Georgia_Svaneti_fottur

Georgia – Fjellvandrerens skattkiste

/ Det ukjente eventyrlandet

Om det frister med blomsterenger, blåskimrende isbreer, skoger og glitrende elver, bør du bli med oss til Georgia.

Du kan blant annet oppleve: 

 • Bo på Grand Hotel Ushba, som selv hevder de har den beste beliggenheten i verden …
 • Besøk bygda Osjgol med de fascinerende tårnhusene – middelalderens svar på skyskapere!
 • Smak på den hjemmelagde osten, yoghurten og brennevinet til Maria og Valer – de to eneste som er igjen i fjellbygda med Georgias høyeste drueproduksjon.
 • Se historiske kulturskatter, som over 1000 år gamle ikoner og fresker.

Georgia ligger som et ukjent eventyrland helt på kanten av Europa. Landet er fullt av eldgammel historie, et gjestfritt folk og den villeste, vakreste naturen du kan tenke deg. Dette er definitivt en reise utenfor allfarvei!

Området Svaneti ligger i en fjellrik og blomstrende del av Georgia og Kaukasus, innhyllet i mystikk og naturlig skjønnhet. Fjellene ruver godt i landskapet – hele fire av de ti høyeste fjellene i Kaukasus ligger her.

Visste du forresten at…

 • Georgia er sannsynligvis det landet i verden hvor de har laget vin lengst, i minst 8000 år!
 • Det spesielle med vinen er at de fremdeles produserer den på den opprinnelige måten, med å grave ned store leirkrukker.
 • I Georgias myteomspunnede kultur og historie er folkedans og folkesang, poesi, vin, kirken og ikke minst ekte gjestfrihet dypt forankret i folkesjelen.
 • Både Hamsun og Nansen hadde en forkjærlighet for Georgia etter å ha besøkt landet. Går du i deres fotspor?

Vanskelighetsgrad 4 støvler

Last ned reiseprogram

 • Pris fra 27 790,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 21.06.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 12 dager
Norsk lokalguide/reiseleder
Richard Bærug

Avreiser

 • Avreisedato 21.06.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn, Stavanger Sola
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 12 dager
 • Priser fra 27 790,-
 • Georgia_Svaneti_Ushquli_Fottur
 • Georgia, Svaneti, Grand Hotel Ushba
 • Georgia_Svaneti_fottur
 • Georgia_Svaneti_Grand Hotel Ushba
 • Georgia_Svaneti_Grand Hotel Ushba
 • Georgia_Svaneti_Fottur
 • Georgia_Svaneti
 • Georgia_Svaneti_Fottur
 • Georgia Blomsterprakt ved puben
 • Georgia_Svaneti_Fottur_lokale puben
 • Georgia_Svaneti_lokale musikere
 • Georgia_Svaneti_Kitsjkhøldæsj er ei lita svansk bygd
 • Georgia_Svaneti_Kitsjkhøldæsj er ei lita svansk bygd
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo – Istanbul

Vi flyr med Turkish Airlines fra Oslo Lufthavn med ankomst Istanbul om ettermiddagen. Etter visumsjekk kjører vi til vårt hotell for middag og overnatting. (-/-M)

Dag 2

Istanbul - Batumi - Svaneti

Tidlig avreise fra Istanbul med ankomst i Georgia og Batumi flyplass om morgenen, lokal tid. Bussturen til Svaneti og vårt hotell tar cirka seks til t timer alt etter trafikken og underveis spiser vi lunsj i Zuqudi. Etter ankomst er det godt å strekke litt på beina, så en liten ettemiddagsvandring til en vakker blomstereng kan være akkurat det vi trenger! Om kvelden venter det oss et velkomstmåltid på hotellet. (M)

Distanse: 5 km. Varighet: ca. 1,5 time Stigning: +/-55 meter

Grand Hotel Ushba er et lite høyfjellshotell med en storslått beliggenhet ved foten av det 4710-meter høye Osjba-fjellet, et av Europas høyeste fjell. De hevder selv de muligens har den beste hotellbeliggenheten i verden – det er store ord, men slett ikke umulig. Hotellet ble åpnet i 2010 og eies av den svanske familien Argvlian. Moren i familien er en glimrende kokk, mens sønnene er fjellførere og altmuligmenn. Hotellet har en enkel, men elegant standard. 5 av de 13 rommene har eget bad, de øvrige rom deler bad. Alle rom er røykfrie og har vakker fjellutsikt. Hotellet er radio- og TV-fritt, men det har trådløst internett. Restauranten ligger i 1. etasje og er kjent for sitt gode svanske kjøkken og sine ypperlige georgiske viner. Det sjarmerende lille biblioteket og utsiktsbalkongen innbyr til å slappe av og nyte landskapet, eventuelt med en god bok.

Blomsterprakt i juni
Dag 3

Fottur Goldalen

Frokost på hotellet før vi skal ut på tur. Vandringen begynner ved hotellet og går forbi bygda Mazer opp mot restene av det som en gang var fjellbygda Gol, og fjellkirken som ligger der. Løypa fortsetter oppover og svinger gradvis nordover mot den imponerende sørlige Osjbatoppen som stadig kommer nærmere. Løypa går videre inn i en dal der Golbreen kommer ned fra Osjba. Golsetra på litt over 2350 meter er dagens mål og stedet for vår pikniklunsj. Herfra er det mulig å vandre litt videre oppover mot Golpasset på 2956 meter, om du ønsker det. Vi returnerer samme vei som vi kom opp. Om kvelden blir det felles middag på hotellet. (F,matpakke,M)

Distanse: 14 km. Varighet: 5-6 timer Stigning. +/-745 meter

 

Dag 4

Fottur til fossene, grensevakta og Osjbabreen

Grand Hotel Ushba er faktisk det siste bebodde huset før den georgisk-russiske grensen. Dagens fottur går innover mot grensen til de vakre fossene og Osjbabreen. Siden vi beveger oss langs grensen, er det viktig å ha med passet på dagens tur. Passet må av og til fremvises til de trivelige georgiske grensevaktene som holder til i telt og en liten tømmerhytte inne i skogen. Grensestasjonen er forresten kun bevoktet i sommerhalvåret. Det hender en støter på grensevaktene langt utenfor selve grensestasjonen, der de med kikkertene sine er ute og speider etter de sjeldne fjellbukkene som finnes i området. Etter grensestasjonen fortsetter den merkede turstien oppover mot flere vakre og kraftige fosser for til slutt å ende ved enden av den store Osjbabreen som fyller det øverste dalføret nedenfor Osjbatoppen. Her er det en feiende flott utsikt og naturlig å innta den medbrakte matpakka. Retur til hotellet samme vei.

Distanse: ca. 18 km. Varighet: 4-6 timer. Stigning.  +/-500 meter

Om ettermiddagen inviterer vi til lokalt og svansk hattemakerkurs! Den svanske befolkningen er kjent for sine karakteristiske filtluer, som er gode å ha på både i kaldt og varmt vær. Vi får en innføring i hvordan hattene lages, og du kan selv være med på litt av prosessen. Kanskje du til og med faller for fristelsen til å kjøpe deg en? Middag på hotellet. (F, matpakke, M)

Lokal hattemaker
Dag 5, 6 og 7

Tredagers tur til Mestia, Hædisj, Ipræl og tårnbyen Osjgol (Ushguli) på UNESCOs verdensarvliste

Vi kjører østover til den middelalderske grenda Hædisj på 2100 meter der vi får litt kaffe og kaker før vi legger ut på dagens vandring. Etter et par timers vandring i den flate Hædisjdalen får vi hjelp av hest til å ta over Hædisjelva. Vi beveger oss oppover mot et pass på rundt 2700 meter samtidig som vi nyter utsikten mot den feiende flotte Hædisjbreen. Oppe på passet nyter vi vår medbrakte pikniklunsj før vi rusler nedover mot Kaldesetra, grenda Kalde og dagens mål, Ipræl, den øverste grenda i Kaalbygda. Hotellet drives av seks lattermilde søstre og en av døtrene, og omtales derfor ofte som de syv søstres hotell.  Et steinkast fra hotellet ligger en kirke malt av den kjente hoffkunstnerern Teodor for over 900 år siden. Utvendig bærer kirken preg av tradisjoner som hersket i Svaneti også i før-kristen tid. Vi får en deilig middag i den gamle og ærverdige matsalen før vi lar kroppen få litt hvile.

Distanse: 14 km. Varighet: 6-7 timer Stigning. +/-800 meter

Dagen etter vandrer vi først ti kilometer opp til Osjgol, som anses for å være Europas høyest beliggende fjellbygd. Fire mindre bygder utgjør Osjgol og ligger på rundt 2100 – 2200 meter over havet. Osjgol er så unik at den har blitt inkludert på UNESCOs verdensarvliste. Å komme til Osjgol er nærmest som å reise tilbake i tid. Når du vandrer rundt i fjellbygda, kan du virkelig føle deg hensatt til middelalderen. Bygda er også blant de bygdene i Øvre-Svaneti som har bevart flest av de kjennetegnende tårnhusene fra middelalderen. En antar at det fins rundt 205 tårnhus bevart i Europa, 5 ligger i Toscana og rundt 200 i Øvre-Svaneti. Tårnhusene kan ses på som middelalderens svar på skyskrapere. Fortsatt leter vitenskapsfolk etter nøkkelen til hvordan man klarte å bygge slike høyhus på den tiden og hva slags bindemiddel man brukte for at tårnhusene skulle klare århundrer med snø- og jordras.

Distanse: 10 km. Varighet: 3-4 timer Stigning. +/-400 meter

Tårnhusene ble bygd ved siden av familiens eller slektas toetasjes bolighus og fungerte som et forsvarstårn både mot fiender og naturkrefter, samtidig var det et statussymbol.

Etter ankomsten rusler vi rundt i de historiske gatene og lar oss gjerne lede tilbake til middelalderen. Fra åsen der dronning Tamars vintertårn skal ha ligget på 1200-tallet, er det en vidunderlig utsikt over hele Osjgolbygda. Dronning Tamar, som ofte omtales som Kong Tamar, selv om hun var kvinne, var den største herskeren og øverstkommanderende for de væpnede styrkene på det tidspunktet da Georgia historisk sett var på sitt største territorielt. Mektige naturinntrykk får sige inn før vi spiser en god, lokal lunsj.

Etter lunsj vil vi kunne se toppen av Georgias høyeste fjell Sjkhara på 5193 meter, vel og merke om været er godt. Vi går en flat ettermiddagstur innover mot breen som ligger nedenfor dette høye fjellet, alternativt kan de som ønsker mer stigning ta en tur enda høyere til fjells. En rikholdig middag venter oss når vi er vell tilbake på hotellet.

Distanse: 18 km. Varighet: 4-5 timer Stigning. +/-300 meter

Dagen etter får vi litt tid til å rusle rundt i grendene i Osjgolbygda før vi kjører vestover mot Kaalbygda, der vi tar et lunsjstopp i grenda Ke. I Kaal ligger Svanetis minste skole, 4 – 7 lærere og rundt like mange skoleelever i en skole som favner fra 1. – 12. klasse. I georgisk sammenheng er skolen kun den nest minste, et annet sted i Georgia skal det visstnok finnes en skole med kun 2 elever.

Vi kjører videre og tar et stopp ved museet i hovedstaden Mestia. Museet er ikke stort, men det har kulturskatter som kan få et hvilket som helst museum i verden til å ønske seg disse uvurdelige gjenstandene. I tider da det hersket uro i Georgia, var det vanlig å frakte de største kulturskattene opp til Svaneti, som omkranset av Europas høyeste fjell, gikk for å være det tryggeste stedet i landet, en slags fredens oase. Mange av disse kunstskattene ble værende i små kirker og andre steder i de svanske fjellbygdene, og det er dette faktum sammen med den kulturelle høyalder som Svaneti opplevde i middelaldrene, som forklarer den unike samlingen av gamle evangeliebøker fra det 9. – 13. århundre samt de enestående ikonene og korsene. De eldste ikonene er mer enn 1100 år gamle. Middag på hotellet. (F,L M)

 

Ushguli
Dag 8

Tur til Bak

Frokost på hotellet. Bak er en 3206 meter høy fjelltopp beliggende rett bak hotellet. Turen går først opp til Baksetra på litt over 2000 meter før løypa flater litt ut der den snirkler seg oppover og bortover mot Bakpasset på litt over 2400 meter. Her er blomsterprakten imponerende! Fra passet og opp går vi stort sett sikk-sakk på gress der vi følger fjellryggen. Lunsj i form av medbrakt nistepakke inntas på toppen. Turen fortsetter litt opp til det svanske Himmelberget på 2578 meter og ned på Solberget 2256 meter, på svansk Mezør, som i førkristen tid var et svært viktig hov. I dag ligger det en kirke og en liten sjø på denne toppen rett over skogsgrensen. (F,matpakke, M)
(For dem som ønsker en lang topptur er det etter Bakpasset mulig å vandre videre i sikk-sakk oppover på fjellryggen mot Baktoppen.) I kveld blir det ikke bare middag på hotellet, det blir også en liten lokal konsert!

Distanse: 15 km. Varighet: 5-6 timer Stigning. +/-975 meter

 

På tur i blomsterengene
Dag 9

Bondegården "der ingen skulle tru at nokon kunne bu"

Frokost på hotellet. Kitsjkhøldæsj er ei lita svansk bygd der det nå kun bor to personer vinterstid, Maria og mannen Valer. Alle andre har etterhvert flyttet fra bygda, men Maria og Valer nekter å gi opp. Begge er i midten av 60-årene og hyperaktive, i positiv forstand. På 1600 meters høyde har de kanskje Georgias høyeste drueproduksjon, de har mange eple- og pæretrær som de delvis bruker til årlig å produsere flere tusen liter svansk brennevin, «arækh». Ekteparet har femten kyr. Av melka lager de den nydelige svanske jogurten «martsven», en mozzarellaliknende ost samt en salt ost med lang holdbarhetstid, «solgon» som de selger på markedet i en storby ved Svartehavet sammen med poteter og honning. De har griser, de har hest, de har okser, høner og haner. Det er nesten ikke den ting som ikke finnes på denne plassen der nesten ingen skulle tru at nokon kunne bu.

Om vinteren spenner Valer ofte på seg sine flotte, hjemmelagde ski og tar seg en tur i fjellet. Av og til går han på jakt eller brøyter de nærmere fem kilometerne ned til hovedveien. I vintermånedene er det langt mellom de besøkende. Da sitter oftest Maria og Valer inne og strikker votter, gensere og luer og pusler med litt innearbeid. Vi vandrer deler av veien fra hotellet til Kitsjkhøldæsj hvor vi blir tatt imot og vist rundt på gården og får et vidunderlig, hjemmelaget måltid. Det blir mulighet for en vandring i fjellet også etter lunsj. Transport tilbake til hotellet og felles middag. (F, L, M)

Distanse: 7 km. Varighet: 4-5 timer Stigning. +/-260 meter

Gjeter i Ushguli
Dag 10

Vandring til Mesjkål

Frokost på hotellet. Mesjkål betyr oversatt fra svansk det «svarte stedet», og er det nærmeste en vanlig turgåer kommer «kongen av kaukasiske fjell», Osjba (Ushba). Vandringen begynner tidlig om morgenen ved hotellet på 1600-meters høyde, snor seg gjennom en vakker skog opp til 2200 meter for så å fortsette på høyderyggen som leder opp mot det mest særegne og sagnomsuste fjellet i hele Kaukasus. Selv om Elbrus er høyest, er det Osjba som har stjernestatusen og karismaen! Inntil 1903 ble det 4710 meter høye Osjba ansett for å være et nærmest umulig fjell å bestige. Selv etter at et klatrelag fra Østerrike, Sveits og Tyskland klarte å bestige toppen samme år, ble det av mange fortsatt ansett for å være det vanskeligste fjellet å bestige i hele verden.

Vi skal ikke klatre i fjellet, men spasere på grønne enger opp til rundt 3000 meter, der de svarte fjellmassene overtar. Herfra er det en fantastisk flott utsikt til hele den svanske fjellheimen og ned til hotellet vårt. Her inntar vi pikniklunsj en før vi returnere samme vei. Vel tilbake fra tur, slapper vi vår siste natt i Svaneti. (F, piknik, M)

Distanse: 22 km. Varighet: 5-6 timer Stigning. +/-900 meter

 

Dag 11

Til Svartehavet

Rett etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og får transport til Batumi der vi skal overnatte siste natten. Vi får litt snacks underveis og er framme ved Svartehavet tidlig på ettermiddagen. Tid for et bad i Svartehavet for dem som måtte ønske det. Felles middag i Batumi. (F,snacks,M)

Batumi
Dag 12

Hjemreise

Frokost på hotellet før det er tid for å reise til flyplassen. Turkish Airlines har avgang om formiddagen og det blir flybytte og mellomlanding i Istanbul. Beregnet landing på Oslo Lufthavn er om ettermiddagen, lokal tid. (F)

Batumi

Reisebetingelser

REISEFAKTA

Vanskelighetsgrad 4 støvler: Vi går i et godt turterreng og på mykt underlag. En kan gjøre turene så lange en vil i forhold til beskrivelsen i programmet. Dag 4 og 5 går turen til Mestia hvor vi bærer med oss kun det viktigste, mens øvrig bagasje står på rommene i Ushba.  Alle dagene ser vi gruppen an og gjør endringer i dagens vandring om det skulle være nødvendig. Det er mulig å leie hest en dag på vandringen, om det skulle være ønskelig. Det anbefales at man er fjellvant og vet at man tåler høyden. Det er fullt mulig å gå en del av turene og tilbake til hotellet for de som måtte ønske.

Alt dette er inkludert:

 • Fly Oslo – Batumi med Turkish Airlines
 • Transfer Batumi – Svaneti tur/retur
 • 1 overnatting Istanbul
 • 7 overnattinger Grand Hotel Ushba, Svaneti
 • 1 overnattinger Batumi
 • 1 overnatting Ipræl
 • 1 overnatting Osjgol, Ushguli
 • 1 middag Istanbul
 • 8 frokoster, 8 middager inkludert drikke til maten øl, vin eller mineralvann
 • Lunsjer og matpakker som beskrevet i programmet
 • Lokal guide og transport ved utflukter
 • Besøk av hattemaker på hotellet
 • Konsert på hotellet med lokal musikk

 Tillegg:

 • Reiseforsikring
 • Vaksiner
 • Lunsjer som ikke er beskrevet
 • Visum til Tyrkia 20 USD

Om du flyr fra andre steder i Norge, kontakt oss for tilbud.

Inkluderte måltider er i dette programmet forkortet slik: F= frokost, L=lunsj eller matpakker, M= middag.

KRAV TIL DELTAKERNE Deltakelse foregår på eget ansvar. Dette elementet er mer fremtredende på en fottur enn på de fleste pakkereiser. Det er deltakers ansvar å sjekke med sin lege om man er i god nok form/har god nok helse til å delta på reisen. Det vises for øvrig til informasjon om vanskelighetsgrad for hver tur. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål knyttet til dette.

FORBEHOLD Prisen er basert på minimum 16 deltakere. Skulle det bli færre deltakere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen eller øke prisen noe. Beskjed om dette vil bli gitt innen 4 uker før avreise. Vi tar forbehold om eventuelle skrivefeil, endringer i flytider og program samt justering av pris som følge av økning i valutakurser, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Vi forbeholder oss retten til å etterfakturere valutatillegg som følge av økt valutakurs. Dersom dette skulle bli nødvendig, vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise.

TURFAKTA

Måltider. Er du vegetarianer eller har matintoleranser det må tas hensyn til, må dette oppgis ved påmelding.

Hotell opplysninger:
Grand Hotel Ushba.
Piazza Batumi

Turleder/gruppestørrelse. Norsktalende lokalguide ved ankomst Batumi. Norsk turleder følger med gruppen. Gruppestørrelse minimum 16, maksimum 20 personer. Deltaker plikter å følge de instrukser, anvisninger og pålegg som turlederne gir på reisen.

Bagasje/utstyr/transport. Bagasjen er på hotellet under oppholdet da vi har dagsutflukter. Vi pakker litt med oss for en natt på dag 4 og 5. Ta med dagstursekk til turene.

Forslag pakkeliste blir tilsendt deltakerne før avreise.

Valuta. Lokal valuta er Georgiske Lari, men en kan bruke euro og dollar. De tar kort på hotellet. Vi tar ut lokal valuta på flyplassen i Batumi.

Tidsforskjell. + 2 timer foran Norge om sommeren

Vaksine. Sjekk med ditt lokale vaksinasjonskontor. Det anbefales Hepatitt A og B, samt polio, difteri og stivkrampe.

Kart. Ønsker en kart over området anbefaler vi å sjekke på Nomaden.  http://www.nomaden.no

 

 

 

 

 

Richard Bærug

Lokal guide

Vår lokale guide på turen er Richard Bærug som opprinnelig kommer fra Brunlanes i Larvik kommune i Norge. Han har jobbet mange år innenfor reiselivssektoren i Skandinavia og Baltikum og har tidligere ledet Nordisk Ministerråds kontor i Riga og vært prorektor ved Høyskolen i Vidzeme i Latvia. De siste 7 årene har han delvis bodd i Georgia der han er medeier i Grand Hotel Ushba i det vakre fjellområdet Svaneti. Sammen med svanske Sjakå Margian ble han den første i historien til å stå på ski og vandre til fots rundt hele Svaneti. Han har skrevet boka “Det ukjente eventyrlandet i Europa” om disse to ekspedisjonene. Boken kan kjøpes på Ark bokhandel eller på nett. Forlaghuset i Vestfold