Skåne og Österlen – Sveriges Toscana

/ en skandinavisk sommerdrøm

Staselige slott, bølgende gressletter, vingårder, knallgule rapsåkre, eplehager, gårdsbutikker og kilometervis med hvite sandstrender. Nei, du er ikke i Toscana – du er i Skåne! Söta brors eget lille eventyrland helt sør i Sverige.

Vandre i politietterforsker Kurt Wallanders fotspor i de brostensbelagte gatene i idylliske Ystad, kom til bugnende bord i matparadiset Österlen og tilbring en natt i herskapelig vinslott. Vi håper du trives like godt her som Ulf Lundell, han har nemlig udødeliggjort det frodige slettelandet her i sangen «Öppna landskap».

Noen høydepunkter på turen:

 • Vingårdsbesøk med smaking av musserende vin
 • Ystad – billedskjønn middelalderby med bindingsverkshus, rik historie og hjemmet til romanfigur Kurt Wallander
 • Sandhammaren strand, med sand like hvit som i Karibia!
 • Lund – en av Sveriges eldste byer
 • Österlen– matparadis og naturparadis, det var her «Brødrene Løvehjerte» ble spilt inn
 • «Fika» på Sveriges eldste kafé
 • Herskapelig overnatting og 5-retters middag på Kronovalls Vinslott, som også har sitt eget spøkelse …

Vi håper at du blir med og oppdager denne eventyrlig vakre delen av Sverige – men vi håper også at du ikke blir så «förtjust» at du ikke vil bli med hjem (for det kan skje!)

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 16 690,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 24.05.2021 (2 avreisedatoer)
 • Varighet 5 dager
 • NYHET!
Reiseleder
Anette Jernström

Avreiser

 • Avreisedato 24.05.2021
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 5 dager
 • Priser fra 16 690,-
Ditt utvalg
 • Avreisedato 03.09.2021
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 5 dager
 • Priser fra 16 690,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo - København - Skåne – Ystad

Morgenfly med SAS fra Oslo, og en times tid senere lander vi i København. Her møter vi vår reiseleder som bor i Skåne og kjenner regionen meget godt. Med buss tar vi oss videre til Sverige og Skåne. Vi kjører over Nordens lengste og kanskje mest kjente bro etter tv-serien «Broen». Øresundsbron, som er broens offisielle navn, inneholder skrivefeil sett med både danske og svenske øyne. Det er fordi navner er en kombinasjon av danske Øresundsbroen og svenske Öresundsbron.

De to hyggelige småbyene Falsterbo og Skanør er velsignet med deilig lys sandstrand hvor karakteristiske og fargerike badehus står bortover sanddynene. Det blir også et fotostopp ved Smygehuk, Sveriges sydligste punkt.

For ti år siden var det nesten ingen som hadde hørt snakk om svensk vin. Nå vokser antall vinavlinger i Sør-Sverige og bransjen blir større for hvert år. I Skåne finnes noen av pionerene innen svensk vinproduksjon. Vi skal til Køpingbergs vingård hvor vinmarkene ligger vakkert til på en høyde med utsikt over havet og Hammars bakker. Her produseres musserende vin etter den tradisjonelle metoden. Du får oppleve vingården og høre hvordan vinen produseres og selvfølgelig blir det smaking. Som seg hør og bør er det vinbonden selv som guider.

Vi ankommer kystbyen Ystad og sjekker inn på det anrike hotellet, Continental du Sud, hvor vi også samles til middag.

Måltider inkludert: middag

Fargerike badhus i Skanør.
Dag 2

Byvandring i Ystad og oppdagelsesferd på Österlen

Etter frokost skal vi bli bedre kjent med Ystad. Den pittoreske middelalderbyen ble for alvor kjent for nordmenn gjennom kriminalromanene om politietterforsker Kurt Wallander. Helt siden 1200-tallet har Ystad vært et maritimt knutepunkt. Handelen gikk livlig med de tyske hansabyene, og på 1800-tallet ble Ystads kjøpmenn beryktet for sin smugling. Den rustikke atmosfæren kan du fremdeles ane i den historiske bykjernen som kan skilte med flest bindingsverkshus i Norden, tre hundre i alt.
På slutten av 1800-tallet etablerte byen seg som en fasjonabel badeby for de velstående.

To mil øst for Ystad ligger en av Skånes største severdigheter, Ales stener. Noen mener dette er et gravmonument mens andre mener det fungerer som en solkalender. Denne mystiske skipssetningen består av 59 steiner, 67 meter langt og 19 meter bredt. Utsikten til havet i tre retninger er mektig, på klare dager kan du skimte Bornholm i horisonten.
Rett nedenfor Ales stener ligger Kåseberga, et lite fiskevær hvor mange kommer for å besøke det populære fiskerøkeriet eller en av kunstbodene. Lunsjen inntar vi underveis på en hyggelig restaurant.

Noen kilometer videre østover ligger Dag Hammarskjölds Backåkra, en minnegård og et naturområde. Her drømte en av verdens mest kjente svensker FNs generalsekretær og nobelprisvinner, Dag Hammarskjøld, om en dag å bosette seg på Österlen. Nyt et øyeblikks stillhet og utsikten over havet.

Sandhammaren er en av Skånes mest populære strender, her er sanden like hvit som på øyene i Karibia. Den 12 kilometer lange sandstranden topper stadig kåringen av Sveriges beste strand. I dag kan det være vanskelig å forestille seg, men den skjuler også landets største skips-kirkegård. Frem til midten av 1800-tallet gikk mellom 10 og 15 fartøy på grunn her hvert år da de skulle seile rundt sørspissen av Sverige.

En av de tingene du først legger merke til i Simrishamn er de sjarmerende pastellfargede trehusene. Vakre utsmykkede dører er også karakteristiske for kystbyen, i likhet med de flotte hagene som ligger som usynlige oaser bak høye gjerder. Vi går på oppdagelsestur i de brosteinsbelagte gatene og kjenner på stemningen.

Glimmingehus er oppkalt etter den glitrende innsjøen som fantes på stedet der ridderen Jens Holgersen Ulfstand og han kone Margareta Arvidsdotter Trolle i 1499 begynte å bygge dette mektige og ugjennomtrengelige slottet. Glimmingehus sies å være det best bevarte middelalderslottet i Norden.

Etter en dag med mange fine inntrykk returnerer vi til Ystad. Kvelden er din til å utforske byen på egen hånd.

Måltider inkludert: frokost og lunsj 

 

 

 

Ales stener
Dag 3

Utflukt til historiske Lund og landsbyen Östarp

Klar for nye opplevelser med vår svenske lokalguide. Lund er en av Sveriges eldste byer med over tusen års historie. Her ligger ikke bare Nordens største universitet fra 1600-tallet, men også den praktfulle domkirken. Den ble innviet i 1145, og selv i dag dominerer de to majestetiske tårnene byens silhuett. Lunds cirka 50 000 svenske og internasjonale studenter gir byen en helt spesiell puls.

Kulturen i Lund er et friluftsmuseum som strekker seg over to kvartaler med kulturhistoriske bygninger, brosteinsbelagte gater og hagemiljøer. Gå inn i husene og opplev hvordan livet var fra middelalderen til 1930-tallet. I de forskjellige utstillingene kan du oppleve alt fra kunst og design til kultur og historie.

Lunsjen inntar vi på et genuint gjestgiveri, fra gammelt av en skysstasjon der reisende kunne hvile, spise og bytte hest. I 75 år har familien Vollmer på Östarp gästgiveri tatt godt vare på sine gjester og den skånske matkulturen.

I den lille landsbyen Östarp får du oppleve et landbruksmiljø fra midten av 1800-tallet, med bygninger, dyr og en hage i et vakkert kulturlandskap. Gamlegård er et bindingsverkshus, hvitkalket med stråtak, bygget i 1812. Gårdstypen er karakteristisk for Skåne, den ga beskyttelse mot sletten og ubudne gjester, mens de viktigste funksjonene var samlet rundt gårdsplassen.

Tilbake i Ystad er resten av dagen og kvelden din.

Måltider inkludert: frokost og lunsj

 

Sjarmerende gater i Lund
Dag 4

Smaken av Österlen og Kronovalls Vinslott

Vi sjekker ut fra vårt hotell og vinker adjø til Ystad. Dagens første besøk er på Gunnarshögs gård som har tilhørt familien Nilsson siden 1897. Her står kaldpresset rapsolje i fokus. Rapsen dyrkes på gården eller i umiddelbar nærhet, noe som gir familien full kontroll over hele produksjonen, fra frø til flaske. Det bli smaking av den gyllengule oljen med den nøttaktige smaken. Kanskje det frister å kjøpe med noe hjem fra gårdsbutikken?

Visste du at over annethvert eple som selges i Sverige kommer fra Skåne?
Kivik er hovedkvarteret for hele Sveriges epledyrking. I Eplets hus kan du lære deg alt du ikke visste om den runde frukten. Kiviks Musteri har historie helt tilbake til 1888, da Henric Åkesson plantet de første epletrærne. Fem generasjoner senere lager familiebedriften fremdeles most, sider og andre godsaker i samme ånd og med samme lidenskap. Vi skal nyte den gode smaken!

For mange er det kuperte landskapet ved Brösarp selve bildet på Österlen. Utsikten over de myke toppene er utrolig vakker. Det var ikke tilfeldig at det var nettopp her filmen om Astrid Lindgrens «Brødrene Løvehjerte» ble spilt inn i sin tid.

Søta bror er glad i å «fika», den lille sosiale pausen med venner eller kolleger. En god «fika» består ofte av en kaffe og kanelbolle eller forseggjorte kaker, og inntas gjerne på kafé. I ettermiddag skal vi «fika» på Kaffestugan Alunbruket, Sveriges eldste kafé. Virksomheter startet i 1930 og drives i dag av eiere i fjerde generasjon. Her hersker det høy hygge-faktor både inne i den gamle hovedbygningen og ute i hagen.

Utpå ettermiddagen ankommer vi Kronovalls Vinslott, et praktfullt hvitmalt slott i fransk barokkstil omgitt av en velstelt hage og vollgrav. Hovedbygningen er flere hundre år gammel, men fikk sitt nåværende utseende på 1890-tallet. Siden 1996 leies Kronovall av Åkesson Vin som nå gjort det til Sveriges eneste vinslott. Åtte meter under bakken ligger den gamle iskjelleren som tidligere ble brukt til å kjøle ned mat. I dag brukes kjellerhvelvene til å lagre titusenvis av flasker med musserende vin. Det er bare å glede seg til innføring i slottets og champagnens historie (selvsagt får vi også smake på godsakene), 5-retters middag og overnatting i historiske omgivelser.

Men hva er vel et slott uten et spøkelse? Kronovalls Vinslott har selvsagt også sin ulykkelige sjel som går igjen: 16 år gamle Isabelle som bodde på slottet forelsket seg i skogbrukerens sønn. En vinternatt da hun skulle møte ham, gikk hun på isen over vollgraven. Isen sprakk og Isabelle druknet i det kalde vannet. Det sies at Isabelle går igjen i den lange korridoren i andre etasjen.

Måltider inkludert: frokost og middag

Kronovalls Vinslott
Dag 5

Hjemreise

God morgen, og velkommen til en herlig slottsfrokost. Etter en rolig start på dagen i slottsomgivelser er det på tide å starte hjemreisen. Bussen tar oss til København og Kastrup der vi har avgang om ettermiddagen. Etter en drøy time er vi tilbake og lander på Oslo Lufthavn.

Måltider inkludert: frokost

Vi kommer til å huske de vakre landskapene.

Reisebetingelser

INKLUDERT I PRISEN

 • Fly Oslo Lufthavn – København tur/retur
 • All busstransport iht. program
 • 3 overnattinger på Continental du Sud med frokost
 • 1 overnatting på Kronovalls Vinslott med frokost. Se punktet «hoteller»
 • 2 lunsjer
 • 2 middager
 • «Fika» på Sveriges eldste kafé
 • Vinsmaking g andre lokale smaksopplevelser
 • Utflukter som beskrevet
 • Svensk lokalguide
 • Skandinavisktalende reiseleder fra Escape Travel. Møter på flyplassen i København

 

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Avbestillings- og reiseforsikring
 • Drikke til måltidene utover det som er beskrevet i programmet

 

HOTELLER

Continental du Sud *4, Ystad – tre netter
Continental du Sud er et av Sveriges eldste hoteller og har vært et hjem for livsnytere og kjendiser i nesten 200 år. Behovet for overnatting var stort da hotellet åpnet i 1829. På dette tidspunktet var Ystad Sveriges inngangsport til Europa. Det elegante hotellet ligger midt i gamle delen av i Ystad, kun 200 meter fra Østersjøen og noen få minutters gange til butikker og restauranter.
Alle rommene på Continental du Sud er individuelt innredet med spesialdesignede møbler i beroligende farger.
Du kan lese mer om hotellet her

Kronovalls Vinslott, Skåne-Tranås – en natt
Det er noe spesielt med å bo på et slott, en følelse av historiens vinger. Mye av interiøret på Kronovalls Vinslott er fra slutten av 1800-tallet. Dette utseendet og den «virkelige slottsfølelsen» er fortsatt uberørt og er en stor del av opplevelsen ved å overnatte på slottet. Dette betyr at man ikke har bygget toalett og bad på rommene i hovedbygningen. Moderne baderom finnes i korridoren utenfor, og alle rom har badekåper. (Hotellet har noen rom utenfor selve hovedbygningen. Disse har eget bad) Rommene er elegante og individuelt innredet i farger og stil inspirert av forskjellige typer vindruer, som Chardonnay og Pinot Noir.
Du kan lese mer om hotellet her