Asia på første klasse med Torbjørn Færøvik

/ Kambodsja, Thailand og Myanmar – et orientalsk eventyr

Når du kommer hjem fra denne turen, vet du virkelig hva det vil si å leve i sus og dus! Her er nemlig hotellene en stor del av opplevelsen, og vi har håndplukket tre historiske luksushoteller – hver med sin spesielle historie. Dette blir like mye en nytelsesferie som en opplevelsesferie.

Vi skal se noen av Østens største attraksjoner, og med oss på turen har vi  forfatter og Asia-kjenner Torbjørn Færøvik, som kåserer om hotellene underveis og øser av sin kunnskap om landene og stedene vi besøker. Fristet?

Her er noen av høydepunktene:

 • Angkor Wat i Kambodsja – verdens største steintempel.
 • Innsjøen Tonle Sap, hvor et helt samfunn lever flytende på sjøen.
 • Båttur i Bangkok med Daggryets tempel og Smaragd-buddhaen.
 • Utflukt til Ayutthaya, Thailands gamle hovedstad.
 • Den gylne Schwedagon-pagoden i Yangon i Myanmar – verdens største pagode.

Og dessuten…

 • Mye egentid, slik at du virkelig kan nyte de flotte hotellene vi bor på:
  Raffles Grand Hotel d’Angkor i Siem Reap, Kambodsja
  Mandarin Oriental Hotel i Bangkok, Thailand
  The Strand i Yangon, Myanmar

☝️NB: Påmeldingsfrist til dennne turen er 28. februar. Etter denne datoen kan vi dessverre ikke garantere rom på disse helt unike hotellene.

 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 49 635,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 21.11.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 13 dager
Foredragsholder
Torbjørn Færøvik

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 21.11.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 13 dager
 • Priser fra 49 635,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Vi flyr østover

Avreise fra Oslo om ettermiddagen, så flyr vi til Bangkok. Nyt flyturen, nok av tid til å lese litt om de fantastiske tingene vi skal se, og til å glede seg.

Angkor Wat i Siem Reap.
Dag 2

Bangkok - Siem Reap

Etter en mellomlanding i Bangkok kommer vi til Siem Reap i Kambodsja om morgenen. Byen ligger bare noen kilometer fra verdens største steintempel, Angkor Wat – og selvfølgelig skal vi bo på fasjonable Raffles Grand Hotel d’Angkor.

Om hotellet:

Raffles Grand Hotel d’Angkor åpnet sine dører i 1932 og ble fra første stund «The Place to Stay» for fornemme reisende som ville oppleve de storslåtte Angkor-templene. Hotellet ligger sentralt i Siem Reap og byr på alt som den kresne måtte forlange – luftige værelser og suiter, en bar med historisk sus, utsøkte restauranter, svømmebassenger og en stort, irrgrønt hageanlegg. Her bodde konger og statsoverhoder, Charles de Gaulle og Jacqueline Kennedy, skuespillere og forfattere – og nå er det din tur.

Den første dagen i nye omgivelser hviler vi ved bassengkanten før Torbjørn Færøvik holder turens første kåseri. Deretter spiser vi middag på Le Grand Restaurant på hotellet. (-/-/M)

Se bildekarusell under for et glimt av hotellet:

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 3

Kambodsja

Bussen vår frakter oss etter tidlig frokost til Angkor Wat, det gigantiske steintempelet som ble reist på slutten av 1100-tallet og som fremdeles ruver i jungelen nord for Siem Reap. De fem karakteristiske tårnene i tempelets midte symboliserer Meru, et hellig fjell i hinduistisk kosmologi. Angkor Wat pryder det kambodsjanske flagget og symboliserer landets rike fortid.

Angkor-imperiet eksisterte i rundt 600 år, fra tidlig på 800-tallet til midt på 1400-tallet. De mektige kongene som styrte fra hovedstaden Angkor Thom, sørget for å reise det ene steintempelet etter den andre. I tillegg til Angkor Wat besøker vi hovedstadstempelet Bayon og – etter lunsj –  jungeltempelet Ta Prohm.

William Somerset Maugham skrev om Angkor:

Aldri har jeg sett noe vakrere enn Angkors templer. Men jeg har ikke den ringeste anelse om hvordan jeg skal beskrive dem. Selvfølgelig, for en ordkunstner som nyter ordenes valør og utseende, er Angkor en sjanse av tusen. Hvilken mulighet til å skape pompøs og sensuell prosa! Hvilken glede han måtte ha av å gjenskape templenes lange linjer med de lengste setninger, og å reprodusere dekorasjonene med det rikeste vokabular? Så fortryllende det måtte være å finne det rette ordet, sette det på riktig sted og gi setningen den samme rytme som den han ser i massen av grå stein. Å finne de rette, uvanlige og avslørende ordene ville i sannhet være en triumf.

Kvelden er til egen disposisjon. Vi anbefaler en utflukt til Pub Street, en labyrint av gater midt i byen med et stort antall restauranter og puber. En utsøkt khmermiddag? Vietnamesiske delikatesser? Velduftende thaimat? Kinesisk? Meksikansk? Italiensk? Alt under himmelen kan du nyte her. (F/L/-)

Ta Prohm Temple i Kambodsja.
Dag 4

Kambodsja

Vi inntar en tidlig frokost før vi setter kursen mot innsjøen Tonle Sap, hvor vi går om bord i båt for å oppleve livet til de hundretusener som bokstavelig talt bor på sjøen, i små, flytende hus. Her er også flytende templer og flytende kirker, en flytende polistasjon og flytende skoler. Alt flyter. Ved siden av risen er fisken i Tonle Sap kambodsjanernes viktigste næringskilde.

Etter lunsj har vi vi muligheten til å besøke Artisans of Angkor, hvor khmerfolkets tusenårige håndverkstradisjon videreføres av unge kambodsjanere. Se hvordan silken blir til, fra silkeormen og kokongen til de ferdige varene, nydelig utstilt i stedets butikk.

For vi anbefaler også et besøk i det forholdsvis nye Angkor National Museum, hvor mange av Angkor-imperiets fremste skatter er utstilt. Men dersom du aller helst vil tilbake til hotellet for å nyte omgivelsene der, er det ingenting i veien for det.

I kveld blir det middag på Apsaraterrassen, hvor apsaraene, Kambodsjas kvinnelige dansere, holder sin forestilling. (F/L/M)

Kvelden er fløyelsmyk, og over oss gnistrer stjernehimmelen. Det lille orkesteret, fire menn og en kvinne i fotsid silke, har allerede satt seg i en halvsirkel på de opphøyde scenen. Instrumentene består av fingercymbaler, en xylofon, en obo, en tromme og to sirkelrunde gonger av ulik størrelse. Den spinkle xylofonen bryter stillheten, og så kommer de, apsaraene, langsomt og smygende, smykket og kledt slik Angkor-kongene så dem i en fjern fortid. Skjønt nå til dags har de nakne overkroppene som «skinte som salver og glitrende smykker», fått klær på seg.

Kvinnen med fingercymbalene begynner å synge. Som så ofte før er temaet for forestillingen hentet fra hindueposet Ramayana, eller Reamker som kambodsjanerne kaller det. Musikken sies å ha en dobbel funksjon, den skal være både rituell og underholdende. Den rituelle funksjonen ivaretas av de stadige gjentakelsene som skal bringe mediet i transe og behage gudene. Med svake smil, og uten å fortrekke en mine, danser de unge apsaraene i takt med musikken. Budskapet formidles med myke håndbevegelser, innstudert til minste detalj. Kronene de bærer, kan minne om pagoder av gull, og draktene skinner av silke og brokade.

Torbjørn Færøvik: Buddhas barn – En reise blant mennesker, Cappelen 2006

Tonle Sap
Dag 5

Kambodsja - Bangkok

Farvel til Grand Hotel d’Angkor for denne gang. Etter frokost begir vi oss til flyplassen og letter med kurs for Bangkok hvor vi skal bo på legendariske Mandarin Oriental Hotel. Hotellet ligger rett ved elven Chao Phraya, og rommene våre ligger i River’s Wing, som er helt nyrenovert når vi skal dit. Ingenting å si på servicen, her får du egen butler også.

 

Etter å ha sjekket inn, kan vi nyte hotellets svømmebasseng og den stille atmosfæren i Author’s Lounge, hvor fortidens forfattere samlet seg for å nippe til sin «Afternoon Tea». Den berømte salongen ligger i hotellets gamle del. Her finner vi også det svarte bokskapet med bøker som helt eller delvis ble skrevet på hotellets grunn.

Vi inntar vår første middag på thailandsk jord på terrassen foran hotellet, med utsikt til elven. Elven, som kommer fra fjellene i nord, er kjent for sitt myldrende båtliv. Når mørket kommer sigende, lyses den opp av de mange lystbåtene som glir forbi.

Før vi går til bords, kåserer Torbjørn Færøvik om hotellet, «The Queen of Hotels», byen og landet. (F/-/M)

Om hotellet:

Orientals lange historie begynte med at en danske, 29 år gamle Hans Niels Andersen, kjøpte tomten i 1881. Andersen var forretningsmann og en ledende skikkelse i det danske Østindiske kompani. Hotellet sto ferdig seks år senere og bød på en luksus ingen før hadde sett maken til i det daværende Siam, bortsett fra kongepalasset. Blant de første gjestene var den russiske kronprins Nikolai, senere kjent som tsar Nikolai. De neste årene skulle det bli et møtested for fornemme kvinner og menn fra hele verden – og store forfattere som Joseph Conrad, Graham Greene og William Somerset Maugham. Dagens hotell består av både den gamle delen og en ny.

 

Se bildekarusell under for et glimt av hotellet:

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 6

Thailand

Vi inntar en tidlig frokost og krysser Chao Phraya i båt for å besøke Wat Arun, «Daggryets  tempel». Den himmelstrebende helligdommen er oppkalt etter den indiske gudinnen Aruna og er et av Bangkoks landemerker.

Fra Wat Arun fortsetter vi vårt lille elvecruise til Grand Palace, som har vært de thailandske kongenes palass siden 1782. Palassområdet består av et stort antall bygninger, oppført i typisk thaistil med forgylte spir og elegante, appelsinfargede tak. Vi skal også beundre landets kostelige nasjonalskatt, Smaragdbuddhaen, som har fått sitt eget tempel bak palassmurene.

Lunsj på en lokal restaurant.

På ettermiddagen gjør du som du vil! De som ønsker det, kan myke opp lemmene på palassområdets rojale massasjeklinikk eller reise tilbake til hotellet med båt. Så en runde i svømmebassenget, kanskje etterfulgt av en drink i hotellets berømte Bamboo Bar?

Felles middag om kvelden. (F/L/M)

Wat Phra Kaew-tempelet i Bangkok, som huser Smaragd-buddhaen.
Dag 7

Thailand

Dagsutflukt til Ayutthaya, Thailands gamle hovedstad.

Den vakre byen med sine rustrøde templer og palasser ligger ca. 80 kilometer nord for Bangkok, ved Chao Phraya. Ayutthaya hadde sin storhetstid fra slutten av 1300-tallet og de neste 400 år.

Vi reiser oppover i vår luftkondisjonerte buss. Vel fremme nyter vi synet av de best bevarte palassene og templene. Etter lunsj går vi om bord i båten som frakter oss ned elven tilbake til Bangkok.

Nyt hotellet! Middag på egen hånd. (F/L/-)

Om byen:

Ayutthaya var i sin blomstringstid på 1700-tallet en verdensby med tre kongepalasser, 375 tempelanlegg, 94 byporter og 29 fort. Franskmenn, portugisere, briter, nederlendere og japanere hadde sine egne bydeler, atskilt fra de rundt en million siamesiske byborgerne. Europeerne hadde sine egne kirker. St. Josefskatedralen er fremdeles bevart. Det eldste tempelet er et 700 år gammelt khmertempel. Byens rikdom kom fra det rike jordbrukslandet i området og fra skatter og avgifter som ble ilagt handel og transport.

Ayutthaya
Dag 8

Thailand - Myanmar

Vi begir oss til flyplassen og letter med kurs for  Yangon (Rangoon), den tidligere hovedstaden i Myanmar. Reisen fra Bangkok til Yangon tar bare en times tid, så vi har fremdeles dagen foran oss.

Fra flyplassen kjører vi til havnegaten The Strand, hvor hotellet ved samme navn venter på oss. Etter at det ble innviet i 1903, ble det omtalt som «det fineste hotellet øst for Suez». Burma var på den tiden britisk koloni, og det britiske imperiets fremste menn var ikke sene om å ta det i bruk. Hit kom også forfatterne, som den legendariske Rudyard Kipling. Under det langvarige militærstyret forfalt hotellet, men nå skinner det igjen.

På vår første dag i Yangon hviler vi ut etter reisen, før Torbjørn Færøvik kåserer om hotellet og byen før middag på hotellet. (F/-/M)

Se bildekarusell under for et glimt av hotellet:

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 9

Myanmar

Vår burmesiske frokost gir oss krefter til dagens første utflukt, en guidet bytur med buss. Vi stanser i byens gamle koloniale sentrum, som omkranser den eldgamle Sulepagoden. Yangon oppsto som en fiskerlandsby for rundt 1000 år siden, da under navnet Dagon. Etter at britene erobret byen i 1824, vokste den raskt og ble landets naturlige hovedstad.

Vi spiser vår lunsj på en restaurant ved Kandawgyi Lake, før vi vender tilbake til hotellet vårt.

Sent på ettermiddagen besøker vi uforliknelige Shwedagon, den største og høyeste pagoden i verden. Shwedagon er 100 meter høy. Ralph Fitch, visstnok den første briten som gikk i land i Rangoon, ble fullstendig lamslått ved synet av helligdommen. I sin reiseberetning fra 1586 skrev han: «Den kalles Dagon og er vidunderlig høy og forgylt fra bunn til topp … Dette sted, antar jeg, må være det mest vidunderlige i hele verden.»

Shwedagon er alle buddhisters Mekka. Stemningen ved kveldstid, når mørket omfavner byen og lysene tennes, er nesten «elektrisk». (F/L/-)

Shwedagon-pagoden i Yangon.
Dag 10

Myanmar

Oppdag byen på egen hånd!

Våre tips:

Yangon er kjent for sine mange tehus. De fleste er av det enklere slaget, andre er mer fornemme. Blant de sistnevnte er Rangoon Tea House og Acacia Tea Salon. Unn deg et besøk og nyt din te sammen med byens lokale innbyggere. Burmeserne nøyer seg ikke bare med å drikke teen, de spiser tebladene også!

U Thant-museet. FNs generalsekretær fra 1961 til 1971 huskes som en av landets store sønner. Museet er hans tidligere hjem, en vakker bygning som nå er restaurert og utstyrt med bilder og gjenstander fra hans lange liv og virke. Det langt større Nasjonalmuseet er også verd et besøk og byr på en variert utstilling som gjenspeiler landets kulturhistorie.

Ta en tur rundt byen med Yangon Circle Line, et gammelt tog med sidebenker og åpne vinduer som stanser på nesten 40 stasjoner før det vender tilbake til utgangspunktet.

Yangon har mange nattmarkeder som yrer av liv. «Alt» kan du kjøpe her, kulinariske delikatesser, frukt, klær, skotøy og smykker. Et av markedene finner du på The Strand, gaten vi bor på. De fleste åpner allerede klokken 15 om ettermiddagen og stenger kl. 23. (F/-/-)

Kanskje finner du noe fint på et marked i Myanmar?
Dag 11

Myanmar

Etter frokost skal vi ut på Yangonelva for å besøke pottemakerbyen Twante. Båtturen tar halvannen time hver vei. På hjemturen spiser vi lunsj.

Snart får vi øye på Twante, småbyen som kanalen er oppkalt etter. Pottemakerne, skapende menn med vare hender, har overtatt kanalbredden. Av rødbrun leire formes de fineste kunstverk, og i bakgrunnen fyres ovnene til dagens gjerning. Twante er Burmas pottemakerhovedstad. Livet kretser rundt potter og krukker. I et land hvor kjøleskapene er få, men hvor varmen er plagsomt til stede, kan krukkene aldri bli mange nok, og de lages i alle former og fasonger. Ja, så store kan de være at både Ali Baba og de førte røverne får plass i dem, skrev den fornøyelige James George Scott for mer enn hundre år siden.

Torbjørn Færøvik: Buddhas barn – en reise blant mennesker, Cappelen 2006

Tilbake på hotellet går vi i dekning for solen eller rett og slett i svømmebassenget. For som forfatteren Noel Coward skrev: «In Rangoon the heat of noon is just what the natives shun, they put their Scotch and rye down and lie down … but mad dogs and Englishmen go out in the midday sun.»

Før middag holder Torbjørn Færøvik sitt siste kåseri på reisen. (F/L/M)

Kandawgyi-sjøen i Yangon.
Dag 12

Vår siste formiddag før avreise. Siste mulighet til å oppleve «det fineste hotellet øst for Suez».

Vi sjekker ut av hotellet midt på dagen og begir oss ut til flyplassen utpå ettermiddagen. Avreise tidlig kveld til Bangkok, hvor vi bytter fly og fortsetter hjemreisen litt over midnatt. (F/-/-)

Nyt den siste morgenen på The Strand.
Dag 13

Oslo

Ankomst Oslo tidlig om morgenen. Forhåpentligvis med bagasjen full av fantastiske minner og oppladede batterier etter et et herlig liv i sus og dus.

Wat Arun i morgenlys er et nydelig skue. Tenk på det når du er tilbake i de norske vintermorgenene.

DEPOSITUM for denne reisen avviker fra Escapes standardbeløp grunnet våre betalingsforpliktelser til underleverandører.
Vi har også endret avbestillingsgebyr inntil 105 dager før avreise, og dette er nå satt til kr 2 500,- per person.

Pakkeprisen inkluderer:

 • Flyreise Oslo – Siem Reap – Bangkok – Yangon – Oslo med Thai Airways/Thai Smile på økonomiklasse
 • Flyskatter per 11. feb 2019 (kr 2 152,- per person)
 • Transport til/fra flyplasser/hoteller i alle 3 byer
 • 3 netter på Raffle Grand Hotel d’Angkor i Siem Reap med frokost
 • 2 lunsjer og 2 middager, hvorav 1 middag på hotellets Le Grand Restaurant og 1 middag med danseforestilling
 • Heldagsutflukt til Angkor Wat-komplekset med lokal engelsktalende guide
 • Halvdagsutflukt til Tonle Sap-innsjøen med lokal engelsktalende guide
 • 3 netter på Mandarin Oriental Hotel i Bangkok med frokost
 • 2 lunsjer og 2 middager, hvorav 1 middag på hotellets terrasse ved elven og 1 middag på en lokal restaurant
 • Halvdagsutflukt i Bangkok med bl.a. Wat Arun-templet, Grand Palace og Smaragdbuddhaen
 • Heldagsutflukt til den gamle hovedstaden Ayutthaya med buss og båt
 • 4 netter på The Strand i Yangon med frokost
 • 2 lunsjer og 2 middager
 • Heldagsutflukt til Sule- og Shwedagon-pagodaen og Kandawgyi-innsjøen
 • Heldagsutflukt på Yangon-elven til Twante
 • Norsk reiseleder som er med på hele turen
 • Foredragsholder, inspirator og kjentmann Torbjørn Færøvik

Turprisen inkluderer ikke:

 • Reiseforsikring og avbestillingsbeskyttelse
 • Drikke til måltidene
 • Tips til lokale guider, sjåfører, hotellpersonale
 • Visum til Kambodsja og Myanmar (ordnes elektronisk i forkant av reisen – mer informasjon om dette kommer senere)
 • Vaksinasjoner (ta kontakt med nærmeste vaksinasjonskontor for oppdaterte opplysninger)