Fottur, sykkeltur og safari i Sør-Afrika

/ Cape Town, Drakensberg, Stellenbosch

Her er noen høydepunkter:

 • Cape Town, regnet som en av verdens vakreste storbyer
 • «Eve’s footprint», verdens eldste menneskelige fotavtrykk (laget av en dame for 117 000 år siden!)
 • Se Afrikas vakreste hage – Kirstenbosch botaniske hage
 • Fotturer i Cape Town, og vi skal også bestige berømte Table Mountain – et av verdens eldste fjell
 • Fotturer i de grønne Drakensbergfjellene – omtalt som verdens største utendørs kunstgalleri
 • Chapmans Peak Drive til Kapp det gode håp– regnet som en av verdens vakreste kjøreturer
 • Sykkeltur og vinsmaking i Stellenbosch
 • Safari med «The Big Five»

Denne turen rommer så mange og varierte høydepunkter at du kommer til å være lykkelig mettet i lang tid etterpå. Fra storbyliv og  fantastiske fjellturer i 1800-3000 meters høyde til sykkeltur, vinsmaking og safari. En riktig sør-afrikansk godtepose!

Vi har fortsatt noen ledige plasser på denne flotte turen, så vær rask med å melde deg på!

Vanskelighetsgrad 3 støvler

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 35 960,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 30.10.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 13 dager
Reiseleder
Heidi Quesada Carlsen

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 30.10.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 13 dager
 • Priser fra 35 960,-
 • Sør Afrika Waterfront Cape Town
 • Sør-Afrika Lioon and vehicle
 • Sør-Afrika
 • Sør-Afrika
 • Sør-Afrika
 • Drakensberg Hiking
 • Drakenberg
 • Drakensberg
 • Drakensberg
 • Sør-Afrika
 • Drakenberg Cathedral Peak
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo - Doha - Cape Town

Avreise fra Oslo Lufthavn, ettermiddag,  via Doha til Cape Town med Qatar Airways.

Dag 2

Cape Town

Vi ankommer Cape Town rundt middagstider. Her blir vi møtt av guiden vår og kjørt hotellet, City Lodge V&A. , hvor vi skal overnatte i fem netter. Beliggenheten er meget god, det er kun 5 minutters gangavstand til Waterfront.

Cape Town er en avslappet by med massevis av ting å gjøre! Museer, gallerier, kafeer – og så klart shopping. The Victoria & Alfred Waterfront er byens «Aker Brygge», her er butikker, markeder restauranter og ellers det meste du trenger.

Vi møtes til felles middag på Africa Café, som i tillegg til et mangfold av spennende smaker og retter fra det afrikanske kontinent, byr på syngende og svingende kelnere i smakfulle og fargerike lokaler. En suvenirbutikk med et allsidig vareutvalg finner du også. En riktig turistfelle, med andre ord – men en morsom en. (-/-/M)

Dag 3

Lions Head og guidet bytur til fots

Vi starter dagen med å sette kursen mot Lions Head for en fin morgentur. Turen vil ta om lag tre timer, og selv om det til tider kan bli ganske bratte stigninger, er ikke turen veldig krevende. Det beste er selvsagt utsikten du har fra toppen på 669 meter. Her ser du utover Cape Town, Atlanterhavet og Camps Bay. Utsikten mot Table Mountain er alltid tilstede!

Vi ender turen på Signal Hill midt på dagen. Akkurat her er det «The Noon Gun» som har hovedrollen. Denne kanonen fyrer av en salutt hver eneste dag. Det har den gjort titusener av ganger. Det var her tradisjonen om to minutters stillhet startet etter første verdenskrig. Ett minutt for en død, to minutter for flere, eller ett minutt for de døde og ett minutt for de overlevende.

Vi fortsetter så i buss fra Signal Hill tilbake til Cape Town i det historiske Companys Gardens.  Her koser vi oss med en velfortjent lunsj. 

Om ettermiddagen har vi en byrundtur for å bli bedre kjent med Cape Towns historie og herlige stemning. Turen tar cirka tre timer og favner en god del av viktige, offentlige bygninger, kirker, katedralen, gater og minnesmerker. Vi besøker også «The footprint of Eve» fotavtrykk av en kvinne som regnes som 117,000 år gamle. Dette er de eldste spor av mennesker og ble funnet like nord for Cape Town –  en del av mysteriet rundt menneskehetens opphav. (F/L/-).

Distanse:  ca 5 km
Høydeforskjell: +/-350 m
Tidsbruk: ca. 3-4 timer

Dag 4

Kirstenbosch botaniske hage og guidet fottur opp Table Mountain

Det er tidlig opp i dag, etter frokost blir vi kjørt til Kirstenbosch botaniske hage. Hagen er et UNESCO-vernet område på grunn av sin artsrikdom, man finner mer enn 5 000 arter av sør-afrikansk vegetasjon. Afrikas vakreste hage, etter manges mening.

Kirstenbosch ligger ved foten av Table Mountain i en forstad til Cape Town. Her dyrkes utelukkende sørafrikanske planter, i hovedsak stedegne, endemiske arter. Hagen ble anlagt for å bevare landets enestående flora og var den første botaniske hagen i verden med et slikt formål. Beplantningen utendørs omfatter cirka 10.000 arter og er konsentrert om vekster som hører hjemme i Kappregionen.

Vi får en guidet tur opp til platået og ned igjen. Dette er en fantastisk tur som vil ta cirka seks timer totalt. Etter et par timers vandring, står vi på toppen av et av verdens naturlige undre, Table Mountain. Cape Towns historie begynner her. Uten fjellet ville ikke menneskene ha bosatt seg her. Fjellet skaper en regnskygge, som fikk bekker og elver til å renne ned fjellet. Dette igjen gjorde at det vokste fram små skoger og at det har blitt god jord i fjellsidene, i motsetning til de tørre sandområdene utenfor.

Table Mountain er et av de eldste fjellene i verden, mye eldre enn både Himalaya og Rocky Mountains. Fjellets flate topp kommer av isflak fra istiden for 300 millioner år siden som skrubbet fjellets topp flat, fjellet var da på havnivå.

Etter å ha beundret utsikten og hatt lunsj på toppen, så går vi bortover platået, før vi når Table Mountains høyeste punkt Maclears Beacon 1065 moh. Etter ytterligere en kilometer, nærmer vi oss punktet der du kan velge: Enten fortsetter du ned Platterklip Gorge til foten av Table Mountain, ellers så fortsetter du videre bortover til der taubanen går ned. Vær oppmerksom på at taubanen betales individuelt. (F/L/M)

Distanse: 10 km
Høydeforskjell: +/- 950 m
Tidsbruk: ca. 7 timer

Kirstenbosch Botanical Garden, Cape Town, Sør-Afrika
Dag 5

Kapp det gode håp, vandring langs skipsvrakruten

Vi starter dagen med en to timers busstur langs Kapphalvøya, før vi ankommer Kapp det gode håp. Vi kjører Chapmans Peak Drive, denne ni kilometer lange veistrekningen har hele 114 svinger, og regnes som en av verdens vakreste kjøreturer. Utsikten er både dramatisk og vakker. Vandringen starter ved Cape Point fyrtårn innenfor Kapp det gode håp-delen av parken.

Turen går fem kilometer langs strendene her på Kapp-punktet og litt innover i landet. Her nyter vi flott vegetasjon underveis og kan kanskje få et glimt av både antiloper og bavianer.

Det er mye dramatisk historie her på tuppen av Afrika, mange skip har prøvd å runde punktet, uten hell. Underveis kan vi se bevis på dette, vraket av skipet Thomas T. Tucker, som dessverre kom litt for nær kysten i 1942. (F/L/-)

Distanse:  3 km
Høydeforskjell: +/-50 m
Tidsbruk: ca. 2 timer

Boulders beach, Sør-Afrika
Dag 6

Stellenbosch, det vakre vinland på to hjul

I dag opplever vi det beste av sør-afrikansk vin, og velger å gjøre det fra sykkelsetet. Vi kjører til elegante og idylliske Stellenbosch, en av landets eldste byer. Det er i Stellenbosch at mat- og vinkulturen i landet virkelig toppes, de beste restaurantene i Sør-Afrika ligger her. Et stort høydepunkt for mat- og vinelskere!

Denne turen tilbyr det beste av både natur og edle dråper. Det blir en 14 kilometer lang sykkeltur som toppes med forskjellige vinsmakinger på ulike vingårder. Vi innleder med en Welmoed-smaking, etterfulgt av Spier og videre til Vredenheim hvor vi stopper for lunsj på Barrique og avslutter i fin stil med en brandy. (F/L/M/+Vinsmaking)

Distanse: 15 km
Høydeforskjell: +/-300 m
Tidsbruk: ca. 6 timer

Dag 7

Nambiti Vilreservat - Springbok Lodge

Etter frokost og utsjekk fra hotellet i Cape Town, setter vi kursen mot flyplassen. Målet er Durban. Her møtes vi av buss og lokalguide, og turen går til the Midlands, til det stedet Mandela først ble arrestert. Til ære for landsfaderen, er det satt opp et flott og verdig monument. Lunsjen spiser vi her i nærheten.

Landsfaderen Mandela satt fengslet på Robben Island, utenfor Cape Town, mesteparten av årene han sonet. Mandela var en sterk motstander av apartheidregimet og medlem av ANC (African National Congress) fra 1944. Partiet ble senere forbudt i 1960. Mandela ble selve symbolet for anti-apartheidbevegelsen og frihet som etter hvert også engasjerte det internasjonale samfunnet. Han ble løslatt fra fengsel i 1990, og tildelt Nobels Fredspris i 1993.

Ingen tur til Sør-Afrika er komplett uten safari. Dyrene i Afrika venter på oss! Vi kjører til Nambiti viltreservat og til Springbok Lodge. Dette reservatet er et vernet område som tilbyr 22 000 mål med uberørt, malariafri villmark. Reservatet er manges hjem, også ”the big five”: elefant, løve, leopard, bøffel og neshorn. I tillegg finnes den superraske geparden, gjespende flodhester og over 30 andre dyrearter.

Naturelskere vil nyte områdets biologiske mangfold. Et naturlig rikt vannsystem, med lange elver, vakre fosser og vannfall tiltrekker flere sjeldne fuglearter og en rekke rovfugler og gribber. Springbok Lodge gir en flott safariopplevelse med vakre teltsuiter, god service, enestående mat og ikke minst, en rik dyreverden. Her overnatter vi to netter.

Vi overnatter midt i den afrikanske villmarken ved en luksuriøs lodge. Teltene har alle aircondition, privat veranda med stoler, seng og egen dusj under stjernehimmelen. En meget oppgradert form for camping. De 15 luksusteltene tar maksimum 30 gjester. Fasiliteter inkluderer basseng ved lodgen. (F/L/M)

safari
Dag 8

Nambiti Viltreservat

Ingen syvsovere på safari, det er i grålysningen sjansen er størst for å se dyr. Te/kaffe og en enkel frokost serveres før safariavgang. Safari er i åpen landrover med egen ”game ranger” (viltvokter) og ”tracker” (spor-leser). Det er slik du best får føle Afrikas spesielle stemning, vi må ha eksperthjelp for å finne det vi så gjerne vil se. Så legger vi ut på tur! Det blir først 3-4 timers safari med innlagte pauser, før vi reiser tilbake til lodgen for en helsebringende brunsj.

Midt på dagen er det ofte for varmt for både dyr og mennesker, så da er tipset å slappe av rundt svømmebassenget. Sen ettermiddag møtes vi til ”high tea”, en snacklunsj, før vi igjen drar ut på safari på leting etter fantastiske bilder både på netthinnen og for kameraet. Vi avslutter dagen med drinker i solnedgangen over savannen, en deilig avslutning på en opplevelsesrik dag. Vi har erfart at tid og sted glemmes når en flokk elefanter blokkerer veien! (F/L/M)

Muligheter for å se elefanter er stor Afrika
Dag 9

Drakensberg

Etter en tidlig morgensafari fortsetter vi turen mot det mektige Drakensberg, den høye fjellkjeden som går gjennom hele Sør-Afrika. Her i KwaZulu-Natal, på grensen til fjellandet Lesotho, er fjellene opp til 3400 meter høye. I området er det mange muligheter til fotturer på egen hånd. Hotellet der vi skal bo i tre netter ligger rett inntil fjellene, med en fantastisk utsikt opp mot fjelltoppene.

Cathedral Peak Hotel har rom i forskjellige kategorier. Vi bor i deluxe rom. Rommene er utstyrt med bad, TV, telefon og varmeovner for eventuelt kjølige dager. Fasiliteter inkluderer svømmebasseng, gym, restaurant og bar. Hotellet passer for liten og stor og kan tilby mange aktiviteter som tennis, squash, fluefiske, helikopterturer, minigolf, ridning, kunsthåndverk, strandvolleyball og quadbike med mer. (F/L/M)

Drakensberg National Park South Africa
Dag 10

Drakensberg - Fottur til Cathedral Peak

Denne dagen bestiger vi det 3004 meter høye Cathedral Peak og vi ser frem til en heldags fottur, cirka ni timer. Vi starter tidlig om morgenen og når det første fjellplatået på om lag 2200 meters høyde i tide for en liten lunsjsnack. For de som ikke vil gå helt til toppen, så er det ingen skam å snu her. De siste 300 høydemetrene til selve toppen innebærer en del klatring og noen plasser i stige/tau. Og er det for vått, så fortsetter vi heller ikke helt til topps. Vi gjør oppmerksom på om en går helt til topps er dette en tur med vanskelighetsgrad 4. Dette blir en helt herlig dag ute i riktig naturskjønne, mektige omgivelser. (F/Lunsjpakke/M)

Distanse: 15 km
Høydeforskjell: +/-1400 m
Tidsbruk: ca. 9 timer 

Dag 11

Drakensberg

Det er mange ulike fotturer i området. Alle er merket, og man trenger ikke egen guide. Men det er eventuelt mulig å ha med egen fjellguide denne dagen også. Turene varierer fra 2-9 timer. Vi kan absolutt anbefale en to timers fottur til «Bushmans Paintings», der flere hundre år gammel kunst venter i fjellet. På ruten passeres også en av fjellenes mange fosser. For ikke å glemme – Cathedral Peak har også en 9-hulls golfbane og flott basseng område som kan være vel verdt å teste ut i løpet av dagen. (F/-/M)

Distanse: 5 km
Høydeforskjell: +/-500 m
Tidsbruk: ca. 3 timer

Drakensberg Hiking
Dag 12

Hjemreise

Etter frokost setter vi kursen mot Johannesburg og flyplass. Det er tid for hjemreise. (F)

Dag 13

Ankomst Norge

Vi ankommer Norge middagstider, beregnet ankomst ca kl. 1400.

Reisebetingelser

Vanskelighetsgrad 3. Turen som passer for de fleste. Vi har valgt å sette vanskelighetsgrad 2/3 på denne, da en ikke trenger å bestige toppen på dag 8. Det er noe opp og ned stigninger under noen av vandredagene og noen steder med noe litt stein/grus som underlag. Viktig med gode sko med god såle under. Dagsprogrammet kan bli endret i henhold til værforhold og andre forhold som er utenfor arrangørens kontroll.

Prisen inkluderer:

 • Fly Oslo – Cape Town – Durban – Johannesburg – Oslo med Qatar Airways
 • Transport i følge program
 • 5 overnattinger City Lodge V&A
 • 2 overnattinger Springbok Lodge
 • 3 overnattinger Cathedral Peak
 • 10 frokoster, 7 lunsjer, 8 middager
 • Aktiviteter/utflukter/inngangs avgifter i følge program
 • Alle avgifter i viltreservatene og turist-skatt
 • Kvalifiserte guider som følger gruppen hele veien også under fottur
 • Tips til inkluderte måltider, bagasjehåndtering på flyplassene
 • Reiseleder fra Escape

Prisen inkluderer ikke:

 • Drikkevarer
 • Personlige forsikringer
 • Tips forøvrig

Om du flyr fra andre steder i Norge, kontakt oss for tilbud.

Inkluderte måltider er i dette programmet forkortet slik:
F= frokost, L=lunsj eller matpakker, M= middag.

KRAV TIL DELTAKERNE Deltakelse foregår på eget ansvar. Dette elementet er mer fremtredende på en fottur enn på de fleste pakkereiser. Det er deltakers ansvar å sjekke med sin lege om man er i god nok form/har god nok helse til å delta på reisen. Det vises for øvrig til informasjon om vanskelighetsgrad for hver tur. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål knyttet til dette.

FORBEHOLD Prisen er basert på minimum 16 deltakere. Se forøvrig våre reisebetingelser.

TURFAKTA

Måltider. Er du vegetarianer eller har matintoleranser det må tas hensyn til, må dette oppgis ved påmelding.

Turleder/gruppestørrelse. Engelsktalende lokalguide i Sør-Afrika. Norsk turleder følger med gruppen. Gruppestørrelse minimum 16, maksimum 20 personer. Deltaker plikter å følge de instrukser, anvisninger og pålegg som turlederne gir på reisen.

Telefon og elektrisitet: Mobiltelefon virker i Sør Afrika (ikke Swaziland). Strøm 220 volt.

Tidsforskjell: Ingen tidsforskjell når det er sommertid i Norge. Sør-Afrika er en time foran når vintertiden innføres i Norge. 

Vaksiner/medisiner: Stivkrampe, Polio og Hepatitt A er å anbefale: Disse vaksinene kan det være at dere allerede har. Hvis ikke må disse tas to uker for avreise. Ikke nødvendig med “Gult kort”, vaksinasjonsbevis, for å få visum. Malariatabletter (Malarone en får resept på helsekontoret) men vi skal ikke til malaria område på denne turen.

Klær: I Sør-Afrika er det for oss nordmenn alltid et behagelig klima. Lette sommerklær anbefales. Ta med en vindtett jakke for båt og fjellturer, og en lett genser for kveldsbruk. Gode sko anbefales og husk badetøy. Sporty antrekk til dagsbruk, men man skifter til normalt pentøy til middag. Vi vil komme tilbake til utstyrsliste før avreise.

Mat/drikke: I Sør-Afrika trenger du ikke være forsiktig med hva du drikker eller spiser. Vann anbefales å drikke fra flaske og ikke springen. Salat og frukt kan spises direkte fra markedet. Mat og drikke er rimelig, en god middag med vin for kr 200 på gode restauranter. Sør-Afrika er kjent for god vin.

Shopping: Alt er ganske rimelig i Sør-Afrika, og man kan gjøre en god handel på nesten alt. Gull og edelstener er noe man fordelaktig kan kjøpe, ellers er både klær, sko og skinnvarer (strutseskinn) rimelig.

Valuta: I dag kan vi få kjøpt sør-afrikanske rand i Norge, men til en meget dårlig kurs. Det er derfor bedre å veksle fra norske kroner til rand på flyplassen i Cape Town. 1 rand tilsvarer ca. 0,70 kroner. Ved veksling anbefales også minibanker, og kort kan brukes på alle hotell og i butikker.

Pass og visum: Norske statsborgere trenger ikke visum til Sør-Afrika, kun gyldig pass. I følge nye bestemmelser må passet ha minimum to ledige sider ved siden av hverandre ved innreise til Sør-Afrika. Passet må i tillegg være gyldig minimum seks måneder etter hjemkomst.

Været: Sør-Afrika er et stort land og klimaet varierer med hvilken region en er i. Generelt er Sør-Afrika et tørt og varmt land.

Nov-feb: Varmeste årstid Regntid i nord/ nord-øst Stabilt tørt vær i sør

Mai-juli: Kaldeste årstid Stabilt tørt vær i i nord/ nord-øst Regntid i sør

Klimatabell: Gjennomsnitt dag-/natt-temperatur (antall nedbørsdager pr. måned)

JAN FEB MAR APR MAI JUN
Durban 27/21(9) 28/21(8) 27/20(9) 26/18(7) 24/14(4) 23/12(3)
Johannesburg 26/15(13) 25/14(9) 24/13(8) 22/10(7) 19/6(3) 17/4(0)
Kapp 26/16(4) 26/16(3) 25/14(4) 22/12(8) 20/10(9) 18/8(10)

 

JUL AUG SEP OKT NOV DES
Durban 22/11(3) 22/13(4) 23/15(7) 24/17(10) 25/18(11) 26/20(10)
Johannesburg 17/4(0) 20/6(1) 23/9(2) 25/12(8) 25/13(11) 26/14(12)
Kapp 17/7(11) 18/8(11) 19/9(7) 21/11(7) 23/13(3) 25/14(4)