Stisykling fra alpene til middelhavet

Bli med på en spektakulær sykkeltur med fantastiske naturopplevelser! I de italienske alpene mellom Piemonte og Liguria ligger et helt unikt nettverk av grusveier og stier i storslagen natur. En av de mest populære rutene heter Via del Sale og går fra Limone og ned til havet ved Sanremo. Denne stisykkelreisen passer best for de som har syklet i terreng tidligere.

Navnet Via del Sale betyr saltveien, og kommer av at de verdifulle salttransportene tidligere gikk langs denne veien. Den første strekningen høyt oppe i fjellene fører tankene til eksotiske veier i Himalaya, eller kanskje i Sør-Amerika. I tillegg til disse er det mange høyt beliggende grusveier bygd av militæret her i grenselandet mellom Italia og Frankrike – selv om det snarere virker som om de er laget for å gi så vakker utsikt som mulig.

Før reisen fra fjell til hav, varmer vi opp med et par dager omkring den sjarmerende alpebyen Limone, en av våre favoritter – både når det gjelder tur- og sykkelterreng og god mat. Her får vi prøvd oss på både grus og på enklere sykkelstier i Alpene slik de en gang var, før vi kommer til fargekoordinerte blomsterkasser og ølmerkeparasoller. Vel nede i Sanremo tar vi en velfortjent dukkert!

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 19 450,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 29.08.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 8 dager
 • Nyhet!

Avreiser

 • Avreisedato 29.08.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 8 dager
 • Priser fra 19 450,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 (29. august)

Vi ankommer Limone

Du flyr med Norwegian og lander i Nice om formiddagen. Der møter du guiden vår for denne uken. Det tar 2-3 timer å kjøre til Limone, og turen går gjennom flotte Val Roya. Limone ligger 1000 meter over havet, og er en sjarmerende og livlig liten alpeby med et mangfoldig og godt utvalg av restauranter. Her skal vi bo de første tre nettene, på det komfortable firestjerners hotellet Grand Hotel Principe. Hotellet har utsikt til fjellene, og svømmebasseng og badstu disponibelt for gjestene. Vi spiser middag på hotellet – her har du mulighet til å bli bedre kjent med det som skal være dine turvenner den neste uken.

Grand Hotel Principe, Limone
Dag 2 (30. august)

Stisykling til Frankrike

I dag starter vårt eventyr på hjul for fullt! Den første sykkelturen starter på grensen til Frankrike – i passet Colle di Tenda. Derfra ruller du rett inn i et postkortmotiv. Det er herlig å utforske disse fjellene med sykkel, og se landskapet gli forbi. Vil følger en vakker grusvei forbi en gammel festning i stein, og spiser lunsj på «murmeldyrhytten». Mot slutten av dagen får du prøvd deg med et par veldig morsomme stier ned til Limone, hvor vi feirer med «afterbike» på en hyggelig bar i sentrum. Om kvelden kan du gå på oppdagelsesferd i Limones rike restauranttilbud, bykjernen ligger en ti minutters spasertur ned bakken.

Distanse: 32 km, 500 m opp, 1300 m ned.

Dag 3 (31. august)

Stisykling til Limonetto

Denne dagen sykler vi til den lille alpebyen Limonetto i et sakralt og lavalpint landskap. Området byr både på enkle grusveier og single trails (stier). Ferden går over enger og gjennom skog, forbi flere små ”tetti” – torv med flere småhus. Lunsj spiser vi på veien.

Kvelden er fri til å spise middag der man ønsker.

Distanse: 20 km, 650 m opp, 650m ned.

Dag 4 (1. september)

Via del Sale - Saltveien - del 1

Godt oppvarmet starter vi vår reise fra alper til hav. Starten går ved Colle di Tenda og det som følger er mildt sagt heftig. Veien går langs fjelltoppene med flott utsikt i alle retninger. Underlaget er først og fremst på grus, men en flott strekning er på single trail (sti). Lunsjpakker har vi kjøpt inn om morgenen, og disse nyter vi på et hyggelig sted langs ruten. Etter et par timer kommer vi til månelandskapet Carsene og til slutt til kveldens overnattingssted, Don Barbera. Denne sjarmerende fjellhytten ligger midt i villmarken! Her skal det smake godt med middag etter nok en dag på sykkelen.

Distanse: 20 km, 700 m opp, 440 m ned.

Stemningsfullt utenfor Refugio Don Barbera. Foto: Gabriele Cristiani
Dag 5 (2. september)

Via del Sale - Saltveien - del 2

Vi våkner omkranset av uberørt natur og med en fantastisk dag foran oss. Etter en kort stigning kommer vi til den gamle «saltveien», som befinner seg høyt oppe på en jevn høyde med en dyp dal nedenfor. Ferden går i lett utforbakke og etterhvert ruller vi inn i den vakre lerketreskogen Bosco delle Navette. Bortenfor de frodiggrønne kollene skimter vi allerede havet. I dag er det duket for pikniklunsj underveis!

På ettermiddagen ruller vi ned til Triora. Byen er kjent som heksebyen siden inkvisisjonen på 1500-tallet, da man forfulgte kvinner man mistenkte hadde en sammensvergelse med djevelen. Her skal vi bo en natt på hotellet Albergo Santo Spirito, som ble etablert allerede i 1897. På hotellet nyter vi også en god middag.

Distanse: 35 km, 500 m opp, 1800 m ned.

Triora
Dag 6 (3. september)

Via del Sale – Saltveien – Del 3

Denne dagen vil vi befinne oss blant de vakre, gamle landsbyene fra middelalderen – høyt over rivieraen. Vi har flere mulige ruter å velge mellom, og vi velger den turen som passer nivået og formen på gruppa best. De siste kilometerne på sykkelen nytes ekstra godt, og vi avslutter ved å rulle nedover mot Sanremo og ta en velfortjent dukkert! Middag nytes på egen hånd  – i Sanremo er det gode muligheter for å finne et godt sted å spise.

Det hjemmekoselige Hotell Belsoggiorno som vi skal bo på i Sanremo ble bygd en gang i tiden av Alfred Nobel. Det var drosjesjåførene som ble innlosjert der og de trivdes så bra at de gjerne avstod fra lønn for å nyte beliggenheten, bra service og herlig mat. Nedenfor ligger en fin sandstrand og Sanremos gamle bykjerne ligger kun en ti minutters spasertur unna, langs strandpromenaden omkranset av palmer.

Distanse: 20/40 km, 250/600 m opp, 500/1500 m ned

Lite slår italiensk mat og vin
Dag 7 (4. september)

Hviledag i Sanremo

Etter fem dagers opplevelsesrik sykling kan det være herlig å bare koble av og nyte atmosfæren i Sanremo. Sanremo er en klassisk by på rivieraen, og de første turistene her var velsituerte briter som søkte seg til dette herlige klimaet. Siden den tid har denne kysten blitt et favorittsted for adel, filmstjerner og kongelige fra hele verden, og også for ferierende franskmenn og italienere. Her finner man mye for alle.

Man kan også låne en sykkel og sykle på flatmark langs havet på de fine sykkelveiene, eller man kan ta toget til Monaco eller Nice.

Vi nyter en god middag på hotellet, ser tilbake på reisen vi har hatt, og skåler for vel gjennomført tur!

San Remo
Dag 8 (5. september)

Farvel til Liguria

Etter frokost reiser vi til Nice for å fly tilbake til Norge.

Reisebetingelser

Vanskelighetsgrad. Du trenger ikke å ha mye stisykkelerfaring for å være med på denne turen, men du bør ha vilje til å lære mer. Du må være komfortabel på en sykkel og ha god balanse, siden man ofte står oppreist og styrer med kroppen. Underlaget er variert og ujevnt. Grusveiene er for det meste i veldig god stand og kun tidvis steinete. Stiene vi kjører på er ofte flate med godt jordsmonn – men det er også noen mer teknisk krevende partier. Det er ingen skam å gå av sykkelen dersom det blir vanskelig! Etappene kan se korte ut, men er mer anstrengende enn tilsvarende distanser på asfalt.

Alt dette er inkludert:

 • Flyreise t/r Oslo-Nice
 • 7 overnattinger med frokost, i delt dobbeltrom
 • Fire middager og én lunsj
 • Fem sykkeldager
 • Leie av sykkel med fordempere (hardtails). Fulldempere eller e-sykler kan leies mot tillegg.
 • All intern transport ihht program
 • Bagasjetransport mellom hotellene
 • Lokalkjent, svensk guide, som er med fra flyplass til flyplass i Nice
 • Følgebil med ekstra guide

Dette er ikke inkludert:

 • Reise- og sykeforsikring
 • Avbestillingsbeskyttelse
 • Drikkevarer
 • Tips til fjellguide og annet
 • Lunsj, utenom dag 5. Kjøpes som regel på fjellhytter underveis, evt. tas med som nistepakke fra morgenen.
 • Enkeltromstillegg

Krav til deltakerne. Deltakelse foregår på eget ansvar. Dette elementet er mer fremtredende på en aktiv tur enn på de fleste pakkereiser. Det er deltakers ansvar å sjekke med sin lege om man er i god nok form/har god nok helse til å delta på reisen. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål knyttet til dette.

Overnatting. Vi bor i enkelt- og dobbeltrom på hoteller underveis, med unntak av Refugio Don Barbera hvor vi bor i flersengsrom med delt bad.

Hotell i Limone: Grand Hotel Principe
Refugio Don Barbera
Hotell i Triora: Albergo Santo Spirito
Hotell i SanRemo: Hotell Belsoggiorno

Med forbehold om bytte til tilsvarende hoteller ved evt. overbooking eller andre problemer som kan oppstå utenfor Escape Travel sin kontroll.

Måltider. Alle frokoster, fire middager og én lunsj er inkludert. De fleste dagene stopper vi for lunsj på hyggelige fjellhytter eller restauranter hvor du kan kjøpe hva du ønsker. Ved påmelding vennligst oppgi om du er vegetarianer eller har matintoleranser som skal hensyntas.

Guide/gruppe. Lokal, svensktalende guide følger med på turene. Han/hun vil sykle med dere alle dagene, gi tips til god sykkelteknikk og vil kunne fortelle om områdets kultur og geografi. Deltaker plikter å følge de instrukser, anvisninger og pålegg som guiden gir på reisen.

Utstyr. Våre stisykler har demper foran og er av god kvalitet. Du kan også bestille el-stisykkel mot et tillegg i prisen. Guidene har nødvendige verktøy for å fikse punkteringer, men dersom du har eget verktøy som dekkjern, momentnøkkel og pumpe, kan du gjerne ta med deg dette. Leie av sykler er inkludert, men alle deltakere må ha med egen hjelm. Det kan også være lurt å ta med sykkelhansker, sykkelbukse med padding, eventuelt sykkelsko, beskyttende briller og knebeskyttere. Som regel holder det med t-skjorte og shorts på turene, men i høyden kan det være kaldere, så det lønner seg å ha med noen ekstra lag. Forslag til pakkeliste vil bli sendt ut nærmere avreise.

Service/bagasje. Vi byr på full service med to skandinaviske guider, hvorav én kjører følgebilen de dagene det er behov for det. Vær oppmerksom på at følgebilen ikke kan nå oss når vi overnatter på Rifugio Don Barbera. Du trenger derfor å ha med deg et ekstra skift i ryggsekken denne dagen. Vi møter følgebilen og vår bagasje igjen i Triora.

Valuta. Både i Italia og Frankrike brukes Euro. Penger kan veksles bl.a. på Gardermoen. Du bør ha på deg noen kontanter for å betale lunsj og evt. drikke til maten, suvenirer og annet.

Forsikringer. På alle våre turer kreves at deltaker har en fullgod reise- og ulykkesforsikring som også dekker eventuell hjemtransport. Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke at disse elementene er dekket i deres reiseforsikring samt at forsikringen gjelder for turens aktiviteter. Husk å ta med ditt forsikringsbevis på reisen.

FORBEHOLD Prisen er basert på minimum 10 deltakere. Skulle det bli færre deltakere, forbeholder vi oss retten til å kansellere turen eller øke prisen noe. Beskjed om dette vil bli gitt innen 20 dager før avreise. Vi tar forbehold om eventuelle skrivefeil, endringer i flytider, hoteller og program samt justering av pris som følge av økning i valutakurser, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Vi forbeholder oss retten til å etterfakturere valutatillegg som følge av økt valutakurs. Dersom dette skulle bli nødvendig, vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise.

Når du melder deg på denne reisen, bekrefter du at du har lest og akseptert betingelsene som fremkommer over, i programmet samt våre generelle reisebetingelser.