Dambulla Rock Temple med sine rikt dekorerte huler.

Sri Lanka – som en dråpe i havet

Den er ikke stor, den dråpeformede øya som ligger øst for sydspissen av India. Et land på knappe 66 000 kvadratkilometer, omtrent så stort som Irland, med drøyt 20 millioner mennesker – og åtte steder på UNESCOs verdensarvliste. Et enormt spenn i landskaper og kulturer gjør at landet oppleves som mye større enn det er.

  • Duftende krydderhaver og teplantasjer
  • Relikvier fra Buddhas tid, og imponerende arkitektur
  • Koloniminner og moderne tider
  • Viltreservatet Yala, mangroveskoger og vidder med rimfrost
  • Håndplukkede hoteller og et spennende kjøkken
  • … – og se opp for elefanter i veikanten!
Last ned reiseprogram
 • Nytt nå! Visum til Sri Lanka er gratis.
Reiseleder
Gunnar Skjolden

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 30.01.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 16 dager

«The Trade Winds», de årvisse vender i vindretningen, har ikke bare båret monsunregnet, som til alle tider har vannet øya og gitt fruktbarhet. Vindene har også gitt rikdom fordi Sri Lanka lå sentralt på de historiske skipsrutene, og håndterte handel med Hellas, Kina, Arabia og Roma. Skipene kom til Sri Lanka for å kjøpe krydder, edelstener og sandeltre. Så ble de liggende for å vente til vinden snudde og de kunne reise hjem. Mange var de som ble så betatt at de ble igjen og lot skipene seile. Dette har gitt Sri Lanka en kosmopolitisk kultur, med mange folkeslag, tradisjoner, et mangfold av religioner, musikk og mat.

« – Når man forlater øya Andaman og seiler 160 mil litt sør for vestlig retning, kommer man til Ceylon, som utvilsomt er den beste øya på denne størrelsen i hele verden».
Marco Polo, gjengitt etter Marco Polos reiser, Oslo 2005

Sri Lanka er en øystat med en gammel kulturarv som går tilbake til lenge før Kristi tid. Ruiner fra gamle kongedømmer gir spennende inntrykk av avanserte samfunn med høyt utviklet teknologi, byplanlegging, design, med et skarpt øye for estetikk og kunst. Et tidsskille inntraff i tredje århundre f. Kr., da buddhismen ble Sri Lankas religion, og etter hvert gjennomsyret singhalesisk kultur og sivilisasjon på øya. Et mangfold av naturressurser og gode naturlige havner gjorde Sri Lanka til en attraktiv handelspartner for mange land. På sekstenhundretallet gjorde portugiserne Sri Lanka til sin koloni, senere kom hollendere og briter. I 1948 fikk Ceylon, som man den gang kalte landet, sin selvstendighet fra britene.

Som en dråpe i havet – en dråpe som er et kaleidoskop av farver, lyde, smaker – av religioner og folkegrupper med dypt rotfestede tradisjoner som bærer historien videre. De fleste er singhala buddhister, men her er også tamiler, muslimer, malayer og burghere, etterkommere av hollandske plantasjeeiere.

For tredve år siden var Sri Lanka et yndet reisemål for kulturinteresserte og solhungrige nordmenn og andre turister. Nå åpner Sri Lanka seg igjen. Singhaleserne ble i en reisehåndbok fra 1920-tallet kalt «tropiske italienere». De vil ønske oss varmt og hjertelig ayubowan, velkommen!

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Torsdag 30. januar: Avreise

Morgenavgang med Qatar Airways direkte til Doha, kort transitt før vi fortsetter mot øst, inn i soloppgangen.

Dag 2

Fredag 31. januar: Ankomst - Negombo

Vi lander i tidlige morgentimer, får tid til en lur, pakker ut sommertøyet og har formiddagen til å slappe av og strekke ut. Negombo er en aktiv fiskerlandsby på bredden av en lagune, som gjør den til en trygg havn og et trygt sted å bade. Kolonitiden begynte tidlig, hit kom portugisere og hollendere, og de har etterlatt seg festningsruiner. I sydenden av lagunen ligger brakkvannsbaserte våtmarksområder. Vi begir oss med båt inn i mangroveskogen og utforsker planteliv, fugler og fisk – og kanskje en krokodille eller annet kryp.

Den gamle havnen i Negombo
Dag 3

Lørdag 1. februar: Negombo – Anuradhapura (ca 5 t. kjøring)

Vi begynner dagen med et besøk på Negombos fiskemarked. Ferskfisk og alle sjøens delikatesser rett fra havet, tørrfisk i alle faser av tørkeprosessen, et mylder av folk og allehånde dufter. Herfra drar vi ut på landeveien. Aldri et stille øyeblikk, vi er ikke alene! Etter hvert viker de flate kystområdene for mer bakkede landskaper, og vi kjører inn i Kegalle-åsene når vi fram til Anuradhapura, i hjertet av Sri Lankas kulturtriangel, vår base for noen dager med å utforske landets kulturminner. Dette er Sri Lankas ”tørre sone”, som de gamle konger gjorde levelig med å anlegge hundrevis av demninger og reservoarer. Dette ga grunnlag for en vegetasjon preget av fruktbarhet og stort artsmangfold. Fuglesang! Vårt hotell ligger på bredden av et restaurert, gammel reservoar, omgitt av store haver og parker. Her er et overveldende tropisk kulturlandskap!

På ettermiddagen vil vi utforske Anuradhapura, Sri Lankas første hovedstad og hjemsted for to monumenter på verdensarvlisten.  Vi ser ”Kobber-palasset”, bygget av heltekongen Dutu-Gemunu midt på annet hundreår f Kr, vi ser landets største dagoba eller stupa, et klokkeformet monument til Buddhas ære, og vi ser det hellige bo-tre, en stikling av det ficustreet som prins Siddharta satt under da han fikk sin innsikt om veien ut av lidelse, og ble Buddha. Her er vi ved troens røtter…

Fiskemarkedet
Dag 4

Søndag 2. februar: Anuradhapura - Sigiriya (ca 4 t. kjøring)

Vi begynner dagen med å utforske gjengrodde stier, gamle monumenter nedvokst i grønnsvær ved Kaludiya Pokuna, «det sorte basseng», steder som få besøker. Over det hele reiser Mihintale-åsene seg. Kort kjøretur og en rolig ettermiddag, i Sigiriya. Hotellet ligger i et frodig landskap, omgitt av stier og landsbyer, gode muligheter for å gå en tur. Og nyte solen og svømmebassenget.

Dag 5

Mandag 3. februar - Dagstur til Sigiriya og Polonnaruwa

En snau halvtimes kjøretur fører til et mirakel i buskasjungelen – Sigiriya, Løveklippen reiser seg med skarp profil to hundre meter over slettelandet. Klippen og festningen var sentrum for en stor by. På toppen av klippen bygde kongen på firehundretallet e. Kr. en festning.  Bygninger fyller den flate toppen på klippen, og trappen opp flankeres av gigantiske løvepoter hugget i klippen. Basen var bevoktet av vollgraver og store haver.  Mest berømt er stedet for nitten gjenværende fresker av opprinnelig fem hundre. De fremstiller elegante kvinner og dansere fra den tid dette var landets hovedstad, for femten hundre år siden.

På ettermiddagen utforsker vi Polonnaruwa, som var hovedstad fem-seks hundre år senere, som en utpost for et tamilsk dynasti i Sør-India.  Landskapet preges store menneskeskapte vannreservoarer, og på bredden av Parakrama-”havet” ligger levninger fra den gamle by: Kongens palass og hans audienshall, buddhistiske helligdommer samlet i ”det store kvadratur” og monolittiske buddhastatuer. Hindugudene er heller ikke glemt.

Både Sigiriya og Polonnaruwa står på UNESCOS verdensarvliste.

Sigiriya med hagene i front
Dag 6

Tirsdag 4. februar: Dagstur til Dambulla

På tidlig morgen begir vi oss til fots på landsbyveier, langs vannreservoarer og jungel. I en stille landsby hygger vi oss med kokosnøtter og snacks, vi ser skarv og andre vannfugler. Sommerfugler i alle regnbuens farver svermer om kapp med elegante øyenstikkere. Oksekjerre og apostlenes hester bringer oss nær på tropisk flora, og tar oss tilbake til bussen. Vi fortsetter med en kort kjøretur til Dambulla, en granittklippe som hever seg fem hundre meter over landskapet. Her hugde håndverkere i siste hundreår f. Kr. det som i dag er Sri Lankas største grottetempel og prydet det med 150 Buddha-statuer som er illuminert på effektfullt vis. Fem separate grotter har veggmalerier fra senere tider, med buddhistiske og hinduiske motiver. Dambulla har vært et pilegrimsmål for buddhister i 2200 år, og står på UNESCOs verdensarvliste.

Dambulla Rock Temple med sine rikt dekorerte huler.
Dag 7

Onsdag 5 februar: Sigiriya – Kandy (ca. 3.5 t. kjøring)

Veien tar oss gjennom daler omgitt av skog og over rismarker, gjennom småbyer til Matale, som ligger i hjertet av Sri Lankas krydderplantasjer. Det er her pepper’n gror, og kardemomme og kanel og nellik og muskat og ingefær. Vi skal lære om hvordan de dyrkes og foredles, og om hvordan de brukes i Sri Lankas spennende kjøkken, som vi etter hvert begynner å få smaken på.

Herfra er det en drøy time opp til Sri Lankas nest største by, Kandy. Dette er nasjonens kulturelle senter og var sinhala-kongenes hovedstad fram til 1815. Sentrum i Kandy og i sinhalesernes bevissthet er det gylne tempel, Dalada Maligawa, som rommer et enestående relikvium, en av Buddhas tenner, reddet fra asken etter at han ble kremert i 543 f Kr. Dette er Kandys og landets åndelige og kulturelle hjerte, med mange fint dekorerte paviljonger og haller og en strøm av pilegrimer som deltar i offerhandlinger, poja, som forrettes flere ganger om dagen.

Muskat
Dag 8

Torsdag 6. februar: Kandy

Vi fortsetter å utforske denne fine byen i åsene, et steds mellom jord og himmel.. Vi skal besøke Peradeniyas botaniske haver, opprinnelig kandy-kongenes lysthaver, utviklet for å dokumentere og fremme kunnskap om Sri Lankas mangfoldige botanikk av britene siden 1821. Her er orkidesamling, bregner, krydderhave og ærverdige gamle trær – om lag fire tusen arter samlet.

Vi skal også oppleve sinhalesisk folkedans og dans på rykende, brennende glør. Man skal etter sigende kunne gjøre det uskadd om man har vært vegetarianer i lang tid. Etterpå skal vi utforske Kandys spennende gatemat – lære alt om kottu roti og hoppers. Lekkert – utfordrende smaker!

Byliv i Kandy
Dag 9

Fredag 7. februar - Kandy – Nuwara Eliya (ca. 4 t. kjøring / tog)

Vi går om bord på et lokalt tog og drar ut i åsene til det som kalles Little England, en av de mest pittoreske togreiser i verden. Toget smyger seg gjennom mørke tunneler og langs konturlinjer forbi de fine fossene Devon og St. Clair, inn i Sri Lankas telandskap. Det bølgene landet er som et teppe av fløyelsmyke grønne teplantasjer, avbrutt av strie elver og brusende fosser. Landskapet står på UNESCOs verdensarvliste. Her ligger den lille byen Nuwara Eliya, 1.890 moh. Dette er sentrum for produksjon av ceylon-te, og har vært en elsket ”hill station” siden stedet ble oppdaget av britiske offiserer i 1826.

Ikke langt fra byen begynner stien opp til Adam’s Peak, en høydeforskjell på 1000 meter, fordelt på en 7 km vandring – i nattemørke, skal det visst være, om man insisterer. Adam’s Peak er et viktig pilegrimsmål, Sri Lankas helligste fjell. – Andre vil føle at det er godt å sove i frisk luft i Nurelia, som byen ofte kalles.

Grand Hotel var i sin tid residensen til den engelske guvernør 1830 – 1850. Velholdt etter alle kunstens regler. En reiseblogger skriver: ”Excuse me, sir, have I taken the wrong turn – is this England?”

Dag 10

Lørdag 8. februar: Nuwara Eliya – Horton Plains t/r (1t. + 1t. kjøring og ca. 4 t vandring)

Så godt å være i frisk luft her oppe i høylandet. Hotellet ligger i en blomsterhave, himmelen er høy og blå, og landskapet rundt er fint. Spor av rim i morgensola? Vi skal utforske Nuwara Eliya, og så kjøre  videre gjennom teplantasjer og skog til nasjonalparken Horton Plains. Her er gressletter og stepper, her er dramatiske stup og skrenter og flotte fosser. Horton Plains ligger mer enn to tusen meter over havet, og sammen med mye nedbør legger tåke og skyer store mengder fuktighet i landskapet. Stille elver, myrer og fosser gir habitat for et meget mangeartet dyre- og planteliv. Mange arter er stedegne, ikke bare for Sri Lanka, men for dette helt spesielle området, som på grunn av klima og artsmangfold står på UNESCOs verdensarvliste. I tåkeskogen er det et tak av trekroner tjue meter over bakken, og trestammer og grener er bolig for mange slags bregner, «skjegg» og orkideer. Frittstående trær vrir seg i spiral for å tilpasse seg sterke vinder. På slettene er det tussock-gress og buskas, her er rhododendron-trær – og ranunkler og gentiana. Sambar-hjort gresser i store flokker og luften fylles av fuglesang. Et klimaks i det dramatiske landskapet er stupet Verdens ende som kaster seg bratt 870 meter loddrett ned mot lavlandet.

Vakre landskap preget av te-plantasjer
Dag 11

Søndag 9. februar: Nuwara Eliya – Yala (ca. 6 t. kjøring)

Vi begynner dagen med besøk i teplantasje, hilser på de tamilske teplukkerne og lærer om hvordan te foredles. Hørt det før? Alltid en glede! Te selges under slagordet, – Et pust av morgendugg!

Reisens lengste kjøreetappe, en lang og buktende vei av skiftende standard, men det er mye å se, vi gjør flere stopp underveis. Ut gjennom åslandskapet til flatere land mot kysten i sydøst. Dette er et landskap av sjøer og store trær, med kuflokker som streifer på slettene. Her ligger Kataragama, kanskje det viktigste pilegrimsstedet i landet, viet hinduenes krigergud, Skanda, men æret av buddhister og muslimer også. Dagens mål, vårt hotell ligger nær de eldste menneskeskapte reservoarene i syd, anlagt for mer enn to tusen år siden. Her yrer det av fugleliv.

Området grenser opp mot nasjonalparken Yala, bare noen kilometer unna. Vi utforsker den vestlige delen av nasjonalparken med jeeper. Her er en av de største leopardbefolkninger i Asia, med en art som er endemisk på Sri Lanka, Vi ser også etter elefanter, sambar-hjort, rådyr, slagbjørn, villbøffel, villsvin og krokodiller. Masser av fugl – mer enn 150 arter.

Leopard i nasjonalparken Yala
Dag 12

Mandag 10. februar: Yala – Galle – Kaluthara (ca 5 t. kjøring + jeeptur)

Så følger vi kysten vestover til Galle, hvor det sies at Kong Salomo kjøpte edelstener og krydder. Portugisiske skip landet her i 1505 og innledet kolonitiden, som ble videreført av hollenderne som har etterlatt seg en ”doft av gamla tider”, med en kraftig festning, gamle kirker, en monumental byport og borgerlige hjem. Smug og gater bærer fremdeles hollandske navn. – Havnen står på UNESCOs verdensarvliste.

Fra Galle er det bare et par timer til Kaluthara, en rolig strand, litt skjermet fra landsbyen ved samme navn. Her skal vi bo på et utmerket strandhotel, skjermet fra hverdagens larm, i tre netter. Hotellet er bygget av arkitekter som var inspirert av lankesernes stolthet, Geoffrey Bawa, advokaten som ble arkitekt og far til begrepet «tropisk modernisme». Mye minimalisme, mye luft, godt på en tropisk strand.

Galle fort og by
Dag 13

Tirsdag 11. februar: - Kaluthara

Vi har to hele dager til sol og strand, men Kaluthara har mer å tilby. Hotellet ligger ganske nær den undersjøiske nasjonalparken, der et korallrev på nedtur er hjem for et mylder av farverike fisker, som kan oppleves med snorklemaske eller glassbunnbåt, avhengig av vind og havstrømmer. Litt utenfor byen har Sri Lankas største liggende Buddha, 35 m lang funnet sitt leie, og noen mil mot sør ligger Ambalangoda med maskemakere og dansestudioer. En formiddag leier vi en båt for en liten elvesafari.  På en time opplever vi mye tropisk plante- og fugleliv, og rikelig med sol.

Dag 14

Onsdag 13. februar: Kaluthara

Sol og strand og hva vi ellers har lyst til av «nære ting»

Dag 15

Torsdag 14. februar:Kaluthara – Colombo – Katunayake (ca. 3.5 t. kjøring + tid i Colombo)

På sen morgen er det oppbrudd, og vi følger vestkystens strender og palmelunder til Sri Lankas hovedstad, der vi gjør en kapp bytur. Byen er i rask endring, men har fortsatt en smak av kolonitid, en blanding av øst og vest. Et tempel bygget på stedet der man mener Buddha i sin tid var på besøk, britiske fasader ved Hultsdorf Law Courts, basargatene i Pettah med Wolwendaal Kerk, bygget av hollenderne i 1749. Lunsj på det legendariske Galle Face Hotel, en dronning blant hoteller, en severdighet i seg selv.

Sri Lanka
Dag 16

Fredag 15. februar: Hjemreise

Etter en kort natt reiser vi til flyplassen for hjemreise. Kort transitt i Doha før vi tar fatt på siste etappe og ankommer Oslo ved lunsjtid.

Reisebetingelser

Alt dette er inkludert:

 • Flyreise t/r Oslo – Colombo – Oslo med Qatar Airways
 • Overnattinger iflg. program med helpensjon 1 – 11. februar.
 • Frokost og middag på hotellet i Kaluthara.
 • Alle utflukter iflg. program
 • Engelsktalende guider og norsk reiseleder

Eventuelle tillegg:

 • Avbestillingssikring og reiseforsikring
 • Enkeltrom kr. 8.800
 • Drikkepenger til sjåfører og guider
 • Tur opp på Adam’s Peak, organiseres på stedet
 • Visum til Sri Lanka, pr august 2019 GRATIS for norske statsborgere

Prisen er basert på minimum 15 deltakere i gruppen. Les våre reisebetingelser her
Reisestart fra andre byer, kontakt oss for pris

Togbilletter fra Kandy til Nuwara Eliya / Nanu Oya kan først bekreftes to uker i forveien. Alternativt buss gjennom det praktfulle landskapet.

Hoteller:

31. jan. – 1. feb.:  Suriya Resort, Negombo 

1 – 2. feb.: Palm Garden Village, Anuradhapura 

2 – 5. feb.: Jetwing Lake, Sigiriya

5 – 7. feb.: Hotel Suisse, Kandy 

7 – 9. feb.: Grand Hotel, Nuwara Eliya 

9 – 10. feb.: Chaarya Resort and Spa

10 – 13. feb.: Anantara Kaluthara Luxury Resort, Kaluthara 

13 – 14. feb.: The Gateway Hotel Airport Garden, Katunayake

Marco Polo gjengitt etter Marco Polos Reiser, Oslo 2005