Vintur til Piemonte med Ingvild Tennfjord

/ Italias mat- og vinmekka

Vil du virkelig smake noe av det beste Italia har å by på? Da bør du bli med på vintur til Piemonte med vinanmelder og forfatter Ingvild Tennfjord. Vidunderlige smaker og lærerike opplevelser – alt formidlet med Ingvilds humoristiske og folkelige måte. Og for noen omgivelser! Piemonte er Italia på sitt beste, men bølgende vinlandskap og pittoreske byer.

Da Ingvild Tennfjord solgte huset og nesten alt hun eide for å reise i vinland et år, var selvsagt Piemonte første stopp. Viner i verdensklasse. Et kjøkken som inspirerer langt utenfor landegrensene. Nå er det på tide å reise tilbake for å oppleve alle de deilige smakene Piemonte kan tilby. Vi skal besøke store produsenter og små skatter av spisesteder. Vandre i brosteinsgatene i Alba, med trange smug og en stemning som setter seg under huden på deg.

Ingvild Tennfjord er Norges mest leste vinjournalist. På denne reisen lover hun å gjøre deg til en bedre vinsmaker. Ikke bare loser hun deg rett inn i hjertet av Piemontes vinproduksjon, du lærer også grunnleggende duft- og smaksteknikk. Hun forklarer deg historien og bakgrunnen til vinene, og det vil gi deg en annen forståelse av besøk hos produsenter i toppklasse. Dette er et nytt og annerledes vinreisekonsept vi kjenner oss trygge på vil løfte vinkunnskapen din betraktelig.

 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 16 650,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 25.09.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 4 dager
Reiseleder
Vera K. Sletto

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 25.09.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 4 dager
 • Priser fra 16 650,-
 • Barolo Italia
 • Vindruer
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - fredag 25. september

Ankomst Italia - Lunsj og vinsmaking hos Villa Giada - til Alba

Første vingårdsbesøk med lærerik lunsj

Ankomst Milano. Her venter vår buss, og vi setter kurs i retning Alba i Piemonte. Det er tid for litt historie når Ingvild Tennfjord tar mikrofonen for å gi oss en innføring i vinene fra Piemonte. Du får også konkrete oppgaver til vingårdbesøkene, slik at du øker kunnskapen din enda noen hakk.

Før vi når Alba gjør vi et stopp hos Andrea Faccio. Han driver vingård i Asti-området, i de vakre åsene i Canelli, i hjertet av Monferrato. Villa Giada består av 25 hektar med vinmark gruppert rundt tre gamle gårdshus. Modningen av vinene skjer i den gamle vinkjelleren som ble gravd ut under hovedhuset for mer enn to hundre år siden. De har vært bønder i fem generasjoner og startet å produsere vin i 1934. Han og Valeria byr på en herlig lunsj i deres «cantina» med gårdens viner som følge til måltidet. Velkommen til den første smak av Piemonte!

Hvordan finner du ledetrådene i vinen? Hvordan gjenkjenner du kvalitet? Det vil Ingvild Tennfjord lære deg noe om i løpet av lunsjen. Etter denne smakingen står du langt bedre rustet for å virkelig forstå omvisningen hos kvalitetsprodusentene – både denne og de som venter oss de neste dagene. Det er bare å glede seg!

Alba er en sjarmerende italiensk småby. Hotellet vårt er beliggende ved Plaza Savona, midt i smørøyet av byen. Her bor vi de tre neste nettene, omringet av hyggelige butikker, koselige kafeer, vinbarer og spisesteder – blant annet en Michelin restaurant med 3*. Middag på egenhånd i kveld, her er det nok av spisesteder ved dørstokken til hotellet. (-/L/-)

 

Vakre Piemonte er en fryd både for øyet og for ganen.
Dag 2 - lørdag 26. september

Lørdagsmarked – lunsj og smaking hos Davide Rosso - middag på landet

I dag blir du en mye bedre vinsmaker!

Alba er kjent for sitt lørdagsmarked og dette vil vi ha med oss! Her møter du slakteren, her er skinkemannen og her er ostedamen med parmesanosten som du vil kjøpe med deg hjem. Det blir god tid til å utforske markedet. Vi møtes til avtalt tid, vi skal til Serralunga og produsenten Giovanni Rosso, nå overtatt av hans sønn Davide Rosso, en av de store stjernene i Piemonte. Fra han tappet sin første vin i fars bakgård, vet han at suksess bunner i knallhardt arbeid, kompromissløst fokus på kvalitet – og talent. Davide lager unike og flotte viner, alt fra egne vinmarker i Serralunga, som blant kjennere er selve indrefileten i Barolo-land, og den av Piemontes kommuner som oftest sammenlignes med Burgund. Rossos viner er etterspurt verden over og selv er Davide en personlighet uten sidestykke. Her blir det besøk på vingården, vi skal spise lunsj her med utsikt over vinmarkene – og selvfølgelig smake deres kvalitetsviner. Med Ingvild Tennfjord lærer du å analysere og sette dagens smakinger i system.

I kveldingen kjører vi til et lite veikryss mellom La Morra og Barolo. Her ligger et lite spisested som ser ganske enkelt ut, men maten de serverer er langt fra enkel. Her skal vi nyte kvelden i deres patio med Menu Degustazione bestående av både tradisjonelle og innovative retter. Gled deg til en herlig uformell aften i hjertet av Piemonte!  (F/L/M)

Lørdagsmarkedet i Alba er et must og folk kommer langveis fra for å oppleve det. Det åpner tidlig og har røflig 200 stands hvorav 54 er matrelatert.
Dag 3 - søndag 27. september

En ny dag i vinens verden hos produsentene Casa Scarpa og Vajra

På besøk hos to ærverdige familier og deres edle dråper

I dag venter to nye topp-produsenter: Casa Scarpa i Nizza Monferrato og Vajra i Barolo.

Scarpa er en produsent som sies å være noe helt for seg selv. Navnet som forøvrig betyr «sko», holder til i et gammelt ølbryggeri i Nizza Monferrato. Familien har laget tradisjonelle viner siden 1854, da ønologen Antonio Scarpa, opprinnelig fra Veneto, grunnla vinhuset. Scarpa produserer rundt 90.000 flasker i året. De eier selv 50 hektar vinmark, men deres faktiske produksjon kommer fra rundt 27 hektar. Vinmarkene dyrkes økologisk, men uten sertifisering. I kjelleren arbeides det svært tradisjonelt, og med store gamle «botte», vintønner. Vineriet huser store mengder gamle flasker, som sammen med de gamle fatene og de sjelfulle bygningene gir en nesten museal opplevelse.

Vinmakeren Carlo Castino har vært hos Scarpa i nærmere femti år, og har siden 2004 fått hjelp av unge Silvio som har bidratt til ytterligere positiv utvikling av produksjonen. Scarpa lager 14 forskjellige viner av barbera, nebbiolo, dolcetto, rouchet, freisa, albarossa, brachetto og moscato. Deres to fremste barberaviner kommer fra markene La Bogliona og I Bricchi.

Hos Scarpa venter oss aperitiff, omvisning og lunsj med deres kvalitetsviner – og til desserten blir vi servert Scarpas egne vermuter. 

Det blir godt å strekke litt på bena i den lille byen Barolo før vi avslutter dagen hos den kjente vinprodusenten Vajra. Barolo er en kommune som regnes for å representere den mest delikate og umiddelbart fruktige vinstilen når det gjelder barolo i DOCG Barolo.Etter mange år med virksomhet fjernt fra vinens verden, flyttet Aldo Vajra og hans kone til Barolo tidlig på 1970-tallet for å starte oppbyggingen av det som i dag heter Azienda Agricola G.D. Vajra. Hos Vajra har det alltid vært planlagt meget langsiktig, han har langsomt og metodisk bygget seg opp til dagens størrelse med nærmere 50 hektar vinmark. Vinmarkene hos Vajra har i lang tid vært drevet etter økologiske prinsipper. Aldo Vajra har på dette området vært en foregangsmann i Piemonte. Samtlige viner får like mye oppmerksomhet – han er like opptatt av sin vanlige Dolcetto d’Alba som av Barolo Bricco del Viole, eiendommens mest anerkjente vin.

Nyt resten av kvelden i Alba etter en opplevelsesrik dag. (F/L/-)
Barolo - ikke bare en vin, men en koselig liten by også.
Dag 4 - mandag 28. september

Besøk hos Malvirá og lunsj i Villa Tiboldi - hjemreise

Storfamilie med vinpasjon 

To brødre, 42 hektar med vinmark og en felles pasjon: vin! For en avslutning av turen når vi besøker Malvirá og deres Villa Tiboldi for omvisning, spasertur i vinmarkene, vinsmaking og avslutningslunsj i deres Villa Tiboldi.

Malvirá startet sin produksjon i 1950-årene under veiledning av Guiseppe Damonte, en visjonær kar som forstod allerede den gang at Roero ikke hadde nådd sitt potensiale hva gjaldt vinproduksjon. Hans sønner Roberto og Massimo arvet sin fars pasjon for vin, de driver gården i dag og deler arbeidet mellom seg. Hele familien er forøvrig involvert – fra koner til barna. Til tross for gårdens utvikling og økning i produksjon og nye markeder, er dette fremdeles en familiebedrift. Deres Villa Tiboldi er et lite hotell med 13 luksuriøse rom og en nydelig restaurant. For en avslutning av vårt besøk i Piemonte når vi inntar en fireretters tradisjonsrik lunsj her. Ingvild Tennfjord oppsummer det hele og hva vi har lært disse dagene om de utmerkede vinene fra Piemonte.

Vi setter kurs mot flyplassen for retur til Norge. Vel hjemme blir det interessant å praktisere våre nye kunnskaper om vinene fra Piemonte og praktisere duft- og smaksteknikken som også kan overføres til andre vinregioner og -druer. (F/L/-)

Vingården Malvirá og Villa Tiboldi.

Ingvild Tennfjord

Vår vinekspert

Ingvild Tennfjord

Tennfjord er prisbelønnet journalist, Norges mest leste vinjournalist, og bestselgende forfatter. Hennes populære magasinspalte Vinskolen når ukentlig over en million lesere igjennom Aftenposten, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad. Hennes humoristiske, tilgjengelige og forfriskende blikk på vin begeistrer mange. Hun har i tillegg gitt ut seks bøker, blant annet ble hennes første utgivelse Skål! (2013)nominert til Brageprisen og hennes siste bok Snarveien til vin (2018) havnet raskt på Bokhandlerforeningens bestselger-liste. Ingvild Tennfjord besitter bred faglig kunnskap om vin. Den unike formidlingsevnen og pedagogiske tilnærmingen til vinfaget går hånd i hånd med hennes sprudlende vesen. Ingvilds vinkurs er etterspurt over hele landet.

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Fly t/r Oslo Lufthavn – Milano Malpensa 
 • All lokal transport i følge program
 • Tre netter på hotell i Alba
 • Frokost alle dager
 • Omvisning, vinsmaking og fire lunsjer iflg program
 • Middag (dag 2)
 • Ingvild Tennfjords deltakelse og kurskonsept i følge program
 • Reiseleder fra Escape Travel

Ta kontakt om du flyr fra andre flyplasser i Norge for tilslutningsbilletter. Max 25 deltakere. 

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Avbestillings- og reiseforsikring
 • Drikkevarer til måltidene utover det som følger menyene.

Hotel Savona har 98 rom, er et godt mellomklassehotell kategori 3+* beliggende i hjertet av Albas historiske sentrum, «hovedstaden» i Langhe. Veldig nært handlegatene og de mest kjente attraksjonene og restaurantene, og helt ideelt når man skal besøke Piemontes vinområder.