Tre land i Sør-Amerika

/ En opplevelsestur til Peru, Bolivia og Chile

Disse to ukene er så proppfulle av eventyr, farger og inntrykk at du kan fylle minnebanken din og leve på dem i årevis fremover. Her er noe av det du får oppleve:

 • Verdensbyen Lima
 • Frodige, mektige Urubamba-dalen
 • Machu Picchu – inkaenes tapte by i Andesfjellene
 • Inkahovedstaden Cusco, bygd i spansk kolonistil og med arven etter inkaene vevd inn
 • Båttur på Titicaca-sjøen med besøk hos fargerike indianere på flytende sivøyer
 • Øya Taquile, hvor tiden nærmest har stått stille i 500 år…
 • Historiske skatter og myter i La Paz – Bolivias hovedstad
 • Santiago de Chile, elegant metropol ved foten av Andes
 • Stillehavskysten i Chile med Viña del Mar og Valparioso
 • Vingårdsbesøk med smaksprøver i vinlandet Chile

I Peru og Bolivia får du oppleve fantastiske fortidsminner og samfunn som knapt har endret seg siden inkatiden. Stikkord for Chile er pulserende storbyliv, vin og Stillehavet. Dette blir en reise med kontraster, historie og mektige naturopplevelser. Vi har plukket de gjeveste skattene av opplevelser Sør-Amerika har å by på og puttet dem inn i en to ukers reise.

Blir du med?

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 45 190,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 01.12.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 14 dager
 • En tur i samarbeid med Aftenposten
 • A-kort rabatt kr 3000
Reiseleder
Odd A. Stenvåg

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 01.12.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 14 dager
 • Priser fra 45 190,-
 • Titicacasjøen Peru Uros
 • Peru
 • Cuzco, Peru
 • Det bugner av fargerikt kunsthåndverk, Peru
 • machu picchu Peru
 • Chile Santiago Andes
 • Colorful Valparaiso
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1- Søndag 1 desember 2019

KLM fra Oslo til Lima

Morgenavgang med KLM fra Oslo lufthavn. Reisen går via Amsterdam der vi bytter fly. Ankomst Lima i kveldingen lokal tid (minus 6 timer). Etter pass- og tollkontroll møter vi den lokale engelsktalende guiden, som tar oss med buss til vårt sentralt beliggende hotell i den hyggelige bydelen Miraflores. 

*Eksakte flytider fremkommer ved bestilling av turen, og oppdateres fortløpende på «min side» dersom det blir endringer fram mot avreise.

Lima er en moderne storby med lang kystlinje.
Dag 2 - Mandag 2. desember 2019

Vi blir kjent med Lima

Etter frokost skal vi på sightseeing i byen som conquistadoren Francisco Pizarro grunnla i 1535. Vi starter i bydelen Miraflores hvor vårt hotell ligger. Herfra går turen gjennom San Isidro til gamle Lima sentrum hvor landets fremste katedral, regjeringskvartalet, kongressen og rådhuset ligger. Vi prøver å danne oss et inntrykk av denne byen som var sete for den spanske visekongen fram til frigjøringen i 1821 og som i dag er en verdensby med ca 8 millioner innbyggere.

Etter besøket i sentrum tar vi turen til Museo Larco, som nå regnes som byens beste museum. Det gir en god oversikt over landets stolte historie. Etter lunsj på vakre Larcomar, blir det tid til å se seg om på egenhånd eller gå på shopping i et stort utvalg av butikker i nærheten av hotellet. Reiseleder stiller opp for de som vil gå samlet. Om kvelden blir det informasjonsmøte om turen og tilbud om å gå ut å spise sammen med reiseleder for de som har lyst. (Frokost og lunsj)

Det gamle sentrum i Lima
Dag 3 - Tirsdag 3. desember 2019

Fly fra Lima til Cusco og videre til Urubamba

I dag flyr vi til inkafolkets hovedstad Cusco. Vel framme i Cusco setter vi kursen mot inkaenes hellige og vakre dal, Urubamba. Den ligger ca 30 km nordøst for Cusco og er utrolig fruktbar. Dette var inkaenes «kornkammer» hvor de dyrket sin dyrebare mais. Kvelden tilbringes på vårt hyggelige hotell som ligger pent til i den storslagne dalen. Urubamba ligger relativt lavt i terrenget, på ca 2900 m og er et bra sted for å akklimatiseres. Dalen er grønn, frodig og omgitt av fjell som strekker seg opp mot 5700 meters høyde. Om kvelden samles vi rundt middagsbordene. (Frokost og middag)

Indianerne i Andesfjellene har nært forhold til durene sine, her en alpakka.
Dag 4 - Onsdag 4. desember 2019

Storslagen opplevelse på Machu Picchu!

I dag våkner vi Urubamba-dalen, som var selve hjerteslaget i Inkariket. I denne fruktbare dalen renner elven Vilcanota på sin ferd mot Amazonas og Atlanterhavet, tusenvis av kilometer mot øst. Og her dyrket inkaene sine aller beste jordbruksprodukter. Ennå i dag eksporteres det mais bl.a. til USA og Japan. Urubamba-maisen regnes for verdens beste!

Fra Ollanta stasjon tar vi tog langs elven Vilcanota som renner i et spektakulært mellom klipper og frodig vegetasjon mot vest. Vel framme på Machu Picchu stasjon, blir det  lunsj i landsbyen Aguas Calientes. Så blir det buss de ca 20 minuttene opp til selve Machu Picchu. De imponerende og spektakulære ruinene ligger 400 meter over dalbunnen på 2400 m.o.h. og er et fantastisk vitnesbyrd om en av de største sivilisasjonene i Sør-Amerika før Columbus. Som et eventyrslott troner Machu Picchu mellom dype daler og høye fjell, der regnskogen møter fjellkjeden!

De spanske conquistadorene fant aldri Machu Picchu. Derfor ligger byen som et urørt monument fra inkatiden, og vi får en følelse av å være satt flere hundre år tilbake i tiden. Machu Picchu er en natur- og kulturopplevelse i særklasse. Inntrykket av ruinene forsterkes av det fantastiske landskapet de ligger i. Machu Picchu ble oppdaget av den amerikanske arkeologen Hiram Bingham i 1911 etter å ha vært gjemt og dekket av vegetasjon i nesten 500 år. I løpet av hundre år bygget inkaene Machu Picchu med stjerneobservatorium, soltempler og vannsystemer av stein. Sen ettermiddag reiser vi  til Cusco med tog og buss, og sjekker inn på hotellet der. (Frokost og lunsj)

Machu Picchu, inkaenes hellige by, ligger gjemt mellom toppene i Andesfjellene
Dag 5 - Torsdag 5. desember 2019

Inka-minnesmerker i Cusco

I formiddag skal vi bli kjent med Cusco og områdene rundt. Vi besøker blant annet Sachsayhuamán, et av de viktigste seremonielle stedene i inkaenes imperium. Dette er en imponerende konstruksjon hvor man har tatt i bruk steinblokker på opptil 30 tonn! Hjertet i inkaenes rike er i dag en av kontinentets vakreste byer. Cusco er preget av spansk kolonistil, men arven fra inkaene er aldri langt unna. I grunnmurer og festningsruiner kan du fortsatt beundre inkaenes utrolige steinhuggerkunst, og omegnen er preget av deres terrasserte jordbruk og stor fruktbarhet.

Ettermiddag fri til egne opplevelser. Om kvelden inviterer reiseleder de som har lyst til å bli med på en lokal restaurant med peruansk sang og musikk. (Frokost)

Plaza de armas i Cusco. Byen er bygd i spansk kolonistil, men du ser også tegn på at dette er den gamle inkahovedstaden.
Dag 6 - Fredag 6. desember 2019

Over høysletten i buss til Titicacasjøen

Vi forlater Cusco med buss tidlig om morgenen for å kjøre over høyslettene i Andesfjellene, som lokalt blir kalt Altiplano. Utsikten underveis er meget spektakulær, og vi stanser på de historiske stedene Andahuaylillas og Raqchi for sightseeing. Lunsj inkludert underveis. Vi ankommer Puno i kveldingen og sjekker inn på vårt hotell ved Titicacasjøens bredder. (Frokost og lunsj)

De flytende sivøyene på Titicaca-sjøen har lang tradisjon hos de lokale indianerne.
Dag 7 - Lørdag 7. desember 2019

Dagstur på Titicacasjøen

Puno ligger ved bredden av Titicacasjøen som er Sør-Amerikas største og verdens høyeste navigérbare innsjø. Sjøen ligger på 3815 m og har et flateinnhold like stort som Rogaland fylke. Sjøen strekker seg langt inn i Bolivia og både Peru og Bolivia har marinefartøyer på sjøen. Fra Titicacasjøen hentet Thor Heyerdahl i 1970 fire unge aymaraindianere til å bygge RA II. Etter frokost besøker vi de flytende sivøyene hvor urosindianerne lever sitt tradisjonelle liv. Det er utrolig å se dem stå i sine fargerike klær og ønske oss velkommen ut til sivøyene de bor på. Du tror det ikke før du får se det!

Etterpå setter vi kursen mot øya Taquile som ligger et par timers båttur borte. Her lever inkaindianerne sitt isolerte liv upåvirket av det meste som har skjedd i landet siden spanjolene invaderte inkakulturen for 500 år siden. Samfunnet på Taquile er unikt. De gir oss innblikk i sine daglige sysler. Blant annet strikker mannfolkene på Taquile de flotteste luer og vanter i avanserte mønstre og kvinnene vever bånd og belter i de vakreste fargespill. Taquile har en fantastisk natur, – og en unik beliggenhet! Lunsjen er inkludert på en lokal familierestaurant, og sen ettermiddag er vi tilbake i Puno. (Frokost og lunsj)

På øya Taquile er de mannfolka som strikker. Og det med stor glede!
Dag 8 - Søndag 8. desember 2019

Fra Titicacasjøen til La Paz i Boliva

Vi sjekker ut fra hotellet i Puno og drar videre mot La Paz, Bolivias hovedstad. Veien går parallelt med Cordillera Real, et av de mest spektakulære fjellområdene i Andes. Vi passerer grensen ved byen Copacabana som har gitt navn til den kjente stranden i Rio de Janeiro i Brasil. Grunnen til dette et at en av Sør-Amerikas viktigste helgener finnes nettopp her. Virgen de Copacabana har sitt eget kapell i byens katedral, og tusenvis valfarter til henne hvert eneste år, særlig i påsken. Vi får litt tid i Copacabana og legger til rette for lunsj før turen går videre mot La Paz som ligger fra 3300 til 4000 moh.

På veien gjør vi et stopp hos familien Limache, hvor gamlefar Paulino, var med Thor Heyerdahl og bygde sivbåter. De har anlagt sitt eget sivbåt-museum langs hovedveien! La Paz er et vakkert skue. Byen ligger i bunnen av en dal og finnes i dag nesten ikke et eneste område som ikke er bebygd i de bratte fjellsidene som omgir byen. Bolivia er et av Sør-Amerikas minst utviklede land, der flertallet av menneskene er urbefolkning. La Paz ligger akkurat der høysletten «Altiplano» slutter og kaster seg ut i et dalføre ned til gamlebyen. Det går motorvei ned dalsiden, men de som vil går av bussen og tar gondolbanen med en fantastisk utsikt ned til sentrum. Vårt hotell ligger nede i dalen i den eldste delen av La Paz. (Frokost)

Mange sjarmører i Andesfjellene ...
Dag 9 - Mandag 9. desember 2019

Hele dagen i Bolivias hovedstad La Paz

I dag skal vi på byrundtur i La Paz. Hver gate og hvert hjørne i denne byen skjuler historiske skatter, myter og tradisjoner fra spansk og føreuropeisk tid. Vi besøker byens sentrum fra kolonitiden og «heksemarkedet» hvor det selges remedier tilhørende urgamle indianske ritualer. Deretter går turen til «Moon Valley» hvor vind og vann har skapt erosjon som gir et utenomjordisk inntrykk. Lunsj blir tilrettelagt og ettermiddagen er til fri disposisjon. Om kvelden legger reiseleder til rette for dem som vil spise samlet på en av byens bedre restauranter. (Frokost)

La Paz i Boliva by night
Dag 10 - Tirsdag 10. desember 2019

Fly fra La Paz til Santiago de Chile

I formiddag skal vi fly fra La Paz til Santiago i Chile. Ankomst tidlig ettermiddag og transport inn til byen hvor vi sjekker inn på vårt hotell. De som ønsker det kan bli med reiseleder og utforske sentrum og få et inntrykk av det pulserende livet i Chiles hovedstad. Om kvelden legger reiseleder til rette for middag på en av Santiagos bedre restauranter. (Frokost)

Motiv fra sentrum i Santiago de Chile
Dag 11 - Onsdag 11. desember 2019

Bytur i Santiago de Chile

Chile er et langstrakt land med 4300 km kystlinje og ligger som en smal stripe mellom Stillehavet og Andesfjellene. Santiago de Chile er en elegant metropol ved foten av Andes. Med sine staselige bygninger, parker og plasser har byen en urban og livlig atmosfære med et rikt kulturtilbud. Her finnes det vakre minner fra kolonitiden og moderne arkitektur side om side.

I dag skal vi gjøre oss kjent med Santiago. Vi starter med å kjøre forbi de flotte offisielle bygningene og videre gjennom de travle gatene i sentrum. Hovedgaten, den brede Avenida O’Higgins, går tvers gjennom byen. Plaza de Armas er omgitt av praktbygninger som domkirken og justispalasset. Vi avslutter rundturen med å bestige Cerro San Cristóbal (Columbushøyden) hvor Jomfru Maria troner på 880 moh. med god utsikt over byen nedenfor. Byturen avsluttes med lunsj og om ettermiddagen er det tid til å utforske byen sammen med reiseleder eller på egenhånd. Reiseleder er uansett behjelpelig med forslag til hva man kan se og gjøre. (Frokost og lunsj)

Fargerike Valparaiso, Chile
Dag 12 - Torsdag 12. desember 2019

Stillehavskysten med Valparaiso og Viña del Mar

I dag skal vi på dagstur til Stillehavskysten. Valparaiso er Chiles største havneby og vernet av UNESCO. På veien mot kysten kjører vi gjennom dalføret Casablanca. Så går turen til sjarmerende Viña del Mar, også kalt Hagebyen for sine mange vakre parkanlegg. Dette er Chiles mest populære badested. På en lokal restaurant spiser vi en utmerket lunsj, før vi drar videre til nabobyen Valparaiso.

Her blir det byrundtur og besøk i huset til Chiles nasjonalpoet Pablo Neruda. Byen hører til blant verdens mest kuperte, og har mange «klatrende» trikker à la Fløibanen. Det er en fascinerende mengde av trapper, bratte gater og fargerike hus som klamrer seg til de bratte åskantene. På vei tilbake til  Santiago legger vi turen innom William Cole Winery. Her får vi et møte med Chiles utmerkede vinproduksjon, og selvsagt med smaksprøver! Om kveldingen er vi tilbake på vårt hotell i Santiago. (Frokost og lunsj)

Chile er verdenskjent for sine gode viner
Dag 13 - Fredag 13. desember 2019

Hjemreise med Air France via Paris

Flyet tilbake til Europa letter om ettermiddagen. Vi må være på flyplassen i god tid før avgang. Det betyr i praksis at vi får tid til en god frokost og litt fritid før vi må være i bussen ca kl 12:00. kvelden. (Frokost)

Sterke farger i Sør-Amerika
Dag 14 - Lørdag 14. desember 2019

Hjemme i Norge

På utreisen fløy vi med KLM. På returen har vi Air France. Det blir derfor ankomst Paris på returen. Vi ankommer Paris om formiddagen, hvor det blir flybytte via Amsterdam før vi fortsetter til Norge med KLM og lander på Gardermoen ca kl 16:00.

Forbehold om evt. endringer i flytider. Oppdaterte opplysninger på «min side» for alle påmeldte.

Takk for besøket - velkommen tilbake!

Reisebetingelser

DETTE ER INKLUDERT I PRISEN

 • Fly Oslo-Lima med KLM og Santiago-Oslo med Air France/KLM
 • Fly Lima-Cusco og La Paz-Santiago med LATAM
 • Alle flyskatter
 • 13 netter på gode mellom- og førsteklasse hoteller med frokost
 • 6 lunsjer og 1 middag
 • Utflukter og inngangsbilletter som beskrevet
 • All transport ifølge programmet
 • Engelsktalende guider på utfluktene
 • Norsk reiseleder fra Escape med fra Oslo

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikkevarer
 • Tips til lokale guider
 • Avbestillings- og reiseforsikring

Hotelliste:
José Antonio Delux, Lima
Casona Yucay, Urubamba
San SAgustin Plaza, Cusco
José Antonio, Puno
Presidente, La Paz
Providencia, Santiago

Ved bestilling
Husk å opplyse fødselsdato (6 sifre) og passnummer med utløpsdato til oss. Vi må ha dette for togturen og inngangsbilletten til Machu Picchu. Har du ikke passnummeret tilgjengelig ved bestilling kan dette sendes i ettertid.

Flyplass i Norge
Turen går fra Oslo Lufthavn Gardermoen. KLM flyr også fra Sandefjord, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Ålesund og Trondheim. Vi kan søke om utreise fra en av disse. Men siden returen er med Air France via Paris, vil hjemreisen i så fall innebære en ekstra mellomlanding i Amsterdam. Ta kontakt med oss om du vil sjekke en slik løsning.

Visum
Norske statsborgere behøver ikke visum til noen av landene reisen omfatter. NB: Husk pass som skal være gyldig minimum 6 måneder etter hjemreisen! Vi anbefaler å ta fotokopi av passet og oppbevare denne atskilt fra passet.

Helse og vaksine
Ta kontakt med ditt lokale helsekontor eller vaksinasjonskontor i god tid for spørsmål vedrørende vaksine! Ta med et lite reiseapotek i tillegg til evt. faste medisiner. Vi anbefaler tabletter mot reisesyke og hodepine, yoghurttabletter (regulerer fordøyelsen), kulltabletter og Imodium (mot diaré), solkrem med høy faktor og leppepomade. Håndhygiene er viktig. Vi anbefaler å ta med desinfeksjonsspray eller gel som fås på apotek.

Valuta
Det kan være greit å ta med litt US-dollar eller Euro i kontanter. Pass på å få fine sedler i banken. Sedler med små rifter eller andre skader blir avvist i Sør-Amerika. Men de fleste bankkort er gangbare og det er god tilgang på minibanker. Husk å oppheve evt. regionsperre på bankkortet ditt før avreise. Vær forsiktig med å veksle på gaten, det er relativt stor fare for å få falske sedler.

Shopping
Typiske suvenirer er håndstrikkede gensere og vevde tepper i lama- og alpakkaull, gull- og sølvarbeider, keramikk, hånddekorert lær og ellers typiske suvenirartikler.

Høyden
I Cusco (3600 m) og Puno (3800 m) vil du merke den tynne luften. Hos noen kan det gi forbigående hodepine, kvalme og en følelse av ikke å få nok oksygen. «Høydesyken» kan motvirkes med reseptfrie medikamenter som fås kjøpt i Peru eller med druesukker (fra norsk apotek). Ved behov tilbyr vi dessuten oksygen fra flaske. Høydesyke kan forebygges og behandles med legemiddelet Diamox. Dette må du i så fall få av legen (på resept) før du reiser. Men den beste høydemedisin er å ta det med ro, drikke mye væske, gå sakte og unngå stress. Dersom du har hjerte-, pusteproblemer eller høyt blodtrykk bør du kontakte lege før du bestemmer deg for turen. Erfaringsmessig er det ikke noe problem med høyt blodtrykk i høyden. Vi har lagt til rette for høydeakklimatisering underveis.

Klima og klær
Klimaet veksler med høyden, avstanden til havet og breddegrad. De fleste dagene vil du kunne bruke lett bomullstøy, men ta også med genser, regn- og vindtett jakke og lue. De fleste blir overrasket over temperaturen om kvelden og natten i Andesfjellene. Folk er vant til å ha det kaldt inne, og hotellrommene kan oppleves kalde. Derfor anbefaler vi godt og varmt undertøy og nattøy. Vanlig fritidstøy til middag på hotellene er greit. Husk gode tursko (gjerne joggesko). Mer info kommer med avreisedokument.

Mat
På inkluderte måltider kan du trygt spise det du får servert bortsett fra råkostsalater og majones/remulade. Unngå å kjøpe mat på «gaten». Ellers gjelder de samme forsiktighetsregler som i Syd-Europa: Drikk bare vann fra flaske, all frukt må vaskes og skrelles, og prøv å unngå mat som ikke er kokt eller stekt. Det er inkludert halvpensjon de fleste dager.

Tipsing
Det er vanlig at hver deltager gir tips til lokale guider og sjåfører. Reiseleder hjelper til ved å samle inn og fordele tips på vegne av gruppen. Slik slipper man å selv bære med seg masse små kontanter og gjette på hvor mye som er passelig sum tips til ulike aktører.

Odd A. Stenvåg

Reiseleder

Reiseleder

Odd A. Stenvåg har hovedfag i historie, er en dyktig pedagog og har undervist på alle nivå fra barneskole til høyskole. Han har vært rektor på flere skoler, deriblant nesten 20 år på Møre Folkehøgskule hvor han bygde opp en stor avdeling med reisekurs for voksne. I denne sammenheng har han reist med grupper til mange land over hele verden. Hans styrke er å ta vare på den enkelte reisande og legge forholdene til rette for at alle skal være fornøyde. Vi får gode tilbakemeldinger på gjester som reiser med Odd. Han skaper gode relasjoner og trives i rollen som reiseleder og kunnskapsformidler.