Sør-Afrika i Nelson Mandelas fotspor

/ Møt folket, fargene og den fantastiske naturen

Dette blir en spennende reise hvor vi virkelig får møte det ekte Sør-Afrika. Vi skal oppleve den fantastiske naturen og det rike dyrelivet landet har å by på – men vi skal også bevege oss bak fasaden og se hvordan lokalbefolkningen lever.

Sammen med Vårt Land leserreiser og den norske bistandsorganisasjonen Impande Foundation får du møte folket som ANC (African National Congress) brakte ut av undertrykkelse og apartheid, men som ennå ikke har fått del i ressurser og levestandard som Mandela drømte om. Dette er en unik tur på innsiden i et spennende land med en turbulent historie.

Her er noe av det du får oppleve:

 • Safari med mulighet for å se alle «de fem store».
 • Besøk i Zulu-land og noen av prosjektene for barn og unge Impande støtter – her blir det sang, dans, gnistrende konserter og masse livsglede!
 • Townships i Cape Town med besøk på markedet og et innblikk i dagliglivet til menneskene her.
 • De vakre vinområdene rundt Cape Town og byvandring i den historiske byen Stellenbosch.
 • Robben Island, hvor Nelson Mandela satt fengslet. Vi ser kalksteinsbruddet hvor fangene jobbet og Mandelas celle.
 • Kabelbane til ikoniske Table Mountain med formidabel utsikt over Cape Town.
 • Kapp det gode håp, hvor Atlanterhavet møter Det indiske hav. Her ser du verdens kraftigste fyrtårn!
 • Vaggende pingvinsjarmører på Boulders Beach.
 • Reiseleder Jon Magne Lund er tidligere sjefredaktør i Vårt Land.

 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 33 500,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 28.10.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 11 dager
 • I samarbeid med avisen Vårt Land. Klimakvote inkludert. Flyreisen er CO2-nøytral.
 • Rolf Olsen og hans team i Impande Foundation legger til rette i Zulu-land
Jon Magne Lund
Reiseleder
Jon Magne Lund

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 28.10.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 11 dager
 • Priser fra 33 500,-
Nelson Mandela etter 27 år i fengsel:
«Da jeg gikk ut døren mot porten som ville føre til min frihet, visste jeg at hvis jeg ikke la min bitterhet og mitt hat bak meg, ville jeg fortsatt være i fengsel.»
Impande, norsk bistandsorganisasjon:
«Vi tror på frivillig innsats. Med minimale administrative kostnader inspirerer vi lokale Sørafrikanere til å ta vare på sin urgamle tradisjon med frivillig innsats og omsorg for hverandre.»
 • Sør-Afrika kvinner zulu
 • Sør-Afrika
 • Boulders beach, Sør-Afrika
 • Kirstenbosch Botanical Garden, Cape Town, Sør-Afrika
 • Sør-Afrika Lioon and vehicle
 • Sør-Afrika
 • Sør-Afrika
 • Sør-Afrika
 • Safari dyr Afrika Kruger
 • Sør Afrika Waterfront Cape Town
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - mandag 28. oktober 2019

Avreise fra Norge

Vi reiser med Qatar Airways fra Gardermoen om ettermiddagen via Doha. Her bytter vi fly og fortsetter vår reise til Sør-Afrika. Qatar Airways er et godt og trygt flyselskap som vi med god erfaring benytter på mange av våre gruppereiser. (Mat på flyene)

PS: Eksakte flytider vil fremkomme når din/deres bestilling er registrert hos oss. Ta kontakt med oss dersom du/dere ønsker tilslutning fra andre byer i Norge.

Dag 2 - tirsdag 29. oktober 2019

Ankomst Durban og videre til San Lameer

Vi lander på King Shaka International Airport tidlig ettermiddag. Etter passkontrollen venter bussen som skal ta oss sørover langs kysten. Flyplassen ligger tre og en halv mil nord for Durban. 18 mil og drøyt to timer lenger sør, ligger vårt hotell San Lameer Estate. Vi passerer havnebyen Port Shepstone og sjekker inn i nydelige omgivelser. Hotellet er knyttet til et golfanlegg og med svømmebasseng og gangavstand til stranden, er det et ypperlig utgangspunkt for vårt besøk i Zulu-land.

Etter lunsj og en liten hvil på hotellet blir det et fantastisk besøk til et kultur- og ungdomssenter som Impande Foundation Norway sponser. På Msenti Cultural Academy får ungdommene utfolde seg med dans og teater og bli kjent med sin gamle zulu-tradisjon. Vi får del i en svingende zuludans hvor barn og unge stråler med afrikansk stolthet, jublende sang og betydelig talent! Kvelden blir en uforglemmelig start på vår afrikanske reise! Etter forestillingen får vi servert middag eller kveldsmat. (Lunsj og middag)

Dag 3 - onsdag 30. oktober 2019

Besøk til Impande-prosjekter

Etter en god natt og deilig frokost skal vi i dag først besøke Marburger-settlernes utvandrerkirke. 230 utvandrere fra Ørsta på Sunnmøre slo seg ned i dette området i 1880-årene. De bygde en flott kirke og på kirkegården utenfor ser vi mange norske navn.

Herfra går turen til Mcushwa High School hvor Impande har bygd flere avdelinger. Skolen er en av Sør-Afrikas beste. Vi får med oss en gnistrende konsert som beveger norske sinn.  Videre reiser vi 50 minutter gjennom kupert og vakkert Zulu-landskap før vi ender opp i Gcilima. Der besøker vi Hannes Shelter, et senter for voldsutsatte kvinner. Det er et minne etter Hanne Løvlie som døde i terrorhandlingen ved regjeringskvartalet 22. juli 2011.

Deretter spiser vi lunsj i et skolesenter som Impande har reist i nabolaget, og vi besøker en ny barnehage som Impande har bygd like ved. Om ettermiddagen tar vi det med ro. De som vil kan besøke en vakker park som heter Banana Farm, eller man kan slappe av ved bassengkanten, eventuelt ta en tur på stranden. (Frokost og lunsj)

Dag 4 - torsdag 31. oktober 2019

Norske fotavtrykk i Natal

Vi står tidlig opp og reiser 20 mil nordover i Natal til Zulu-hovedstaden Eshowe. Her besøker vi minnesmerker og steder etter misjonær Hans Schrøder som ble født i Sogndal i 1817 og døde i Sør-Afrika i 1882. Han var den første av Det Norske Misjonsselskaps utsendte misjonærer, og den aller første misjonær til zulufolket som fikk lov til å bosette seg permanent i Zulu-riket. I tillegg var han språkmektig og ga ut den første grammatikkboken for zuluspråket i 1850. I dag er misjonsstasjonen Eshowe blitt en av de større byene i provinsen KvaZulu Natal.

I nærheten av byen får vi også med oss et besøk på en stor sørafrikansk farm hvor de dyrker sukker, bananer og protea (sørafrikas nasjonalblomst). Vi spiser lunsj i Eshowe før vi reiser videre nordover til St. Lucia hvor vi sjekker inn på Elephant Lake Hotel. Kveldens middag er ikke inkludert, og den enkelte kan selv kjøpe middag på hotellets restaurant. (Frokost og lunsj)

Protea er Sør-Afrikas nasjonalblomst.
Dag 5 - fredag 1. november 2019

Safari - Flodhester og «De fem store»

St. Lucia har Sør-Afrikas største populasjon av flodhester. Om kvelden og natten er flodhestene på land og beiter gress og planter. Da hender det rett som det er at de tar seg en tur i byens gater, og noen ganger kan vi se dem fra hotellet. Men vi skal først og fremst se dem fra båt når vi etter frokost begir oss på flodhest-safari i våtmarksområdet som omgir St. Lucia. De store dyrene ligger fredelig i familieflokker i vannet og ser dovent på oss i det vi seiler forbi. En absolutt eksotisk opplevelse!

Vi spiser lunsj på en lokal restaurant, før vi drar ut på safari i Sør-Afrikas første dyrereservat Hluhluwe-Emfulosi. Den er på størrelse med Vestfold fylke og har blant annet vært en stor beskytter av verdens neshorn-stamme. Her jaktet engang zuluenes berømte Kong Shaka. Parken har alle «de fem store» – elefant, neshorn, bøffel, løve og leopard. Begrepet refererer seg ikke til dyrenes størrelse, men til at en jeger som lyktes med å felle alle fem, ble regnet for en stor jeger.

Om kvelden reiser vi til Umhlanga like nord for Durban, hvor vi overnatter på Hotel Garden Court. Reiseleder leder an for de som har lyst til å spise på en av restaurantene i nærheten av hotellet. (Frokost og lunsj)

Flodhester i Chobe
Dag 6 - lørdag 2. november 2019

Durban - Cape Town

Hotellet vårt ligger 20 minutter fra flyplassen. Etter frokost reiser vi dit for å forflytte oss til en av verdens vakreste byer, Cape Town. Allerede på vei fra flyplassen i Cape Town til sentrum, ser vi de nærmest endeløse «townships» der store deler av den svarte befolkningen bor. Vi spiser lunsj på en egnet restaurant før tar en «bli kjent»-runde i byen med bussen.

Vi kjører gjennom fargerike Malay Quarter, en av de gamle bydelene som fortsatt har bevart sin historiske karakter. Vi passerer bl.a. Good Hope-palasset, parlamentsbygningen og Company Gardens før vi ender opp ved Sea Point og Camp’s bay med vakker utsikt over havet. Så går turen til Hotel Southern Sun Waterfront hvor vi sjekker inn og skal bo fire netter. Om kvelden bestiller reiseleder bord på en bedre restaurant for dem som har lyst til å spise samlet. (Frokost og lunsj)

Cape Town
Dag 7 - søndag 3. november 2019

Kirkebesøk, townships og vinområdene

Det er søndag og vi starter dagen med besøk i Langa Baptist Church rett utenfor sentrum av Cape Town. I Langa ligger også den eldste formelle såkalte «townships» i Cape Town. Vi besøker markedet, og får et inntrykk av dagligliv og sosiale forhold som den svarte befolkningen, og stopper bl.a. ved Amy Biehl Memorial til minne om en amerikansk utvekslingsstudent som ble drept her under raseopptøyer i 1993.

Etter besøket i «townships» får vi en bedre bakgrunn for å forstå dagens Sør-Afrika og de mange utfordringene landet står overfor. Så kjører vi videre til de vakre vindistriktene rundt Groot Drakenstein og Franschhoek. Dette området er velsignet av naturen på flere måter, og de edle dråpene som dyrkes her har de beste vekstvilkår og gir vin av ypperste kvalitet. Omgivelsene er elegante og vakre, og her blomstrer Sør-Afrikas rike mat- og vinkultur.

Vi tar et lite stopp utenfor Victor Verster-fengselet, der Nelson Mandela ble sluppet fri i 1990. Dagens lunsj blir i Paarl Valley før vi besøker Stellenbosch og tar en vandring til fots i den historiske byen hvor moderne studentliv utspiller seg mellom ærverdige gamle bygninger. Tilbake i Cape Town blir det også i kveld anledning til å spise middag sammen for de som har lyst. (Frokost og lunsj)

Dag 8 - mandag 4. november 2019

Robben Island og Table Mountain

Etter frokost tar vi båten ut til fangeøya Robben Island, der Nelson Mandela satt fengslet i 18 år. Vi ser kalksteinsbruddet der fangene jobbet, og vi går forbi Mandelas celle. Vi kjenner på trykket fra Apartheid-tiden og Mandelas ord får en ny klang og bakgrunn: «I løpet av min levetid har jeg dedikert meg selv til kampen for det afrikanske folk. Jeg har kjempet mot hvit dominans, og jeg har kjempet mot svart dominans. Jeg har verdsatt idealet om et demokratisk og fritt samfunn der alle mennesker kan leve sammen i harmoni og med like muligheter. Det er et ideal som jeg håper å leve for og oppnå. Men hvis jeg må er det et ideal jeg er forberedt å dø for.»

Det blir også en tre kvarters rundtur i buss på Robben Island, før vi returnerer med båten. Så skal vi innta dagens lunsj, før vi bestiger det ikoniske fjellet Table Mountain. Vi tar kabelbanen til toppen, og på cirka 1 100 moh blir vi belønnet med en utsikt som kort og godt er formidabel over det som mange regner som en av verdens vakreste byer. Kvelden er fri til egen disposisjon. NB: Begge dagens aktiviteter har værforbehold. (Frokost og lunsj)

Dag 9 - tirsdag 5. november 2019

Kapp det gode håp

Etter frokost setter vi kursen mot Kapp det gode håp i et meget vakkert naturlandskap. Før vi ankommer det sydvestligste stedet i Afrika, der Atlanterhavet møter Det indiske hav, skal vi på en kort selsafari med båt fra Hout Bay og ut til Seal Island (værforbehold).

Kapp det gode håp er i dag et naturreservat med en sammensatt flora og et meget rikt dyreliv. Vi planlegger så å kjøre Chapman’s Peak Drive og spise lunsj på en lokal sjømat restaurant. Vi tar fjellbanen opp til Cape Point og nyter den herlige utsikten. Det stedlige fyrtårnet er verdens kraftigste og sender en lysstråle tilsvarende 19 millioner stearinlys utover havet!

Herfra går turen til pingvin-kolonien ved Boulders Beach. De artige «smokingkledde» sjarmørene er alltid morsomme å se på! Vi returnerer så til Cape Town. Kveldens middag spiser vi sammen på spektakulære Gold Restaurant i ekte afrikansk miljø. Dette blir vår avskjedsmiddag og mange opplevelser og uutslettelige kan fordøyes sammen med deilig mat og god drikke! (Frokost, lunsj og middag)

Velkommen tilbake til Sør-Afrika!
Dag 10 - onsdag 6. november 2019

Avreise til Norge

Vi er kommet til siste dagen i Sør-Afrika. Etter frokost går turen til flyplassen hvor vi må være i god tid før flyet vårt letter ved 12-tiden med kurs for hovedstaden i Qatar. Vi lander i Doha om kvelden, og flyet til Oslo går like før midnatt. (Frokost og mat på flyet)

Sør-Afrika
Dag 11 - torsdag 7. november 2019

Ankomst Oslo

I dag er vi hjemme i Norge igjen og lander på Gardermoen tidlig morgen.

 

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

  • Flyreise Oslo – Durban med retur fra Cape Town
  • Innenriksfly Durban – Cape Town
  • Flyskatter og avgifter (kr 3 538,- pr. des. 2018)
  • CO2-kvote for klimanøytral flyreise
  • Transport ifølge det oppsatte program i Sør-Afrika
  • Gode hoteller i dobbeltrom
  • Måltider som oppgitt i programmet i (parentes) etter hver dag
  • Inngangspenger til severdighetene som er nevnt i programmet
  • Engelsktalende lokale guider
  • Norsk reiseleder

Ta kontakt med oss dersom du/dere ønsker tilslutning fra andre byer i Norge.

PRISEN INKLUDERER IKKE

• Reise- og avbestillingsforsikring
• Tips til guide, sjåfør, hoteller og restauranter
• Måltider som ikke er beskrevet i dagsprogrammene og drikke til alle måltider

PRAKTISK INFORMASJON

BOSTEDER

San Lameer: San Lameer Estate
St. Lucia: 
Elephant Lake Hotel
Umhlanga:
Garden Court Umhlanga
Cape Town:
Hotel Southern Sun Waterfront

Du kan se hotellenes hjemmesider ved å klikke på hotellnavnene i dagsprogrammet. Med forbehold om bytte til tilsvarende hoteller. Oppdaterte opplysninger gis evt. før avreise.

TELEFON OG ELEKTRISITET
Norske mobiltelefoner virker i Sør Afrika og strømstyrken er 220 volt som her hjemme. Stikkontakter er imidlertid av en annen type v. Sørafrikanske stikkontakter har tre pinner. Overgang/adapter kan kjøpes i de fleste spesialforretning for el-utstyr.

TIDSFORSKJELL
En god ting med å reise til Sør-Afrika er at det ikke er noen tidsforskjell. Det er kun 1 times forskjell til Norge, dvs. at Sør-Afrika ligger 1 time før oss.

VAKSINER/MEDISINER
Kontakt ditt lokale helsekontor om hvilke vaksiner du trenger, det kan endre seg fra tid til annen og det er helsemyndighetene som er faginstans på dette.

KLÆR
I Sør-Afrika er det for oss nordmenn alltid et behagelig klima. Lette sommerklær anbefales. Ta med en vindtett jakke for båt- og fjellturer, og en lett genser for kveldsbruk. Gode sko anbefales og husk badetøy. Sporty antrekk til dagbruk, men man skifter til normalt pentøy til middag.

MAT OG DRIKKE
I Sør-Afrika trenger du ikke være spesielt forsiktig med hva du drikker eller spiser, men det anbefales å ikke drikke vann fra springen.  Mat og drikke er rimelig, man får vanligvis en god middag med vin for ca kr 200,- på gode restauranter. Sør-Afrika er kjent for sine gode kvalitetsviner.

SHOPPING
Det meste er ganske rimelig i Sør-Afrika, og man kan gjøre en god handel på nesten alt. Gull og edelstener er noe man fordelaktig kan kjøpe, ellers er både klær, sko og skinnvarer (strutseskinn) rimelig. Vi besøker flere markeder, og kunsthåndverk av beste kvalitet kan kjøpes til en gunstig pris.

VALUTA
I dag kan vi få kjøpt sør-afrikanske rand i Norge, men til en meget dårlig kurs. Det er derfor bedre å veksle fra norske kroner til rand på flyplassen i Johannesburg. 1 rand (ZAR) tilsvarer 0,60 NOK (pr. des. 2018). Det er også tilgang på minibanker underveis, og betalingskort kan brukes på alle hoteller, restauranter og de fleste butikker.

PASS OG VISUM
Norske statsborgere trenger ikke visum til Sør-Afrika, kun gyldig pass. Passet må ha minimum to ledige sider ved siden av hverandre og være gyldig minimum seks måneder etter hjemkomst. Sør-Afrika aksepterer kun maskinlesbare pass, og derfor kan ikke nødpass benyttes. Det må medbringes bekreftelse for gyldig reiseforsikring. Merk at navn i flybillett må stemme 100% overens med navn i pass – men kan risikere å bli nektet ombordstigning uten 100% samsvar.

BARN UNDER 18 ÅR
Dersom man reiser med barn under 18 år, kreves det en fødselsattest med apostille for barnet med informasjon om barnet og begge foreldre. Apostillestempel fås hos Fylkesmannen. Mer informasjon om dette finnes på nettstedet http://www.dha.gov.za/

TRANSPORT
Vi bruker gode turistbusser på transportetappene og firehjulsdrevne «jeeps» på safariene. Det betyr at gruppen deles opp i mindre grupper på safari. Her fungerer sjåførene som guider, såkalte «driverguides».

TIPS
Det er inkludert tips for håndtering av bagasje på flyplasser og hoteller. Utover dette forventes det tips til guider, sjåfører og lokale hjelpere. Dette vil utgjøre ca kr 550,- pr. person. Dette samles inn og administreres av reiseleder. Hvis man ønsker å legge noe igjen på hotellrommene, anbefaler vi 15,- ZAR pr. deltager pr. natt. Når man er ute på restauranter på egenhånd forventes det tips på 10-15 prosent avhengig av kvaliteten på servicen, da tips utgjør hoveddelen av servitørenes lønn.

SIKKERHET
Sør-Afrika er et populært, vakkert og mangfoldig turistland. De fleste reiser til utlandet, også til Sør-Afrika, går trygt og uten problemer. Vår reiseleder vil informere om fornuftig adferd og forholdsregler.

ZULU SHAKA
Hvis du er interessert i å sette deg inn i Zulu-historien, finnes det en film som heter Zulu Shaka, og som du kan se på YouTube eller Netflix. Den handler om den berømte Kong Shaka (1787-1828), hans kriger mot lokale stammer og etter hvert kontakt med den engelske kolonien i Cape Town. Det er en spennende og lærerik film, som er spilt inn i Sør-Afrika i 1964. Den setter en ramme rundt våre opplevelser i KwaZulu Natal-provinsen (Durban og Østkysten).

Jon Magne Lund

Reiseleder

Jon Magne Lund har arbeidet i en årrekke som redaktør i avisen Vårt Land. Han har reist mye og blant annet vært i Sør-Afrika over 40 ganger. Jon Magne er en erfaren reiseleder og vil være med på denne turen fra A til Å. Han vil sørge for at opplevelsene i Sør-Afrika blir kombinert med god ledelse, omsorg for gjestene og profesjonell logistikk!

Rolf Olsen

Vertskap i KwaZulu Natal

Rolf Olsen er daglig leder av Impande Foundation. Han er utdannet Dr. Business Adm., har bred bakgrunn fra norsk næringsliv og har jobbet med organisasjonsutvikling i flere store selskap i Norge. I tillegg har han et brennende engasjement for den fargede befolkningen i Sør-Afrika, og særlig barn og unge. Så sant han får det til, tar han i mot oss i Sør-Afrika og blir med på første del av turen som guide og veiviser. Dersom han skulle bli forhindret, vil hans nærmeste medarbeidere i Impande lokalt være våre veivisere.