Kalyan-moskeen, Bukhara

Silkeveien – Turkmenistan og Uzbekistan

/Skatter i ødemarken

 • Det sensasjonelle kunstmuseet i Nukus
 • Gåtefulle Turkmenistan – et (nesten) lukket land
 • Sagnomsuste Samarkand og Bukhara – strålende byer i ørkenen
 • Sentral-Asias mest spennende basarer
 • Tasjkent med sovjetisk urban kultur og tegn på en ny tid
 • Sentralasiatisk mat – mye, god og hjemmelaget!

Turkmenistan og Uzbekistan, to oaser i ørkenen – store byer, store severdigheter, store opplevelser! Vår reise handler om kultur og historie i områder som har vært besøkt av alle de store erobrerne opp gjennom historien, alle har de lagt igjen sine avtrykk i form av byggverk og minnesmerker. Silkeveien – dette nettverket av handelsveier og ruter som engang krysset kontinentet og fraktet varer mellom øst og vest, mellom Europa og Kina. Distanser så store at handelen måtte gå via mellommenn som drev det stort i århundrer med handel av all slags kostbare varer. Varer som ble fraktet med hester, kameler og esler og som brukte måneder på å krysse fjellpass og ørkener, der folk og dyr satte liv og helse på spill for å komme fram.

Last ned reiseprogram
 • Igor Savitskijs sensasjonelle kunstsamlinger i Nukus, Usbekistan
Reiseleder
Gunnar Skjolden

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 05.10.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 17 dager

Mens Turkmenistan er ukjent for de fleste, lenge lukket og isolert, hevder mange at Uzbekistan er den historisk mest interessante delen av Sentral-Asia. Her finner man noen av verdens eldste byer, noen av den gamle Silkeveiens hovedsentre og noen av hele regionens største arkitektoniske skatter. Historien er lang, og skifte av styre og herskere har vært mange opp gjennom tidene. Først på 1990-tallet ble statene i Sentral-Asia selvstendige republikker.

Silkeveien krysset dette området i hundrevis av år, og både Turkmenistan og Uzbekistan er fortsatt kjent for sine flotte basarer med håndvevde tepper, silke og forskjellige krydder.

Dette er en reise for den som vil se, lytte og lære. En reise for den som er interessert i kultur og historie, vakre bygninger og arkitektoniske skatter, men også livlig folkeliv og basarer. Vi holder et rimelig tempo, og får forhåpentligvis også til å puste ut innimellom. I alle fall en ettermiddag eller to… Vi bor godt, men regn ikke med at standard, service og måltider vil være helt som man er vant med fra Europa. Likevel vil kanskje opplevelsene overgå det meste av det du har opplevd på tidligere reiser…

 

“ – Alt jeg har hørt om Marakanda er sant, bortsett fra at den er vakrere enn jeg kunne forestille meg“

Alexander den store, etter at han hadde erobret Samarkand i år 329 før Kristus.

Marakanda var grekernes navn på Samarkand.

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

5. okt / Fly Oslo – Istanbul – Ashgabat

Ved lunsjtid avreise med Turkish Airlines’ direktefly til Istanbul, med forbindelse videre mot Ashgabat samme kveld.

Ashgabat Turkmenistan
Dag 2

6. okt / Ashgabat

Ankomst tidlig morgen. Innreiseformaliteter og transport til hotellet. Rolig morgen og sen frokost før vi på ettermiddagen tar en titt på byen. Ashgabat ble ødelagt av et jordskjelv i 1948 og gjenreist som en lettglemt hovedstad i Sovjetrepublikken Turkmenistan. Etter uavhengigheten i 1991 har presidentene investert store oljerikdommer i å bygge en hovedstad som er deres drømmer en gylden tidsalder verdig. Ikke lenger lettglemt! Ganske nær ligger landsbyen Gypjak med Sentral-Asias største moske, et moderne byggverk viet minnet om første presidents mor og brødre som omkom i jordskjelvet. Så er det søndag og Tolkuchka-basaren er svært livlig og farverik.

Marked i Ashgabat, Turkmenistan
Dag 3

7. okt / Ashgabat

Et par mil utenfor byen ligger restene av festningen Nissa, som skal være grunnlagt av parternes konge Mithradates på tohundretallet før Kristus. Tilbake i Ashgabat fortsetter vi historien med å se nasjonalmuseet, med samlinger viet alle epoker i landets historie.

Dag 4

8. okt / Ashgabat – Mary

På morgenen flyr vi til oasen Mary og begir oss et par timer på landeveien ut til Gonur Depe i oasens ytterkant. Her var det en større bosetning i bronsealderen, mer enn tre tusen år før Kristus, en av verdens tidlige sivilisasjoner, og kanskje var det her Zoroaster-religionen oppsto. Tilbake i Mary fortsetter vi å studere regionens historie på byens fine, lille arkeologiske museum.

Gonur Tepe, Mary
Dag 5

9. okt / Mary – Ashgabat

Merv kalles en ”vandrende by” fordi den ikke er en ”arkeologisk lagkake” der nye tiders herskere har bygget på ruiner fra tidligere, men istedet har man bygget nytt ved siden av det gamle, fem hovedperioder side ved side, den første fra de gamle perseres gullalder før Alexander den store. Merv var en av de viktigste oasebyene på Silkeveien, og nådde et høydepunkt under seljuk-tyrkerne på tusentallet etter Kristus fram til den ble ødelagt av mongolene i 1221. Vi bruker formiddagen til å utforske restene av gamle Merv. Landeveien til Ashgabat er anleggsplass, så vi flyr tilbake til hovedstaden.

Merv Turkmenistan
Dag 6

10. okt / Ashgabat – Dashoguz – Nukus

På morgenen flyr vi til Dashoguz i den store oasen Khorezm som ligger på grensen mellom Turkmenistan og Uzbekistan, på bredden av Amu Darya. Vi besøker ruinene av den gamle hovedstad i oasen, Kunye-Urgench, ødelagt av både mongoler og den store hærfører Timur Lenk, med minareter, kupler og pilegrimssteder.

Vi krysser grensen til Uzbekistan, et lite reiseeventyr i seg selv, og når frem til Nukus, hovedstad i den autonome republikken Karakalpakstan, en enklave med livet regulert av avtaler med Uzbekistan. Enkel innkvartering.

Dag 7

Fredag 11. okt / Nukus – Khiva

Karkalpakstan levde engang godt på fiske i Aral-sjøen og bomull og annet jordbruk. Aral overlever knapt, og Amu Darya og Sur Darya som vannet jordene, er knapt vannførende lenger. Men Nukus har en skatt, Kunstmuseet som ble skapt av samleren Igor Savitskij. Det rommer en unik samling av sovjetisk avantgardekunst, skapt i mellomkrigstiden og ved et mirakel reddet unna Stalin-tidens razziaer. Museet inneholder også smykker og klær som viser karakalpakisk folkekultur. – Får har vært der, de som har sett museet bedyrer at det virkelig er verd en omvei.

Dette er det historiske landet Khorezm, og vi besøker ruinene etter khorezm-shahenes hovedstad fra de første århundreder e. Kr., Toprak Kala, og Ayas Kala, kraftige befestninger fra første århundre.  På sen ettermiddag når vi frem til Khiva, der vi skal bo i to netter, trolig rett utenfor byporten. Roligere tempo heretter!

Vestporten (Ata Darvoza) til Itchan Kala i Khiva
Dag 8

12. okt / Khiva

Dette er den mest intakte og fjernest beliggende av Sentral-Asias byer langs Silkeveien, – en middelalderby der den indre byen, Icha Kala, er som et eneste utendørs museum. De trange gatene og de smale smugene gir en perfekt beskrivelse av hvordan en middelalderby i Sentral-Asia så ut på den tiden. Her er lite forandret. Denne byen har eksistert så lenge handelskaravanene har reist gjennom Sentral-Asia, og det bærer den klart preg av. Nå tar handel og varetransport andre veier, men Khiva er fremdeles bebodd og lever sitt stille liv.

Bymurene - Khiva, Uzbekistan
Dag 9

13. okt / Khiva – Bukhara

Vi krysser elven Amu Darya, som Alexander den store kjente som Oxus, og kjører over stepper og gjennom ørken til Bukhara, ca. 500 km. Dette er den tidligere hovedstaden i landet, og kanskje gir denne byen mer enn noen annen by i Sentral-Asia en følelse av å være i en middelalderby, særlig når man spaserer gjennom de trange gatene i gamlebyen. Citadellet, Ark, dominerer byen og like ved ligger Poi Kalyan-komplekset med 1600-tallsmoskeen. Rett i mot ligger det islamske fakultetet og den store minareten som rager 45 meter opp i luften. Herfra er det bare en kort spasertur til den gamle bydelen med restaurerte basarer, og det vakre Labi Hauz med tehus og bassenger i 1600-talls arkitektur. Overalt selges det fargerike silkestoffer, broderier og tepper – her blir det vanskelig å unngå å handle…

Kalyan-moskeen, Bukhara
Dag 10

14. okt / Bukhara

Hele dagen til omvisning i Bukhara med den gamle bydelen, citadellet med emirens vinterpalass, det historiske museet, Zindan, den gamle fengslet der to britiske offiserer ble holdt fanget før de ble henrettet på Registan-plassen foran det mektige citadellet. Historien tar vi når vi er på stedet…

Vi fortsetter til Bolo-Khauz-moskeen med de vakre treutskjæringene og mer, – det blir vel ikke den severdighet eller vakre bygning vi ikke tar en titt på!

Kalyan Minaret og moské, Bukhara, Uzbekistan
Dag 11

15. okt / Bukhara

Tur til Gizhduvan for blant annet å besøk keramikkverkstedene og den vakre graven til en hellig mann, som stemmer til andakt både på grunn av arkitekturen og fordi pilegrimer kommer hit. Tilbake til Bukhara på ettermiddagen med tid til å nyte byen på egenhånd, og tid til å puste ut.

Bukhara var tidligere et viktig jødisk sentrum i Sentral-Asia. De fleste jødene er utvandret, men noen er tilbake og vedlikeholder en liten synagoge, som muligens kan besøkes.

Bukhara Uzbekistan
Dag 12

16. okt / Bukhara – Shakhrisabz -Samarkand

Det er ca. 460 km til Samarkand via Shakhrisabz – Timur Lenks fødested. Shakhrisabz ligger i en liten dal omgitt av fjellkjeden Pamir. Her i byen Kesh ble den berømte og beryktede erobrer og hærfører født i 1336, og han gjorde store anstrengelser for å forskjønne og styrke stedet, selv om han anså Samarkand som sin ”juvel blant juveler”.

Her ser vi flotte byggverk, palasser og moskeer som Dor-us-Siadat og Dor-ut-Talavat-kompleksene og ikke minst de flotte ruinene av inngangsporten til Ak-Saray-palasset. Byen er også kjent for sine flotte tepper og broderier som er utbredt over hele Uzbekistan.

Registan-plassen, Samarkand
Dag 13

17. okt / Samarkand

Hele dagen til å bese oss i byen som har en historie som går 2700 år tilbake i tid. Vi besøker bl.a. Ulugbeks berømte observatorium – restene av det – bygget av Timur Lenks barnebarn på 1420-tallet, en bekreftelse på tidligere tiders beskjeftigelse med astronomi. Det ikke fantes maken i hele verden! Observatoriet i Samarkand var forløper for de som senere ble bygget i Dehli og Jaipur.

Så Bibi Khanym-moskeen som også ble reist av Timur Lenk, et fantastisk byggverk i marmor, terrakotta og mosaikk – det sies at det ble hentet inn 95 elefanter fra India for å trekke lassene med marmor som ble brukt til denne moskeen! Historien forteller at Timur Lenk med dette ville bygge en moske som skulle overgå det meste som var bygget i hele den muslimske verden. Men hvilken skjebne ventet så dette storslagne og umåtelig vakre byggverket? – Mer om når vi står her foran moskeen…

Ikke minst må vi besøke markedet som ligger i skyggen av moskeen, Samarkands største. Selv om melonene nå kommer med lastebiler og ikke med kameler som før i tiden, er handelen like livlig og stemningen sannsynligvis like stor, – slik den har vært det i århundrer. Her selges søte honningmeloner som dyrkes i ørkenen og duftende krydder fra hele Orienten, i tillegg til all verdens frukter og grønnsaker fra jordbruksområdene rundt byen.

Ulugbeks Madrasah, Registan, Samarkand,
Dag 14

18. okt / Samarkand

Vi fortsetter å utforske Samarkand – det er mye å. Vi besøker Zainab og hennes teppeknytere, et gammelt håndverk får nytt liv, og det skapes arbeidsplasser og inntekter for byens kvinner. Vi ser også den forunderlige mausoleumsgaten Shah-I-Zinda, med de vidunderligste flisarbeider.

Shah-i-Zinda, Samarkand
Dag 15

19. okt / Samarkand - Tasjkent

Etter en stille formiddag med tid til utforske Samarkand, kjører vi på ettermiddagen kjapt med supertog ca. 300 km fra Samarkand til Tasjkent, Resten av dagen til å kikke på Tasjkent, gjenreist etter jordskjelv i de siste tiår før Sovjetunionen brøt sammen.

Tashkent
Dag 16

20. okt / Tasjkent

En rolig dag med tid til å se Tasjkent, som er en ny by, men allikevel interessant, og har spennende markeder og viktige muslimske monumenter, men også russisk og sovjetisk stil. Fascinerende! Avskjedsmiddag, og så en kort blund før vi bryter opp.

Tashkent
Dag 17

21. okt / Tasjkent – hjemreise

Turkish Airlines har avgang på morgenen til Istanbul og derfra hjem til Oslo, der vi ankommer sent på ettermiddagen.

Mer om stedene vi skal besøke

Mary, den gang Merv lå der elven Murgab kommer inn fra Afghanistan og danner et veldig delta før vannet forsvinner i sanden i den nådeløse Kara Kum, Svart Sand-ørkenen. Her har et bodd mennesker i fem-seks tusen år, og oasen ble i 2500 år behersket av byen Merv, engang en av de viktigste byene i den muslimske verden, et lærdomssete, en handelsby, seljuktyrkernes østlige hovedstad. Her utarbeidet Omar Khayyam sin astronomi og sin arkitektur, her skrev han from livsvisdom i sine korte og skarpe rubiya-dikt

– Når det gjelder renslighet, fine gater, hvordan byene er anlagt i forhold til elver og haver, er deres by, Merv alle andre byer i regionen overlegen.

Al-Istakhri, georgraf som skrev fra sin reise rundt år 950

Khorezm, dette fjerne land av oaser og saltørken er formet og vannet av elven Amu Daryas delta, og landets historie er knyttet til elven på samme måte som Egypts historie er knyttet til Nilen. Elven skiller den røde fra den sorte ørken og gir landskapene et svakt skjær av grønt. Elven skilte persere fra tyrkiske stammer og ga et arnested for Sentral-Asias tidligste sivilisasjoner – for så å skifte kurs som en nomade på reise, gjorde myrland til ørken, utslettet byer – og lot nye oppstå. Idag er elven demmet opp, ført i kanaler og forbrukt for å vanne bomullsmarker, og forsvinner så mot sammenbrudd i Aral-sjøen. Oaselandet er delt mellom Turkmenistan og Uzbekistan.

Skyter-stammer grunnla de første samfunn her, Alexander den store dro gjennom landet på vei mot India. En gullalder oppsto da islam kom for å skape fred mellom småkonger. Freden ble brutt i 1219, da kongen av Khorezm provoserte den framstormende Djenghis Khan – og riket ble ”en bolig for sjakaler og et hjem for ugler og gribber”. Men byen reiste seg på nytt, og provoserte med sitt overmot Timur Lenk, som svarte med nye ødeleggelser. Den gamle hovedstaden heter nå Kunya Urgench, ”Gamle Urgench”, mens en ny by er vokst opp lenger øst, Urgench, et knutepunkt for moderne transport, og base for å utforske den strålende karavanebyen Khiva.

Khiva, engang en viktig karavanestasjon på Silkeveien og et islamsk lærdomssete. Idag er hele byen som et frilandsmuseum, men også en høyst levende by, her bor det fortsatt mennesker, barn leker i smugene, og pilegrimer kommer i ærbødighet til helgengravene.

Bukhara – Sentral-Asias helligste by har bygninger som speiler tusen års historie, og det gamle bysentrum har ikke forandret seg mye de siste par hundre år. Da araberne kom til byen i år 709 fant de et blomstrende handelssenter, og i det 9. og 10. århundre var byen Sentral-Asias religiøse og kulturelle hjerte der poesien blomstret.  Så kom Djenghis Khan i 1220, og i 1370 ble byen underlagt Timur Lenk og Samarkand. I Bukhara har det fra uminnelige tider vært en tradisjon å samles rundt store bassenger i byen, kalt hauz. Det er ikke mange igjen av dem i dag etter at bolsjevikene moderniserte byen, men de finnes. Gå deg gjerne vill i den gamle bydelen, besøk det overdekkede markedet, og ta god tid ved Labi Hauz – en plass bygget rundt et basseng der folk har møttes, drukket te, snakket og diskutert helt siden år 1620

Ordet Bukhara er nesten like magisk som Samarkand, og vi garanterer at du vil like denne byen. Vennlig og åpen som den er, full av butikker og basarer, teppeselgere og pottemakere – en by med sjel og atmosfære.

Samarkand er byen med navnet som oser av eventyr og mystikk. Og byen har mye av magien i seg selv i dag, intet navn er vel mer knyttet til Silkeveien enn nettopp Samarkand. Dette var også en av de aller tidligste bosettinger i Sentral-Asia, sannsynligvis allerede fra det 5. århundre før Kristus. Siden den gang har de fleste store erobrere vært her inntil Timur Lenk bestemte seg for å gjøre byen til sin hovedstad i 1370. Han gjorde byen til en nærmeste mytisk by, Sentral-Asias økonomiske og kulturelle senter

Samarkand var på høyden av sin storhet i det fjortende og femtende århundre, og mye i denne soltørkede gamle byen har forblitt uforandret siden den gang. Registanplassen med Ulugbeks Madrasah, i sin tid det største universitetet i Sentral-Asia, Shir-Dor-Madrasah fra de 17. århundre, den gullmalte Tillya Kari-moskeen og Bibi Khanym-moskeen som ble bygget av Timor Lenk etter hans seier over inderne i 1399 – en storslått plass omkranset av islamsk arkitektur på sitt ypperste, med flislagte kupler og strålende minareter. Det finnes knapt maken!

– Samarkand, det vakreste ansiktet Jorden noen gang har vendt mot solen.

Timur Lenk, ”han som erobret verden”, ble født i 1336 som sønn av en høvding i en turkmensk stamme i Kesh, nær Samarkand. Timur betyr ”jern”, og det ble sagt at han ble født med blodfylte håndflater, et tegn på hva han skulle bli. Han var av mongolsk slekt, oppvokst og opplært til å beherske de edle kunster på steppene: Riding, sverdbruk og pil og bue. I 1360 var han selv blitt høvding. Såret i kamp fikk han varige skader i høyre ben og arm, og han fikk tilnavnet Timur-i-Lenk, Timur den lamme. Fra 1370 tok han opp arven etter Djenghis Khan og ledet i 35 år sine ridende bueskyttere så langt som til Moskva og Delhi. ” – Hele verden er ikke stor nok for to konger”, sa han, og nedkjempet de fleste. 17 millioner mennesker skal ha omkommet i kjølvannet av hans erobringer. I erobret land bygde han vanningsanlegg og fremmet jordbruk, og han diskuterte historie, medisin og astronomi med sin tids lærde. Han døde i 1405. Det kan være at Djenghis Khans berømmelse er større, men Timur etterlater seg en viktigere arv: Han tok et Samarkand bygget av soltørket lere og etterlot seg Sentral-Asias vakreste by.

Reisebetingelser

Prisen er basert på kjente skatter, avgifter og valutakurser pr. januar 2019 samt på minimum 15 personer i gruppen.

Ved endrede forutsetninger kan prisen bli forhøyet, eller turen i verste fall kansellert. Vi tar forbehold om nødvendig bytte av hoteller og endringer i programmet – både før avreise og etter at turen har startet.
 
Prisen inkluderer:
Flyreise Oslo – Istanbul – Ashgabat og Tasjkent – Istanbul – Oslo med Turkish Airlines på økonomiklasse
Tre innenriksflyvninger med Turkmenistan Airlines
Flyskatter og avgifter pr. desember 2018 (kan endres) samt visum til Turkmenistan (ca kr. 900)
Visum til Turkmenistan ordnes av Escape Travel, prosessen begynner 6 uker før avreise
Overnatting i dobbeltrom for to personer
Helpensjon
Rundreise og alle utflukter etc. iflg. programmet
Norsk reiseleder

Tilleggskostnader:
Ev. avbestillingsforsikring og reiseforsikring
Driks til guider, sjåfører osv. samt drikke til maten og ev. vaksiner

Hoteller:
6 – 8 og 9 – 10. okt.: Ashgabat – Hotel Nusay eller tilsvarende
8 – 9. okt.: Mary – Hotel Mary, Hotel Margush eller tilsvarende
10 – 11. okt.: Nukus –Jipek Joli eller tilsvarende
11 – 13. okt.: Khiva – Hotel Asia Khiva eller tilsvarende
13 – 16. okt.: Bukhara – Hotel Devon Begi, Omar Khayyam eller tilsvarende
16 – 19. okt.: Samarkand – Registan Plaza eller tilsvarende
19 – 21. okt.: Tashkent – Lotte Tashkent Palace eller tilsvarende

Oppdatert hotelliste med adresser og telefonnnummer kommer nærmere avreise

Gunnar Skjolden

Reiseleder

Gunnar har reist verden på kryss og tvers i årevis, med lengre opphold i Nepal, Israel og Indonesia. Under mottoet «små grupper, store eventyr» reiser Gunnar til land og steder litt utenfor allfarvei. Med andre ord eventyrlige opplevelser i en liten, dynamisk og trygg gruppe.