Shetland & Orknøyene med forfatter Kirsti MacDonald Jareg

Shetland og Orknøyene virker kanskje fjernt fra oss i dag, men lå slett ikke øde til den gang de var en del av Norge». 

En reise til Skottland, Shetland og Orknøyene er en reise tilbake i historien. Med sin beliggenhet mellom Færøyene og Island i nord, Skottland i sør, har Shetland gjennom århundrer vært et knutepunkt for sjøfarende. Befolkningen har sterke skandinaviske bånd fra vikingenes inntog på øyene for mer enn 1000 år siden.

Gled deg til: 

 • Å utforske Shetlands rike historie og se hvordan folk har levd her gjennom tusenvis av år.
 • Skara Brae, «Skottlands Pompeii» – en eldgammel bosetning begravd i sand.
 • Ring of Brodgar, den mystiske steinsirkelen på Orknøyene.
 • Besøk på whiskydestilleri med flere hundre års historie.

Historien til disse grønne, røffe perlene vest i havet skal vi utforske sammen med ei dame som kjenner dem godt. Forfatteren Kirsti MacDonald Jareg har både norsk og skotsk opphav, og kjenner Skottland fra barndommen av. Hennes første reiseskildring, Øyene i vest. Hebridene, Orknøyene og Shetland, er en frodig veiviser og følgesvenn for øyhoppere i Skottland. Den røde tråden er møtene med mennesker, hverdagsliv, historie og kultur i brytning mellom tradisjon og modernitet.

👇 Under bildekarusellen kan du lese mer om Kirsti og hvorfor hun elsker disse øyene.

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 24 990,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 07.08.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 7 dager
Forfatter
Kirsti MacDonald Jareg
Reiseleder
Lene V Sørlie

Avreiser

 • Avreisedato 07.08.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn, Stavanger Sola
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 7 dager
 • Priser fra 24 990,-
 • Lerwick by på Shetland
 • Jarlshof på Shetland
 • Skara Brae
 • The Italian Chapel på Orknøyene
 • Lundefugl

Vi gleder oss til å ha med Kirsti som reisefølge! Men hvordan oppsto fascinasjonen for disse øyene hos henne?

Vi lar Kirsti selv få ordet:

«Jeg er besatt av øyer – noen kaller denne tilstanden for islomani. Forholdet mitt til skotske øygrupper går langt tilbake i tid, til tidlige barneår da familien min ferierte hos slekt på den skotske øygruppen Hebridene. Jeg er halvt skotsk og halvt norsk, derfor var det en selvfølge å feriere annen hvert år i Skottland.

Siden tok jeg turen til de to andre skotske øygruppene Orknøyene og Shetland – igjen og igjen. Jeg var på jakt etter historier til boken min fra de skotske øyene. Og tro meg; hver øy har sin egen fortelling. Shetland og Orknøyene virker kanskje fjernt fra oss i dag, men lå slett ikke øde til den gang de var en del av Norge. Her gikk trafikken og handelen livlig – noen kjærlighetshistorier ble det òg.

Forbindelsen er fortsatt sterk og hjertelig – en nordmann vil føle seg hjemme på disse forblåste, grønne øyene vest for Norge. Vi skal besøke mange steder, hver med sin historie som jeg gleder meg til å dele med dere. Og mest av alt gleder meg til at  dere føler dere velkomne på øyene i vest – for er det ikke nettopp dette som gjør en reise til noe helt spesielt?»

 

Kirsti MacDonald Jareg Foto: Sverre Aurstad

Skriv ut

Dag til dag program

DAG 1

Oslo - Aberdeen

Tidlig avreise fra Oslo via Amsterdam til Aberdeen. Her venter vår buss og vi kjører for å innta lunsj  – fish and chips på skotsk vis!

Etter en avslapping her kjører vi til sentrum hvor vi får litt tid på egenhånd. Til avtalt tid samles vi ved bussen og kjører det lille stykket ned til fergeterminalen. Selskapet NorthLinks skal bringe oss til Lerwick på Shetland, og seiler kl. 19.

Etter at alle har fått tildelt lugar, samles vi til felles middag samtidig som vi får med oss utseilingen fra Aberdeen. (-/L/M)

 

 

Lerwick er hovedstaden på Shetlandsøyene og har ca. 7500 innbyggere.
DAG 2

SHETLAND

Ankomst Shetlands hovedstad, Lerwick, om morgenen. Vi nyter innseilingen idet båten legger til kai, og får med oss en god frokost før vi går i land.

Vårt første besøk blir i Scalloway hvor vi besøker Scalloway museum. Her finner vi historien rundt Shetland Bus og Shetlandsgjengen som trafikkerte over Nordsjøen under 2. verdenskrig. Vi besøker minnesteinen, ser «Norway»-huset og Olavsslippen.

Ved siden av museet har vi Scalloway Castle, bygget av Earl Patrick Stewart, som vi også avlegger et besøk. Vi spiser lunsj på Da Haaf Restaurant som ligger med vakker utsikt over Scalloway. 

Vi skal besøke utstillingen til Up Helly AA, en festival som blir arrangert i januar hvert år, og som har røtter helt tilbake til 1882. Det er en parade med folkedrakter hvor folk til slutt samles for å brenne en galley (båt). Den første galley dukket opp i Up-Helly-Aa-prosessen i 1889 og ble brent på Market Cross på slutten av paraden. De tidlige galleyene ble laget av en lys tømmerramme dekket med lerret eller alternativt gamle båter, hvis brukstid var over, ble omgjort og deretter sendt til Valhalla. Utstillingen vi besøker inneholder informasjon om Up Helly Aas historie med mange fotografier som dokumenterer arrangementet. Jarl Squad-draktene for de foregående 10 årene er utstilt sammen med diverse andre drakter som brukes av squads som deltar på festivalen. Det er en kortfilm som dokumenterer forberedelser og feiringer fra Up Helly Aa i januar samme år. Den gir en oversikt over festivalen fra start til slutt.

Shetlands tekstilmuseum har en samling av Shetlands tekstiler som viser arv og kunnskapene som er unike for Shetland. Samlingen består av flere hundre gjenstander. Den inkluderer Fair Isle-strikking, Shetland-blonder, Shetland Taatit-tepper og vevd tweed. Verktøy knyttet til produksjon av Shetlands tekstiler, og papirer og mønstre er også holdt i samlingen som består av en periode fra 1870 til 2018.

Deretter kjører vi til vårt hotell for innsjekk og felles middag. (F/L/M)

 

Shetland museum hvor Bill er guide Foto Mette Østerhus
DAG 3

SHETLAND

Etter frokost skal vi se den sydlige delen av øya, men først tar vi en stopp ved St. Ninians Isle beach, en av verdens aller flotteste strender. Deretter går turen til The Crofthouse Museum, hvor vi får se hvordan de bodde på Shetland i gamle dager.

Shetlands sydligste punkt på øya er neste stopp, Sumburgh Head, et mye besøkt sted for fugleinteresserte. Vi tar en strekk på bena før turen går til Jarlshof, et av de fineste forhistoriske minnene i Europa. Her har det bodd folk i 4000 år, blant andre norske vikinger.

Vi spiser lunsj ved Hoswick Vistor Centre. Senteret inneholder vevemaskiner, lokale gjenstander og en tolkning av Hoswick Whale-saken. Her er det fint å få med seg den unike trådløse samlingen, som følger radio, innenlands marine og militært utstyr fra tidlig på 1900-tallet til mobiltelefoninnovasjonen i dag.

Tilbake på hotellet spiser vi en god middag. (F/L/M)

Jarlshof på Shetland
DAG 4

SHETLAND - ORKNØYENE

Etter frokost og utsjekk fra hotellet setter vi kursen mot Lerwick. Vi tar en kort stopp ved Clickimin Broch, et av de runde tårn som bare finnes i Nord-Skottland. Dette var forsvarsverk bygd av pikterne rundt 100 år f.Kr.

I dag går turen til Shetland museum som ble offisielt åpnet av dronning Sonja og hertug og hertuginnen av Rothesay, Charles og Camilla, i  2007. Museet inneholder mange tidsepoker i Shetlands historie frem til 1800, fra miljø, geologiske og geografiske faktorer, tidlige bosettere på øyene, gjennom tidlig landbruk, fiske, tidlige båter og den rike folkloren.

Det blir satt av litt tid på egenhånd i museet før vi skal spise lunsj. Resten av ettermiddagen på egenhånd.

Til avtalt tid samles vi og kjører til fergeterminalen, hvor vi igjen går om bord i NorthLink fergen som har avgang kl. 17.30 og setter kursen mot Kirkwall på Orknøyene. Under overfarten spiser vi middag. Ved ankomst Kirkwall kl. 23.00 kjører vi direkte til hotellet for overnatting. (F/L/M)

Shetland er grønt og med masse sauer!
DAG 5

ORKNØYENE

Orknøyene venter oss med mye interessante historie!

Ring of Brodgar (også Brogar) er en forhistorisk steinsetting som ligger på et eid mellom innsjøene Stenness og Harray og har likheter med Stonhenge i England. Det indre av sirkelen er aldri blitt undersøkt nærmere av arkeologer. Man antar at monumentet ble reist rundt år 2500 f.Kr., altså samtidig med Stonehenge og andre forhistoriske monumenter på De britiske øyer og i resten av Europa. Formålet med steinsirkelen er ukjent, men man setter den i forbindelse med nærliggende Stones of Stenness og gravstedet Maeshowe.

Skara Brae, «Skottlands Pompeii», er en forhistorisk bosetning i Bay of Skaill, som frem til 1850 lå under sanddynene. Kraftige bølger og vind fjernet gresset og flere rester av steinhus kom til syne. Man antar at Skara Brae ble bygd omkring år 3100 f.kr. og var bebodd i omkring 600 år. Det antas at 50 til 100 personer bodde her. Omkring 2500 f.kr. skjedde det klimaforandringer som gjorde at været ble kjøligere og at det ble mer nedbør. Bosetningen ble da forlatt.

Vi spiser lunsj på Orkney Brewery før vi tar turen mot Birsay for å høre om Brough ruinene og fyret.  Deretter venter det et besøk hos Highland Park Destilleri. Dette eventyret startet i 1798 med Magnus Eunsons, som var en direkte etterkommer av vikingene. Han bosatte seg på Orkney for hundrevis av år siden. Han satte opp sin ulovlige steinhytte på High Park, som fortsatt er stedet for destilleriet i dag. 

Felles middag på hotellet. (F/L/M)

Ring of Brodgar ble bygget for 4000-4500 år siden. Gammel mystikk...
DAG 6

ORKNØYENE NATTBÅT TIL ABERDEEN

St. Magnuskatedralen står på programmet i dag. Den ble oppført av Ragnvald Orknøyjarl til ære for hans onkel Magnus Orknøyjarl. Byggearbeidet startet i 1137.  Katedralen har store likhetstrekk med Nidarosdomen. 

Italian Chapel er et katolsk kapell på Lamb Holm bygget av italienske krigsfanger under andre verdenskrig. Krigsfangene var på øya i perioden mellom 1942 og 1945 for å hjelpe til med å bygge Churchill Barries som var en gjenbygging av sundet i Scapa Flow.

Tillater tiden det, tar vi en stopp ved sundet Scapa Flow. Den britiske marinen brukte Scapa Flow som flåtehavn under både første og andre verdenskrig.  Marinebasen ble nedlagt i 1956.

Stromness er en interessant lite sted som blir vårt neste stop. Her inntar vi dagens lunsj og får litt tid på egenhånd før vi tar turen til gravstedet Maeshow Vistor Centre for en omvisning. Tilbake i Kirkwall blir det litt tid på egenhånd før middag som vi spiser på en lokal restaurant. Til avtalt tid blir vi fraktet til NorthLink terminalen. Etter ombordstigning blir vi tildelt våre lugarer før avreise til  Aberdeen (F/L/M)

 

The Italian Chapel på Orknøyene
DAG 7

ABERDEEN - OSLO

Vi ankommer Aberdeen tidlig morgen og spiser frokost ombord. Transfer til flyplassen for avreise hjem til Norge med ankomst Oslo ved middagstider. (F)

Shetland ponnier

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Fly Oslo – Aberdeen med KLM
 • Fly Aberdeen – Oslo med SAS
 • 2 overnatting NorthLink, innvendig lugar
 • 4 hotellovernattinger med frokost
 • 6 frokoster, 6 middager, 6 lunsjer
 • Program som beskrevet med all transport
 • Alle entreer i henhold til program
 • Forfatter Kirsti MacDonald Jareg
 • Reiseleder fra Escape

PRISEN INKLUDERER IKKE 

 • Personlige forsikringer herunder reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikke og måltider utover det som er beskrevet over
 • Frivillig tips til lokale guider og sjåfør

Hoteller

Northlink Ferries
Busta House Hotel
Albert Hotel