Peru med Amazonas

/Inkariket – Titicacasjøen – Amazonas

I solens rike, i hjertet av Andesfjellene besøker vi inkaenes hovedstad Cusco og mystiske Machu Picchu. I samme fjellmassivet ligger Titicacasjøen med sine flytende sivøyer og det særpregede samfunnet på øya Taquile. I Peru lever indianernes sitt tradisjonelle og fargerike liv slik de har gjort i århundrer. Amazonas-jungelen er kalt «verdens grønne lunge», og skjuler et eksotisk plante- og dyreliv. Velkommen til en eventyrlig reise full av inntrykk og opplevelser!

Last ned reiseprogram
 • I samarbeid med Aftenposten
 • A-Kort rabatt 2000 kroner
Reiseleder
Odd A. Stenvåg

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 07.11.2018
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 13 dager
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

7. november - Til Peru

Avreise med KLM fra Gardermoen kl. 06:30* om morgenen. Turen går via Amsterdam, med ankomst til den peruanske hovedstaden, Lima, klokken 19:15 om kvelden (minus 6 timer fra Norge). Buss til bydelen Miraflores, hvor vi skal bo. På grunn av tidsforskjellen til Norge og lang flytur er det godt å gå tidlig til sengs. Innsjekking og overnatting på Hotel San Agustin Exclusive. (Enkle måltider KLM).

Det gamle sentrum i Lima.
Dag 2

8. november - Amazonas

I dag står Amazonas-jungelen for tur. Vi går om bord i flyet som tar oss til byen Puerto Maldonado i den sørligste delen av den enorme regnskogen. Byen ligger ved floden «Madre de Dios» som via Madeira-floden renner ut i selve Amazonasfloden, dypt inne i Brasil. Herfra bærer det ut på jungelsafari. En elvebåt tar oss til Eco Amazonía Lodge hvor vi skal oppleve regnskogen fra innsiden. Opplegget er eksotisk og fascinerende, men selvsagt helt ufarlig. Vi får innblikk i en annerledes verden og vandrer rundt i jungelens egen botaniske hage. (Full pensjon).

Dag 3

9. november - Amazonas

Hele dagen i regnskogen. Blant tilbudene er utflukt dypt inn i jungelen, fugl-, oter- og alligatorsafari og omvisning i jungelens eget apotek hvor moderne legevitenskap har fått hjelp av urbefolkningens eldgamle kunnskaper. NB: Opplegget i regnskogen er selvsagt helt trygt. Vi har ingen aktiviteter som innebærer risiko for liv og helse! Og regnskogen kan ikke forklares, – den må bare oppleves fra innsiden! (Full pensjon)

Dag 4

10. november - Til Urubamba

I dag tar elvebåten oss tilbake til Puerto Maldonado. Flyet går 13:45 og det er fornuftig å kjøpe seg noe å spise på flyplassen før flyet løfter oss opp over regnskogens grønne teppe og innover de majestetiske Andesfjellene for å lande i inkahovedstaden Cusco. Nå er vi på historisk grunn og kjenner suset fra Inkatiden! Vi skal imidlertid ikke utforske Cusco ennå, men reise videre til Urubamba-dalen og Hotel Royal Inka Pisaq. Siden vi nå er i høylandet er det viktig å ta det med ro og drikke mye væske første døgnet. Om kvelden blir det en lett middag på hotellet. Det er viktig å spise lett mat og avstå fra alkohol de første par dagene i høylandet. (Halv pensjon).

Alpakka i Urubamba-dalen
Dag 5

11. november - Urubamba

I dag skal vi utforske Urubamba-dalen som var selve hjerteslaget i Inkariket. I den fruktbare dalen på 2900 moh dyrket inkaene sine aller beste jordbruksprodukter. Og her renner elven Vilcanota på sin ferd mot Atlanterhavet, tusenvis av kilometer mot øst. Først går turen til Pisaq, en fascinerende indianerlandsby øverst i dalføret. På grunn av godt klima og bakende sol mellom bratte dalsider, var matproduksjonen i Urubamba-dalen av vital betydning for hele Inkariket. Herfra eksporteres det mais bl.a. til USA og Japan. Urubamba-maisen regnes for verdens beste! På torget i Pisaq handler vi lokalt kunsthåndverk og nyter den indianske atmosfæren i landsbyen. I fjellsiden over Pisaq besøker vi storslagne inkaruiner og vandrer på ekte inkastier. Etter lunsj på restaurant «Tunupa Valle» går turen til Ollantaytambo, et enormt militærkompleks fra Inkatiden. Det er bygget av kjempemessige steinblokker på opptil 30 tonn og er et av de få stedene hvor spanjolene tapte et militært slag mot Inkariket. Et besøk i den gamle bydelen gir oss et utmerket inntrykk av dagliglivet slik indianerne har levd det gjennom mange hundre år! Sen ettermiddag går turen med tog til legendariske Machu Picchu, –  den glemte inkabyen langt inne i Andesfjellene. Turen går langs bredden av Vilcanota-elva nordøstover mot Amazonas-jungelen. Toget ankommer stasjonsbyen Aguas Calientes som ligger ved elven dypt nedenunder Machu Picchu. Overnatting og felles middag på El Mapi Hotel om kvelden. (Full pensjon).

Dag 6

12. november - Machu Picchu

Som et eventyrslott troner Machu Picchu på et høydedrag mellom dype daler og høye fjell, der regnskogen møter fjellkjeden! De spanske conquistadorene fant aldri Machu Picchu. Derfor ligger byen som et urørt monument fra inkatiden. Vi får en følelse av å være satt flere hundre år tilbake i tiden. Machu Picchu er en natur- og kulturopplevelse i særklasse. Små shuttle-busser tar oss opp til selve inkabyen hvor vi får en guidet omvisning i det imponerende komplekset. Her ser vi inkafolkets steinkunst på nært hold, og vi lar oss imponere over hvordan det overhodet kunne være mulig å bygge en hel by på en fjelltopp og anlegge jordbruks-terrasser og bære inn matjord fra dalbunnen 20 km borte.  Etter storslagne opplevelser blir det lunsj før vi om ettermiddagen tar toget tilbake til Urubambadalen, og fortsetter med buss over et fjellplatå til Inkarikets hovedstad Cusco. Her sjekker vi inn på Hotel San Agustin Plaza. (Halv pensjon)

Dag 7

13. november - Cusco

I dag våkner vi i det som inkaene mente var jordens sentrum og solens hjemsted. På sine reiser mot nord og sør, kom solen alltid tilbake til Cusco, og hele deres liv, kalender og religion var viet solen og dens årlige reiser. I Cusco hadde inka-kongen sitt palass og sitt hoff, og byen var politisk og religiøst senter for Inkariket. Byen har en rekke bygninger og minnesmerker fra denne tiden. Dagens program gir oss et godt innblikk i Inkafolkets imponerende byggekunst og håndverkstradisjoner. Steinarbeidene er helt utrolige! Enda er det ingen som kan gi fullgodt svar på hvordan enorme steinblokker ble tilpasset hverandre med millimetermål i innfløkte vinkler! Vi besøker Sachsayhuamán, et imponerende seremonisenter utført i kjempemessige steinblokker på høyden over Cusco by. I Cusco sentrum er Koricancha (soltemplet) den viktigste severdigheten, sammen med byens vakre katedral. I denne finner vi, paradoksalt nok, mye av gullet som spanjolene stjal fra inkaene. Etter lunsj på en lokal restaurant blir det fritid. Cusco er et eldorado for den som har handlelyst, – det bugner av vakkert kunsthåndverk av god kvalitet! Middag blir tilrettelagt for dem som ønsker å spise samlet. (Halv pensjon)

Cusco
Dag 8

14. november - Fridag i Cusco

På sitt største strakk Inkariket seg fra Colombia i nord til Argentina og Chile i sør.  Da spanjolene ankom Cusco møtte det dem et mektig syn av flotte bygg og vakre parkanlegg, alt rikelig utstyrt med veggpynt og statuer i rent gull! Mye ble dessverre plyndret og ødelagt av conquistadorene, men fortsatt byr Cusco på mektige minnesmerker fra inkatiden. Å vandre rundt i denne byen, besøke museer, se på folkelivet, se på kunst og høre lokal musikk eller ta en dagstur til severdigheter utenfor byen – i Cusco er det mange muligheter. Derfor har vi lagt inne en ekstra dag her. Reiseleder gir gode råd og tips, og legger opp et program for dem som vil følge ham på i dag. (Frokost)

Dag 9

15. november - Til Puno

I dag setter vi oss i bussen for å starte på kjøreturen til Puno fylke, lenger sør i Andesfjellene. Kjøreturen går gjennom et vakkert fjellandskap som tilhører fargerike indianere og deres lama- og alpakkaflokker. Landskapet er preget av vakre daler, enorme vidder og eventyrlige fjelltopper – og himmelen, sier indianerne – den er aldri så blå og fjellene aldri så vakre som i Andes! Underveis besøker vi kapellet i Andahuaylillas, kjent som det sixtinske kapell i Andesfjellene, og deretter det historiske minnesmerket Raqchi. Det blir lunsj på restaurant Felipon (inkludert). Vi passerer byene Sicuani og Juliaca før vi i kveldingen ankommer Puno og Hotel Jose Antonio. Puno-regionen ble forholdsvis sent innlemmet i Inkariket. Derfor kalles folket her sør for Aymaraindianere og snakker aymara i motsetning til lenger nord hvor man snakker quechua og kalles quechuaindianere. I dag er Aymarafolket delt mellom Peru og Bolivia, hvorav de aller fleste bor i Bolivia. Aymaraland er nemlig delt av en politisk grense trukket av den hvite overklassen da Bolivia fikk sin selvstendighet fra Peru i 1825. Det blir tilbud middag (ikke inkludert) på hotellet. (Halv pensjon).

Dag 10

16. november - Titicacasøen

Puno ligger ved bredden av Titicacasjøen som er Sør-Amerikas største innsjø. Sjøen ligger på 3815 m og har et flateinnhold like stort som Rogaland fylke. Sjøen strekker seg langt inn i Bolivia og både Peru og Bolivia har marinefartøyer på sjøen. Fra Titicacasjøen hentet Thor Heyerdahl i 1970 fire unge Aymaraindianere til å bygge RA II. Etter frokost besøker vi de flytende sivøyene hvor Uros-indianerne lever sitt tradisjonelle liv. De bygger øyene sine opp av totora-siv og holder seg med både husdyr og poteter fra egen produksjon. Herfra setter vi kursen mot øya Taquile som ligger et par timers båttur borte. Etter hvert stiger den store øya fram i synsranden. Her lever inkaindianerne sitt isolerte liv upåvirket av det meste som har skjedd i landet siden spanjolene raserte inkakulturen for 500 år siden. Samfunnet på Taquile er unikt. Vi kommer til en øy i dobbelt forstand, en øy i Titicacasjøen og en øy i folkehavet – upåvirket av støy og stress og børsnoteringer! De lever kollektivt og alle har hva de trenger! Og deres gjestfrihet er imponerende. De gir oss innblikk i sine daglige sysler. Blant annet strikker mannfolkene på Taquile de flotteste luer og vanter i avanserte mønstre, og kvinnene vever bånd og belter i de vakreste fargespill. Taquile har en fantastisk natur, – og en unik beliggenhet! Lunsjen blir på en lokal familierestaurant på Taquile. Sen ettermiddag er vi tilbake i Puno. (Halv pensjon)

Uros-øyene på Titicacasjøen
Dag 11

17. november Puno - Lima

Om formiddagen går turen til flyplassen ca en time nord for Puno. Her går vi ombord i flyet som tar oss tilbake til hovedstaden Lima, hvor vi sjekker inn på Hotel San Agustin Exclusive som vi kjenner fra før. Om kvelden blir det avskjedsmiddag på den kjente restauranten Huaca Pucllana (inkludert). Huaca Pucllana er et gammel pre-inka minnesmerke fra kystkulturen i Lima som blomstret fra 200-tallet e.Kr. De bygde imponerende pyramider av adobe (soltørkede leirblokker), og dets funksjon var seremonielle og administrative midtpunkter for en høykultur. Dette ble i sin tid erobret av inkakulturen. (Halv pensjon)

Macaw i Peru
Dag 12

18. november - Hjemreise

Så er vi kommet til siste dagen i Peru. Vi skal på bysightseeing i Lima, med besøk i en av Sør-Amerikas største katedraler, og besøk på Larco-museet før vi spiser lunsj på restaurant Mangos (inkludert) på Larcomar-senteret med vakker utsikt over Stillehavet. Turen går deretter til flyplassen som ligger i havnebyen Callao. Fra denne havnen la Thor Heyerdahl i 1947 ut med Kon-Tiki flåten på sin 101 dager og 8000 km lange ferd til Polynesia. I god tid før avgang må vi være på flyplassen for innsjekking til Norge med KLM. Avgang kl. 21:05 via Amsterdam. (måltider på flyet)

Dag 13

19. november- Ankomst Norge

Ankomst Amsterdam kl 15:25. Videre kl 16:35 med ankomst Gardermoen kl 18:20*.

*Flytider kan endres fram til avreise.

Odd A. Stenvåg

Reiseleder

Odd A. Stenvåg har hovedfag i historie, er en dyktig pedagog og har undervist på alle nivå fra barneskole til høyskole. Han har vært rektor på flere skoler, deriblant nesten 20 år på Møre Folkehøgskule hvor han bygde opp en stor avdeling med reisekurs for voksne. I denne sammenheng har han reist med grupper til mange land over hele verden. Hans styrke er å ta vare på den enkelte reisande og legge forholdene til rette for at alle skal være fornøyde. Vi får gode tilbakemeldinger på gjester som reiser med Odd. Han skaper gode relasjoner og trives i rollen som reiseleder og kunnskapsformidler.

Reisebetingelser

 

 

PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise med KLM Oslo-Lima tur/retur
 • Innenriksfly i Peru ifølge programmet inkl. tax
 • Hotellovernattinger i dobbeltrom i god turistklasse.
 • Frokost hver dag + 13 lunsj/middag som spesifisert i programmet
 • Inngangsbilletter og transport iflg. program.
 • Norsk reiseleder på hele turen og engelsktalende guider

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Tips til guider, sjåfører og hjelpepersonell i Peru (60,- euro pr. deltager)
 • Drikke til inkluderte måltider

Hoteller
Vi bor på turisthoteller med god standard:

LIMA
Hotel San Agustin Exclusive
Tel + 511 319 00 60

PUERTO MALDONADO
Eco Amazonía Logde
Tel: +51 1 242 2798 (kontor i Lima med radioforbindelse til lodge’n)

URUBAMBA
Hotel Royal Inka Pisac
Tel: +51 84 20 30 64

AGUAS CALIENTES
El Mapi Hotel
Tel +51 84 21 10 11

CUSCO
Hotel San Agustin Plaza
Tel: +51 84 23 73 31

PUNO
Hotel José Antionio
Tel: +51 51 45 77 43
Med forbehold om eventuelt bytte til tilsvarende hoteller. Oppdaterte opplysninger gis før avreise.

ANNEN VIKTIG INFORMASJON

Ved bestilling
Husk å opplyse fødselsdato (6 sifre), nasjonalitet, passnummer og utløpsdato til oss. Vi må ha dette for fly- og togbilletter i Peru. Har du ikke passet tilgjengelig ved bestilling kan opplysningene sendes i ettertid på post@escape.no

Visum
Visum til Peru er ikke nødvendig for skandinaviske turister. NB: Husk pass som skal være gyldig minimum seks måneder etter hjemreisen! Vi anbefaler å ta fotokopi av passet og oppbevare denne atskilt fra passet.

Vaksiner
Vaksiner er ikke lovpålagt, men vi anbefaler å være oppdatert på difteri/stivkrampe, polio og hepatitt (Twinrix). Malariaprofylakse og gulfebervaksine er aktuelt. Ta kontakt med ditt lokale helsekontor i god tid! Ta med et lite reiseapotek i tillegg til evt. faste medisiner. Vi anbefaler tabletter mot reisesyke og hodepine, yoghurttabletter (regulerer fordøyelsen), kulltabletter og Imodium (mot diaré), solkrem med høy faktor og leppepomade. Ta gjerne med en vekkerklokke. Håndhygiene er viktig. Vi anbefaler å ta med desinfeksjonsspray eller gel som fås på apotek.

Valuta
Det kan være greit å ta med litt amerikanske dollar (USD) eller euro i kontanter. Men de fleste bankkort er gangbare og det er god tilgang på minibanker. Den peruanske myntenhet heter nuevos soles (PEN) og kan veksles på hoteller og i vekslekontorer (1 PEN = ca. 2, 50 NOK pr. jan’16). Vær forsiktig med å veksle på gaten. Dette er legalt og tilbys «overalt», men det er relativt stor fare for å få falske sedler! Ved ankomst til Lima anbefaler vi å kjøpe soles i bank eller minibank ved bagasjebåndet. All handel i Peru foregår i lokal valuta!

Shopping
Peru har et rikt utvalg av indiansk kunsthåndverk. Du får kjøpt håndstrikkede gensere og vevde tepper i lama- og alpakkaull, gull- og sølvarbeider, keramikk, hånddekorert lær og ellers typiske souvenirartikler, alt til meget hyggelige priser!

Høyden
I Cuzco (3600 moh.) og Puno (3800 moh.) vil du merke den tynne luften. Hos noen kan det gi forbigående hodepine, kvalme og en følelse av ikke å få nok oksygen. Høydesyken kan motvirkes med reseptfrie medikamenter som fås kjøpt i Peru eller med druesukker (fra norsk apotek). Ved behov tilbyr vi dessuten oksygen fra flaske. Høydesyke kan forebygges og behandles med legemiddelet Diamox. Dette må du i så fall få av legen (på resept) før du reiser. Men den beste høydemedisin er å ta det med ro, drikke mye væske, gå sakte og unngå stress. Dersom du har hjerteproblemer eller høyt blodtrykk bør du kontakte lege før du bestemmer deg for turen. Erfaringsmessig er det ikke noe problem med høyt blodtrykk i høyden. Vi har lagt til rette for god høydeakklimatisering underveis.

Klima og klær
Klimaet i Peru veksler med høyden og avstanden til havet. Oktober/november er tidlig vår i Peru. Det betyr vanligvis sol og pent vær med god dagtemperatur. Korte ermer på skjorter er normalen. Det kan gå en og annen regnbyge og temperaturen i Andesfjellene faller om kvelden og natten, så ta også med genser, anorakk og lue. Enkelte hotellrom kan oppleves kalde. Ta gjerne med noe ullundertøy dersom det hender at du blir kald om natten. Vanlig fritidstøy til middag på hotellene er greit. Husk gode tursko (gjerne joggesko). En lett regnjakke eller en liten paraply er fornuftig å ha på lur.

Mat
På inkluderte måltider kan du trygt spise det du får servert bortsett fra råkostsalater og majones/remulade! Unngå å kjøpe mat på «gaten»! Ellers gjelder de samme forsiktighetsregler som i Syd-Europa: Drikk bare vann fra flaske, all frukt må vaskes og skrelles, og prøv å unngå mat som ikke er kokt eller stekt. Det er inkludert halvpensjon de fleste dager. Øvrige måltider blir tilrettelagt for dem som ønsker felles bespisning! På gode restauranter får man middag inkludert drikke for under hundrelappen.

Strøm
Peru bruker 220V med kombinert flate og runde (tynne) strømuttak. De fleste norske apparater med originale stikkontakter kan brukes. Dersom du har en jordet kontakt (for eksempel til PC) må du ha adapter til flate plugger (US std. 10 mm) fordi slike plugger er litt for tykke.

Tips
Det er vanlig at hver deltager gir tips til lokale guider og sjåfører. På denne turen utgjør dette totalt 60 USD pr. deltager. Vi samler inn dette en av de første dagene, slik at reiselederen fordeler tips underveis.

Bagasje
Fri bagasje på flyet er 1 kolli på inntil 23 kg. Husk bagasjeplass til ting du kjøper med deg fra Peru. Til Machu Picchu trenger du en mindre sekk eller bag, da vi ikke får med oss store kofferter på toget. Koffertene oppbevares trygt i mellomtiden. Håndbagasje hos KLM er 1 stk inntil 12 kg pr. person.

Mobiltelefon
Mobiltelefonnettet i Peru fungerer fint, men dekning er ikke like bra som i Norge. Det er ellers god tilgang på telekort og telefonautomater i Peru, og alle hotellene har selvsagt telefon på rommet

Litteraturliste
Mange har lyst til å lese seg litt opp på Peru før avreise. Her følger noen boktitler som kan være aktuelle. Noen av titlene finnes bare på bibliotek.

• Steinar Anda/Jørgen Blitzner: Peru, skatter skjult i jungel, gjemt i sand. Eide Forlag, 2004

• Ronald Wright: Cut stones and crossroads. A journey in the two worlds of Peru. Viking Press, 2001

• Victor von Hagen: Highway of the sun. Brown and Company, 1955

• David P. Werlich: Peru – a short history. Southern Illinois University Press, 1978

• John Hemming: The Conquest of the Incas, Harcourt, Brace, Jovanovich, Inc., New York, 1973/2003

• Nigel Davies: The Ancient Kingdoms of Peru. Penguin, 1998

• Thor Heyerdahl: Skjebnemøte vest for havet. Gyldendal 1992

• Tore og Stoika Zetterholm: Stenene roper. Den norske Bokklubben 1991

• Carsten Jensen: Jeg har hørt et stjerneskudd. Gelmuyden.Kiese 1999

• Hugh Thompson/Cochineal Red: Travels through ancient Peru, Waidenfield & Nicholson. London 2006

• Hugh Thompson: White Rock, Waidenfield and Nicholson. London 2005

• James Higgins: Lima, Signal Books. Oxford 2005

• Louis Baudin: Daily life of the Incas. Dover Publications Inc., New York 2007

Sikkerhet
Etter mye uro og interne stridigheter på 1980-tallet er Peru nå inne i sitt tredje tiår med fredelig utvikling. Geriljaorganisasjonen «Lysende Sti» fikk aldri med seg grasrota og måtte gi opp sin kamp da deres leder og grunnlegger ble arrestert i 1992. Han sitter fortsatt fengslet i hovedstaden Lima. Som i mange andre land i den tredje verden er det også i Peru en del lommetyver som ser seg om etter uforsiktige turister. Det er lurt å unngå store folkemengder, og vi anbefaler våre deltagere ikke å bære kontanter, pass og verdipapirer i ytterlommene, men i en egnet lomme/veske innenfor klærne. Flysikkerheten i Peru er på nivå med Europa. Vi bruker fortrinnsvis det veletablerte flyselskapet LAN Peru. Selskapet er selvsagt underlagt vanlige, internasjonale prosedyrer for flysikkerhet og teknisk vedlikehold og deres flypark har en gjennomsnittsalder på 5,2 år.

Flyplass i Norge
I tillegg til Oslo flyr KLM også fra Sandefjord, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Ålesund og Trondheim. Vi kan søke om utreise fra en av disse. Husk i så fall å gi beskjed om hvilken flyplass du ønsker å reise fra. Det koster noe ekstra.

Andre ønsker
Vi legger til rette for individuelle ønsker om forlengelse av turen dersom noen vil bruke mer tid i Peru, eller kombinere turen med andre reisemål i Latin-Amerika. Ta kontakt med oss dersom du har ønsker om tillegg utover grunnpakken i denne turen!