Med Slekt og Data til USA

/ Seattle, Yellowstone National Park, Minot, Roslyn og Minneapolis

Dette er turen for deg som er interessert i historie og slektsforskning – kanskje utvandret dine forfedre til Amerika og bosatte seg i de nordlige statene? Slekt og data er Norges største frivillige organisasjon for alle som er interessert i slekts- og personhistorie, og på denne turen har vi med oss slektsforsker Jonny Lyngstad fra organisasjonen, som vil både underholde med gode historier og formidle av sin store kunnskap.

Et høydepunkt på turen blir Norsk Høstfest i Minot i Nord-Dakota, byen hvor hele 40 % av innbyggerne har skandinaviske røtter. Høsttakkefesten har utviklet seg til å bli en festival i verdensklasse, så dette er verdt å få med seg!

Vi ser fram til nye møter med norsk-amerikanere og faglig innhold for slektsforskere, enten vi er erfarne eller nybegynnere innenfor dette området. Vi skal høre om utvandrernes liv og lære om hvordan dagens norsk-amerikanerne jobber for å ta vare på den norske kulturarven og sine norske røtter.

Samtidig skal vi selvfølgelig være turister! Vi får god tid i vakre Seattle, vi skal kjøre gjennom Yellowstone nasjonalpark, lære om et av de største slagene mellom indianere og amerikanere i Little Bighorn og besøke Roslyn og Sisseton som Edvard Hoem skriver om i sine utvandrerromaner. Her blir det noe for enhver smak!

Turen starter i Seattle i staten Washington og vi flyr hjem fra Minneapolis i Minnesota.

Velkommen med på tur!

Last ned reiseprogram
 • Slekt og data inviterer til sin 5. USA-tur!
Reiseleder
Inger-Torill Kirkeby
Reiseleder
Jonny Lyngstad

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 19.09.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 15 dager
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - Torsdag 19. september 2019

Fly fra Norge til Seattle

Vi reiser fra Oslo med KLM torsdag morgen, og etter en mellomlanding i Amsterdam ankommer vi Seattle på ettermiddagen lokal tid.
Seattle ligger vakkert til med fjorden Puget Sound i vest og med snødekte fjelltopper i øst. Etter en lang dag ønsker nok de fleste en tidlig kveld, men reiselederne blir selvfølgelig med ut og spiser middag med dem som ønsker en matbit.

Dag 2 og 3 - Fredag 20. og Lørdag 21. september 2019

Program i Seattle-området

Detaljprogrammet for disse to dagene er ikke klart ennå, men vi skal besøke de «norske» områdene Ballard og Poulsbo. Vi besøker Nordic Museum (tidligere Nordic Heritage Museum) som flyttet inn i nye lokaler i mai 2018. Flere detaljer om programmet i Seattle vil bli sendt alle påmeldte så snart avtaler er gjort.

Dag 4 - Søndag 22. september 2019

Fra Seattle til Spokane

Før vi begynner reisen østover, besøker vi Chihuly Glass and Garden og Space Needle, to av Seattles mest besøkte turistattraksjoner. Dale Chihuly er en av vår tids mest kjente glasskunstnere, og han jobber i store og fargerike formater. Hans utstillinger samler tusener verden over. Space Needle er et kjent landemerke og heisen tar oss 158 m opp til utsiktsplattformen. Når vi beveger oss ut på verdens første og eneste roterende glassgulv, legger vi så absolutt byen under oss. Så setter vi kursen østover og krysser Kaskadefjellene på vei mot grensen til Montana. Ca 30 km før grensen ankommer vi Spokane, der vi skal overnatte.

Dag 5 - Mandag 23. september 2019

Fra Spokane til Helena i Montana

Vi krysser grensen til Montana og fortsetter til delstatshovedstaden Helena. Her ser vi blant annet den staselige kongressbygningen (Capitol) fra 1902 før vi besøker Montana Historical Society som presenterer seg som «vaktmestre» for Montanas historie. Herunder hører også historien om norske innvandrere.

Dag 6 - Tirsdag 24. september 2019

Fra Helena til Great Falls og videre til Billings

Vi tar en avstikker nordover til Great Falls og besøker Great Falls Genealogy Society Library. Her møter vi folk som har arbeidet mye med norsk innvandring til dette området. Etter besøket i Great Falls, fortsetter vi til Billings der vi skal bo tre netter.

Dag 7 og 8 - Onsdag 25. og Torsdag 26. september 2019

Billings, Big Timber, Yellowstone Nasjonalpark og Little Bighorn

Disse to dagene får vi det travelt både med sightseeing og møter med norsk-amerikanere. Mange nordmenn slo seg ned her som farmere, skogsarbeidere eller jernbanearbeidere, og her holdes den norske arven ved like. Yellowstone National Park er kjent for «Old Faithful», geysiren som har utbrudd nesten en gang i timen, varme kilder og store flokker med bison. Yellowstone byr på virkelig store naturopplevelser og mange såkalte «Kodak-øyeblikk»! Slaget ved Little Bighorn i juni 1876 var et av de mest avgjørende slagene mellom indianere og den amerikanske hær. Oberstløytnant George A. Custer undervurderte fullstendig indianernes styrke. Custers 7. kavaleri på ca. 300 mann hadde ingen sjanse mot flere tusen sioux-, cheyenne- og arapaho-indianere under ledelse av blant andre Crazy Horse og Sitting Bull. Custer’s kavaleri ble fullstendig tilintetgjort. Han selv og alle hans menn ble drept. I dag er slagmarken et nasjonal-monument som hedrer de falne på begge sider.

Dag 9 - Fredag 27. september 2019

Fra Billings MT til Minot i Nord-Dakota

Vi fortsetter østover, først et stykke langs hovedveien Interstate 94. Dette er turens lengste kjøre-etappe, men det er mye å se underveis, og milene legges raskt bak oss i god buss på gode veier. Dette er dagen for gode historier og litt underholdning…

Dag 10 - Lørdag 28. september 2019:

Den norske høstfesten i Minot

Så er vi i Minot og vi skal bruke dagen på Norsk Høstfest, Nord-Amerikas største skandinaviske festival. Høstfesten samler titusener av besøkende hvert år og her treffer vi norsk-amerikanere med aner fra hele Norge. Her er det høy lusekoftefaktor og enormt salg av norsk kunsthåndverk, lefser, kjøttkaker og lutefisk. Vi er bare en av mange grupper som kommer fra Norge for å være med på denne massemønstringen av skandinavisk kultur og underholdning.

Dag 11 - Søndag 29. september 2019

Fra Minot til Grand Forks

I dag fortsetter vi turen østover gjennom periodevis grisgrendte strøk. Vi kjører blant annet gjennom Denbigh og stanser ved Norway Lutheran Church der Sondre Norheim (1825 -1897) ligger begravet. Under Høstfesten legges det hvert år ned en krans på Sondre Norheims grav. Dagen avsluttes i Grand Forks, et annet senter for norsk innvandring. Her ligger University of North Dakota som blant annet tilbyr undervisning i norsk. Programmet i Grand Forks er ennå ikke klart, og flere detaljer kommer etterhvert.

Dag 12 - Mandag 30. september 2019

Fra Grand Forks til Roslyn og videre til Watertown Sør-Dakota

Vi setter kursen sørover og passerer Fargo på vei mot Sisseton og Roslyn i Sør-Dakota. Sisseton og Roslyn er blitt kjent gjennom Edvard Hoems 4-binds romanserie om familien som utvandret til Amerika. Flere av disse slo seg ned i Roslyn-området. Vi besøker blant annet en av kirkegårdene her. Vi besøker også det vakre viktorianske Stavig House i Sisseton. Her finnes kopier av brevene som ble skrevet mellom Lars Stavig som utvandret fra Romsdal til Amerika, og broren Knut som ble igjen hjemme. Brevene som ble skrevet i perioden 1880 – 1938 gir en interessant og viktig skildring av livet slik det artet seg for utvandrerne og av livet slik det var hjemme i Norge på den tiden. Vi overnatter i Watertown litt lenger sør.

Roslyn i Sør-Dakota
Dag 13 - Tirsdag 1. oktober 2019

Fra Watertown til Willmar i Minnesota

Under det store Sioux-opprøret i 1862 mistet mange nybyggere, også nordmenn, livet. Familien Rosseland som hadde utvandret fra Hardanger i 1857 og hadde bosatt seg ved Solomon-sjøen i nærheten av Willmar, var blant dem som ble angrepet. Lars Rosseland og en av sønnene ble drept, en annen sønn hardt skadet og to døtre tatt til fange av indianerne. Guri Endreson Rosseland klarte å gjemme seg med en annen liten datter og overlevde angrepet. Hun holdt seg skjult i flere dager før hun senere fant at den skadede sønnen hadde overlevd og de to døtrene hadde klart å rømme. Guri flyttet etter hvert hjem igjen. Hun beskrev den traumatiske opplevelsen i svært nøkterne ordelag i brev til familien hjemme i Norge, men hennes historie blir fremdeles fortalt igjen og igjen. Vi besøker gravstedet til denne tapre kvinnen, «Minnesostas heltinne». Guri døde i 1881 og ligger begravet ved Vikør Lutheran Church ved Solomon-sjøen.

Dag 14 - Onsdag 2. oktober 2019

Fra Willmar til Minneapolis og videre til Norge

Vi setter kursen mot Minneapolis og litt by-sightseeing før vi reiser til flyplassen og starter på hjemturen sent på ettermiddagen.

Dag 15 - Torsdag 3. oktober 2019

Ankomst Norge

Vi  lander på Gardermoen om formiddagen, og er hjemme igjen etter en tur med mange gode minner både fra møter med norsk-amerikanere, turistattraksjoner og med ny kunnskap om amerikanske kilder som kan brukes til videre slektsforskning.

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Flybillett Oslo – Seattle og Minneapolis – Oslo med KLM
 • Flyskatter per 20. feb 19 (kr 3 295,-)
 • 1 stk. innsjekket bagasje a 23 kg
 • Servering av mat & drikke på flyet etter oppsatt plan fra KLM
 • All transport nevnt i programmet, egen buss
 • Ovenatting på turistklassehoteller
 • Frokost alle dager
 • Utflukter og inngangsbilletter ifølge program
 • Norske reiseledere på hele turen

IKKE INKLUDERT

 • Tips til sjåfør og lokale guider USD 80,- pr. person
 • Reiseforsikring og andre personlige utgifter
 • Lunsjer og middager, – disse blir tilrettelagt da det lønner seg å kjøpe dem direkte og ikke forhåndsbestille!

BOSTEDER (klikk på hotellene for å se hjemmesiden)

Vi tar forbehold om eventuelt bytte av hoteller. Oppdaterte opplysninger – om noen – gis før avreise.

Prisene er gitt på gjeldende tariffer og valutakurser (januar 2019) og med forbehold om min. 30 betalende deltagere. Vi tar forbehold om programendringer og at det melder seg nok deltakere til å gjennomføre turen. Praktiske opplysninger og informasjon sendes alle påmeldte i god tid før avreise. Våre avbestillingsregler og øvrige reisebetingelser finner du her.

For spørsmål eller mer info, kontakt gjerne reiselederne eller Escape Travel

VÅR USA-EKSPERT Inger-Torill Kirkeby blir med!
Inger-Torill Kirkeby er vår dyktige og erfarne USA-ekspert. Hun blir med som kjentmann og veiviser på turen. Inger-Torill har bodd i Miami i 17 år og har reist svært mye i USA. Hun interesserer seg for mennesker, politikk og samfunnsliv, og har studert historie og kunsthistorie. Inger-Torill har stort engasjement for stedene vi besøker og menneskene vi møter. Hun tar oss med på store opplevelser, fører oss inn i kultur og historie og legger til rette for mange høydepunkter. Inger-Torill viser oss rundt i et land og et landskap som hun selv er utrolig glad i og fascinert av!

JONNY LYNGSTAD fra Slekt og Data blir med!
Jonny Lyngstad er en meget erfaren slektsforsker. Han er et oppkomme av gode historier og formidler sin kunnskap på en spennende og interessant måte. Jonny er en særdeles aktiv kar som bor i Eide kommune på Nordmøre, han er nå pensjonist, men har arbeidet i flere tiår på kulturkontoret i kommunen. Jonny har hittil gitt ut 7. bind av gårds- og slektshistorien for hjemkommunen. I bygda har han ledet utallige bygdevandringer, og holdt en rekke historiske foredrag for bygdefolket, utlendinger, lærere, skoleklasser osv. Helt siden 1980-tallet har han årvisst holdt kurs i tyding av gotisk skrift. Han har sittet flere år som medlem av landstyret i Slekt og Data, og har i mange år vært leder i Data Møre og Romsdal. Jonny har også i en årrekke vært leder i Eide historielag.

PRAKTISK INFORMASJON

Innreise til  USA
Alle må ha innreisetillatelse til USA på plass før avreise. Gå inn på internett på https://esta.cbp.dhs.gov/ og følg fremgangsmåten der (offisiell myndighets-side). Ha pass og kredittkort for hånden. Kostnad er USD 14,-. Skulle dere trenge hjelp så ta kontakt med oss i Escape Travel. NB: Se opp for internettsider som til forveksling ligner den originale, men tar høyere pris for samme tjeneste! Underveis i utfyllingen, blir det spørsmål om adresse i USA. Her setter du inn: Hotel La Quinta Inn & Suites Seattle Downtown, 2224 8th Ave, Seattle, WA 98121. ESTA gjelder for to år om gangen, så dersom du allerede har en gyldig ESTA-tilaltelse, kan du bruke den.

Pass og øvrige dokumenter
Alle som reiser til USA må være innehaver av gyldig elektronisk lesbart pass som er gyldig minimum 6 mnd. etter hjemkomst. Vi trenger opplysninger om fødselsdato, passnummer og utløpsdato for passet for å kunne utstede flybilletter til USA, så husk å fylle dette inn i din bestilling!

Valuta
Myntenheten i USA er dollar og fås kjøpt i bankautomat på flyplasser i Norge. Det er lurt å veksle litt dollar før avreise. Bruk av kredittkort er vanlig både til shopping og i minibankautomater, og mest vanlig er Visa og Mastercard. Bruk gjerne safe på hotellene for oppbevaring av penger og verdisaker, enten i resepsjonen eller på rommene. Det er også fornuftig å ha verdisaker plassert tett på kroppen.

Tips
Reiselederne samler inn 80 USD fra hver deltager og fordeler tips til bussjåfør og lokale guider og hjelpere underveis. Utover dette må den enkelte vurdere hvor mye tips man vil gi. Det er vanlig å gi 15-20% tips på bedre restauranter og til drosjesjåfører, bartendere etc. Husk at moms (tax) kommer i tillegg til oppgitt pris i butikker, restauranter, etc. og varierer fra stat til stat (normalt 5-8%). På hotellene forventes det tips på rommet på 1 USD pr. deltager pr. døgn. Og noen ganger forventes det tips ved frokosten. Nærmere informasjon om tipskulturen i USA gis underveis.

Mat og måltider
Det blir mye billigere å kjøpe mat underveis enn å inkludere måltidene i pakkeprisen. Vi legger til rette for lunsj og middag hver dag, og de som ønsker det spiser sammen med reiselederne. Det er inkludert frokost på hotellene, men de øvrige måltidene må betales på stedet. Man får vanligvis et godt og rikholdig måltid til rundt 15 til 18 dollar i USA.

Vær og klær
Klimamessig pleier det å være forholdsvis behagelig å besøke denne delen av Amerika på denne tiden. Det er på mange måter tilsvarende temperaturer og nedbør som på Østlandet i Norge på denne tiden. Middel dagtemperaturer er 15 grader i Seattle og 13 i Minot, og en del flere regndager ved kysten i Seattle enn i innlandet. Kort sagt; – du trenger klær som  om du var på tur hjemme i Norge, og det er fornuftig å ha med regnjakke eller paraply. Kleskoden er uformell, og vanlige fritidsklær kan brukes ved alle anledninger.

Tidsforskjell
Tidsforskjellen vil være 8 timer etter norsk tid til Seattle, 7 timer til Helena (Montana) og 6 timer til Minot og Minnesota.

Strøm
Det er 110/120 volt mens vi i Norge har 220 volt. For at norsk elektrisk utstyr skal kunne brukes, må apparatet (barbermaskin etc.) kunne «switche» fra 220 v til 110 v. I tillegg må det benyttes adapter som er tilpasset amerikanske stikkontakter. To-punkt (flat) stikkontakt er mest brukt, mens tre-punkt er også vanlig.

Telefon og internett
Mobilnettet er godt utbygd. Hotellene har normalt god Wifi-dekning.

Forsikring
Avbestillingsforsikring og reiseforsikring ordnes gjerne best gjennom din egen forsikringsforbindelse.

Bagasje
Møt i god tid før avgang på flyplassen, gjerne 2 timer før på Gardermoen og minimum halvannen time på andre flyplasser. Det er gjennomgående håndtering av bagasje fra Norge til Seattle. Det tillates 1 kolli á 23 kg pr. person som innsjekket bagasje, og 1 stk håndbagasje (12 kg) pluss en liten veske eller pc.

Flyplass i Norge
Turen går fra Gardermoen, Oslo. Vi kan søke om tilslutning fra annen by i Norge. KLM har forbindelse til Torp/Sandefjord, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Ålesund og Trondheim.  Husk i så fall å gi beskjed om hvilken flyplass du ønsker å reise fra. Det vil koste noe ekstra.

Utfyllende informasjon sendes alle påmeldte i forkant av turen.

Inger-Torill Kirkeby

Reiseleder

Reiseleder

Inger-Torill Kirkeby er vår dyktige og erfarne USA-ekspert. Hun blir med som kjentmann og veiviser på turen. Inger-Torill har bodd i Miami i 17 år og har reist svært mye i USA. Hun interesserer seg for mennesker, politikk og samfunnsliv, og har studert historie og kunsthistorie. Inger-Torill har stort engasjement for stedene vi besøker og menneskene vi møter. Hun tar oss med på store opplevelser, fører oss inn i kultur og historie og legger til rette for mange høydepunkter. Inger-Torill viser oss rundt i et land og et landskap som hun selv er utrolig glad i og fascinert av!

Jonny Lyngstad

Reiseleder

Reiseleder

Jonny Lyngstad er en meget erfaren slektsforsker. Han er et oppkomme av gode historier og formidler sin kunnskap på en spennende og interessant måte. Jonny er en særdeles aktiv kar som bor i Eide kommune på Nordmøre, han er nå pensjonist, men har arbeidet i flere tiår på kulturkontoret i kommunen. Jonny har hittil gitt ut 7. bind av gårds- og slektshistorien for hjemkommunen. I bygda har han ledet utallige bygdevandringer, og holdt en rekke historiske foredrag for bygdefolket, utlendinger, lærere, skoleklasser osv. Helt siden 1980-tallet har han årvisst holdt kurs i tyding av gotisk skrift. Han har sittet flere år som medlem av landstyret i Slekt og Data, og har i mange år vært leder i Data Møre og Romsdal. Jonny har også i en årrekke vært leder i Eide historielag.