Skottland – høyland, whisky og karer i kilt

/ Historiske slott og storslåtte landskap

Visste du at ingen steder i verden kan skilte med større slottstetthet enn Skottland? Med sitt bølgende, grønne landskap, tåkete innsjøer, pittoreske byer og ubebodde øyer er Skottland litt som et mystisk eventyrland (hvem har vel ikke hørt om Loch Ness-uhyret, bedre kjent som Nessie)?

Dette kan du glede deg til:
• Dunkeld House – her bor vi herskapelig i vakre og landlige omgivelser
• Eldgamle slott og herskapshus
• Highland Games – kilt-kledde karer konkurrerer i gamle keltiske styrkeøvelser
• Storslått landskap og båttur på Loch Lomond
• Besøk på Skottlands eldste whiskydestilleri med prøvesmaking
• Kompani Linge – vi besøker treningsbasen og hører historien bak
• Se gjeterhunder i arbeid
• Edinburgh, Skottlands hovedstad oser av sjarm, hygge og god stemning

Og skottene selv? De er akkurat så joviale, pratsomme og gjestfrie som de har rykte på seg for å være. Selv om været kan være uforutsigbart, er du garantert en varm velkomst i Skottland.

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 19 740,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 10.09.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 7 dager
 • en tur i samarbeid med aftenposten
 • a-kort rabatt kr 750

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 10.09.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 7 dager
 • Priser fra 19 740,-
 • Skottland
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1: 10. september

ANKOMST ABERDEEN – CRATHES CASTLE – DUNKELD

Morgenfly fra Oslo Lufthavn til Aberdeen. Direkteflyet til SAS ankommer om morgenen. Når du lander, må du stille klokken én time tilbake.

Ingen steder i verden kan skilte med større slottstetthet enn Skottland. Noen sier 2000, andre nærmere 3000. Noen ligger i ruiner, mens andre er restaurert og åpne for besøkende. En kort kjøretur vest for Aberdeen ligger Crathes Castle, et av Skottlands best bevarte slott fra 1600-tallet. Det har vært bebodd av familien Burnetts i flere generasjoner i over 350 år. En stor, nydelig hage preget av grønne områder omringer hele slottet.

Tidlig kveld ankommer vi Dunkeld House som er vår base i fire netter. Her bor vi herskapelig i vakre og landlige omgivelser. Hjort og rådyr frekventerer slettene som omkranser hotellet, og elven Try, kjent for sitt laksefiske ligger et steinkast unna. Vi blir nærmere kjent over en velsmakende velkomstmiddag på hotellet. (middag)

Dunkeld House – her bor vi herskapelig i vakre og landlige omgivelser
Dag 2: 11. september

HØYLANDET – KOMPANI LINGE – GJETERHUNDER

Vi kjører nordover til Rothiemurchus i «the Highlands». Det var i dette skogkledde området som Kompani Linge hadde sin treningsbase. I Aviemore kommer lokale skogvoktere ombord i bussen vår og forteller om regionen, og vi får den spennende historien om Kompani Linge.

Mellom 1941 og 1945 var dette et hemmelig område uten offentlig adgang. Det var en sikker base hvor Scottish Operations Executive (SOE) kunne trene opp norske ungdommer som hadde flyktet fra Norge. De skulle senere vende tilbake for å delta i kampen for et fritt Norge. Kompaniets egentlige betegnelse var Norwegian Independant Company No. 1 (Noric 1), men er blitt mer kjent som Kompani Linge. Martin Linge var kompaniets første sjef. Han blir karakterisert som en mann med brennende tro og kampvilje, med kjølig mot og rolig autoritet. Linge-karene er blitt legendariske for sin utrolige innsats for Norge.

På ettermiddagen besøker vi en hundegård, hvor vi får en oppvisning i hvordan de dyktige gjeterhundene arbeider. Helt utrolig å se når opptil åtte hunder jobber samtidig med saueflokken og må lystre sine individuelle fløytekommandoer. Hundene er stjerner! Dette unike krever naturlig nok masse trening. Du får også mulighet til å møte de vennlige collievalpene samt hjelpe til med å klippe en sau og mate små kopplam.

Kveldens middag inntas på vårt hyggelige hotell. (frokost, middag)

La deg imponere av de dyktige gjeterhundene.
Dag 3: 12. september

HIGHLAND GAMES OG BLAIR CASTLE

Dagens utflukt fører oss til den koselige byen Pitlochry. Her skal vi oppleve Highland Games med røtter i gammel keltisk kultur. Skottene startet med foranledningen til lekene allerede i det 11. århundre. Den gangen var det for å finne de sterkeste i klanen til å forsvare klanshøvdingen i tilfelle overfall, og i kamper mot andre klaner. I dag er det mest lek og moro. Da kler man seg i den tradisjonelle kilten, konkurrerer i blant annet tautrekking, tradisjonell dans og den spesielle øvelsen «stolpe-kasting». Man bør være sterk eller godt trent for i det hele tatt klare å balansere en trestolpe på 6 meter og som veier 79 kilo med bare hendene, for så å kaste den så langt som mulig. Det blir underholdning, servering av lokal mat og en ypperlig anledning til å møte festglade skotter.

Senere besøker vi Blair Castle, sete til Atholl familien (Murray-klanen) siden 1700-tallet. En storslått aveny av lindetrær fører opp til det imponerende hvite eventyrslottet. Blair Castle er også hjemmet til Atholl Highlanders, den eneste gjenværende private hæren i Storbritannia under ledelse av hertugen av Atholl. Det er kun et seremonielt regiment som ikke er en offisiell del av den britiske hæren. Omvisning inne i slottet før vi utforsker de vakkert anlagte hagene.

Utpå ettermiddagen er du tilbake på hotellet og kan glede deg til nok en middag. (frokost, middag)

Styrkeløft er en del av Highland Games.
Dag 4: 13. september

BÅTTUR PÅ LOCH LOMOND OG BESØK PÅ WHISKYDESTILLERI

I dag endrer vi retning og setter kursen mot sørvest og den vakre innsjøen Loch Lomond. Storbritannias største innsjø ligger i Trossachs nasjonalpark, omkranset av et storslått landskap. Med sine mange små øyer regnes dette som en av perlene i det sentrale Skottland.  Utsikten fra bussvinduet skuffer ikke! Vi nyter en times båttur i vakre omgivelser. Det blir lunsjstopp, på egen regning, i den verneverdige og eventyrlignende lille landsbyen Luss. Byen er kjent for sine koselige gater, velholdte hus og velstelte hager, den lille kirken og naturligvis den praktfulle utsikten over Loch Lomond.

Vi kan ikke være i Skottland uten å ha lært noe om whisky, Skottlands mest kjente eksportprodukt. Om det var skottene eller irene som var først skal vi ikke mene noe om, men at skottene tar sine whiskymerker alvorlig er det ingen tvil om. Ved bredden av elven Barvick Burn ligger Skottlands eldste brenneri Glenturret Distillery – hjem til «the famous grouse»». Whiskyen herfra er godt kjent i Norge, med rypa som varemerke. Her får du en innføring i skotsk brenneritradisjon og selvfølgelig skal vi smake på de ravgule dråpene.

Etter en dag med mange inntrykk returnerer vi til Dunkeld. Middag på hotellet. (frokost, middag)

Loch Lomond - en av Skottlands perler.
Dag 5: 14. september

DUNKELD – SCONE PALACE – EDINBURGH

Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og kjører mot Perth. Byen med kallenavnet «The Fair City» ligger ved elven Tay som er den lengste elven i Skottland. Det er en historisk by og tidligere hovedstad i det gamle Skottland.  Scone Palace ligger straks utenfor byen og har en spennende og fargerik historie som et av Skottlands viktigste herskapshus. Her finnes en enestående samling antikviteter, malerier og sjeldne gjenstander. Når du besøker slottet og de vakre hagene går du i fotsporene til Skottlands gamle grunnleggere. Helt frem til 1651 lot landets konger seg krone i Scone Palace.

Herfra går turen videre til Edinburgh. Den lille storbyen ligger vakkert til, omgitt av flere høye vulkanske klipper. På en av klippene, Castle Rock, ruver Edinburgh Castle majestetisk over gamlebyen. Det eldste området har beholdt mye av sin middelalderske byplan. Den historiske gaten, The Royal Mile, strekker seg mellom to av Skottlands store severdigheter. Edinburgh Castle og Palace of Holyroodhouse, en gang hjem for Mary Queen of Scots og nå dronning Elizabeths offisielle skotske residens. Langs den brosteinslagte gaten, som er en engelsk mil lang (derav navnet), finner du puber, kaféer, butikker og muséer.

Ved ankomst er det sightseeing med lokal guide som viser oss noen av byens mest kjente severdigheter innen vi sjekker inn på vårt hotell. Resten av dagen og kvelden er din, middag på egen hånd. (frokost)

Edinburgh
Dag 6: 15. september

EDINBURG – DAG TIL EGNE AKTIVITETER

Dagen brukes til å utforske Edinburgh på egen hånd, mulighetene er mange.

Ta lokalbussen eller en rolig spasertur til bydelen Leith. Etter å ha fungert som en havn i Edinburgh i hundrevis av år, har denne tidligere fattige og arbeiderklasse bydelen nå blitt moderne med sine sjarmerende gater fylt med tradisjonelle puber, stilige restauranter og moderne kunstgallerier. Leith er også hjemmet til Royal Yacht Britannia, dronningens tidligere flytende residens, som tjente Windsor-familien i over 44 år. Skipet er nå permanent forankret ved Ocean Terminal, og er en stor turistattraksjon.

Kilten er Skottlands mest kjente klesplagg. Det er mange rimelige «suvenirbutikk versjoner» tilgjengelig men seriøse kjøpere foretrekker 21st Century Kilts. Eieren Howie Nicholsby er et kiltkledd stilikon, og mange kjendiser har kjøpt en skreddersydd kilt herfra. Kiltene produseres av alle typer stoff, så mulighetene er uendelige.

The Scotch Whisky Experience ligger rett nedenfor Edinburgh Castle på Castlehill. Her kan du trenge dypere inn i den skotske whiskyens historie. Finne ut hvordan den lages, hvor mange som lages og hvordan man smaker den.

Nyt en publunsj – her finnes det mange puber å velge mellom. Ryktet skal ha det til at Edinburgh er hjem til flere puber per innbyggere enn noen annen by i Europa. Stort sett alle puber har et navn med en historie å fortelle. Hva med den om hunden Bobby, som etter sin herres død voktet trofast ved hans grav i 14 år, inntil den selv døde og ble begravet ved siden av? Sånn fikk Greyfriars Bobby’s Bar navnet sitt, og like ved kan du også se en bronsestatue av den lille terrieren.

Uansett hvordan du ønsker å tilbringe dagen, om kvelden møtes vi til avskjedsmiddag på en hyggelig lokal restaurant. (frokost, middag)

Fargerike Victoria Street i Edinburgh.
Dag 7: 16. september

HJEMREISE

Allting har en ende, også våre trivelige dager i Skottland. Etter frokost kjører vi til flyplassen for å reise tilbake med direkteflyet til Norwegian. (frokost)

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER
• Fly Oslo-Aberdeen med SAS og Edinburgh-Oslo med Norwegian
• Transfer flyplass-hotell t/r
• 4 netter på Dunkeld House Hotel 4* med frokost
• 2 netter på Hotel Indigo Edinburgh 4* med frokost
• 4 middager på Dunkeld House Hotel
• 1 middag på lokal restaurant i Edinburgh
• Utflukter og transport iht. program
• Highland Games
• Båttur på Loch Lomond
• Besøk på Whiskydestilleri med prøvesmaking
• Lokale guider
• Reiseleder fra Escape Travel

 

PRISEN INKLUDERER IKKE
• Avbestillings- og reiseforsikring
• Tips til lokale guider og sjåfører

 

OM HOTELLENE

Dunkeld House Hotel 4* 
Vår base de første fire dagene er herregårdshotellet Dunkeld House. Innredningen er rustikk og tradisjonelt skotsk og gir deg et glimt av fordums storhet. Omgivelsene er landlige, og hjort og rådyr frekventerer de store slettene. Elven Try som er kjent som for sitt laksefiske ligger et steinkast unna. Hyggelige turstier snor seg både bak hotellet og på den andre siden av elven. Her vil du oppleve en deilig ro!  Restauranten byr på flott utsikt over elven og serverer tradisjonell skotsk mat basert på førsteklasses skotske råvarer som biff, laks og lam. Les mer om hotellet her

Hotellet ligger cirka to kilometer fra det koselige lille tettstedet Dunkeld.


Hotel Indigo Edinburgh 4*
Dette boutique-hotellet ligger i det som opprinnelige var fem georgianske townhouse/rekkehus i bydelen New Town. Beliggenheten er i hjertet av Edinburgh, kun 5-8 minutters gange fra St. Andrews Square og shoppinggaten Princes Street.
Alle de 60 gjesterommene er individuelt innredet og har klimaanlegg, satellitt-TV, vannkoker med kaffe/te, safe, strykebrett/strykejern, hårtørrer og gratis Wi-Fi. Les mer om hotellet her