Macaw i Peru

Rundreise – Peru med Amazonas i påsken

/ Opplev Amazonas, Machu Picchu, Andesfjellene, Lima, Titicacasjøen, Arequipa

 • I de mektige Andesfjellene ligger inkahovedstaden Cusco hvor inkakongen styrte sitt imperium.
 • I Andesfjellene lever indianerne fortsatt sitt tradisjonelle og fargerike liv slik de har gjort i århundrer. Storbyen Arequipa, omgitt av mektige vulkaner, er en av de vakreste byene i Sør-Amerika.
 • Machu Picchu var inkafolkets siste skanse. Byen lå gjemt i jungelen i flere hundre år før Hiram Bingham oppdaget stedet i 1911.
 • Bli med inn i regnskogen og opplev Amazonas-jungelens eksotiske plante- og dyreliv.
 • Titicacasjøen bor Uros-indianerne på flytende sivøyer og indianersamfunnet på øya Taquile har fortsatt en kollektiv økonomi som strekker seg tilbake til inkatiden.
 • Langs kysten av Peru levde høytstående kulturer lenge før Inkariket så dagens lys: Lima var hovedsete for den spanske visekongen og spanjolenes viktigste by i Sør-Amerika.

På denne rundreisen står høydepunktene i kø: Å besøke Peru i påsken er en særdeles fargerik opplevelse. Da blomstrer katolske og indianske tradisjoner side om side. I hjertet av Andesfjellene besøker vi inkaenes hovedstad Cusco og mystiske Machu Picchu. Vi besøker perfekt konstruerte flytende siv-øyer og det særpregede samfunnet på øya Taquile langt der ute på Titicacasjøen. I Peru lever indianernes sitt tradisjonelle og fargerike liv slik de har gjort i århundrer. Amazonas-jungelen, også kalt «verdens grønne lunge», skjuler et eksotisk plante- og dyreliv. Å oppleve regnskogen er en opplevelse du vil minnes lenge!

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 38 290,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 13.04.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 14 dager
Reiseleder
Toril Espegren

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 13.04.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 14 dager
 • Priser fra 38 290,-
 • Cuzco Peru
 • Peru
 • Peru kvinne
 • Peru
 • Peru kvinne med barn
 • Peru Taquile
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Lørdag 13. april: KLM til Lima

Avreise med KLM om morgenen. Turen går via Amsterdam med ankomst til den peruanske hovedstaden Lima kl 18:10 lokal tid (minus 7 timer). Buss til Hotel José Antonio. (Mat på flyet)

Det gamle sentrum i Lima.
Dag 2

Søndag 14. april: Lima

Etter frokost skal vi på sightseeing i byen som conquistadoren Francisco Pizarro grunnla i 1535. Vi starter i bydelen Miraflores hvor vårt hotell ligger. Herfra går turen gjennom San Isidro til gamle Lima sentrum hvor landets fremste katedral, regjeringskvartalet, kongressen og rådhuset ligger. Vi prøver å danne oss et inntrykk av denne byen som var sete for den spanske visekongen fram til frigjøringen i 1824 og som i dag er en verdensby med ca 8 millioner innbyggere. Etter besøket i sentrum tar vi turen til Museo Larco, som nå regnes som byens beste museum. Det gir en god oversikt over landets stolte historie. Etter lunsj på vakre Larcomar med utsikt over Stillehavet, blir det tid til å se seg om på egenhånd eller gå på en rundtur i Miraflores sammen med reiseleder. Hun legger også til rette for dem som ønsker felles middag på en lokal restaurant om kvelden. (Frokost og lunsj)

Velkommen tilbake til Peru!
Dag 3

Mandag 14. april: Lima - Amazonas

I dag står Amazonas-jungelen for tur. Vi går om bord i flyet som tar oss til byen Puerto Maldonado i den sørligste delen av den enorme regnskogen. Byen ligger ved floden «Madre de Dios» som via Madeira-floden renner ut i selve Amazonasfloden, dypt inne i Brasil. Herfra bærer det ut på jungelsafari. En elvebåt tar oss til vakre Hacienda Concepción hvor vi skal oppleve regnskogen fra innsiden. Opplegget er eksotisk og fascinerende, men selvsagt helt ufarlig. Vi får innblikk i en annerledes verden og vandrer rundt i jungelens egen botaniske hage. (Full pensjon)

Dag 4

Tirsdag 16. april: Amazonas

Hele dagen i regnskogen. Blant tilbudene er utflukt dypt inn i jungelen, fugl-, oter- og alligatorsafari og omvisning i jungelens eget apotek hvor moderne legevitenskap har fått hjelp av urbefolkningens eldgamle kunnskaper. De som vil og tør (!), kan ta en tur opp i gangveier (broer) som er montert fra et tårn og over i trekronene 30 m over bakken. NB: Opplegget i regnskogen er selvsagt helt trygt. Vi har ingen aktiviteter som innebærer risiko for liv og helse! Og regnskogen kan ikke forklares, – den må bare oppleves fra innsiden!! (Full pensjon)

Dag 5

Onsdag 17. april: Til Pisaq i Urubamba-dalen

Etter frokost tar elvebåten oss tilbake til Puerto Maldonado, hvor flyet løfter oss opp over regnskogens grønne teppe og innover de majestetiske Andesfjellene for å lande i inkahovedstaden Cusco. Nå er vi på historisk grunn og kjenner suset fra Inkatiden! På flyplassen venter bussen for å kjøre oss inn til sentrum hvor vi skal spise lunsj på restaurant Tunupa. Vi skal imidlertid ikke utforske Cusco ennå, men reise videre til Urubamba-dalen og Hotel Royal Inka Pisaq. Her skal vi tilbringe ettermiddagen med hvile og akklimatisering. Siden vi nå er i høylandet er det viktig å ta det med ro og drikke mye væske første døgnet. En forsiktig start på høydeoppholdet er både fornuftig og påkrevd! Om kvelden legger reiseleder til rette for en lett middag på hotellet. Det er viktig å spise lett mat og avstå fra alkohol de første par dagene i høylandet. (Frokost og lunsj)

Dag 6

Torsdag 18. april: Urubamba-dalen

I dag skal vi utforske Urubamba-dalen som var selve hjerteslaget i Inkariket. I den fruktbare dalen på 2900 moh. dyrket inkaene sine aller beste jordbruksprodukter. Og her renner elven Vilcanota på sin ferd mot Amazonas og Atlanterhavet, tusenvis av kilometer mot øst. Byen vi bor i, Pisaq, er en fascinerende indianerlandsby øverst i dalføret. På grunn av godt klima og bakende sol mellom bratte dalsider, var matproduksjonen i Urubamba-dalen av vital betydning for hele Inkariket. Ennå i dag eksporteres det mais bl.a. til USA og Japan. Urubamba-maisen regnes for verdens beste! På torget i Pisaq handler vi lokalt kunsthåndverk og nyter den indianske atmosfæren i landsbyen. I fjellsiden over Pisaq besøker vi storslagne inkaruiner og vandrer på ekte inkastier. Etter lunsj på «Tunupa Valle» går turen til Ollantaytambo, et enormt kompleks fra Inkatiden. Det er bygget av kjempemessige steinblokker på opptil 30 tonn og er et av de få stedene hvor spanjolene tapte et militært slag mot Inkariket. Et besøk hos en lokal familie gir oss et utmerket inntrykk av dagliglivet slik indianerne har levd det gjennom mange hundre år! Sen ettermiddag tar vi toget til Machu Picchu Pueblo (tidl. Aguas Calientes). Turen går langs bredden av Vilcanota-elva nordøstover mot Amazonas- jungelen. Toget ankommer stasjonsbyen som ligger sammenklemt mellom bratte, bromelia-kledte fjellvegger ved elven dypt nedenunder Machu Picchu. Her sjekker vi inn på Hotel El Mapi midt i byens hovedgate, og samles rundt middagsbordene om kvelden. (Frokost, lunsj og middag)

Alpakka i Urubamba-dalen
Dag 7

Fredag 19. april: Machu Picchu - Cusco

I dag går turen med minibuss opp til legendariske Machu Picchu, – den glemte inkabyen her, dypt inne i Andesfjellene. Som et eventyrslott troner Machu Picchu på høyden mellom dype daler og mektige fjell, der regnskogen møter Andes-kjeden! De spanske conquistadorene fant aldri Machu Picchu. Derfor ligger byen som et urørt monument fra inkatiden. Vi får en følelse av å være satt flere hundre år tilbake i tiden. Machu Picchu er en natur- og kulturopplevelse i særklasse. Etter et guidet besøk med spennende informasjon i det imponerende komplekset, blir det retur til den sjarmerende stasjonsbyen. Her blir det lunsj før vi tar toget tilbake til Urubambadalen, og fortsetter med buss over et fjellplatå til Inkarikets hovedstad Cusco hvor vi skal bo på Hotel San Agustin Plaza. (Frokost og lunsj)

Dag 8

Lørdag 20. april: Cusco

Da spanjolene ankom Cusco i 1533 møtte det dem et mektig syn av flotte bygg og vakre parkanlegg, alt rikelig utstyrt med veggpynt og statuer i rent gull! Mye ble dessverre plyndret og ødelagt av conquistadorene, men fortsatt byr Cusco på mektige minnesmerker fra inkatiden. Først går turen til Sachsayhuamán, et imponerende seremonisenter utført i kjempemessige steinblokker på høyden over Cusco by. Herfra kjører vi ned i Cusco sentrum, hvor Koricancha (soltemplet) er den viktigste severdigheten, sammen med byens vakre katedral. I denne finner vi, paradoksalt nok, mye av gullet som spanjolene stjal fra inkaene. Etter lunsj på restaurant Don Antonio blir det fritid. Cusco er et eldorado for den som har handlelyst, – det bugner av vakkert kunsthåndverk av god kvalitet! Middag blir som vanlig tilrettelagt for de som ønsker å spise samlet. (Frokost og lunsj)

Cusco
Dag 9

Søndag 21. april: Cusco - Puno

I dag setter vi oss i bussen for å starte på kjøreturen til Puno fylke, lenger sør i Andesfjellene. Kjøreturen går gjennom et vakkert fjellandskap som tilhører fargerike indianere og deres lama- og alpakkaflokker. Landskapet er preget av vakre daler, enorme vidder og eventyrlige fjelltopper. Og som indianerne selv sier: Himmelen, – den er aldri så blå og fjellene aldri så vakre som i Andes…! Vi gjør et stopp i Andahuaylillas som er kjent for «det sixtinske kapell i Amerika» – en kirke i barokkstil som er viet til St. Peter med praktfulle veggmalerier fra begynnelsen av 1600-tallet. Deretter besøker vi Viracocha-templet, viet til skaperguden «Kon Tiki Viracocha» ved Raqchi, før det blir lunsj på restaurant Felipon. Vi passerer byene Sicuani og Juliaca før vi i kveldingen ankommer vi Puno og Hotel Jose Antonio. Puno-regionen ble forholdsvis sent innlemmet i Inkariket. Derfor kalles folket her sør for Aymaraindianere og snakker aymara i motsetning til lenger nord hvor man snakker quechua og kalles quechuaindianere. I dag er Aymarafolket delt mellom Peru og Bolivia, hvorav de aller fleste bor i Bolivia. Mulighet for middag på hotellet. (Frokost og lunsj)

Dag 10

Mandag 22. april: Titicacasjøen

Uros-øyene og Taquile på Titicacasjøen
Puno ligger ved bredden av Titicacasjøen som er Sør-Amerikas største og verdens høyeste navigérbare innsjø. Sjøen ligger på 3815 m og har et flateinnhold like stort som Rogaland fylke. Sjøen strekker seg langt inn i Bolivia og både Peru og Bolivia har marinefartøyer på sjøen. Fra Titicacasjøen hentet Thor Heyerdahl i 1970 fire unge aymaraindianere til å bygge RA II. Etter frokost besøker vi de flytende sivøyene hvor Urosindianerne introduserer oss for sin tradisjonelle livsstil. De har gjennom generasjoner bygget øyene sine opp av totora-siv og holdt seg med både husdyr og poteter fra egen produksjon. Herfra setter vi kursen mot øya Taquile som ligger et par timers båttur borte (værforbehold). Etter hvert stiger den store øya fram i synsranden. Her lever inkaindianerne sitt isolerte liv upåvirket av det meste som har skjedd i landet siden spanjolene raserte Inkakulturen for 500 år siden. Samfunnet på Taquile er unikt. Vi kommer til en øy i dobbelt forstand, en øy i Titicacasjøen og en øy i folkehavet – upåvirket av støy og stress og børsnoteringer! De lever kollektivt og alle har hva de trenger! Og deres gjestfrihet er imponerende. De gir oss innblikk i sine daglige sysler. Blant annet strikker mannfolkene på Taquile de flotteste luer og vanter i avanserte mønstre, og kvinnene vever bånd og belter i de vakreste fargespill. Taquile har en fantastisk natur, – og en unik beliggenhet! Lunsjen blir på en lokal familierestaurant på Taquile. Sen ettermiddag er vi tilbake i Puno. (Frokost og lunsj)

Uros-øyene på Titicacasjøen
Dag 11

Tirsdag 23. april: Puno - Arequipa

I dag går turen mot vest til byen Arequipa som regnes som en de vakreste i Sør-Amerika, og med et historisk sentrum som er UNESCO-beskyttet. Vi reiser gjennom den vakre nasjonalparken «Salinas y Aguada Blanca» hvor det lever mye vicuña, det minste og mest eksklusive dyret i kamelfamilien. Hvis vi er heldige ser vi dem flokkevis fra bussvinduet. Vicuñaen er totalfredet og ulla er svært dyr og eksklusiv! Turen går gjennom imponerende fjellterreng hvor snødekte vulkaner ruver i horisonten. Vi spiser medbrakt lunsj underveis før vi ankommer Arequipa tidlig ettermiddag. Så tar vi en hyggelig tur til fots i sentrum av byen før vi sjekker inn på vårt hotell Casa Andina Standard. Om kvelden legger reiseleder til rette for de som vil spise samlet på en av byens bedre restauranter. (Frokost og boxlunch)

Dag 12

Onsdag 24. april: Arequipa

I dag skal vi besøke et norsk skoleprosjekt i Arequipa. Skolen «El Mirador» ligger i en av de fattige bydelene og hovedmålsetting er at barna fra fattige familier skal kunne konkurrere med barn fra middelklassen om begrensede plasser på de statlige universitetene. Vår reiseleder har jobbet i prosjektet og tar oss i dag med bak turistfasaden og helt på innsiden av dagliglivet i Peru. Etter skolebesøket blir det sightseeing i Arequipa og besøk til Santa Catalina, et spennende klosterkompleks fra kolonitiden, på mange måter en by i byen og et av de vakreste og mest særegne klostre på hele kontinentet. Arequipa ligger vakkert til ved foten av ruvende fjell og med en brusene elv som byens livsnerve i et ellers tørt og ugjestmildt ørkenlandskap. Arequipa byr på store kontraster, både i natur og folkeliv. Lunsj blir tilrettelagt i løpet av dagen og siden dette er siste kvelden vi er sammen, blir det avskjedsmiddag på Zig-Zag som er en av byens bedre restauranter og kjent for sine gode kjøttretter. (Frokost og middag)

Dag 13

Torsdag 25. april: Arequipa - Lima

Fra flyplassen like utenfor byen går turen i dag tilbake til hovedstaden Lima hvor vi kom for snart to uker siden. Vi lander på «Jorge Chavez International Airport» hvor en buss venter for å ta oss til havnen i Callao. Fra denne havnen dro Thor Heyerdahl ut på sin Kon Tiki ekspedisjon i 1947. Vi skal ikke fullt så langt som han, men vi reiser ut til Palomino-øya der vi skal se på fugle- og dyrelivet. En mengde sjøløver og ulike sjøfugler holder til her. Tilbake etter båtturen blir det lunsj på en lokal restaurant før vi returnerer til flyplassen for å sjekke inn KLM som letter med kurs for Amsterdam om kvelden. (Frokost og lunsj)

Dag 14

Fredag 26. april: Ankomst Norge

Ankomst til Amsterdam for videre tilslutning til Norge. Ankomst Oslo og Gardermoen tidlig om kvelden. (Måltider på flyene)

Toril Eggebø Espegren

Reiseleder på denne turen

Toril Eggebø Espegren jobber til daglig som lærer i Birkenes kommune og har bodd og arbeidet i Peru i flere år. Hun har fortsatt nær kontakt og reiser jevnlig til Peru. Toril kjenner Peru og Sør-Amerika svært godt, og har ledet mange grupper gjennom store opplevelser i dette vakre og spennende landet. Hun snakker selvsagt flytende spansk, og legger også til rette for ønsker og behov utover det som står i programmet. I tillegg har vi med lokale, engelskspråklige guider på alle utflukter. Det vil bli tilrettelagt for deltagere som ikke behersker engelsk!

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER:
• Flyreise Norge-Peru t/r med KLM og innenriksfly i Peru ifølge programmet
• Flyavgifter og oljetillegg pr. mai 2017, kr 2 685,- (kan endres)
• 12 hotellovernattinger på turistklassehoteller
• Frokost hver dag
• 15 lunsj eller middag
• Inngangsbilletter og transport iflg. programmet.
• Norsk reiseleder og lokale guider

PRISEN INKLUDERER IKKE:
• Drikke til inkluderte måltider
• Tips til lokale guider og sjåfører (75 USD pr. person)

HOTELLER:
Vi benytter følgende turisthoteller på denne turen:
LIMA: Hotel Jose Antonio Tel +511 445 77 43 / 445 68 70
AMAZONAS: Inkaterra Hacienda Concepción, Tel: Tel +51 1 6100 400
URUBAMBA: Hotel Royal Inka Pisaq Tel: +51 84 20 30 64
MACHU PICCHU: Hotel El Mapi Tel +51 1 4226574
CUSCO: San Agustin Plaza Tel +51 84 23 73 31
PUNO: Hotel José Antonio Tel +51 51 59 91 50
AREQUIPA: Hotel Casa Andina Standard, Tel +51 54 212981

(Med forbehold om bytte til tilsvarende hoteller. Oppdaterte opplysninger gis ev. før avreise).

ANNEN VIKTIG INFORMASJON

VED BESTILLING
Husk å opplyse fødselsdato (6 sifre), passnummer og utløpsdato til oss. Vi må ha dette for innenriks fly og togturen til Machu Picchu. Har du ikke passnummeret tilgjengelig ved bestilling kan denne informasjonen sendes i ettertid.

VISUM
Visum til Peru er ikke nødvendig for skandinaviske turister. NB: Husk pass som skal være gyldig minimum seks måneder etter hjemreisen! Vi anbefaler å ta fotokopi av passet og oppbevare denne atskilt fra passet.

VAKSINER
Vaksiner er ikke lovpålagt, men vi anbefaler å være oppdatert på difteri/stivkrampe, polio og hepatitt (Twinrix). Ta kontakt med ditt lokale helsekontor i god tid! Ta med et lite reiseapotek i tillegg til evt. faste medisiner. Vi anbefaler tabletter mot reisesyke og hodepine, yoghurttabletter (regulerer fordøyelsen), kulltabletter og Imodium (mot diaré), solkrem med høy faktor og leppepomade. Håndhygiene er viktig. Det er lurt å ta med desinfeksjonsspray eller gel som fås på apotek.

VALUTA
Det kan være greit å ta med litt amerikanske dollar (USD) eller euro i kontanter. Men de fleste bankkort er gangbare og det er god tilgang på minibanker. Den peruanske myntenhet heter Nuevos Soles (PEN) og kan veksles på hoteller og vekslehus (1 USD = ca. 3,3 PEN / 1 euro = ca 3,8). Vær forsiktig med å veksle på gaten. Dette er legalt og tilbys «overalt», men det er relativt stor fare for å få falske sedler! Ved ankomst til Lima anbefaler vi å veksle eller kjøpe soles i bank eller minibank ved bagasjebåndet. All handel i Peru foregår i lokal valuta!

SHOPPING
Peru har et rikt utvalg av indiansk kunsthåndverk. Du får kjøpt håndstrikkede gensere og vevde tepper i lama- og alpakkaull, gull- og sølvarbeider, keramikk, hånddekorert lær og ellers typiske suvenirartikler, alt til meget hyggelige priser!

HØYDEN
I Cuzco (3600 moh.) og Puno (3800 moh.) vil du merke den tynne luften. Hos noen kan det gi forbigående hodepine, kvalme og en følelse av ikke å få nok oksygen. Høydesyken kan motvirkes med reseptfrie medikamenter som fås kjøpt i Peru eller med druesukker (fra norsk apotek). Ved behov tilbyr vi dessuten oksygen fra flaske. Høydesyke kan forebygges og behandles med legemiddelet Diamox. Dette må du i så fall få av legen (på resept) før du reiser. Men den beste høydemedisin er å ta det med ro, drikke mye væske, gå sakte og unngå stress. Dersom du har hjerteproblemer eller høyt blodtrykk bør du kontakte lege før du bestemmer deg for turen. Erfaringsmessig er det ikke noe problem med høyt blodtrykk i høyden. Vi har lagt til rette for god høydeakklimatisering underveis.

KLIMA OG KLÆR
Klimaet i Peru veksler med høyden og avstanden til havet. April/april er våren i Peru. Det betyr vanligvis sol og pent vær med gode dagtemperaturer, men det kan også gå en og annen regnbyge. Korte ermer på skjorter er normalen. Men temperaturen i Andesfjellene faller om kvelden og natten, så ta også med genser og vindtett jakke. Enkelte hotellrom kan oppleves kalde. Ta gjerne med noe ullundertøy dersom det hender at du blir kald om natten. Vanlig fritidstøy til middag på hotellene er greit. Husk gode tursko (gjerne joggesko) med godt mønster (grep) i sålen. En lett regnjakke eller en liten paraply kan bli nødvendig. Det kan evt. også kjøpes underveis.

MAT
På inkluderte måltider kan du trygt spise det du får servert bortsett fra råkostsalater og majones/remulade! Unngå å kjøpe mat på «gaten»! Ellers gjelder de samme forsiktighetsregler som i Syd-Europa: Drikk bare vann fra flaske, all frukt må vaskes og skrelles, og prøv å unngå mat som ikke er kokt eller stekt. Det er inkludert halvpensjon de fleste dager. Øvrige måltider blir tilrettelagt for dem som ønsker felles bespisning! På gode restauranter får man middag inkludert drikke for rundt hundre kroner. Vi prøver så godt vi kan å legge til rette for matallergier (gluten, laktose, etc.) underveis, men gjør oppmerksom på at det i Peru ikke er bevissthet omkring dette og at vi følgelig ikke kan skaffe garanterte allergikermenyer. Vi anbefaler cøliakere å ta med eget vakuumpakket brød fra Norge til frokostene.

STRØM
Peru bruker 220V med kombinert flate og runde (tynne) strømuttak. De fleste norske apparater med originale stikkontakter kan brukes. Dersom du har en jordet kontakt (for eksempel til PC) må du ha adapter til flate plugger (US std. 10 mm) fordi slike plugger er litt for tykke.

TIPS
Det er vanlig at hver deltager gir tips til lokale guider og sjåfører. På denne turen utgjør dette totalt 75 USD pr. deltager. Vi samler inn dette en av de første dagene, slik at reiselederen fordeler tips underveis.

BAGASJE
Fri bagasje på flyet er 1 kolli på inntil 23 kg. Husk bagasjeplass til ting du kjøper med deg fra Peru. Til Machu Picchu trenger du en mindre sekk eller bag, da vi ikke får med oss store kofferter på toget. Koffertene oppbevares trygt i mellomtiden. Håndbagasje på KLM er inntil 12 kg pr. person.

(MOBIL)TELEFON
Mobiltelefonnettet i Peru fungerer med vanlige moderne, mobiltelefoner kjøpt i Norge. Hvis du har en gammel telefon, så sjekk at den har tre bølgelengder (900/1800/1900). Det er ellers god tilgang på telefonautomater i Peru, og alle hotellene har selvsagt telefon på rommet.

LITTERATURLISTE
Mange har lyst til å lese seg litt opp på Peru før avreise. Her følger noen boktitler som kan være aktuelle. Noen av titlene finnes bare på bibliotek.
• Steinar Anda/Jørgen Blitzner: Peru, skatter skjult i jungel, gjemt i sand. Eide Forlag, 2004.
• Ronald Wright: Cut stones and crossroads. A journey in the two worlds of Peru. Viking Press, 2001
• Victor von Hagen: Highway of the sun, Brown and Company, 1955
• David P. Werlich: Peru – a short history, Southern Illinois University Press, 1978
• John Hemming: The Conquest of the Incas, Harcourt, Brace, Jovanovich, Inc., New York, 1973/2003
• Nigel Davies: The Ancient Kingdoms of Peru, Penguin, 1998
• Thor Heyerdahl: Skjebnemøte vest for havet, Gyldendal 1992
• Tore og Stoika Zetterholm: Stenene roper, Den norske Bokklubben 1991
• Carsten Jensen: Jeg har hørt et stjerneskudd, Gelmuyden.Kiese 1999
• Hugh Thompson/Cochineal Red: Travels through ancient Peru, Waidenfield & Nicholson, London 2006
• Hugh Thompson: White Rock, Waidenfield and Nicholson, London 2005
• James Higgins: Lima, Signal Books, Oxford 2005
• Louis Baudin: Daily life of the Incas, Dover Publications Inc., New York 2007

SIKKERHET
Etter mye uro og interne stridigheter på 1980-tallet er Peru nå inne i sitt tredje tiår med fredelig utvikling. Geriljaorganisasjonen «Lysende Sti» fikk aldri med seg grasrota og måtte gi opp sin kamp da deres leder og grunnlegger ble arrestert i 1992. Han sitter fortsatt fengslet i hovedstaden Lima. Som i mange andre land i den tredje verden er det også i Peru en del lommetyver som ser seg om etter uforsiktige turister. Det er lurt å unngå store folkemengder, og vi anbefaler våre deltagere ikke å bære kontanter, pass og verdipapirer i ytterlommene, men i en egnet lomme/veske innenfor klærne. Flysikkerheten i Peru er på nivå med Europa. Vi bruker fortrinnsvis det veletablerte flyselskapet LATAM. Dette er det største flyselskapet i Sør-Amerika og er underlagt vanlige internasjonale prosedyrer for flysikkerhet og teknisk vedlikehold.

FLYPLASS I NORGE
I tillegg til Oslo og Trondheim flyr KLM også fra Sandefjord, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Ålesund og Trondheim. Vi kan søke om utreise fra en av disse. Husk i så fall å gi beskjed om hvilken flyplass du ønsker å reise fra. Det koster noe ekstra.

ANDRE ØNSKER
Vi legger til rette for individuelle ønsker om forlengelse av turen dersom noen vil bruke mer tid i Peru, eller kombinere turen med andre reisemål i Latin-Amerika. Ta kontakt med oss dersom du har ønsker om tillegg utover grunnpakken i denne turen!