Donau

Et musikalsk elvecruise langs Donau fra Bucuresti til Wien

/ Elvecruise med Per Olav Reinton – spekket med opera og konserter!

 • Seil gjennom 7 land mens du bor på vårt flytende «hotell» i 11 dager!
 • Vi besøker 5 hovedsteder og en rekke landsbyer – nye opplevelser hver dag!
 • Vi seiler gjennom Jernporten og forbi Decebels bistre ansikt.
 • Du bor komfortabelt i utvendige lugarer på vårt 4* elvecruiseskip MS River Navigator.
 • Hver dag serveres smakfulle måltider (hel-pensjon), samt «afternoon tea» og lett kvelds-snacks.
 • Opplevelser om bord som vinsmaking og foredrag.
 • Vi har inkludert 8 utflukter som lærer deg mer om historiske hovedsteder og kulturelle småbyer, blant annet en landsbylunsj. Gled deg!
 • Lokal underholdning og musikalske opplevelser.
 • Uformell og hyggelig atmosfære om bord.
 • Erfaren og trivelig reiseleder er med på hele turen.

Donau er dronningen blant Europas elver, og du kan bli med på en 11 dagers seilas hvor du kommer tett på historien når skipet i rolig tempo seiler gjennom variert landskap med frodige vindistrikter, bratte fjellsider, landsbyer og storbyer. Nettopp denne turen har imidlertid enda en dimensjon: Musikken!

I tillegg til utfluktsprogrammet kan du kjøpe en operapakke som inkluderer forestillinger i Budapest og Wien. Det vil også bli klassiske konserter med besøk av dyktige, lokale solister og musikere om bord.  

Operaentusiast Per Olav Reinton skal være med som faglig reiseleder og musikalsk mentor. Mange kjenner ham nok fra NRK og P2s Kulturavdeling, der han var kommentator og programleder for blant annet «Ring inn musikken» og «Opera på lørdag». Per Olav Reinton er journalist og utdannet statsviter, og har bl.a. skrevet boken «Opera! En håndbok», som tar for seg 17 av operahistoriens største verk, blant annet Händels Julius Caesar, Bizets Carmen og Puccinis Tosca. Per Olav har internasjonal politikk som profesjon og musikk som pasjon. I tillegg til  å innlede om operaene vi skal overvære og landene vi besøker, vil han kåsere om hva musikk representerer, om politikk og musikk, misbruk av musikk og hvorfor vi ikke kan klare oss uten musikk! Med på denne reisen er også Randi Baadstø, som har vært reiseleder på mange av operaturene som ble arrangert av NRK P2.       


Velkommen om bord og til en uforglemmelig opplevelse av en opera- og musikalsk seilas!

Men dette elvecruiset er ikke bare for deg som er lidenskapelig opptatt av musikk og opera. Vi tilbyr mange spennende opplevelser/utflukter underveis!

Valgfrie utflukter på Donau 2019

Klikk her for alle våre elvecruise på Donau – 2019 og 2020

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 21 980,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 12.10.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 11 dager

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 12.10.2019
 • Avreisested Bergen Flesland, Oslo Lufthavn, Stavanger Sola, Trondheim Værnes
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 11 dager
 • Priser fra 21 980,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Norge–Bucuresti

Byrundtur i Bucuresti og innsjekking på skipet

Vår reise starter med fly fra Norge til Romanias hovedstad, Bucuresti. Mellomlanding og flybytte underveis.
Etter ankomst drar vi på en inkludert byrundtur og ser blant annet Revolusjonsplassen, Nasjonalteatret, Athenaeum og Folkets Hus. Deretter tar vi fatt på kjøreturen til 
elvehavnebyen Turnu Magurele, hvor MS River Navigator venter på oss. Fra Bucuresti er det cirka to og en halv times kjøring til vi kan gå om bord på skipet og finne oss til rette i lugarene. Vi møtes til en velkomstdrink i salongen, og påfølgende middag i skipets restaurant.
Om kvelden kaster skipet loss og cruiset begynner.

Bulevardul Unirii som leder opp mot parlamentspalasset i Bucuresti. Palasset var verdens nest største administrative bygning etter Pentagon da den ble bygget. Bygningen huser i dag Romanias parlament.
Dag 2

Vidin

Byvandring og festningen Baba Vida

Nyt en avslappende formiddag om bord, mens skipet seiler langs grensen mellom Romania og Bulgaria. Det blir presentasjon av kapteinen og hans stab, før vi spiser en god lunsj.

Rundt lunsjtid  kommer vi til den lille bulgarske havnebyen Vidin. Her skal vi på en inkludert byvandring, der vi blant annet får se Baba Vida-festningen – byens historiske landemerke. Baba Vida er den best bevarte og viktigste middelalderfestningen i Bulgaria. Fra festningen er det fin utsikt over elven og området. Det blir også tid til å oppleve byen på egenhånd. Ta gjerne en spasertur gjennom byens gågate på vei tilbake til skipet.

På ettermiddagen kan de som ønsker bli med på en valgfri utflukt til fjellområdet Belogradchik (37 euro), som ligger cirka en times kjøring fra Vidin. Belogradchik er kjent for sine vakre og spesielle steinformasjoner, men også for sitt store festningskompleks som er et av de viktigste historiske minnesmerkene i Bulgaria.

Sent om kvelden seiler vi videre mot Jernporten.

Baba Vida-festningen i Vidin.
Dag 3

Jernporten

Gjør klar for store naturopplevelser!

I dag seiler vi gjennom Jernporten, en 120 kilometer lang naturskapt kløft, som regnes blant de mest naturskjønne områdene langs Donau. På det smaleste er elven 150 meter bred. Strekningen var tidligere fryktet av skipstrafikken på grunn av skarpe klipper og farlige strømmer, men farene ble fjernet i 1972 da det ble åpnet et nytt hydroelektrisk anlegg og avansert system av sluser.

Etter lunsj stopper skipet i den lille byen Donji Milanovac for grensekontroll før vi fortsetter inn i Serbia. 

NYHET 2019
Du kan nyte hele dagen om bord, eller gå i land i Donji Milanovac for å bli med på en valgfri ettermiddagsutflukt
(35 euro)Turen går først til Lepenski Vir – der de arkeologiske utgravningene har funnet levninger etter den eldste faste bosetningen i Europa, stadfestet til cirka 6000 år f.Kr. Turen fortsetter langs høydedraget 
til Golubac-festingen og byr på storslagen utsikt til elven og området. Vi besøker den imponerende festningen som med sine 9 tårn og strategiske beliggenhet har spilt en viktig rolle i regionens historie.

Retur til skipet som i mellomtiden har seilt til enden av kløften og lagt til ved Golubac-festningen.
Når alle er vel om bord går ferden videre mot
 Beograd. 

Vi seiler gjennom Jernporten.
Dag 4

Beograd

Byrundtur, lunsj hos lokale og serbisk aften

Velkommen til Serbia! Etter frokost skal vi på en inkludert byrundtur i Beograd, Serbias livlige hovedstad. Her får vi blant annet se Kalemegdan-festningen, den ortodokse St. Sava-katedralen, rådhuset og prinsesse Ljubicas palass. Deretter blir det litt tid til å oppleve byen på egenhånd.

Dagens utflukt inkluderer også besøk i en liten landsby, hvor vi inviteres på lunsj i hagen til en lokal familie. Vi får smake på hjemmelaget, serbisk mat og drikke og lokale spesialiteter, og underholdes av landsbyens musikanter. Her er det god stemning og mange godbiter. Etter en hyggelig og morsom ettermiddag på den serbiske landsbygda returnerer vi til skipet.

Dagens opera-tips:
I dag kan du delta på en guidet tur i byens National Teater. Her kommer du «back stage», treffer ansatte ved teateret og får en liten smakebit fra scenen. Enkel servering. Med forbehold!
Pris pr person: NOK 150,-.

Om kvelden er det inkludert serbisk aften om bord og ved inngangen til restauranten ønskes vi velkommen på tradisjonelt vis med brød og salt. Etter middag inviteres du til folkloreshow i salongen. Det blir også fremvisning av de håndstrikkede Sirogojno-genserne som er viden kjent for sine vakre landskapsmotiv.

Sent om kvelden legger skipet fra kai og seiler mot Novi Sad.

Smak hjemmelaget serbisk mat og drikke - vi underholdes av landsbyens blide musikanter.
Dag 5

Novi Sad

Historisk byvandring, kloster og vinsmaking – eller avslapping

Tidlig om morgenen ankommer vi Novi Sad, den nest største byen i Serbia. Vår lokale guide tar oss med på en inkludert byrundtur. Vi spaserer gjennom sentrum til markedet og den historiske bydelen. Etter litt tid på egen hånd fortsetter rundturen med buss forbi Vojvodinas parlament og universitetet til Petrovaradinhøyden. Herfra går vi opp til festningen, byens landemerke som troner på en høyde over Donau. Festningen er den nest største i Europa og har 16 km med tunneler under bakken. Retur til skipet for lunsj.

Etter lunsj har du mulighet til å utforske byen på egenhånd, slappe av om bord, eller bli med på en valgfri utflukt til Krushedol-klosteret ved Fruska Gora-fjellet (35 euro). Klosteret er kjent for sine fresker fra 1500-tallet, men er også gravplass for flere kjente personer fra Serbias historie, blant annet kong Milan I av Serbia og prinsesse Ljubica. På vei tilbake til Novi Sad stopper vi i den lille vinbyen Sremski Karlovci, som er sentrum for vinproduksjonen i dette området. Vi besøker en privat vin­produsent, kjent for sin Bermet vin, og får smake på ulike typer vin og deilig lokalprodusert honning.

Dagens opera-tips:
Vi får besøk om bord av den kjente, serbiske opera-stjernen Natasa Jovic Trivic, som vil fremføre berømte sanger fra sitt repertoar.

Sent om om kvelden setter vi kurs for Kroatia.

Novi Sad ligger vakkert til ved begge Donaus bredder.
Dag 6

Osijek

Byvandring med vakre barokkbygninger

I løpet av natten har vi krysset grensen til Kroatia og på morgenkvisten ankommer vi den kroatiske byen Osijek. Byen ligger ved elven Drava, en av sideelvene til Donau. Osijek er det kulturelle og økonomiske sentrum i Slavonia, Kroatias region i øst. Her skal vi på en inkludert byrundtur og blir kjørt med buss til den tidligere befestede gamlebyen Tvrdja, kjent for sine mange godt bevarte barokkbygninger. 

Etter en hyggelig spasertur gjennom festningsbyen fortsetter vi med buss forbi Universitetets bygninger, St. Peters kirken, St. Pauls kirken og stadium til Osijek sentrum.  Her blir det tid til å rusle litt på egenhånd før vi returnerer til skipet for lunsj.

Om ettermiddagen fortsetter cruiset langs Kroatia og Serbias bredder på vei mot Ungarn.

Osijek gotiske katedral.
Dag 7

Budapest

Byens høydepunkter – og dem er det mange av

I dag seiler vi gjennom det ungarske slettelandskapet og ankommer Budapest midt på dagen. Ungarns hovedstad består av de to bydelene Buda og Pest, som ligger på hver sin side av Donau.

Etter lunsj er det inkludert byrundtur, hvor vi blant annet får se den imponerende Helteplassen – med minnesmerke over Ungarns falne helter, Operaen, den nygotiske parlamentsbygningen og St. Stefan katedralen. Et av høydepunktene er den fantastiske utsikten over byen og elven fra Fiskerbastionen og Gellerthøyden. Det blir tid til å rusle litt rundt i byen på egenhånd frem til middagen serveres om bord.

Dagens opera-tips:
Operaforestilling i Den Ungarske Statsoperaen (inkludert i operapakken). Operaen i Budapest ble fullført i 1884 og var en moderne bygning og godt kjent for sin herlige akustikk! Dette ryktet består også den dag i dag! Billetter til høstens forestillinger blir lagt ut i april/mai 2019!

For de som ikke ønsker å være med i operaen, er det en valgfri folkloreforestilling (58 euro) i land. Folkloregruppen med sine mange dansere og musikanter regnes som en av de beste i Ungarn. Den fargerike kvelden avsluttes med en busstur gjennom den vakkert opplyste byen tilbake til skipet, som ligger ved kai i Budapest over natten.

Skipet ankrer opp midt i sentrum av Budapest.
Dag 8

Budapest

Grottehospitalet, rideoppvisning – eller utforsk byen på egen hånd

Hele dagen er til fri disposisjon. Utforsk Budapest på egen hånd, ta en tur i byens handlegater, eller nyt en avslappende formiddag om bord.

Alternativt kan du etter frokost bli med på en valgfri utflukt til Krigshospitalet (38 euro), en av de mest fascinerende og unike historiske monumentene i Ungarn. Krigshospitalet, eller Grotte­hospitalet som det også kalles, ligger i sammenhengende kjellere og huler i fjellet under Buda-slottet. Sykehuset var i bruk under andre verdenskrig, men har blitt gjort om til et interessant museum som åpnet for publikum i 2008.

Etter lunsj har du mulighet til å bli med på en valgfri utflukt til en hesteoppdrettsgård (35 euro). Her får du oppleve en imponerende rideoppvisning og får smaksprøver på lokalproduserte spesialiteter.

Om kvelden seiler vi gjennom den vakkert opplyste byen på vei mot Slovakias hovedstad, Bratislava. Utseilingen fra Budapest er et av høydepunktene på turen, så ta turen opp på dekk og nyt øyeblikket!

Budapests vakre arkitektur.
Dag 9

Bratislava

La deg sjarmere av ung hovedstad med lang historie – så festmiddag!

Om morgenen seiler vi gjennom Gabcikovo-­slusen, den største slusen i øvre delen av Donau. Etter lunsj ankommer vi Bratislava, en av Europas yngste hovedsteder. Skipet ankrer opp i gåavstand fra den hyggelige gamlebyen. Byen har en rik historie, som strekker seg tilbake til keltisk og romersk bosetting.

Den inkluderte byrundturen går med et lite turisttog gjennom sentrum opp til slottet og Slovakias parlament. På tilbaketuren spaserer vi gjennom den hyggelige gamle bydelen med brosteinstorg, sjarmerende trange gater og vakre bygninger. Det blir også tid til å oppleve byen på egenhånd.

Dagens opera-tips:
Med forbehold om operaforestilling i en av byens flotte operabygninger! Billetter til høstens forestillinger blir lagt ut i april/mai 2019!
Etter middag får vi besøk av musikere fra «Bratislava Duo», som vil spille fra berømte operaer og operetter.

Om kvelden inviteres det til kapteinens festmiddag om bord, og cruiset fortsetter mot Wien.

Skipet ligger til kai en kort spasertur fra gamlebyen i Bratislava.
Dag 10

Wien

Eleganse, historie og storslåtte Schönbrunn

I løpet av natten legger skipet til kai i cruisets siste havn – den gamle keiserbyen Wien. Etter frokost kan du bli med på en inkludert byrundtur der vi får se flere av byens historiske steder og severdigheter, blant annet det arkitektoniske mesterverket Hundertwasserhaus, Operaen, Parlamentet og Burgtheater. Det blir også en hyggelig spasertur i den gamle bydelen der vi går gjennom de elegante handlegatene mot Stefan-katedralen. Buss tilbake til skipet hvor vi får servert lunsj.

Etter lunsj om bord har du mulighet til å utforske Wien på egen hånd, eller du kan bli med på en valgfri utflukt til det vakre Schönbrunn-slottet (55 euro). Dette var den tidligere sommerresidensen til den østerrikske keiserfamilien – og en av de viktigste kulturskattene i Østerrike. Turen inkluderer en spasertur i det praktfulle parkanlegget, med labyrinter, flotte statuer, eksotiske blomster og trær.

Dagens opera-tips:
Operaforestilling i Wiener Staatsoper (inkludert i operapakken).  Dette er et av de mest kjente operahusene i verden. Operabygningen som ble innviet i 1869, er et flott monumentalt bygg. Den populære operaen har et mangfoldig program ti måneder i året, og huser også det årlige operaballet (Wiener Opernball). Billetter til høstens forestillinger blir lagt ut i april/mai 2019!

Om kvelden tilbys det en valgfri klassisk konsert med musikk av Mozart og Strauss (70 euro). Konserten arrangeres i en av de historiske bygningene i byen, og orkesteret er kjent for å være blant de beste i Wien. Transport fra skipet til konsertlokalet og tilbake er inkludert.

Billetter til konserten kan bestilles og betales inntil to uker før avreise. Ved forhåndsbestilling koster billettene kr 650 pr person, og er ikke refunderbare.

St. Stefankatedralen i Wien
Dag 11

Wien–Norge

Vår innholdsrike reise er over og etter frokost forlater vi skipet for å kjøre til flyplassen. Fly tilbake til Norge.

Sachertorte og en god kopp kaffe kan anbefales!

Om skipet

MS River Navigator (4*)
Byggeår 2000 (renovert 2013)
Lengde 110 m
Antall dekk 3
Passasjerer 134

Fasilitetene om bord inkluderer restaurant, salong med bar, bibliotek, trimrom, heis, stort soldekk og gratis WIFI. Alle lugarene er utvendige og har bad med dusj, hårføner, minisafe, TV, aircondition og to enkeltsenger som kan settes sammen til en dobbeltseng. Lugarene er 14 m². Lugarene på nedre dekk har mindre vinduer som ikke kan åpnes. Lugarene på midtdekk har større vinduer som ikke kan åpnes. Lugarene på øvre dekk har vinduer fra gulv til tak som delvis kan åpnes, såkalt fransk balkong.

 • River Navigator Cruiseaway
 • River Navigator Cruiseaway
 • River Navigator Cruiseaway
 • River Navigator Cruiseaway
 • River Navigator Cruiseaway
 • River Navigator Cruiseaway

Reisebetingelser

Dag Sted Inkludert utflukt Valgfri utflukt Pris i euro
1 Bucuresti Byrundtur
2 Vidin Byvandring og Baba Vida festningen Utflukt til Belogradchik-fjellene € 37
3 Jernporten Utflukt til arkeologisk utgravningsfelt og Golubac festningen € 35
4 Beograd Byrundtur og Landsbybesøk med lunsj
5 Novi Sad Byrundtur til fots og med buss Utflukt til Krushedol-klosteret, vin- og honningsmaking € 35
6 Osijek Byrundtur
7 Budapest Byrundtur Folkloreshow og Budapest by night € 58
8 Budapest Krigshospitalet € 38
Budapest Utflukt til Puszta med hesteoppvisning € 55
9 Bratislava Byrundtur
10 Wien Byrundtur Utflukt til Schönbrunn € 55
Wien Klassisk konsert (ved bestilling/betaling senest to uker før avreise kr 650) € 70
11 Wien

PRISEN INKLUDERER

 • Fly Norge–Bucuresti/Wien–Norge
 • Flyskatter og havneavgifter
 • Transport mellom flyplass og skip
 • Ti netters cruise i utvendig lugar på et hyggelig førsteklasses skip
 • Smakfulle måltider fra middag første dag til frokost siste dag
 • Frokostbuffet
 • Lunsjbuffet med tre varmretter, salatbar, og betjent varmmat-disk med ulike retter
 • 4-retters middag, velg mellom tre hovedretter
 • Kaffe/te, vann og frisk frukt til alle måltider
 • Tidlig morgen kaffe/te, juice og winerbrød
 • Ettermiddagskaffe/te med kakebuffet
 • Kveldssnacks servert i baren om kvelden
 • Kapteinens aperitiff og 5-retters middag
 • Levende musikk i salongen
 • Foredrag om bord
 • Vinsmaking med lokale viner
 • Serbisk aften med musikk og folkloreshow
 • Åtte utflukter iht. program
 • Såpe, shampo osv fra L’Occitane-en-Provence i lugarene
 • Internasjonale TV-lugarer i lugarene
 • Lokale guider
 • Norsk reiseleder med fra Norge

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Opera-pakken (forhåpentligvis klar i april/mai)
 • Drikkevarer (utover det som er nevnt over)
 • Tips til besetning, lokale guider og sjåfører
 • Valgfrie utflukter nevnt i programmet
 • Avbestillings- og reiseforsikring

TIPS
Tips er frivillig, men også en viktig del av inntektene til de ansatte. Rederiets anbefaling er cirka syv euro pr. person pr. dag til besetningen om bord. I tillegg er det vanlig å tipse cirka én euro hver til lokale guider og sjåfører på utfluktene.

VIKTIG INFORMASJON
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. På utfluktene er det ofte mye gåing. Det forventes at du kan følge gruppen i vanlig tempo på byvandringene. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje.

Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang. I flere havner er det vanlig at skipene fortøyes langside mot langside, med opptil tre – fire skip ved siden av hverandre. For å komme i land må man gå gjennom/over de andre skipene.

Rederiet forbeholder seg retten til å endre programmet og seilingsruten som følge av elvens vannstand eller andre uforutsette hendelser.