Sri Lanka – som en dråpe i havet

/ Rundreise på den lille øya med de store opplevelsene

Den er ikke stor, den dråpeformede øya som ligger øst for sydspissen av India. Et land på knappe 66 000 kvadratkilometer, omtrent så stort som Irland, med drøyt 20 millioner mennesker – og åtte steder på UNESCOs verdensarvliste. Et enormt spenn i landskaper og kulturer gjør at landet oppleves som mye større enn det er!

Noen av turens høydepunkter:

 • Duftende krydderhaver og teplantasjer
 • Relikvier fra Buddhas tid, og imponerende arkitektur
 • Se nasjonens kulturelle senter, Kandy – fra en tuktuk!
 • Koloniminner og moderne tider
 • Oppdag jungelklosteret ved Ritigala
 • Viltreservatet Yala, mangroveskoger og vidder med rimfrost
 • Håndplukkede hoteller og et spennende kjøkken
 • Matkurs med en lokal kokk i landsbyen Habarana
 • … og se opp for elefanter i veikanten!

Bli med reiseleder Gunnar Skjolden på denne eksotiske, lærerike og fantastiske reisen!

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 35 400,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 28.01.2021 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 16 dager
 • Alle måltider inkludert
 • Bli med på matkurs
 • Gode hoteller
Reiseleder
Gunnar Skjolden

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 28.01.2021
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 16 dager
 • Priser fra 35 400,-

«The Trade Winds» – de årvisse vender i vindretningen – har ikke bare båret monsunregnet, som til alle tider har vannet øya og gitt fruktbarhet. Vindene har også gitt rikdom fordi Sri Lanka lå sentralt på de historiske skipsrutene, og håndterte handel med Hellas, Kina, Arabia og Roma. Skipene kom til Sri Lanka for å kjøpe krydder, edelstener og sandeltre. Så ble de liggende for å vente til vinden snudde og de kunne reise hjem. Mange var de som ble så betatt at de ble igjen og lot skipene seile. Dette har gitt Sri Lanka en kosmopolitisk kultur, med mange folkeslag, tradisjoner, et mangfold av religioner, musikk og mat.

« – Når man forlater øya Andaman og seiler 160 mil litt sør for vestlig retning, kommer man til Ceylon, som utvilsomt er den beste øya på denne størrelsen i hele verden».
Marco Polo, gjengitt etter Marco Polos reiser, Oslo 2005

Sri Lanka er en øystat med en gammel kulturarv som går tilbake til lenge før Kristi tid. Ruiner fra gamle kongedømmer gir spennende inntrykk av avanserte samfunn med høyt utviklet teknologi, byplanlegging, design og med et skarpt øye for estetikk og kunst. Et tidsskille inntraff i tredje århundre f. Kr., da buddhismen ble Sri Lankas religion og etter hvert gjennomsyret singhalesisk kultur og sivilisasjon på øya. Et mangfold av naturressurser og gode naturlige havner gjorde Sri Lanka til en attraktiv handelspartner for mange land. På 1600-tallet gjorde portugiserne Sri Lanka til sin koloni, senere kom hollendere og briter. I 1948 fikk Ceylon, som man den gang kalte landet, sin selvstendighet fra britene.

Som en dråpe i havet – en dråpe som er et kaleidoskop av farver, lyde, smaker – av religioner og folkegrupper med dypt rotfestede tradisjoner som bærer historien videre. De fleste er singhala buddhister, men her er også tamiler, muslimer, malayer og burghere, etterkommere av hollandske plantasjeeiere.

For tredve år siden var Sri Lanka et yndet reisemål for kulturinteresserte og solhungrige nordmenn og andre turister. Nå åpner Sri Lanka seg igjen. Singhaleserne ble i en reisehåndbok fra 1920-tallet kalt «tropiske italienere». De vil ønske oss varmt og hjertelig ayubowan, velkommen!

 • Sri Lanka
 • Kandy Sri Lanka
 • Sri Lanka
 • Sri Lanka
 • Sri Lanka
 • Sri Lanka
 • Sri Lanka
 • Negombo / Sri Lanka
 • Sigiriya Sri Lanka
 • Sri Lanka
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

28. januar: Avreise

Morgenavgang med Qatar Airways direkte til Doha, kort transitt før vi fortsetter mot øst, inn i solnedgangen og mot Sri Lanka.

Måltider inkludert: Enklere måltider på flyene

Dag 2

29. januar: Ankomst - Negombo

Vi lander i de tidlige morgentimer, får tid til en lur, pakker ut sommertøyet og spiser en sen frokost på hotellet. Negombo er en aktiv fiskerlandsby på bredden av en lagune, som gjør den til en trygg havn og et trygt sted å bade. Kolonitiden begynte tidlig, hit kom portugisere og hollendere, og de har etterlatt seg festningsruiner. I sydenden av lagunen ligger brakkvannsbaserte våtmarksområder. Vi skal ut og oppdage byen, spise lunsj og ta en titt på fiskemarkedet.

På kvelden kan vi nyte solnedgangen fra hotellets strandbar, før vi spiser en bedre middag med live calypso musikk til.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Velkommen til Sri Lanka!
Dag 3

30. januar: Negombo – Anuradhapura (ca. 5 timers kjøring)

I dag forlater vi Negombo og drar ut på landeveien. Aldri et stille øyeblikk, vi er ikke alene! Etter hvert viker de flate kystområdene for mer bakkede landskaper, og vi kjører inn i Kegalle-åsene og når fram til Anuradhapura. Vi befinner oss i hjertet av Sri Lankas kulturtriangel, vår base for noen dager med å utforske landets kulturminner. Dette er Sri Lankas ”tørre sone”, som de gamle konger gjorde levelig ved å anlegge hundrevis av demninger og reservoarer. Dette ga grunnlag for en vegetasjon preget av fruktbarhet og stort artsmangfold. Fuglesang! Vårt hotell ligger på bredden av et restaurert, gammelt reservoar, omgitt av store haver og parker. Her er et overveldende tropisk kulturlandskap!

På ettermiddagen vil vi utforske Anuradhapura, Sri Lankas første hovedstad og hjemsted for to monumenter på verdensarvlisten. Vi ser ”Kobber-palasset”, bygget av heltekongen Dutu-Gemunu midt på annet hundreår f.Kr, vi ser landets største dagoba eller stupa, et klokkeformet monument til Buddhas ære, og vi ser det hellige bo-tre, en stikling av det ficustreet som prins Siddharta satt under da han fikk sin innsikt om veien ut av lidelse, og ble Buddha. Her er vi ved troens røtter.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Fersk fangst på fiskemarkedet i Negombo.
Dag 4

31. januar: Anuradhapura - Sigiriya (ca. 4 timers kjøring)

Vi begynner dagen med å utforske gjengrodde stier, gamle monumenter nedvokst i grønnsvær ved Kaludiya Pokuna, «det sorte basseng», steder som få besøker. Over det hele reiser Mihintale-åsene seg. Kort kjøretur og en rolig ettermiddag, i Sigiriya. Vi skal gjøre et stopp innom et fruktmarked, hvor vi kan kjøpe med oss alskens fristelser. Hotellet vårt ligger i et frodig landskap, omgitt av stier og landsbyer, her er gode muligheter for å gå en liten tur. Og nyte solen og svømmebassenget, selvfølgelig.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Dag 5

1. februar: Dagstur til Sigiriya og Polonnaruwa (ca. 1 times kjøring)

En snau halvtimes kjøretur fører til et mirakel i buskasjungelen. Sigiriya – Løveklippen – reiser seg med skarp profil to hundre meter over slettelandet. Klippen og festningen var sentrum for en stor by. På toppen av klippen bygde kongen på firehundretallet e.Kr. en festning. Bygninger fyller den flate toppen på klippen, og trappen opp flankeres av gigantiske løvepoter hugget i klippen. Basen var bevoktet av vollgraver og store haver.  Mest berømt er stedet for nitten gjenværende fresker av opprinnelig fem hundre. De fremstiller elegante kvinner og dansere fra den tid dette var landets hovedstad, for femten hundre år siden.

På ettermiddagen utforsker vi Polonnaruwa, som var hovedstad fem-seks hundre år senere, som en utpost for et tamilsk dynasti i Sør-India.  Landskapet preges av store menneskeskapte vannreservoarer, og på bredden av Parakrama-”havet” ligger levninger fra den gamle by: Kongens palass og hans audienshall, buddhistiske helligdommer samlet i ”det store kvadratur” og monolittiske buddhastatuer. Hindugudene er heller ikke glemt.

Både Sigiriya og Polonnaruwa står på UNESCOS verdensarvliste.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Sigiriya - Løveklippen - med hagene i front.
Dag 6

2. februar: Dagstur til Ritigala og Habarana - matkurs (ca. 2 timers kjøring)

Etter frokost kjører vi mot Ritigala, og skal først besøke jungelklosteret her. De antikke klosterruinene dateres tilbake til første århundre f.Kr. og ligger på den østlige siden av fjellet. Vi tar oss innover i jungelen og oppover fjellet på steinlagte stier og trapper laget av steinblokker. I rolig tempo, selvfølgelig! Ruinene ligger i flere ulike nivåer oppover fjellet og vi kan se rester etter gårdsplasser, plattformer, templer og til og med et sykehus. Ved Ritigala møter vi historie, natur og en fantastisk utsikt!

En rolig vandretur i landsbyen Habarana venter så, og her skal vi få bli med på et lokalt kjøkken: Lære om grønnsaker og krydder, snuse i grytene, under veiledning av familiens husmor og kokk. På Sri Lanka spiser man i stor grad vegetarisk, så vi skal få stifte bekjentskap med mange av de lokale råvarene. Her er det mange spennende ingredienser, og landsbyens mat er lekker. Nam!

For de som virkelig vil senke skuldrene er det mulig å besøke et lokalt spa i landsbyen, hvor de tilbyr massasjer og spabehandlinger (ikke inkludert i prisen).

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Sri Lanka er et fargerikt land – det gjelder maten også!
Dag 7

3. februar: Sigiriya – Kandy (ca. 3,5 timers kjøring)

Vi setter kursen mot Kandy, og gjør først et stopp ved Dambulla, en granittklippe som hever seg fem hundre meter over landskapet. Her hugde håndverkere i siste hundreår f.Kr. det som i dag er Sri Lankas største grottetempel og prydet det med 150 Buddha-statuer som er illuminert på effektfullt vis. Fem separate grotter har veggmalerier fra senere tider, med buddhistiske og hinduiske motiver. Dambulla har vært et pilegrimsmål for buddhister i 2200 år, og står på UNESCOs verdensarvliste.

Veien videre tar oss gjennom daler omgitt av skog og over rismarker, gjennom småbyer til Matale, som ligger i hjertet av Sri Lankas krydderplantasjer. Det er her pepper’n gror, og kardemomme og kanel og nellik og muskat og ingefær. Vi skal lære om hvordan de dyrkes og foredles, og om hvordan de brukes i Sri Lankas spennende kjøkken, som vi etter hvert begynner å få smaken på. Og jammen får vi ikke en 15 minutters hode og nakkemassasje mens vi er her, det blir godt!

Herfra er det en drøy time opp til Sri Lankas nest største by, Kandy. Dette er nasjonens kulturelle senter og var sinhala-kongenes hovedstad fram til 1815. Sentrum i Kandy og i sinhalesernes bevissthet er det gylne tempel, Dalada Maligawa, som rommer et enestående relikvium, en av Buddhas tenner, reddet fra asken etter at han ble kremert i 543 f.Kr. Hit skal vi på besøk i dag. Dette er Kandys og landets åndelige og kulturelle hjerte, med mange fint dekorerte paviljonger og haller og en strøm av pilegrimer som deltar i offerhandlinger, poja, som forrettes flere ganger om dagen.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Vi skal dit pepper'n gror - og muskaten!
Dag 8

4. februar: Kandy

Vi fortsetter å utforske denne fine byen i åsene, et sted mellom jord og himmel. Vi skal besøke Peradeniyas botaniske haver, opprinnelig Kandy-kongenes lysthaver, utviklet for å dokumentere og fremme kunnskap om Sri Lankas mangfoldige botanikk av britene siden 1821. Her er orkidesamling, bregner, krydderhave og ærverdige gamle trær – om lag fire tusen arter samlet.

Resten av Kandy må oppdages, og hvilken bedre måte å gjøre det på enn i tuktuker! Vi skal blant annet utforske Kandys spennende gatemat – lære alt om kottu roti og hoppers. Lekkert, og utfordrende smaker!

På ettermiddagen får vi oppleve singhalesisk folkedans og dans på rykende, brennende glør. Man skal etter sigende kunne gjøre det uskadd om man har vært vegetarianer i lang tid.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Yrende byliv i Kandy.
Dag 9

5. februar: Kandy – Nuwara Eliya (ca. 4 timers kjøring/tog)

Vi går om bord på et lokalt tog og drar ut i åsene til det som kalles Little England, dette er en av de mest pittoreske togreiser i verden! Toget smyger seg gjennom mørke tunneler og langs konturlinjer forbi de fine fossene Devon og St. Clair, inn i Sri Lankas telandskap. Det bølgene landet er som et teppe av fløyelsmyke grønne teplantasjer, avbrutt av strie elver og brusende fosser. Landskapet står på UNESCOs verdensarvliste. Her ligger den lille byen Nuwara Eliya, 1.890 moh. Dette er sentrum for produksjon av ceylon-te, og har vært en elsket ”hill station” siden stedet ble oppdaget av britiske offiserer i 1826.

Ikke langt fra byen begynner stien opp til Adam’s Peak, en høydeforskjell på 1000 meter, fordelt på en 7 km vandring – i nattemørke, skal det visst være, om man insisterer. Adam’s Peak er et viktig pilegrimsmål, Sri Lankas helligste fjell. Andre vil føle at det er godt å sove i frisk luft i Nurelia, som byen ofte kalles.

I Nuwara Eliya skal vi bo på Grand Hotel – i sin tid residensen til den engelske guvernør (1830-1850), og velholdt etter alle kunstens regler. En reiseblogger skriver: ”Excuse me, sir, have I taken the wrong turn – is this England?”. Her skal vi nyte English High Tea ved ankomst til byen. Det blir godt etter en lang togreise.

Vi sjekker inn på hotellet og møtes igjen til felles middag på kvelden.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Gjennom teplantasjene med tog - en fantastisk utsikt underveis!
Dag 10

6. februar: Nuwara Eliya – Horton Plains t/r (ca. 2 timers kjøring)

Så godt å være i frisk luft her oppe i høylandet! Hotellet ligger i en blomsterhave, himmelen er høy og blå, og landskapet rundt er fint. Spor av rim i morgensola? Vi skal utforske Nuwara Eliya, og så kjøre videre gjennom teplantasjer og skog til nasjonalparken Horton Plains. Her er gressletter og stepper, her er dramatiske stup og skrenter og flotte fosser. Horton Plains ligger mer enn to tusen meter over havet, og sammen med mye nedbør legger tåke og skyer store mengder fuktighet i landskapet. Stille elver, myrer og fosser gir habitat for et meget mangeartet dyre- og planteliv. Mange arter er stedegne, ikke bare for Sri Lanka, men for dette helt spesielle området, som på grunn av klima og artsmangfold står på UNESCOs verdensarvliste. I tåkeskogen er det et tak av trekroner tjue meter over bakken, og trestammer og grener er bolig for mange slags bregner, «skjegg» og orkideer. Frittstående trær vrir seg i spiral for å tilpasse seg sterke vinder. På slettene er det tussock-gress og buskas, her er rhododendron-trær – og ranunkler og gentiana. Sambar-hjort gresser i store flokker og luften fylles av fuglesang. Et klimaks i det dramatiske landskapet er stupet Verdens ende, som kaster seg bratt 870 meter loddrett ned mot lavlandet.

Tilbake i Nuwara Eliya blir det tid til en vandretur i den koselige byen, og vi skal nyte High Tea på hotellet vårt også i dag. Litt luksus skal man unne seg!

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Vakre landskap preget av teplantasjer.
Dag 11

7. februar: Nuwara Eliya – Yala (ca. 5 timers kjøring)

Reisens lengste kjøreetappe, en lang og buktende vei av skiftende standard, men det er mye å se – vi gjør flere stopp underveis. Ut gjennom åslandskapet til flatere land mot kysten i sydøst. Dette er et landskap av sjøer og store trær, med kuflokker som streifer på slettene. Her ligger Kataragama, kanskje det viktigste pilegrimsstedet i landet, viet hinduenes krigergud, Skanda, men æret av buddhister og muslimer også. I Ella stopper vi for lunsj. Dagens mål, vårt hotell ligger nær de eldste menneskeskapte reservoarene i syd, anlagt for mer enn to tusen år siden. Her yrer det av fugleliv.

Området grenser opp mot nasjonalparken Yala, bare noen kilometer unna. Parken skal vi oppdage i morgen, i kveld strekker vi ut etter en lang kjøretur og blir kjent med stedet.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Leopard i nasjonalparken Yala - kanskje vi får øye på en?
Dag 12

8. februar: Yala – Galle – Bentota (ca. 4 timers kjøring + jeeptur)

Vi sjekker ut fra hotellet og er klare for safari. Vi utforsker den vestlige delen av nasjonalparken med jeeper. Her er en av de største leopardbefolkninger i Asia, med en art som er endemisk på Sri Lanka. Vi ser også etter elefanter, sambar-hjort, rådyr, slagbjørn, villbøffel, villsvin og krokodiller. Masser av fugl – mer enn 150 arter.

Så følger vi kysten vestover til Galle, hvor det sies at Kong Salomo kjøpte edelstener og krydder. Portugisiske skip landet her i 1505 og innledet kolonitiden, som ble videreført av hollenderne som har etterlatt seg en ”doft av gamla tider”, med en kraftig festning, gamle kirker, en monumental byport og borgerlige hjem. Smug og gater bærer fremdeles hollandske navn. Havnen står på UNESCOs verdensarvliste.

Siste stopp i dag er Bentota, hvor vi skal bo i tre netter. Hotellet har en fantastisk beliggenhet ute ved kysten, hagen er grønn og bassenget er stort. Her skal vi kose oss!

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Fiskerne i Galle sitter på påler for å skaffe dagens fangst.
Dag 13

9. februar: Bentota og elvesafari

Vi har to hele dager til sol og strand her i Bentota, men området har selvfølgelig mer å by på. Denne formiddagen leier vi en båt for en liten elvesafari – vi skal kjøre oppover Madu-elven. På en time opplever vi mye tropisk plante- og fugleliv, og rikelig med sol.

Resten av dagen nytes som en selv vil – om en vil oppdage nærområdet på egenhånd eller sammen med nye bekjente, eller senke skuldrene på hotellets nydelige område.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Dag 14

10. februar: Bentota - sol og strand!

Sol og strand og hva vi ellers har lyst til av «nære ting». I dag skal livet nytes og pulsen senkes.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Dag 15

11. februar: Bentota – Colombo – Katunayake (ca. 3,5 timers kjøring)

Sen morgen er det oppbrudd, og vi følger vestkystens strender og palmelunder til Sri Lankas hovedstad, Colombo, der vi gjør en kort bytur. Byen er i rask endring, men har fortsatt en smak av kolonitid, en blanding av øst og vest. Et tempel bygget på stedet der man mener Buddha i sin tid var på besøk, britiske fasader ved Hultsdorf Law Courts, basargatene i Pettah med Wolwendaal Kerk, bygget av hollenderne i 1749. Lunsj på det legendariske Galle Face Hotel, en dronning blant hoteller, en severdighet i seg selv. Vi skal også besøke hotellets «mini-museum», viet stedets stolte historie og glamorøse gjester.

Vi kjører videre til Katunayake, hvor vi sjekker inn på hotellet vårt og møtes til en felles avskjedsmiddag. Minnene fra en opplevelsesrik tur er mange – la oss dele noen av de!

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Spennende Colombo
Dag 16

12. februar: Hjemreise

Etter en kort natt reiser vi til flyplassen for hjemreise. Avgang grytidlig morgen, og på veien blir det en kort transitt i Doha før vi tar fatt på siste etappe. Vi ankommer Oslo ved lunsjtider.

Takk for turen!

Måltider inkludert: Enklere måltider på flyene

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise t/r Oslo – Colombo med Qatar Airways
 • 15 hotellovernattinger
 • Alle måltider inkludert (14 frokoster, 14 lunsjer og 14 middager)
 • Drikkevann på hele reisen
 • Velkomstdrink på alle hoteller
 • Fruktsmaking og matkurs underveis på turen
 • To High Tea ved Grand Hotel i Nuwara Eliya
 • 15 minutters hode- og skuldermassasje ved Matale Spice Garden
 • Alle utflukter og transport iflg. program
 • Engelsktalende guider og norsk reiseleder
 • Alle skatter og avgifter

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Visum til Sri Lanka
 • Drikke til inkluderte måltider
 • Tips til lokale guider og sjåfører
 • Reise- og avbestillingsforsikring

Togbilletter fra Kandy til Nuwara Eliya/ Nanu Oya kan først bekreftes to uker i forveien. Alternativt buss gjennom det praktfulle landskapet.

HOTELLER

Negombo: Suriya Resort (Du kan lese mer om hotellet her)

Anuradhapura: Palm Garden Hotel (Du kan lese mer om hotellet her)

Dambulla: Jetwing Lake (Du kan lese mer om hotellet her)

Kandy: Amaya Hills (Du kan lese mer om hotellet her)

Nuwara Eliya: Grand Hotel (Du kan lese mer om hotellet her)

Yala: Cinnamon Wild (Du kan lese mer om hotellet her)

Bentota: Avani Bentota (Du kan lese mer om hotellet her)

Katunayake: Vivanta Colombo Airport Garden (Du kan lese mer om hotellet her)

Med forbehold om bytte til tilsvarende hoteller ved evt. overbooking eller andre problemer som kan oppstå utenfor Escape Travel sin kontroll.