Madagaskar og Mauritius

/ Sjeldne dyr, unik natur og paradisstrender

Den behagelige skyggen av brede baobabtrær, lemurer som hopper og danser i regnskogen og herlige, klisjéhvite palmestrender er noe av det du møter på en reise til Madagaskar. Bli med oss to uker til Det indiske hav!

Her er noe av det du kan glede deg til:

 • Det fantastiske dyrelivet – her er det dyr som ikke finnes noe annet sted i verden.
 • Regnskogen full av de morsomme lemurene.
 • Alleen med baobabtrær i Morondava – Madagaskars mest kjente fotomotiv.
 • Seile i en pirog, en type fiskebåt laget av uthulte trestammer med årer og seil.
 • Tritriva, den hellige, smaragdgrønne innsjøen.
 • Fire netter på flott hotell og paradisstrender på Mauritius.

Denne rundreisen tar deg til hovedstaden Antananarivo, og videre østover til  Andasibe. Deretter besøker vi Morondava på vestkysten – kjent for sin baobab-allé. Vi krysser øya på nytt, til Antsirabe i høylandet før vi returnerer til hovedstaden og tar flyet videre til Mauritius.

På Madagaskar møter du plante- og dyreliv i særklasse. Øyas dyreliv har utviklet seg uavhengig av fastlandet gjennom millioner av år, og en stor prosentdel av dyrene som lever på øya finner du ikke noe annet sted. Lemurer, kameleoner, frosker som lever i trær, fugler som kvitrer og spiller trillende toner og over 10 000 ulike planter av alle slag. Unikt!

Dette er ikke turen for deg som ønsker luksus i ferien – kom forberedt på flere enkle hotell og veier der tålmodighet må være en dyd. Dette blir en reise utenom det vanlige og vante men med inntrykk og opplevelser som du aldri glemmer. Og litt luksus blir det riktignok til slutt: Med fire netter på et godt hotell på Mauritius med paradisiske strender rett utenfor, er ferien komplett!

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 42 775,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 20.10.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 15 dager

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 20.10.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 15 dager
 • Priser fra 42 775,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Søndag 20. okt 2019: Avreise Norge

Vi flyr med Turkish Airlines fra Oslo Lufthavn til Istanbul. Avgang er om ettermiddagen. Etter mellomlanding og flybytte i Istanbul, fortsetter ferden mot Madagaskar. (Måltider på fly)

Dag 2

Mandag 21. okt 2019: Ankomst Madagaskar

Vi ankommer om ettermiddagen til hovedstaden med det lange navnet Antananarivo, som regel kalt Tana. Fra flyplassen får vi transfer til hotellet. I dag tar vi det litt med ro etter en lang reise, men møtes til felles middag om kvelden. Og gleder oss til fortsettelsen! (M)

Madagaskar
Madagaskar er verdens fjerde største øy og nesten som en Edens hage å regne. Tusenvis av plantearter og hundrevis av dyrearter finnes kun her og ikke noe annet sted i hele verden. Og det oppdages stadig flere nye arter. Med den lange isolasjonen fra kontinentene, har det oppstått et biologisk mangfold i særklasse.

Det er omtrent 400 kilometer over til det afrikanske fastlandet i dag. Innvandringen til øya har først og fremst kommet fra Indonesia og Afrika, men er preget også av arabisk og europeisk innflytelse. Befolkningen deles i stammer eller etniske grupper, og det regnes at det finnes 18 ulike, hvor merina er de største. Omtrent 45% av landet er kristne etter utstrakt misjonsvirksomhet der Norge var høyst tilstede helt tilbake fra 1860-tallet. Tradisjonelle religioner dominerer landsbygda der man tilber sine avdøde forfedre i stor grad, de er også i høyeste grad delaktige i de levendes liv.

Nesten 80 % av innbyggerne bor på landsbygda, og offisielle språk er gassisk og fransk. Fra slutten av 1800-tallet til 1960 var Madagaskar fransk koloni. Gassisk er nært beslektet med språk fra deler av Borneo. Engelsk snakkes i turistområder.

Rismarkene ved Antanifotsy ved Onive-elven.
Dag 3

Tirsdag 22. okt 2019: Antananarivo - Andasibe

Etter frokost sjekker vi ut. Vi setter kursen mot Andasibe – gjennom risterrasser som tatt ut av Indonesias landskap – og fortsetter ferden blant fossefall og i naturskjønne omgivelser. Vi stopper ved Mandraka der vi stifter nærmere bekjentskap med både kameleoner og frosker i tillegg til fargerike, flagrende sommerfugler på en privat farm. Andasibe ankommer vi rundt lunsjtider, og vi benytter ettermiddagen til å vandre litt rundt i Vakona private reservat, hvor vi skal lære noe om krokodiller og noen av landets endemiske arter.

Innen vi spiser middag skal vi på en ny ekspedisjon – en nattlig sådan i Mitsinjo-parken – for å se kontrastene mellom dagdyr og nattdyr. Vi bor i Andasibe i 2 netter. (F,L,M)

140 kilometer, cirka tre timers kjøring

Kameleoner fins det på Madagaskar, og mange av dem fins ikke andre steder.
Dag 4

Onsdag 23. okt 2019: Andasibe

I dag skal vi igjen nyte natur og dyreliv i dette fantastiske landet. Etter frokost besøker vi Analamazaotra-reservatet for å se mer av regnskogen på Madagaskar. Reservatet er mest kjent for Indri Indri – de største lemurene som det går an å se hele året, og som har et imponerende skrik du sent glemmer. Det finnes også andre lemurtyper å få øye på her – i tillegg til reptiler og fugler.

Kan man se for mange lemurer – vi tror ikke det! Ettermiddagen går med til å se enda flere av Madagaskars morsomste og mest sjarmerende innbyggere med de myke potene. På øya utenfor Vakona Lodge er det både bambuslemurer, brune lemurer og andre typer som får frem både smilet og kameraet. (F,L,M)

Dansende lemurer i regnskogen er litt av et syn.
Dag 5

Torsdag 24. okt 2019: Andasibe – Antananarivo

Det blir frokost på hotellet før utsjekk og avreise. Turen går tilbake til hovedstaden hvor vi igjen skal tilbringe en natt. Tana er både økonomisk og administrativt sentrum, og befolkningen på over to millioner innbyggere stiger stadig.

Vi er fremme rundt lunsjtider igjen, men før vi spiser lunsj sammen på en lokal restaurant, besøker vi Lisy Gallery som selger ulike typer håndtverk.

Etter lunsj forsetter vi turen til den øvre delen av byen – beliggende mellom 12 høyder og på ca. 1500 meter over havet. Vakre bygninger i kolonistil blandes med det fargerike, levende afrikanske – byen er dynamisk og vokser fort. Utsikten er best fra utsiktspunktet i nærheten av dronningens palass, som brant ned i 1995 og er under rekonstruksjon. Her kan vi skue ut over Tanasletten, sportspalasset og Anosyinnsjøen. Vi returnerer til hotellet etter endt byrundtur.

Antananarivo blir heldigvis ofte forkortet til Tana.
Dag 6

Fredag 25. okt 2019: Antananarivo – Morondava

Vi sjekker ut av hotellet etter å ha nytt en god frokost, og i dag skal vi fly over til Morondava som ligger på vestkysten av denne store afrikanske øyen. Vi blir møtt av vår lokale guide som tar oss med til vårt hotell for innsjekk. Etter en kort hvil tar vi turen til den berømte baobaballeen. Vanligvis står baobabtrærne i ensom majestet på åpne flater, men her står trærne mer samlet og danner en majestetisk allé. Spesielt i lyset av solnedgangen reflekteres fantastiske farger i disse karakteristiske trærne og utgjør det mest kjente fotomotivet på Madagaskar, så glem ikke kameraet på denne turen. Vi vil også få se de spektakulære baobabtrærne i kjærlig omfavnelse, der to trær står med grener viklet i hverandre.

Baobab-trærne er et fantastisk skue. Disse er unike for Madagaskar.
Dag 7

Lørdag 26. okt 2019: Morondava – Betania

Etter frokost skal vi i dag besøke den lille fiskerlandsbyen Betania, og fremkomstmiddelet vårt i dag blir blant annet den typiske pirogen, brukt av fiskerne. Vi får mulighet til å bade på stranden der samt å lære litt om hvordan denne båttypen bygges. Vezo-folket som bor her er hovedsakelig fiskere som benytter seg av uthulte trestammer (pirog), og utstyrt med både årer og seil kommer de seg opptil 5 km ut fra land for å fiske. Vi nyter en pikniklunsj her, og retur til Morondava blir litt utpå ettermiddagen.

Felles middag på kvelden (F,L,M)

Bli med på tur i en pirog, det er faktisk uthulte trestammer som er gjort til båter.
Dag 8

Søndag 27. okt 2019: Morondava – Antsirabe

Vi starter vår retur på landjorda østover igjen etter frokost. På vår svingete og humpete vei innover og oppover i landet skal vi blant annet besøke den lille byen Miandrivazo, hvor vi stopper for lunsj. Turen går så videre til Betafo, som tidligere var et regionalt administrativt senter i regionen Vakinakaratra. Underveis kan vi nyte det flotte landskapet med grønne sletter fulle av rismarker. Vi merker underveis de store klimatiske kontrastene mellom den varme kysten og de kjøligere delene av innlandet. Til slutt når vi vårt mål for i dag, nemlig Antsirabe, landets kjøligste by.

Antsirabe ligger i høylandet, cirka 1500 moh. Grunnlagt av norske misjonærer føles Antsirabe som et fristed fra ståket i Tana. Vel fremme møtes vi av avenyer og av utallige rickshawer, eller pousse-pousse, som de kalles her. Som flere andre steder på Madagaskar, er det også i Antsirabe varme kilder som sies å ha god effekt på helsen.

Vi overnatter her en natt. Felles middag på kvelden. (F,L,M)

Antsirabe er enn rolig by i høyden – 1500 meter over havet.
Dag 9

Mandag 28. okt 2019: Antsirabe

Etter frokost begir vi oss til Tritriva – en smaragdgrønn innsjø ca. 15 km fra Antsirabe. Innsjøen er av vulkansk opprinnelse og er omtrent 160 meter dyp. Folket ved innsjøen Tritriva kan fortelle om en legende som omhandler Rabeniomby og Ravolahanta, to unge som ble forelsket i hverandre, men som ikke fikk sin velsignelse for forholdet av sine respektive foreldre. Han var fra en adelig familie mens hun var fra trangere kår – den gassiske versjonen av Romeo og Julie, kan man si.

Innsjøen er absolutt «fady» (tabu, hellig) og det er strengt forbudt å bade der. Forelskede par benytter seg ofte av muligheten til å kaste små stener i vannet for å ønske seg noe. Det finnes underjordiske forbindelser mellom Tritriva og andre innsjøer i området, og et rart fenomen oppstår – under regntiden kan man av og til oppleve at vannivået i innsjøen ligger lavt mens innsjøen fylles godt opp i den tørre perioden av året.

Lunsj blir på egenhånd denne dagen, men reiseleder vil være behjelpelig med å organisere noe felles.

På kvelden derimot blir det felles middag.

Tritriva – den smaragdgrønne, hellige innsjøen.
Dag 10

Tirsdag 29. okt 2019: Antsirabe – Antananarivo – Mauritius

Frokost på hotellet før vi sjekker ut og begir oss ut på landeveien igjen – denne gangen tilbake til hovedstaden. Vi kjører gjennom et landskap med frodige risterrasser, mange daler og fjell og stopper ved Ambatolampy som er best kjent for sine kjøkkenredskaper laget av aluminium.

Vi inntar en felles lunsj i Antananarive før vi til slutt drar ut på flyplassen for den relativt korte flyturen over til Mauritius.

Vel fremme i Mauritius og etter både pass- og tollkontroll blir vi møtt av vår stedlige representant som så bringer oss til vårt hotell på øya hvor vi skal bo i 4 netter.

Vi sjekker inn på Mauricia Beachcomber Hotel & Spa som er et 4-stjerners hotell beliggende i Grand Baie. Hotellet har to restauranter og bar som ligger like ved hotellets to svømmebassenger. Det finnes et spa på hotellet, og ulike sportsaktiviteter både til lands og til vanns tilbys gjestene. Motoriserte aktiviteter og dykking er normalt mot betaling på stedet.

Hotellets bygninger er i typisk middelhavsstil, og rommene har klimaanlegg, sittehjørne med TV samt bad med hårføner og gratis badeprodukter.

Vi har halvpensjon inkludert på hotellet – så både frokost og middag er inkludert. Vi står fritt til å ha både frokost og middag når vi ønsker det innenfor restaurantenes åpningstider, men reiseleder vil ta initiativ til felles middagstidspunkter for dem som måtte ønske det. (F,L,M)

Fantastisk strandliv på Mauritius.
Dag 11–13

Onsdag 30. okt - Fredag 1. nov 2019: Mauritius

Dagene til fri disposisjon. Både reiseleder og hotellets personale vil være behjelpelige med å organisere utflukter, dersom noen skulle ønske å se litt mer av øya. Ellers kan man benytte muligheten til å slappe av både ved hotellets strand og bassenger. (F,M)

Dag 14

Lørdag 2. nov 2019: Mauritius – Norge

Dagen til fri disposisjon, men vi må sjekke ut fra rommene innen kl. 12.00. Bagasje kan naturligvis oppbevares på hotellet frem til avreise, og det er dusj- og skiftemuligheter på hotellet før avreise. Vi reiser samlet til flyplassen på Mauritius, og Turkish Airlines har avreise utpå kvelden. Mellomlanding og flybytte i Istanbul. (F, måltider på flyet)

Dag 15

Søndag 3. nov 2019: Hjemkomst

Ankomst Oslo blir sent på formiddagen med gode muligheter for videreforbindelser innenlands, dersom noen skulle ha behov for det.

Reisebetingelser

 

PRISEN INKLUDERER

 • Fly Oslo–Antananarivo // Mauritius-Oslo med Turkish Airlines på økonomiklasse (fly fra andre flyplasser i Norge på forespørsel)
 • Fly Antananarivo – Morondava og Antananarivo – Mauritius med Air Madagascar og Air Mauritius
 • Flyskatter (Kr 5 470,- per 30. jan 19)
 • 8 overnattinger på gode turistklassehoteller på Madagaskar
 • 4 overnattinger på godt 4-stjerners hotell på Mauritius (halvpensjon)
 • Frokost daglig
 • Lunsjer og middager i henhold til program
 • Inngangsbilletter og transport iht. program
 • Engelsktalende lokalguider
 • Norsk reiseleder på hele turen

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Tips (cirka 120 EUR pr. deltager)
 • Drikke til inkluderte måltider
 • Avbestillings- og reiseforsikring
 • Visum til Madagaskar (ordnes ved ankomst)

Hoteller
Vi bor på turistklassehoteller på Madagaskar. Noen har enkel standard, men alle bosteder underveis har eget bad, er rene og har moderne fasiliteter. På Mauritius bor vi på et 4-stjerners hotell med bassenger og egen strandlinje.

Busstransport
Bussen vi bruker underveis på Madagaskar er av enkel standard. Det er 20 seter om bord og bagasjen er på taket.

Flyreise
Hovedflyreisen er med Turkish Airlines. Selskapet er medlem av Star Alliance og har flere ganger blitt kåret til Europas beste flyselskap. Det blir en timelang teknisk stopp på Mauritius på utreisen.

Pass og visum
Norske statsborgere må ha visum til Madagaskar, men kun gyldig pass er nødvendig for innreise til Mauritius. Visum ordnes ved ankomst på flyplassen i Tana, og man betaler 80 000 ariary tilsvarende cirka 35 euro (pr. 30. januar 2019). Passet må være gyldig 6 måneder etter utreise. Om du ikke er norsk statsborger, ta kontakt med de aktuelle ambassader/konsulat for veiledning. Vi anbefaler å ta fotokopi av passet og oppbevare denne atskilt fra passet.

Helse og vaksinasjon
Ta kontakt med ditt lokale helsekontor i god tid! Det er malaria på Madagaskar. Folkehelseinstituttets nettsider gir veiledning om reisevaksinasjon på Madagaskar på www.fhi.no.

Ta med et lite reiseapotek i tillegg til evt. faste medisiner. Vi anbefaler tabletter mot reisesyke og hodepine, yoghurttabletter (regulerer fordøyelsen), kulltabletter og immodium (mot diaré), solkrem med høy faktor, leppepomade og myggmiddel. Ta gjerne med en vekkerklokke. En liten lommelykt er kjekt å. Håndhygiene er viktig. Vi anbefaler å ta med desinfeksjonsspray eller gel som fås på apotek.

Valuta
Lokal valuta på Madagaskar er ariary og kan tas ut med Visakort i bankautomater i de større byene. Ta med litt dollar eller euro i kontanter, i tilfelle problemer med kort. Mastercard er ikke utbredt.

På Mauritius betaler man med rupi, og den lokale valutaen fås ved veksling lokalt eller ved å ta ut penger i minibank. På hotellet vil det meste av forbruk kunne noteres på rommet, og oppgjør skjer da ved utsjekk og betaling foregår normalt med kredittkort.

Mat
På inkluderte måltider kan du trygt spise det du får servert bortsett fra råkostsalater og majones/remulade. Unngå å kjøpe mat på «gaten». Ellers gjelder de samme forsiktighetsregler som i Sør-Europa: Drikk bare vann fra flaske, all frukt må vaskes og skrelles, og prøv å unngå mat som ikke er kokt eller stekt. På Madagaskar er det viktigst å forholde seg til slike regler. Mauritius har en helt andre hygieniske forhold, slik at man ikke behøver samme forhåndsregler der som på Madagaskar.

Strøm
Madagaskar og Mauritius bruker 220 volt, og kontaktene er stort sett (med noen unntak) de samme som i Norge.

Tips
Det er vanlig å gi tips på Madagaskar. Vi samler inn dette en av de første dagene, slik at reiselederen fordeler tips underveis.