og havneavgifter
 • Transport mellom flyplass og skip
 • Lokale guider
 • Dyktig og erfaren reiseleder
  Om bord på MS Aurora;
 • Tre netters cruise i utvendig valgt lugar-kategori
 • Helpensjon og smakfulle måltider om bord fra lunsj første dag til frokost siste dag
 • Levende musikk i salongen
 • Foredrag om bord
 • Utflukter iht. program
 • Serbisk aften med musikk og folkloreshow
  På rundreisen i Transilvania; 
 • Fire netter på firestjerners hotell, 2 netter på Ramada (eller liknende) i Sibiu og 2 netter på Drachenhaus (eller liknende) i Brasov.
 • Helpensjon (med unntak av en lunsj og en middag på egen hånd i Brasov )
 • Interessante og spennende utflukter iht. program

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikkevarer
 • Tips til besetning, lokale guider og sjåfører
 • Valgfrie utflukter nevnt i programmet. Disse kan kun bestilles og betales om bord.
 • Avbestillings- og reiseforsikring

TIPS
Tips er frivillig, men også en viktig del av inntektene til de ansatte. Rederiets anbefaling er 8 euro pr. person pr. dag til besetningen om bord, og 1 euro pr. utflukt til lokale guider og sjåfører.
På rundreisen i Transilvania kan du beregne totalt ca. 20 euro per person.

VIKTIG INFORMASJON
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede og få skip har handikapp-lugarer og heis. Enkelte rederiet tillater heller ikke gjester å ha med gåstoler og rullestoler, av hensyn til sikkerheten om bord.
Det er på de fleste utfluktene mye vandring og det forventes at du kan følge gruppen i vanlig tempo. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje, det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette.
Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang. I flere havner er det vanlig at skipene fortøyes langside mot langside, med opptil tre – fire skip ved siden av hverandre. For å komme i land må man gå gjennom/over de andre skipene.

Informasjon om flyselskap, tidspunkt og klokkeslett i programmet er foreløpige, og endringer kan forekomme. Endelige flytider vil stå i reisedokumentene som du får tilsendt cirka 2 uker før avreise.

Elver er naturbaserte, og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden. Skulle dette oppstå, forbeholder rederiet/Escape Travel seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program. Se våre «Reisevilkår for Escape

Prisene er basert på valutakurser pr. 26. februar 2020.
Det tas forbehold om trykkfeil i programmet og på nettsiden.