Gamlebyen i Tallinn

Tre baltiske byer med Torbjørn Færøvik

/ Vilnius, Riga og Tallinn

Vilnius’ romslige gamleby er en labyrint av arkitektur i alle slags stilarter – for ikke å snakke om mylderet av kirker i alle slags farger og fasonger. Riga troner som en elegant art noveau-dronning og Gamlebyen i Tallinn er som en liten eventyrby med sine brosteinsgater og tårn.  

Vi skal innom hovedstedene i Litauen, Latvia og Estland – tre byer i tre land med hver sin personlighet og historie. Heldigvis har vi med oss foredragsholder og forfatter Torbjørn Færøvik til å fortelle oss om dem.

Her er noe av det du får oppleve:

 • Nyt panoramautsikten fra det gamle klokketårnet i Vilnius katedral.
 • Et gløtt inn i den mørke historien på Folkemordmuseet i Vilnius.
 • Se den enorme samlingen av kors på Korshøyden i Litauen – og den vokser stadig.
 • Besøk Latvias svar på Versailles – Rundalepalasset.
 • Art nouveau-arkitekturen i Riga, denne byen har den største samlingen av jugendbygninger i hele verden.
 • Et av Europas største markeder i Riga – her kan du smake på godsaker fra lokale produsenter.
 • Vandre inn i «middelaldersk» stemning i Tallinns gamleby, få med deg Aleksander Nevskij-katedralen – den ser ut som et eventyrslott.
 • Besøk i verdens eldste fungerende apotek i Tallinn, det har holdt til i samme hus siden 1422!

 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 17 790,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 05.05.2021 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 9 dager
Foredragsholder
Torbjørn Færøvik

Avreiser

 • Avreisedato 05.05.2021
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 9 dager
 • Priser fra 17 790,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

5.mai: Ankomst Vilnius, foredrag og velkomstmiddag

Vi flyr med SAS om morgenen med flybytte i Stockholm, og ankommer Vilnius litt før kl. 14.00 lokal tid. Litauen ligger en time foran Norge. Etter vi har sjekket inn på hotellet har du litt tid til å ta en liten matbit og strekke på beina. Senere blir det et foredrag av Torbjørn Færøvik og felles middag på hotellet.

(inkluderte måltider: middag)

Gediminas Avenue og Katedralplassen, Vilnius
Dag 2

6.mai: Byvandring i Senamiestis, gamlebyen i Vilnius

Kirker, katedraler og trange smug

Senamiestis er kjent for sine barokke og nyklassisistiske kirker, sine trange gater og smug, og den ruvende Gedeminiasborgen fra 1400-tallet. Her finner du også Nasjonalmuseet, Katedralplassen, flere kirker og katedraler og den tidligere jødiske ghettoen. Vi ser rådhuset og rådhusplassen, Vilnius Universitet – en av Europas eldste universitet.

En pust i bakken og lunsj før vi besøker tre av byens fineste kirker som Vilnius Katedral med sitt gamle klokketårn hvor du kan nyte en flott panoramutsikt. Vi ser også Den russisk-ortodokse katedral og den barokke St.Casimir-kirken. Det religiøse liv i Litauen og resten av Baltikum ble holdt nede i sovjettiden, og mange kirker forfalt. Vi får høre om det som skjedde og dagens religiøse oppblomstring. Middag i kveld er på egen hånd.

(inkluderte måltider: frokost, lunsj)

 

Inne i katedralen i Vilnius
Dag 3

7.mai: Storhertugenes palass og Folkemordmuseet

Den mørke historien

Vi begynner dagen med å besøke Storhertugenes palass, Nasjonalmuseet. Det barokke palasset ble reist på 1600-tallet og er senere restaurert flere ganger. På vandring gjennom de lange hallene får vi en visuell presentasjon av Litauens brokete historie.

Museet for folkemordsofre er uten tvil det mørkeste i Vilnius. Den blodige historien begynte da dette tidligere gymnaset ble Gestapos hovedkvarter under den nazistiske okkupasjonen av Litauen i 1941. Bygningen ble senere okkupert av Sovjets hemmelige politi, KGB,  da nazistene forlot  det i 1944. KGB holdt til her inntil 1991, da Litauen ble uavhengig av Sovjetunionen.

Resten av formiddagen opplever du Vilnius på egen hånd, men vi møtes til middag om kvelden.

(inkluderte måltider: frokost, middag)

 

Dag 4

8.mai: Vilnius - Korshøyden - Rundalepalasset - Riga (350km)

Den mystiske Korshøyden og barokkpalass

Vi tar farvel med Vilnius og dagens første stopp er Korshøyden (Hill of Crosses) et velkjent pilegrimsmål for katolske litauere. I sovjettiden forsøkte myndighetene gang på gang å jevne høyden med jorden. Da pave Johannes II besøkte den i 1993, sa han at stedet var et symbol for tro, håp og kjærlighet.

Videre på veien til Riga avlegger vi også et besøk ved det storslåtte Rundalepalasset fra 1700-tallets andre halvdel. Dette er det største barokkpalasset i Latvia og en av landets viktigste historiske bygninger. Med sitt elegante park- og hageanlegg fremstår området som et latvisk Versailles.

Lunsjen inntas underveis og vi ankommer Riga på ettermiddagen. Det blir et foredrag ved Færøvik og middag på kvelden.

(inkluderte måltider: frokost, lunsj og middag)

 

 

Korshøyden, Litauen
Dag 5

9.mai: Rigas gamleby, båttur på Daugava-elven, Okkupasjonsmuseet

Flere jugendbygninger finner du ikke på ett sted!

Etter dagens første måltid, begir vi oss til fots ut i Rigas historiske sentrum, som står oppført på UNESCOs verneliste. Bydelen utmerker seg med sine gamle trebygninger og sin utsøkte jugendarkitektur. Her finnes den største ansamling av jugendbygninger i hele verden. Vi besøker Dome-katedralen, påbegynt i 1211 og like gammel som byen selv. Her kan du også glede deg til en orgelkonsert. Vi utforsker gatene og torgene og får med oss det meste av severdigheter i gamlebyen før lunsj.

Underveis blir det en times båttur på Daugava-elven i en historisk trebåt. I gamle dager var denne elven en viktig trafikkåre for vikingene. Underveis passerer vi Frihetsmomentet, Den latviske nasjonaloperaen, det latviske nasjonalteateret og Rigaslottet. Dagens sightseeing avsluttes med Okkupasjonsmuseet som ble innviet i 1993. Museet er viet landets nære historie med hovedvekt på Nazi-Tysklands okkupasjon fra 1941 til 1945 og årene under sovjetisk styre.

Resten av ettermiddagen og kvelden er din til egen disposisjon.

(inkluderte måltider: frokost, lunsj)

 

 

Utsikt mot gamlebyen i Riga, sett fra elven Daugava en vakker vårdag
Dag 6

10.mai: Rigas Etnografiske friluftsmuseum og Riga sentralmarked

En smak av Latvia – bokstavelig talt

Vi kjører med buss til Rigas Etnografiske Friluftsmuseum som ligger ved en fredelig innsjø i byens utkant. Museet representerer arkitektur fra ulike perioder i landets historie, så vel som vindmøller, verksteder, redskaper, klesdrakter og den rikt utsmykkede Usmakirken.

Formiddagen avrundes med besøk på Riga sentralmarked, et av Europas største. En del av markedet ligger faktisk i og omkring fem tidligere luftskiphangarer fra første verdenskrig. Hver hangar har sitt markedsområde, som kjøtt, fisk eller meieriprodukter. Vi får smaksprøver på en del av varene.

Resten av dagen utforsker du Riga på egen hånd, så møtes vi til felles middag om kvelden.

(inkluderte måltider: frokost, middag)

 

Riga sentralmarked
Dag 7

11.mai: Riga via Pärnu til Tallinn (300km)

Vakre landskaper på vei mot Tallinn

Etter frokost er det avreise med buss til Estland og Tallinn. Vi kjører gjennom vakre jordbrukslandskap og følger Østersjøen nordover.  Det blir et stopp i den estiske byen Pärnu for å innta dagens lunsj. Gjennom byen renner elven med samme navn. Pärnu er kjent for sine mange kurbad og er en viktig turistby. Vi ankommer Tallinn på ettermiddagen. Etter innsjekking på hotellet og litt tid til å strekke på beina, får vi et lite foredrag av Færøvik før middag.

(inkluderte måltider: frokost, lunsj og middag)

Gamlebyen i Tallinn ved soloppgang .
Dag 8

12.mai: Bysightseeing i Tallinn, vandring i nedre og øvre bydel

Middelalderby med verdens eldste apotek

Hovedstaden i Estland er rett og slett et meget hyggelig bekjentskap. Tallinn er en av Europas best bevarte middelalderbyer, med smale brosteinsbelagte gater, sjarmerende restauranter og gamle hus med pastellfasader. Byen har en broket historie og har i perioder vært under både dansk, svensk og russisk herredømme. Gamlebyen, Vanalinn, ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i  1997. Med bymurene solid forankret rundt byens hjerte, er det mye å se på forholdsvise korte avstander. Du kan beundre det mer enn 600 år gamle gotiske rådhuset og besøke verdens eldste fungerende apotek, etablert i 1422! Vi fortsetter til Olavskirken, oppkalt etter Olav den Hellige. Vi utforsker også bymuren med sine bastioner og hemmeligheter.

Etter en lunsjpause, og med fornyet energi inntar vi Castrum Danorum, «Danskenes Borg» i byens sentrale del. På denne høyden oppstod de første bosettingene i det som skulle bli Tallinn. På det romslige borgområdet finner vi Toompea Loss, «Domborgets slott», hvor det estiske parlamentet i dag holder til. Her proklamerte Estland sin selvstendighet 20.august 1991. Vi avslutter vår vandring med å besøke den russisk-ortodokse Aleksander Nevskij-katedralen, etter manges mening landets vakreste bygning.

Ettermiddagen er din til egne aktiviteter, så møtes vi til middag.

(inkluderte måltider: frokost, lunsj og middag)

Aleksander Nevskij-katedralen i Tallinns gamleby
Dag 9

13.mai: Tallinn etter eget ønske, hjemreise

Etter en rolig frokost og utsjekking (bagasjen kan settes til oppbevaring på hotellet) er formiddagen din til å utforske Tallinn på egen hånd – til byvandring, shopping og private oppdagelser! I den pittoreske St. Katarina-gaten finner du noen av de mest spennende butikkene. Byen har også flere museer og kunstgallerier som er verd et besøk, som Tallinnmuseet, Det estiske jødiske museum, Kumu kunstmuseum, Peter den stores museum og KGB-museet (!) Hyggelige kafeer, restauranter, vinkjellere og ølkjellere finnes det mange av.

Vi møtes på hotellet kl. 14.00* for busstransport til flyplassen. SAS har avgang på ettermiddagen. Det blir flybytte i Stockholm og beregnet ankomst Oslo Lufthavn er kl. 19.30*. Norge ligger en time etter Estland.

(inkluderte måltider: frokost)

*Med forbehold om tidendringer

 

Reisebetingelser

INKLUDERT I PRISEN

 • Fly Oslo-Vilnius / Tallinn -Oslo med SAS
 • Åtte hotellovernattinger på 4* hoteller med frokost
 • Fem lunsjer inkl. kaffe/te og vann
 • Seks middager inkl. kaffe/te og vann
 • En orgelkonsert i Dome-katedralen, Riga
 • Smaksprøver, lokale produkter på Riga Sentralmarked
 • All busstransport i henhold til program
 • Lokale engelsk- og skandinavisktalende guider
 • Inngangsbilletter
 • Foredrag ved Torbjørn Færøvik

DETTE ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Tips

HOTELLER

Artis Hotel 4*, Vilnius  05-08.mai
Hotel Avalon 4*, Riga 8.-11.mai
L´Ermitage Hotel 4*, Tallinn 11.-13.mai