Vin og safari i Sør-Afrika

/ Med vinekspertene Gunnhild Bjørnsti og Geir Salvesen

 • Eksklusivt program i «The Winelands» med besøk på et håndplukket utvalg av Sør-Afrikas mest spennende vingårder
 • Geir Salvesen og Gunnhild Bjørnsti sørger for inspirerende faglig innhold og møter med lokale vinmakere
 • Spennende og fascinerende opphold i Cape Town på hotell ute på selve V&A Waterfront
 • Kapp det gode håp – med båttur, sjøløver og spektakulær natur
 • Safari på privat viltreservat med mulighet for å se samtlige «big five»
 • Høy standard på hotell og måltider gjennom hele turen

I løpet av denne turen vil du få innpass på noen av Sør-Afrikas mest spennende vingårder, og det rett i forkant av vinhøsten! Normalt vil det være uhørt å ta imot besøkende i den travleste tiden på året, men Gunnhild Bjørnsti og Geir Salvesen trekker i tråder på vegne av gruppen og vil lose oss gjennom regionens vintradisjoner og kulinariske opplevelser. De kjenner området som sine egne bukselommer.

Vi bor fem dager i «The Winelands» som byr på førsteklasses vin og kvalitetskalorier i naturskjønne omgivelser. Bli med og la deg forføre av menneskene, naturen og de edle sør-afrikanske dråpene! Vi forflytter oss deretter til Cape Town, en av verdens vakreste byer. Opplev Kapp det gode håp og kulturen i townshipene, eller slapp av på stranden – det er opp til deg. Turen toppes med fantastiske safariopplevelser på et privat reservat.

Denne turen byr på en enestående mulighet til å utforske både vin, natur, storby og dyreliv i Sør-Afrika på én og samme tur.

Last ned reiseprogram
Reiseleder og foredragsholder
Gunnhild Bjørnsti
Reiseleder og foredragsholder
Geir Salvesen

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 06.01.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 13 dager
 • Cape Town Sør Afrika jente kvinne
 • Sør-Afrika Lioon and vehicle
 • Sør-Afrika, Cape Town
 • Sør-Afrika vin
 • Sør-Afrika
 • Sør-Afrika vin
 • Sør-Afrika vin
 • Sør-Afrika vin
 • Sør-Afrika vin
 • Sør-Afrika vin
 • Sør-Afrika vin
 • Sør-Afrika vin
 • Kilimanjaro
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Mandag 6. januar - Avreise fra Norge

Avreise fra Oslo og Norge med Swiss via Zürich. Vi flyr fra Oslo tidlig ettermiddag* og videre fra Zürich med Edelweiss tidlig kveld for å lande i Cape Town neste morgen. (Flymat)

Vin-toget i Franschhoek
Dag 2

Tirsdag 7. januar - Fra Cape Town til Franschhoek og tur med lokalt vintog

Vi lander i Cape Town tidlig morgen lokal tid (+ 1 time). Her venter bussen som tar oss med til den vesle byen. Etter passkontroll og henting av bagasje, har vi en drøy times kjøretur til den vesle byen Franschhoek hvor vi skal bo i fem netter. Franschhoek – Det franske hjørnet – er stappfullt av herlige restauranter og vinprodusenter. Byen var opprinnelig kjent som «Olifants Hoek» på grunn av elefantene som kom til området for å kalve. Byen har i dag definitivt en fransk «touch» over seg, noe historien bekrefter. Mellom 1688 og 1690 ble området gitt til 200 hugenotter som hadde flyktet fra forfølgelse i Frankrike. Disse flyktningene begynte vin-produksjon som i dag er verdenskjent. I tillegg til vin er Franschhoek kjent for sine utmerkede restauranter, vakre landskap og stor gjestfrihet. Her finner vi også mange kunstgallerier, kunsthåndverks-utsalg og antikvitetsforretninger. Vårt hotell ligger i sentrum rundt en vaker hage og med svømmebasseng. Det er en restaurant i tilknytning til hotellet og gangavstand til flere andre.

Ved ankomst til Franschhoek skal vi først på en togtur som kalles Franschhoek Wine Tram (klikk for mer info). Dette er en flott måte å bli kjent med Franschhoek-dalen. Turen inneholder vinsmaking og lunsj på vingården Rickety Bridge.

Etter en flott tur og opplevelse på vintoget går turen til Protea Hotel Franschhoek hvor vi skal bo 4 netter. Kveldens middag  blir på hotellet restaurant Hussar Grill. (Lunsj og middag)**

 

Geir Salvesen og vinmaker Anthony på Fairview Wine Estate, Sør-Afrika
Dag 3

Onsdag 8. januar - Kanonkop og Fairview vingårder

Etter frokost går turen til Kanonkop Wine Estate i Stellenbosch. Dette er trolig den beste produsenten av den innfødte druen Pinotage i Sør-Afrika. Deretter går turen til Fairview Wine Estate i Suid-Agter Paarl. Den neste timen blir pur nytelse og læring, vi smaker oss gjennom flere gode viner, før vi kjører tilbake til hotellet. Om kvelden blir det felles middag på hyggelige restaurant Haute Cabriere i fjellsiden ovenfor Franschhoek. (Frokost, lunsj og middag)

Geir Salvesen foran Kanonkop Wine Estate
Dag 4

TORSDAG 9. JANUAR - robertson valley OG springfield VINGÅRD

I dag går turen til Robertson Valley ca halvannen times kjøretur øst for Franschhoek. På turen får vi igjen nyte den usedvanlig vakre naturen i dette området av Sør-Afrika.  Her skal vi besøke Springfield Wine Estate som er en familiedrevet vingård, og nå eid av 9. generasjon etterkommere av franske hugenotter som kom til Sør-Afrika fra Loire i 1688. Her står spennende viner på smakskartet før vi spiser lunsj i meget vakre omgivelser i Robertson Valley. Etterpå går turen tilbake til Franschhoek hvor vi kan slappe av eller ta en shopping-tur i byen som av mange regnes som den mest tiltalende i hele landet. Om kvelden er det enkelt å ta seg ut til en av de mange restaurantene som innbyr til kulinariske måltider. Reiselederne gir gode råd! (Frokost og lunsj)

Adi Badenhorst på en av sine vinmarker i Swartland
Dag 5

FREDAG 10. JANUAR - Swartland med vinbesøk

Nok en strålende dag står for døren. Denne gang en drøy time nordover fra Franschhoek til Swartland og Riebeek Kasteel, et helt sentralt område for moderne, sørafrikansk hvitvinsproduksjon. Vi besøker høykvalitets vinprodusenter, spesielt Adi Badenhorst, smaker på noen av deres førsteklasses viner. Dagens lunsj blir på Café Felix i den lille vinlandsbyen Riebeek-Kasteel, før vi atter en gang drar tilbake til vårt losji i Franschhoek hvor vi nå etterhvert er godt kjent og føler oss hjemme. Både hotellet, hagen og byen som sådan er et utmerket utgangspunkt for våre opplevelser i hjertet av det sørafrikanske vinområdene. Vi anbefaler igjen å følge Gunnhild & Geirs restaurant-forslag. Det er mange å velge blant – hele åtte av Sør-Afrikas «Topp 100 restauranter» ligger i Franschhoek! (Frokost og lunsj)

Dag 6

LØRDAG 11. JANUAR - BOT RIVER OG CAPE TOWN

Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet. Bussturen går i dag over Franschhoek-passet til Gabrielskloof i Bot River. Her kommer vi til å smake på viner fra flere produsenter. Og vi får ennå en gang nyte det sørafrikanske kjøkken med en velsmakende lunsj. Så går turen til Cape Town, byen som ingen kan glemme når de først har vært der, og som mange bare må reise tilbake til! Vi skal kose oss i byen som mange regner som verdens vakreste. Vi sjekker inn på et godt hotell i sentrum av Cape Town for fem netters opphold. Reiselederne leder an til restaurant Harbour House hvor vi skal ha kveldens middag. (Frokost, lunsj og middag)

 

 

Cape Town Waterfront, Sør Afrika
Dag 7

SØNDAG 12. JANUAR - BYTUR

Vi åpner opp og omfavner denne utrolige byen! Vi starter med en omvisning til fots sammen med reiselederne i V&A Waterfront for å gjøre oss litt kjent. Deretter er dagen satt av til fritid, og det blir god anledning til å slappe av, shoppe, gå på museer eller hva annet man måtte ønske. Det bugner av muligheter i Cape Town, og våre reiseledere gir selvsagt gode råd og tips. (Frokost)

Balansekunst på Table Mountain. Høyst frivillig :-)
Dag 8

MANDAG 13. JANUAR - TABLE MOUNTAIN OG KAPP DET GODE HÅP

I dag starter vi dagen, om været tillater det, med en tur opp kabelbanen til Table Mountain, og vi gleder oss til en fantastisk utsikt over byen. Videre skal vi på tur til Kapp det gode håp. Turen går langs vestkysten av Cape Peninsula, Chapman’s Peak Drive, som regnes som en av verdens mest spektakulære veistrekninger. Veien slynger seg langs klipper som stuper rett ned i Atlanterhavet og skaper en dramatisk utsikt. Det blir båttur (værforbehold) ut til Seal Island for å se sjøløvene og store grupper sjøfugl som holder til der. Dagens lunsj blir på Seaforth Restaurant før vi kjører videre til Cape Point, Kapp det gode håp. Her finner vi verdens sterkeste fyrlykt, den tilsvarer hele 19 millioner stearinlys. Tilbake i Cape Town, og med en ny deilig kveld, er det selvsagt ennå flere restauranter å velge mellom enn i vesle Franschhoek. (Frokost og lunsj)

Ekteparet Carolyn og Jean-Claude Martin Creation
Dag 9

TIRSDAG 14. JANUAR - VINGÅRDSBESØK I HERMANUS OG HEMEL-EN-AARDE

I dag går turen først til områder nær Hermanus hvor vi skal besøke Benguela Cove og Creation Wine Estate. Det blir vinsmaking og lunsj på øverste hylle! Benguela Cove er en flunkende ny vinprodusent som har plantet sine vinmarker like ved sjøen og investert enorme summer i smakerom og restaurantanlegg. Creation som ligger oppe i Hemel-en-Aarde (Himmel-og-Jord), blir drevet av ekteparet Carolyn Martin og Jean Claude Martin og er noen av pionerene innen kaldklima-vindyrkning. Her skal vi også hygge oss med en avansert lunsj. Denne dagen blir det nok mye mat, for tilbake i Cape Town spiser vi middag på verdens største vinbar, som er kjøtt- og sjømatrestauranten Belthazar på Waterfront. (Frokost, lunsj og middag)

Fengslet på Robben Island
Dag 10

ONSDAG 15. JANUAR - MULIGHET FOR DAGSTUR TIL ROBBEN ISLAND. AFRIKANSK MIDDAG OM KVELDEN

I Cape Town er det uante shoppingmuligheter og mange ting å ta seg til. Reiselederne er godt kjent og kan komme med forslag og ideer til besøk og gjøremål. Vi anbefaler en båttur til Robben Island, den kjente fangeøya hvor Nelson Mandela sonet mesteparten av sin tid i fengsel. Han ble løslatt i januar 1990 og i 1996 ble Robben Island-museet etablert som et nasjonalmonument og museum. I desember 1999 ble Robben Island erklært som World Heritage Site av UNESCO. Guidene på øya er tidligere politiske fanger og turen er derfor garantert å gjøre inntrykk på alle de besøkende. Turen tar omlag 3 ½ time. Denne turen organiseres lokalt, og det er ikke nødvendig med forhåndspåmelding. Om kvelden blir det middag på Restaurant Gold der de serverer typisk afrikansk mat i en afrikansk setting.
(Frokost og middag)

Dag 11

TORSDAG 16. JANUAR - AVREISE TIL AQUILA GAME RESERVE MED SAFARI

Vi sjekker ut fra hotellet og reiser fra Cape Town mot Aquila viltreservat. Vi er fremme til lunsj og gleder oss til flotte safari-opplevelser. Håpet er å få se alle de fem store: Løve, leopard, neshorn, elefant og afrikansk bøffel! Om ettermiddagen legger vi ut på vår første safari-tur, og er tilbake på lodge’n til en middag om kvelden. (Frokost, lunsj og middag)

Dag 13

FREDAG 17. JANUAR - SAFARI, VINGÅRDSBESØK OG AVREISE TIL NORGE

De aller ivrigste kan igjen få med seg en morgensafari i dag. Den er inkludert. Etter frokost er det utsjekking og tidlig avreise med kurs for flyplassen i Cape Town. Vi kjører innom byen Tulbagh og spiser lunsj på Rijks Wine Estate. Herfra går turen direkte til flyplassen hvor Swiss/Edelweiss letter om kvelden med kurs for Europa. (Frokost og lunsj)

Velkommen tilbake til Sør-Afrika!
Dag 14

LØRDAG 18. JANUAR - ANKOMST NORGE

Ankomst Zürich om morgenen og videre til Norge med ankomst Oslo midt på dagen.*

* Flytidene vil fremkomme ved bestilling og evt. endring i flytider vil oppdateres fortløpende på «min side» som blir automatisk opprettet ved bestilling av turen hos oss. Ta kontakt med oss om du ønsker tilslutning til Gardermoen fra andre byer i Norge. 

** Inkluderte måltider er ført opp i (parentes) etter hvert av dagsprogrammene.

 

Forbehold om evt. programendringer og bytte til andre og tilsvarende vingårder dersom det skulle oppstå problemer med å gjennomføre de planlagte besøkene. Enkelte av vingårdene tar vanligvis ikke i mot besøk, og våre opplegg er spesielt tilrettelagt og bygd på svært gode kontakter som Gunnhild Bjørnsti og Geir Salvesen har i Sør-Afrika.

 

Kirken i Franschhoek, typisk byggeskikk i Winelands

Geir Salvesen og Gunnhild Bjørnsti

Foredragsholdere og vineksperter

Geir Salvesen er journalist, forfatter og vinekspert med bakgrunn som Aftenpostens vinspaltist gjennom 26 år. Han har forfattet 15 bøker om vin og mat og har besøkt de fleste vinområdene i verden.

Les Salvesens artikkel om vin i Sør-Afrika her

Gunnhild Bjørnsti er reisejournalist, foredragsholder, blogger og vinskribent for magasinet Tara. Hun er gift med Geir Salvesen.

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise Oslo – Cape Town t/r med Swiss/Edelweiss på økonomiklasse
 • Transport ifølge det oppsatte program i Sør-Afrika
 • Gode hoteller i dobbeltrom
 • Frokost alle dager, pluss lunsjer og middager som oppgitt i dagsprogrammet
 • Inngangspenger og besøk som er nevnt i programmet
 • Engelsktalende lokale guider hvor det er påkrevd
 • Billetter og smaksprøver på oppsatte vingårder
 • Reiseleder og foredragsholdere Geir Salvesen og Gunnhild Bjørnsti

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Tips til guide, sjåfør, hoteller og restauranter
 • Måltider som ikke er beskrevet og drikke til de fleste inkluderte måltider

ANNEN VIKTIG INFORMASJON

BOSTEDER
Franschhoek: Protea Fraschhoek Hotel by Mariott
Cape Town: Hotel Portswood
Safari: Aquila Private Game Reserve

(Med forbehold om bytte til tilsvarende hoteller. Oppdaterte opplysninger gis evt. før avreise).

FORBEHOLD
Det tas forbehold om prisendringer på grunn av forhold som ligger utenfor vår kontroll. Dette gjelder i første rekke valutaendringer og økning av skatter og avgifter. Prisen som er oppgitt i programmet er beregnet på minimum 20 betalende deltagere og to reiseledere.

TELEFON OG ELEKTRISITET
Norske mobiltelefoner virker i Sør Afrika og strømstyrken er 220 volt som her hjemme. Stikkontakter er imidlertid av en annen type v. Sørafrikanske stikkontakter har tre pinner. Overgang/adapter kan kjøpes i de fleste spesialforretning for el-utstyr.

TIDSFORSKJELL
Det er 1 times forskjell til Norge, dvs. at Sør-Afrika ligger 1 time før oss.

VAKSINER/MEDISINER
Kontakt ditt lokale helsekontor om hvilke vaksiner du trenger, det kan endre seg fra tid til annen og det er helsemyndighetene som er faginstans på dette.

KLÆR
I Sør-Afrika er det for oss nordmenn alltid et behagelig klima. Lette sommerklær anbefales. Ta med en vindtett jakke for båt- og fjellturer, og en lett genser kveldsbruk. Gode sko anbefales og husk badetøy. Sporty antrekk til dagbruk, men man skifter til normalt pent tøy til middag.

MAT OG DRIKKE
I Sør-Afrika trenger du ikke være spesielt forsiktig med hva du drikker eller spiser, men anbefales ikke å drikke vann fra springen.  Mat og drikke er rimelig. Man får vanligvis en god middag med vin for ca kr 200,- på gode restauranter. Sør-Afrika er kjent for gode kvalitetsviner.

SHOPPING
Det meste er ganske rimelig i Sør-Afrika, og man kan gjøre en god handel på nesten alt. Gull og edelstener er noe man fordelaktig kan kjøpe, ellers er både klær, sko og skinnvarer (strutseskinn) rimelig. Vi besøker flere markeder, og kunsthåndverk av beste kvalitet kan kjøpes til en gunstig pris.

VALUTA
I dag kan vi få kjøpt sør-afrikanske rand i Norge, men til en meget dårlig kurs. Det er derfor bedre å veksle fra norske kroner til rand på flyplassen i Johannesburg. 1 rand (ZAR) tilsvarer 0,64 NOK (pr. april 2018). Det er også tilgang på minibanker underveis, og betalingskort kan brukes på alle hoteller, restauranter og de fleste butikker.

PASS OG VISUM
Norske statsborgere trenger ikke visum til Sør-Afrika, kun gyldig pass. Passet må ha minimum to ledige sider ved siden av hverandre og være gyldig minimum seks måneder etter hjemkomst. Sør-Afrika aksepterer kun maskinlesbare pass, og derfor kan ikke nødpass benyttes. Det må medbringes bekreftelse for gyldig reiseforsikring.

NB! Navn i flybillett må stemme 100% overens med navn i pass, ellers kan man risikere å bli nektet ombordstigning av flyselskapet.

BARN UNDER 18 ÅR
Dersom man reiser med barn under 18 år, kreves det en fødselsattest med apostille for barnet med informasjon om barnet og begge foreldre. Apostillestempel fås hos Fylkesmannen. Mer informasjon om dette finnes på nettstedet http://www.dha.gov.za/

TRANSPORT
Vi bruker gode turistbusser på transportetappene og firehjulsdrevne «jeeps» på safariene. Det betyr at gruppen deles opp i mindre grupper på safari. Her fungerer sjåførene som guider, såkalte «driverguides».

TIPS
Det er inkludert tips for håndtering av bagasje på flyplasser og hoteller. Utover dette forventes det tips til guider, sjåfører og lokale hjelpere. Dette vil utgjøre ca kr 650,- pr. person. Dette samles inn og administreres av reiseleder. Hvis man ønsker å legge noe igjen på hotellrommene, anbefaler vi 15,- ZAR pr. deltager pr. natt. Når man er ute på restauranter på egenhånd forventes det tips på 10-15 prosent avhengig av kvaliteten på servicen, da tips utgjør hoveddelen av servitørenes lønn.

SIKKERHET
Sør-Afrika er et populært, vakkert og mangfoldig turistland. De fleste reiser til utlandet, også til Sør-Afrika, går trygt og uten problemer. Våre reiseledere vil informere om fornuftig adferd og forholdsregler.