Sicilia fra øst til vest

/ En reise i antikken og Sicilias vinhistorie

 • Nyt noen dager ved sjøen i Giardini Naxos
 • Besøk i sjarmerende Taormina
 • Utflukt til vulkanen Etna
 • Se noen av antikkens største severdigheter i Siracusa, Agrigento og Selinunte
 • Vinsmakinger og lunsj på to vingårder

Sammen med arkeolog og historiker Knut Ødegård får du oppleve grekernes og romernes Sicilia, gjennom en rundtur blant templer, teatre og vingårder! Fra Giardini Naxos og Taormina i øst til Selinunte i vest, ser og smaker vi oss gjennom denne frodige og fargerike øya. Ikke bare får vi se noen av de største severdighetene fra antikken – gjennom det prisbelønte vinhuset Planeta får vi også forstå og smake hvordan historie og tradisjon ligger bak noen av Italias beste viner.

Velkommen med på en reise i Apollon og Dionysos’ verden på Sicilia!

 

Last ned reiseprogram
 • Påmelding senest 15.april! Få plasser
Reiseleder og historiker
Knut Ødegård

Avreiser

Ingen tilgjengelige avganger

 • Italia Sicilia bil mat marked
 • Taormina Etna Sicilia Italia
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Lørdag 18.mai: Fra Oslo til Sicilia og Giardini Naxos

Formiddagsavgang kl. 12.15 med Brüssel Airlines fra Oslo Lufthavn. Etter flybytte i Brüssel ankommer vi Catania på Sicilia kl. 19.45, og tar oss videre til Giardini Naxos og Hotel RG Naxos (eks Hilton) i buss. Giardini Naxos ligger på østsiden av øya,  og er en forholdsvis liten by med knapt 10 000 innbyggere. En trivelig småby med siciliansk hverdagsliv i de eldre kvartalene og moderne strandliv ved naturstranden i RecanatiHotellet ligger ved sjøen og det er flere restauranter rett ved. Det begynner å bli sent når vi ankommer, så i kveld tar alle en liten matbit på egen hånd, så tar vi velkomstmiddagen i morgen.

Sicilia er Italias og Middelhavets største øy, og et speilbilde av middelhavsområdets historie. Ulike folkeslag, kulturer og herskerdynastier har bidratt til å forme Sicilias unike kulturelle betydning i italiensk og europeisk sammenheng. Denne øya byr på flotte naturopplevelser, kunst og kultur, og de fruktbare og frodige sicilianske markene omkranses av flotte strender og blått hav. Her finner du også Europas største og stadig aktive vulkan, Etna.

Hotel RG Naxos, Sicilia
Dag 2

Søndag 19.mai: Taormina

Vi reiser opp til sjarmerende Taormina som klorer seg til en bratt skråning ned mot havet og med dramatisk utsikt mot vulkanen Etna. I byen tar vi oss rundt til fots og vårt viktigste mål er byens antikke teater med sin spektakulære beliggenhet og bevaring. Her hører vi om hvordan grekerne utviklet teaterkunsten gjennom spill for guden Dionysos. Byens mange pittoreske gater og plasser blir det også god anledning til å bli bedre kjent med. Ettermiddagen fri til egne aktiviteter, så møtes vi til felles middag på hotellet om kvelden. (F, M)

Taormina
Dag 3

Mandag 20.mai: Etna og vingården Feudo di Mezzo

Etter frokost på hotellet tar vi buss i retning vulkanen Etna. Denne fortsatt aktive vulkanen på 3329 meter over havet, er et skue i seg selv og har også gjennom sine stadige utbrudd skapt en mineralrik jord på sine åssider som er ypperlig egnet for vindyrking. Vi skal ikke helt til topps på Etna, men nyter utsikten fra cirka 1900 m.o.h. hvor vi også kan vandre rundt Sylvesterkrateret. Etter å ha beskuet vulkanen, tar vi veien til nordsiden hvor vi besøker Planetas vingård Feudo di Mezzo. Her får vi høre om sammenhengen mellom jordsmonnet og vinenes karakter, vi spiser en lett lunsj og smaker på stedets viner. Tilbake på hotellet ønsker du kanskje en ettermiddagsdukkert i bassenget eller en tur på stranden. Middagen er på egen hånd. (F, L)

Det greske antikke teateret i Taormina
Dag 4

Tirsdag 21.mai: Siracusa

Vi reiser med buss på dagsutflukt sydover til den viktigste byen i gresk tid på Sicilia, Siracusa. Etter omkring halvannen time er vi i utkanten av byen og besøker de imponerende festningsanleggene, Castello Eurialo, på nordsiden av den antikke byen. Festningen, bygd under eneherskeren Dionysios I rundt 400 f.Kr., er med sine løpeganger og tårn for kastemaskiner av de mest imponerende befestninger fra antikken. Samtidig får vi god utsikt over den antikke og moderne byen.

Vi reiser videre til Siracusas antikke teater, av de største i den greske verden, før vi tar veien ned til byens sentrum, på øya Ortygia. Der lå byens fremste templer. Vi inntar lunsj, (ikke inkl.) før vi kjører tilbake til hotellet. (F).

Ortygia
Dag 5

Onsdag 22.mai: Piazza Armerina - Agrigento

Vi tar avskjed med Giardini Naxos og reiser vestover. I første omgang til romertidens viktigste monument på Sicilia, den store senantikke villaen ved Piazza Armerina med sine fantastiske gulvmosaikker. Denne praktvillaen med tilknytning til det romerske keiserhuset fra omkring 300 e.Kr. gir oss et unikt innblikk i senantikkens forestillinger og tankeverden.

Etter besøket i villaen fortsetter ferden sydvestover til vårt neste høydepunkt, Agrigento, hvor vi også overnatter. Felles middag på hotellet. (F, M)

Piazza Armerina
Dag 6

Torsdag: 23.mai: Tempeldalen - vingården Ulmo de Sambuca - Selinunte

Etter frokost går veien til de best bevarte templene i den greske verden! I Tempeldalen bygget bystaten Akragas i løpet av vel 150 år ikke mindre enn 7 templer i skarp konkurranse med nabobystaten Selinunte, blant annet et av de aller største templer som grekerne noen gang forsøkte seg på. Etter å ha vandret blant templene, reiser vi videre til Planetas vingård i Ulmo di Sambuca, hvor vi inntar en lett lunsj og får høre om og smake på husets viner fra det sørlige Sicilia, særlig rødvinene laget på lokale druer som Nero d’Avola.

Etter lunsj og vinsmaking bringer bussen oss til vårt neste mål, grekernes vestligste bystat på Sicilia, Selinunte. Her overnatter vi i to netter. Felles middag på hotellet om kvelden. (F, L, M)

Dag 7

Fredag 24.mai: Selinunte

Dagen står i bystaten Selinuntes tegn. Det store arkeologiske området like ved hotellet omfatter både en serie store og praktfulle templer og høyden der byen ble anlagt i siste halvdel av 600-tallet f.Kr. Byen levde et kort og hektisk liv fram til slutten av 400-tallet f.Kr., da karthagerne inntok byen, men i løpet av disse vel 200 årene var det en intens byggevirksomhet. Selinunte er med sin beliggenhet på en høyde ut mot havet et talende vitnesbyrd om grekernes bystatsorganisering, deres imponerende arkitektur og deres vilje til å reise praktfulle bygninger til sine guder.

På ettermiddagen står man fritt til å vandre i den lille byen som har vokst opp utenfor det arkeologiske området eller ta en tur på stranden. Kvelden til egen disposisjon, middag på egen hånd. (F)

Antikke greske ruiner i Selinunte
Dag 8

Lørdag 25.mai: Segesta - Monreale

Vi forlater Selinunte og setter kursen nordover. Her skal vi først se oldtidsbyen Segesta, som ikke var en by bebodd av grekere, men av det lokale folket elymerne. Men også elymerne var dypt påvirket av det nære naboskapet med grekerne, noe det godt bevarte, men uferdige templet utenfor byen og teateret vitner om. Deretter går turen i retning av Palermo, Sicilias største by, som vi passerer igjennom på vei mot den lille byen Monreale med sin fantastiske utsikt over Palermo og omegn. I Monreale går vi inn i en annen tid enn vi så langt har sett på. I 1174 begynte den normanniske kongen Vilhelm II på en stor og praktfull kirke i byen. Kirken er et flott vitnesbyrd om den blandingskulturen normannerne regjerte over på Sicilia, med sine bysantinske mosaikker, men også innslag av vestlig arkitektur og arabiske finesser.

Etter besøket i Monreale går veien til Palermo, hvor vi overnatter og hygger oss sammen på vår siste middag på turen. (F, M)

Solnedgang over Palermo
Dag 9

Søndag 26.mai: Hjemreise

Etter en tidlig frokost sjekker vi ut og reiser til flyplassen ved Palermo. Fly hjem med Brüssel Airlines via Brüssel til Oslo hvor vi lander på ettermiddagen, beregnet ankomst er kl. 17.10. (F)

Knut Ødegård

Reiseleder på denne turen

Knut Ødegård er dr. philos. i klassisk arkeologi og ansatt ved Universitetet i Oslo. Han har vært stipendiat i klassisk arkeologi ved Det norske institutt i Roma 1990-94 og har forsket og undervist i antikkens historie og arkeologi ved Universitetet i Oslo siden 1994. Han var bestyrer for Det norske institutt i Athen 2003-2007 og har ledet en rekke arkeologiske prosjekter i Hellas de siste 20 år blant annet i Tegea på Peloponnes og på Naxos. Han er en aktiv formidler av antikkens kultur i radio, dagspressen og gjennom foredragsvirksomhet over hele landet. Han har gitt ut boken «Antikken», om den gresk-romerske antikken som var Europas første storhetstid og en inspirasjon for ettertiden.

«Alle er enige om at barndommen er viktig for hvordan vi dannes som mennesker. Antikken er vår felles europeiske barndom, uten kjennskap til den forstår vi ikke hvordan vi som enkeltpersoner og som samfunn tenker og handler. Å lære om antikken er derfor en dannelsesreise for alle historie- og samfunnsbevisste mennesker.»

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Fly Oslo–Catania/Palermo – Oslo med Brüssel Airlines
 • Skatter og avgifter pr. august 2018
 • Åtte overnattinger på gode hoteller med frokost
 • To lunsjer inkl. vin (dag 3 og 6 )
 • Fire middager (dag 2, 5, 6 og 8)
 • Program som beskrevet med all transport
 • Alle inngangsbilletter
 • To vinsmakinger
 • Lokalguider
 • Reiseleder Knut Ødegård

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Avbestillings- og reiseforsikring
 • Turistskatter (betales direkte til hotellene, totalt cirka 18 euro per person pr. aug18)
 • Frivillig tips til lokale guider og sjåfør
 • Drikke til middagene (unntatt dag 5, hvor 1/2 vann og 1/4 vin er inkl.)

 

×