Rundreise i Transilvania og elvecruise på Donau

/ Bli med inn i Draculas rike

«Du reiser i Romania, og du blar og blar i en historiebok du aldri før har kjent.»
Grete Ek Ulland

Dette sitatet synes vi beskriver denne reisen veldig godt – den er som en forundringspakke med det beste fra øst i Europa.

Gled deg til:

 • Bucuresti, også kalt «lille Paris»
 • Brasov – vi bor midt i en av Europas mest sjarmerende gamlebyer
 • «Dracula-slottet» Bran Castle, veldig flott og litt nifst!
 • Besøk i Sighisora, Draculas fødeby med sine pastellfargede hus (Unescos verdensarvliste)
 • Lunsj hos grev Tibor Kalnoky
 • Besøk hos en gjeterfamilie i de transilvanske alper
 • Tre dagers elvecruise om bord på MS River Discovery II til Beograd
 • Se steinansiktet i fjellet når vi seiler gjennom Jernporten, den naturskapte kløften som er en av de vakreste strekningene langs Donau
 • Besøk på vingård med vinsmaking

Først kjører vi inn i det mytiske og sagnomsuste Transilvania, som er kanskje mest kjent for Draculas blodtørstige bitt og «Dracula-slottet» Bran Castle, kjent fra Bram Stokers fortellinger. Men Transilvania er så mye mer! Her er vakre middelalderbyer som oser av stemning, brosteinsbelagte smale gater, staselige eventyrslott og en variasjon i landskap og natur som du ikke kan tenke deg før du har sett det selv.

Vi skal også på et tre dagers elvecruise på Donau med det førsteklasses skipet MS River Discovery II, som seiler sakte langs mektige Donau til Beograd.

Fra tidligere grupper har reiselederne fått topp score. Her er en tilbakemelding fra gjester på vårturen i 2019:
«Trond og Roxana er utmerkede reiseledere. De «ser» alle i gruppen, og har gode kunnskaper og godt humør. Dette fører til en sammensveiset reisegruppe. Anbefales

 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 13 750,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 19.04.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 8 dager
 • Utflukter og alle måltider inkludert
Reiseleder
Trond Aspaas

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 19.04.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 8 dager
 • Priser fra 13 750,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

OSLO - BUCURESTI - SINAIA - BRASOV

Fra «Lille Paris» til alpeby

Avreise fra Oslo tidlig om morgenen, mellomlanding og flybytte i Wien. Ankomst Bucuresti flyplass med Austrian Airlines kl 12.45 lokal tid. Romania ligger en time foran Norge. Kjøreturen inn til sentrum av Bucuresti tar ca 30 minutter, og vår norske reiseleder  guider oss gjennom sentrum av Bucuresti, som ble grunnlagt av selveste Dracula i 1459.

Hovedstaden har over 2,5 millioner innbyggere, og byr i høyeste grad på både kultur og historie. Tidligere var byen kjent som «Lille Paris» eller «Balkans Paris» på grunn av sine brede boulevarder, fortauskafeer, og vakre bygninger inspirert av parisisk stil. I dag finner vi en storby i stadig forandring og utvikling, med en interessant blanding av gammelt og nytt.

Vi forlater slettelandskapet som strekker seg fra elven Donau i sør og starter på stigningen opp gjennom fjellpasset fram til vårt neste stopp som er alpinbyen Sinaia, 850 meter over havet. Her tar vi en titt på eventyrslottet Peles som Kong Carol I, Romanias første moderne monark, bygget mot slutten av 1800-tallet. Fra Sinaia er det ca en drøy times kjøring til vårt hotell midt i Brasovs historiske bydel. Her skal vi bo i to netter på Hotel Drachenhaus. (M).

 

Eventyrslottet Peles. Imponerende!
Dag 2

BRASOV - BRAN - POIANA BRASOV - BRASOV

Draculas slott og transilvanske høyder

I dag våkner vi opp i en av Europas mest sjarmerende gamlebyer. Vi bor midt i “smørøyet” i Brasov, ved det gamle rådhuset fra 1420. Etter en rolig frokostmorgen tar vår reiseleder oss med på en kort byvandring slik at vi kan gjøre oss bedre kjent i denne byen som tyskere fra området vest for Rhinen lot bygge i andre halvdel av 1200-tallet. Byen fikk navnet Kronstadt. En del av arven fra tyskerne (Saxons) ser man i nåtidens Brasov, ikke minst i gamlebyen, men først og fremst har byen med sine 330.000 innbyggere utviklet seg til et moderne økonomisk kraftsentrum i dagens Romania.

Vi har hele formiddagen til fri disposisjon fram til kl 14.30 da vi møtes for transport til Bran Castle, bedre kjent som Draculas slott. Kjøreturen tar en knapp time, og vi besøker slottet før det blir tid til å gjøre innkjøp fra en av de mange salgsbodene utenfor slottsmurene. På vei tilbake til hotellet går turen opp til alpinbyen Poiana Brasov beliggende 1000 meter over havet, før vi stopper på et utsiktspunkt der vi har Brasov og den transilvanske høysletten bokstavelig talt under våre føtter. Tilbake i Brasov møtes vi til middag i en sjarmerende kjeller-restaurant kun femti meter fra vårt hotel. (F, M).

 

Utsikten i de transilvanske alper er det ikke noe å si på!
Dag 3

BRASOV - PREJMER - SIGHISOARA - SIBIU

Lunsj hos greven og Draculas by

Frokost og utsjekking fra hotellet, før vi fortsetter våre transilvanske opplevelser der vi kanskje for første gang får høre om begrepet festningskirke og lærer om hvorfor denne type forsvarsverk var så viktig for innbyggerne i Transilvania i middelalderen. Mens byene hadde solide festningsmurer, var festningskirkene landsbyboernes eneste beskyttelse mot angrep fra fremmede folkegrupper.

Etter en kort kjøretur gjør vi første stopp i Prejmer ved festningskirken fra år 1211. Fra utsiden ser den kanskje lite spennende og uanselig ut, men på innsiden får vi en enestående mulighet til oppleve hvordan det var å leve under beleiring, og her hadde mer enn 270 familier hvert sitt rom å oppholde seg i dersom de ble angrepet eller beleiret.

Etter besøket i Prejmer kjører vi inn i fylkene der den ungarske minoriteten er i flertall. Vår kontakt her er grev Tibor Kalnoky. Hans familie styrte store landområder fra middelalderen, helt frem til kommunistene tok over etter andre verdenskrig da de ble jaget ut av landet. Familien kom tilbake etter diktatoren Ceausescus fall i 1989 og fant mesteparten av husene og slottene ødelagt, men det gamle jaktslottet i Miclosoara er nå renovert. Her spiser vi lunsj med vin, og vi kan være med å lære hvordan de lager sitt tradisjonelle pipebrød på treruller.

Vi fortsetter mor festningsbyen Sighisoara der selveste Dracula (Vlad Tepes) kom til verden i år 1431. Sjarmerende Sighisoara har stått på Unescos verdensarvliste helt siden 1993. Sent om ettermiddagen fortsetter vi  mot vestlige Transilvania og middelalderbyen Sibiu eller Hermanstadt, som mange fortsatt kaller den etter sitt tyske opphav. Vårt hotell ligger rett ved gamlebyen, og her skal vi bo i to netter på Hotel Ramada. Gamlebyen er regnet som en av Europas 10 vakreste ifølge magasinet Fodor, og vår lokalguide tar oss med på en liten byvandring som avsluttes inne i gamlebyen. Der er det mange restauranter for de som ønsker å utforske den kulinariske siden av byen nærmere. I dag har Sibiu ca 160.000 innbyggere og troner øverst sammen med hovedstaden Bucuresti som de to store kulturbyene i Romania (F, L).

 

 

Sighisoara - Draculas fødeby
Dag 4

SIBIU - RAU SADULUI - SIBIU

Besøk hos gjeterfamilie med lokale spesialiteter

I åsene og dalene ved foten av de transilvanske alper i Karpatene er det mange gjeterfamilier. Vi avlegger en av dem et besøk på formiddagen etter en knapp times kjøretur fra vårt hotell. Her får vi et innblikk i deres liv. Et miljø og en natur med rovdyr på alle kanter. Romania satser hardt på å beholde store stammer av bjørn, ulv og gaupe med de utfordringer det skaper for husdyrnæringen. Vi får også lunsj med lokale retter og ikke minst deres lokale vin og andre sterke drikker. I Romania er det lov å brenne hjemme og i flere distrikter oppforder myndighetene til å opprettholde den tradisjonen som regnes til de viktigste i kulturarven. Deretter besøker vi en annen familie og nyter kaffe og deres utmerkede bakverk før vi er tilbake i Sibiu om ettermiddagen. Resten av dagen til fri disposisjon før vi inntar middag på en restaurant i gamlebyen. (F,L,M)

 

Mange steder ser det ut som om tiden har stått stille.
Dag 5

SIBIU - TURNU MAGURELE - INNSJEKK PÅ MS RIVER DISCOVERY II

Vinsmaking og elvecruise

Frokost på hotellet og avreise med kurs sørover, gjennom fjellpasset i Karpatene der vi følger elven Olt helt til den renner ut i Donau. Underveis stopper vi for vinsmaking etterfulgt av lunsj før vi fortsetter til Turnu Magurele, går ombord i River Discovery II, sjekker inn og finner oss til rette om bord. Før middag møtes vi til en velkomstdrink, og i løpet av kvelden kaster skipet loss og cruiset begynner. Og vi er klare for nye opplevelser på vår ferd oppover Donau gjennom Jernporten og videre til Beograd. (F, L & M).

Vi skal nyte fine dager om bord i River Discovery II.
Dag 6

VIDIN

Festning og bulgarsk byliv

Vi nyter en avslappende formiddag om bord, mens skipet seiler langs grensen mellom Romania og Bulgaria. Det blir presentasjon av kapteinen og hans stab, før vi spiser en god lunsj.

Rundt lunsjtid  kommer vi til den lille bulgarske havnebyen Vidin. Her skal vi på en inkludert byvandring, der vi blant annet får se Baba Vida-festningen – byens historiske landemerke. Baba Vida er den best bevarte og viktigste middelalder-festningen i Bulgaria. Fra festningen er det fin utsikt over elven og området. Det blir også tid til å oppleve byen på egenhånd. Ta gjerne en spasertur gjennom byens gågate på vei tilbake til skipet.

Om ettermiddagen kan de som ønsker bli med på en valgfri utflukt til fjellområdet Belogradchik (37 euro), som ligger cirka en times kjøring fra Vidin. Belogradchik er kjent for sine vakre og spesielle steinformasjoner, men også for sitt store festningskompleks som er et av de viktigste historiske minnesmerkene i Bulgaria. Sent på kvelden seiler vi videre mot Jernporten.

Belogradchik i Bulgaria er kjent for sine spesielle steinformasjoner.
Dag 7

JERNPORTEN

Minner fra oldtiden og ansiktet i fjellet

I løpet av natten har skipet tatt seg frem til begynnelsen av den 120 km lange naturskapte kløften – kalt Jernporten – som vi skal seile gjennom i dag.
«Jernporten» regnes som blant et av de mest naturskjønne områdene langs Donau. På det smaleste er elven 150 meter bred. Strekningen var tidligere fryktet av skipstrafikken på grunn av skarpe klipper og farlige strømmer, men farene ble fjernet i 1972 da det ble åpnet et nytt hydroelektrisk anlegg og avansert system av sluser. Ikke gå glipp av Decebals bistre ansikt som er hogd ut i fjellet når vi seiler på grensen mellom Balkanfjellene og De transilvanske alper. Etter lunsj stopper skipet i den lille byen Donji Milanovac for grensekontroll før vi fortsetter inn i Serbia.

Her kan du gå i land for å bli med på en valgfri ettermiddagsutflukt (42 euro). Turen går først til Lepenski Vir – der de arkeologiske utgravningene har funnet levninger etter den eldste faste bosetningen i Europa, stadfestet til cirka 6000 år f.Kr. Turen fortsetter langs høydedraget til Golubac-festingen og byr på storslagen utsikt til elven og området. Vi besøker den imponerende festningen som med sine ni tårn og strategiske beliggenhet har spilt en viktig rolle i regionens historie. Retur til skipet som i mellomtiden har seilt til enden av kløften og lagt til ved Golubac festningen. Når alle er vel om bord går ferden videre mot Beograd.

Vi seiler gjennom Jernporten og får se Decebels bistre ansikt i fjellet.
Dag 8

BEOGRAD – NORGE

Bli kjent med Beograd

Velkommen til Serbia! Etter frokost sjekker vi ut fra skipet, før vi skal på en inkludert byrundtur i Beograd, Serbias livlige hovedstad. Her får vi blant annet se Kalemegdan-festningen, den ortodokse St. Sava-katedralen, rådhuset og prinsesse Ljubicas palass. Deretter blir det litt tid til å oppleve byen på egenhånd. Flyreise med Austrian Airlines, mellomlanding og flybytte i Wien før vi ankommer Oslo kl 22.55.

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Fly Oslo– Bucuresti / Beograd–Oslo med Austrian Airlines Lufthansa via Wien t/r (pris på fly fra andre byer i Norge på forespørsel)
 • Flyskatter og havneavgifter
 • Fire netter med rundreise i vakre Transilvania
 • Tre netters cruise i utvendig lugar om bord på MS River Discovery II  (4*+)
 • De fleste måltider i Transilvania
 • Helpensjon om bord på skipet fra middag første dag til frokost siste dag
 • Kaffe/te, vann og snacks morgen/ettermiddag og kveld på skipet
 • Levende musikk og underholdning i salongen og kapteinens aperitiff på skipet
 • Interessante og spennende utflukter ihht program
 • All transport mellom flyplass, hoteller og skip
 • Norsk reiseleder er med fra Bucuresti til Beograd

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikkevarer
 • Tips til besetning, lokale guider og sjåfører
 • Valgfrie utflukter nevnt i programmet. Disse kan kun bestilles og betales om bord
 • Avbestillings- og reiseforsikring

TIPS
Tips er frivillig, men også en viktig del av inntektene til de ansatte. Rederiets anbefaling er cirka syv euro pr. person pr. dag til besetningen om bord, og cirka én euro pr. utflukt til lokale guider og sjåfører.

VIKTIG INFORMASJON
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede og få skip har handikapp lugarer og heis.
Enkelte rederiet tillater heller ikke gjester å ha med gåstoler og rullestoler, av hensyn til sikkerhet.
Det er på de fleste utfluktene mye vandring og det forventes at du kan følge gruppen i vanlig tempo.
Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje, våre reiseledere kan ikke bistå med dette.
Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang.
I flere havner er det vanlig at skipene fortøyes langside mot langside, med opptil tre – fire skip ved siden av hverandre.
For å komme i land må man gå gjennom/over de andre skipene.
Informasjon om flyselskap, tidspunkt og klokkeslett i programmet er foreløpige, og endringer kan forekomme. Endelige flytider vil stå i reisedokumentene.
Elver er naturbaserte, og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden.
Skulle dette oppstå, forbeholder rederiet/Escape Travel seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program.
Se våre «Reisevilkår for Escape Travel».
Det tas forbehold om trykkfeil i programmet og på nettsiden.

River Discovery 4*+
Byggeår 2012
Lengde 135 m
Antall dekk 4
Passasjerer 170
MS River Discovery II er et lekkert førsteklasseskip med tre lugardekk og et innbydende soldekk, samt restaurant, lounge/bar, resepsjon, bibliotek, Captains Club, treningsrom og gratis wifi.
I resepsjonsområdet er det også en kaffemaskin (åpen 24/7), isbit-maskin og en liten suvenir-butikk.
Alle lugarene er utvendige og har bad med dusj, samt TV, minisafe, hårføner, air­condition og to enkeltsenger som kan settes sammen til en dobbeltseng.
Standard lugarene er 16 m². De Luxe-suitene (på øvre dekk) er 23 m². Lugarene på nedre dekk har mindre vinduer som ikke kan åpnes. Alle lugarene på midtdekk og øvre dekk har vinduer fra gulv til tak som delvis kan åpnes, såkalt fransk balkong. Enkeltlugar på nedre dekk, ca 12 m² med to mindre vinduer.