Stølslunsjen er et av flere høydepunkt på turen.

Fjellturer i storslåtte Jotunheimen

/ Toppturer, vill natur og lekker lokalmat 

Tilbring noen deilige sommerdager på sjarmerende Grønolen Fjellgård på terskelen til Jotunheimen! Her er du omringet av ruvende fjell, endeløse vidder og har et av Norges flotteste turterreng rett på dørstokken. I disse herlige omgivelser tilbyr brødrene Grønolen overnatting på sin koselige fjellgård, de beste fjellturer og måltider av lokale delikatesser.

Turmulighetene er mange, og Tor Erik Grønolen har selv valgt ut tre av de flotteste turene. Vi byr også på en rundtur med buss hvor fokuset er på Valdres’ kjente produkter som rakfisk og ølbrygging samt håndverkstradisjoner som sølv og tredreiing. Dette er Valdres og Jotunheimen på sitt beste!

Du får oppleve:

 • 5 netter på sjarmerende Grønolen Fjellgard, med deilig hjemmelaget mat til alle måltider
 • Utforske Jostigen – snarveien opp til Besseggen
 • Oppdage nye og kanskje ukjente perler i Jotunheimen
 • Smake lokalt øl og rakfisk hos produsentene selv
 • Stølslunsj med rømmegrøt og spekemat

Ankom Grønolen Fjellgard med egen bil eller med Valdresekspressen til Beitostølen. Velger du buss, blir du hentet på Beitostølen etter avtale.

Vanskelighetsgrad 3-4 støvler

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 9 990,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 02.08.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 6 dager
Turleder/lokalguide
Tor Erik Grønolen

Avreiser

 • Avreisedato 02.08.2020
 • Avreisested
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 6 dager
 • Priser fra 9 990,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oppmøte Grønolen fjellgard, Beito

Ved ankomst Grønolen Fjellgard blir du tildelt ditt rom, og du har deretter tid til å gjøre deg litt kjent på fjellgården. Før middag samles vi til felles informasjonsmøte om programmet som venter oss de neste dagene. Tor Erik Grønolen er lokal guide og turleder under oppholdet vårt under oppholdet. (M)

Grønolen Fjellgard drives av brødrene Grønolen. Tor Erik holder tak i selve driften og han du møter ved ankomst. Tor Eriks lidenskap er, foruten fjellgarden, fjellturer, og han stiller som lokalguide på utallige turer i løpet av året. Eplet faller ikke så langt fra stammen, så barna hans bidrar også som lokalkjente fjellguider for Grønolens gjester. Bror Øyvinds lidenskap skal du få stifte nær bekjentskap med gjennom disse fem dagene til fjells, det er nemlig han som gir oss matopplevelser som er kreert med både hjerte og sjel – og det er ingen tilfeldighet at hans utsøkte matkunster er kjent langt utenfor Valdres’ grenser. Grønolens velværeavdeling innbyr også til herlig avslapning etter dagens fottur.

Knapt noe skjerper appetitten mer enn fysiske utskeielser i frisk fjelluft – og slenger du på en dose panoramautsikt og gourmetmåltider, så er det ingen hemmelighet at gjestene ofte blir sittende lenge til bords. Gode opplevelser skal nytes – lenge.

Velkommen til Grønolen Fjellgard.
Dag 2

Fottur til Marabøtthødnet

Vi spiser en skikkelig «heimelaga» frokost, smører oss lunsjpakke og er klare for vår første topptur. Kjøreturen går gjennom Lykkja mot Slettefjellvegen før vi tar og kjører langs vakre Fleinsendin, flere idylliske setergrender til Olø. Vi følger en umerket sti nordover med kurs mot skaret øst for Marabøtthødnet, før vi kommer inn på den T-merkede stien fra Bygdin til Yksnedalsbu. Denne følger vi videre mot toppen. Stien passerer noen titalls meter sør for høyeste punktet på Marabøtthødnet og fra toppen tar vi en avstikker cirka 400 meter nordover til et flott utsiktspunkt mot Bygdin, Torfinnstind og de andre flotte toppene i massivet mellom Bygdin og Gjende. Vi nyter matpakken ved et idyllisk lite tjern med en fiskebu før vi snur hjemover.

Vel tilbake på Grønolen slapper vi av med utsikten over Øyangen og gleder oss til kveldens middag. Nok et gourmetmåltid venter. (F/L/M)

Dagens etappe: 10 km/ gangtid ca 4-5 timer / +/- 400m

Grønolen er kjent for kortreist gourmetmat
Dag 3

Dagsutflukt i vakre Valdres - rakfisk, ølsmaking og lokalt håndverk

I dag kan fjellstøvlene byttes med sandaler når vi skal oppleve mer av Valdres’ delikatesser og lokalt håndverk. Vi skal oppleve en flott rundtur og setter kurs retning Fagernes og Aurdal. Rakfisk og Valdres hører sammen, og rakfiskfestivalen på Fagernes er blitt en årviss tradisjon. Hver november måned trekker den til seg besøkende fra fjern og nær som kommer for å smake rakfisk fra lokale produsenter. Nå skal vi til Aurdal og Noraker Gård som i dag drives av 14. generasjon. Slektsgården har en rik kulturhistorie og lange tradisjoner i å legge rakfisk. Noraker Gård har flere ganger vunnet førsteprisen i Norsk Rakfiskfestivals årlige konkurranse. Det blir omvisning på gården, vi hører gårdshistorien, om fiskeoppdrett og rakfiskproduksjon og selvsagt skal vi også smake på godsakene.

I gåavstand til Noraker ligger ølbryggeriet Små Vesen. Her brygges det øl med vekt på godt håndverk og, som de selv sier, lagspill med de underjordiske! Vi skal ikke lenger tilbake i folketrua enn 1800-tallet da folk trodde det var de underjordiske som gav alkoholen i ølet. Ja, de mente man kunne se dem i bruset og boblene. Derav navnet Små Vesen. På bryggeriet på Anmarkrud Gard har det i bryggerhuset vært produsert omkring 50 000 liter øl siden 2015. Her brygges det håndverksøl med lite bruk av automatikk og maskiner, men desto mer manuelt arbeid. Dermed sparer man på de gode smakene og ikke minst gleden over å brygge øl. Vi skal få smake på flere av deres gode ølsorter, som alle bærer navn fra «små vesen».

Fra Aurdal og Fagernes går turen opp Vestre Slidre. Mellom Ryfoss og Heggenes finner vi Høvda Sylv og Tre, en gammel husmannsplass fra 1700-tallet. Plassen ligger 765 meter over havet og består av mange restaurerte gamle hus, beliggende med nydelig utsikt over Øystre Slidre. Høvda lager gjenstander og smykker i sølv til hverdag, fest og bunad samt miniatyrsølv og Valdres regionsølv. Her jobbes det også med tredreiing i forskjellige treslag, både bruks- og pyntegjenstander med «god gamal» eller moderne form. Blir det tillatt med besøk hos osteprodusent gjør vi et stopp også hos en av disse for å smake og se produksjonen, før vi setter kurs over Eggeåsen tilbake til Grønolen.

Vel tilbake på Grønolen innbyr middagen til å mimre over dagens opplevelser. (F/L/M)

På Små Vesen sparer man ikke på de gode smakene og gleden over å brygge øl.
Dag 4

Fottur til Synshorn 1510 moh / Stølslunsj med rømmegrøt og spekemat

Etter en god frokost og smøring av lunsjpakke, er vi klare til ny topptur. Vi kjører opp til Bygdin og tar sikte på Synshorn og Fagerdalshø for å få opp appetitten. Vi starter friskt oppover bakkene mot Fagerdalen, og noen svettedråper må man regne med å ofre på turen opp. Vi svinger så opp mot toppen av Synshorn hvor vi får et flott rundskue mot Store Nuten, Gråhø, Vinstervatnet med Grønolstølen på Lykkjestølane. Vi ser Bitihorn og Skyrifjell fra baksida og innover langs Bygdin mot Torfinnstind, Rasletind og de andre flotte toppene i området. Vi følger så Fagerdalshø et stykke før vi går ned mot Øystre Fagerdalstjednet, deretter ”Tyskerstigen” ned mot Rjupetjednet, for så å vandre friskt og freidig ned mot stølen hvor rømmegrøt og spekemat venter.

Ettermiddagen er fri til å ta en tur på Beitostølen – eller en fjelltur på egen hånd for de som føler seg ekstra spreke. (F/L/M)

Dagens etappe: 8 km / gangtid ca 4 timer / +/-400 meter

Stølslunsjen er et av flere høydepunkt på turen.
Dag 5

Fottur Jostigen - snarveien opp Besseggen

Vi kjører over Valdreflya til Gjendesheim. I dag skal vi gå Jostigen, Jo Gjendes snarvei opp til Besseggen. En times tid går vi i den frodige fjellsida innover langs Gjendes irrgrønne vann, før vi følger i Jo Gjendes fotefar. Her gikk han når han skulle inn i Jotunheimen på reinsdyrjakt – opp den bratte Jostigen som ender opp under selve Besseggen. Denne får vi med som en ekstra bonus og mange er de som ser undrende på oss som kommer rett nedenfra, hvor ingen tror at det er mulig å gå. (F/L/M)

Dagens etappe: ca 12 km / gangtid ca 5 timer/ +/- 800 meter

Takk for turen!
Dag 6

Grønolen fjellgard Beito - hjemreise

Etter en lang og god frokost er det tid for utsjekk fra rommene, kanskje vil du nytte dagen og gå en tur før du setter kursen hjemover i egen bil eller med Valdresekspressen. (F)

Synshorn Via Ferrata ligger i området, og kanskje kan det friste med denne opplevelsen før du setter kursen hjemover? Turen tar tre til fire timer og gir en luftig, men likevel trygg og opplevelsesrik tur i fjellveggen, uten at du trenger kunnskap om tau og kiler. Synshorn Via Ferrata hever seg 400 høydemeter oppover i fra utgangspunktet ved riksveien. Ruta ble etablert sommeren 2015 som et samarbeid mellom Grønolen Fjellgard, Sporten Beitostølen, Beitostølen Camping og Bygdinstøga. Via Ferrata bestiller du direkte til Grønolen. 

 

Det mangler ikke på utsikt fra Synshorn Via Ferrata.

Reisebetingelser

Vanskelighetsgrad 3 – 4 støvler. Fotturen anbefales for deg som har erfaring fra turer i bratt terreng. Det er viktig at en har gode knær og vant til å ferdes i fjellet og i ulendt terreng. Dagsprogrammet kan bli endret i henhold til værforhold og eventuelt andre forhold som er utenfor arrangørens kontroll.

Alt dette er inkludert:

 • 5 netter i delt dobbeltrom på Grønolen Fjellgard
 • Fullpensjon fra middag dag 1 til frokost dag 6
 • 5 middager, 3 lunsjer (smurt nistepakke), 1 stølslunsj, 5 frokoster
 • Rundtur med buss med besøk hos lokale produsenter av mat og håndverk, inklusiv smaksprøver, ølsmaking i følge program
 • Alle turer som beskrevet inkl. transport 
 • Lokal guide/turleder fra Grønolen Fjellgard

Dette er ikke inkludert:

 • Transport til/fra Valdres
 • Drikke til maten
 • Reise- og avbestillingsforsikring

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik: F= frokost, L= lunsj, M= middag

Ankomst Grønolen Fjellgard med egen bil eller med Valdresekspressen til Beitostølen. Velger du buss, blir du hentet på Beitostølen etter avtale. Det er den reisendes ansvar å møte på avtalt sted og til avtalt tid for videre transport/program med gruppen. Eventuelle forsinkelser eller uteblivelse fra kundens side gir ikke rett til prisavslag eller erstatning for tapt arrangement, det være seg for hele eller deler av programmet.

FORBEHOLD Prisen er basert på minimum 10 deltakere.  Skulle det bli færre deltakere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen eller øke prisen noe. Beskjed om dette vil bli gitt innen 4 uker før avreise. Vi tar forbehold om eventuelle skrivefeil, endringer i flytider og program samt justering av pris som følge av økning i skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. 

KRAV TIL DELTAKERNE Deltakelse foregår på eget ansvar. Dette elementet er mer fremtredende på en fottur enn på de fleste pakkereiser. Det er deltakers ansvar å sjekke med sin lege om man er i god nok form/har god nok helse til å delta på reisen. Det vises for øvrig til informasjon om vanskelighetsgrad for hver tur. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål knyttet til dette.

Når du melder deg på denne reisen, bekrefter du at du har lest og akseptert betingelsene som fremkommer over, i programmet samt våre generelle reisebetingelser.