Yunnan Kina

Yunnan, Kinas Shangri-la!

/ Syd for skyene – landet med evig vår

Yunnan-provinsen, med grenser til Vietnam, Burma og Laos, er utvilsomt et av de mest spennende og fargerike hjørnene av det enorme landet – et Kina for viderekomne! Bli med til et område som har vært så vanskelig tilgjengelig og befolkningen så isolert at de forskjellige folkegruppene har klart å bevare sine tradisjoner og kulturelle særtrekk. Og dessuten er det vakkert og storslagent: Fjell med snødekte topper, dype slukter, elver, fosser, sjøer og grønne daler.

 • Som et Tibet utenfor Tibet – omgitt av topper på 6-7000 meter
 • Steinskogen – eventyrlige klippelandskaper
 • Imponerende risterrasser og fascinerende gamle byer
 • Fargerikt mangfold – møte med noen av Yunnans 25 etniske grupper
 • Kinas siste ville elefanter og andre spennende dyr og planter
 • To landskaper og to menneskeskapte steder på UNESCOs verdensarvliste
 • I år med dai-folkets nyttårsfeiring – fest og moro

Her merker man lite til de senere årenes økonomiske og politiske omveltninger i Kina – men vi vil også se at nye tider er på vei. Fra det tibetanske høylandet i nord til det tropiske landskapet omkring elven som blir til Mekong i sør, hvor vi møter dai-folket, søskenbarn til laoter og thaier, i fineste puss og vill feststemning, det er deres nyttår, det blir moro!

På denne turen stifter vi bekjentskap med mange etniske grupper som har sine helt spesielle tradisjoner. Og stadig kommer vi tilbake til at verden er stor og forunderlig, og enda er det mye nytt under solen, nye steder å oppdage. Komforten kan være noe lavere enn andre steder i Kina, maten litt enklere, men vi overveldes litt av menneskene vi møter. Det vil bli noen litt lange kjøreetapper enkelte dager, veiene er preget av at tropisk regn kommer av og til, stedvis kommer vi opp i ganske store høyder, men ikke så høyt at det bør by på helsemessige problemer.

Varmt velkommen til nye, spennende sider ved Kina!

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 41 900,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 08.04.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 17 dager
 • I år med dai-folkets nyttår: Fest!

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 08.04.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 17 dager
 • Priser fra 41 900,-
 • Ganden Sumtsenling, Shangri-La, Yunnan
 • Lijiang Kina
 • Yuanyang Kina
 • Yuanyang Kina
 • Pudacuo nasjonalpark, Yunnan, Kina
 • Zhongdian by, Yunnan, Kina
 • Gamlebyen i Lijang, Kina
 • Dali Kina
 • Jinghong Kina
 • Yuanyang Yunnan Kina
 • Shilin Yunnan Kina
 • Kunming Temple Yunnan Kina
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - 8. april

Avreise

Avreise fra Gardermoen med Thai International på tidlig ettermiddag, direkte til Bangkok.

Dag 2 - 9. april

Bangkok – Kunming

Etter noen morgentimer i transitt flyr vi videre med Thai International og ankommer Kunming utpå ettermiddagen. Vi sjekker inn på hotellet, slapper av litt, og tar etter hvert en liten titt på byen. Kunming hadde i sin tid en sentral plass på den sydlige trasé av Silkeveien, eller teveien som den ofte kalles her. Systemet av handelsveier mellom Kina og Europa var en av mongolenes siste bastioner. Marco Polo sier at han var her! I dag er byen kjent for sitt gode klima, «byen med evig vår», og er Yunnan-provinsens hovedstad, en by i sterk vekst og fremgang. Alt endrer seg fort i Kina nå!

Yuantong tempel, Kunming.
Dag 3 - 10. april

Kunming – Steinskogen – Jianshui

Så er vi på farten for å gjøre oss kjent med Yunnan! Et par timers kjøring til «Steinskogen» i Shilin med søyler av kalkstein som er formet av vind og vann og regn gjennom tusenvis av år og danner merkelige former, farger og fasonger – naturens kunstverk. Underveis stopper vi i en landsby og besøker en av minoritetsgruppene, sani – en av de aller minste folkegruppene i Kina. På ettermiddagen fortsetter ferden drøye tre timer til Jianshui. Her kan vi puste inn atmosfæren av en riktig gammel sydkinesisk småby. Her er mange bygninger og monumenter, inklusive 100 templer, sies det. Vi utforsker i morgen!

Den fascinerende steinskogen.
Dag 4 - 11. april

Jianshui – Yuanyang

Vi begynner dagen med å utforske gamlebyen i Jianshui, Konfusius-tempelet, Zhu-familiens gamle hage. Den største begivenheten er kanskje Chaoyang-porten. Navnet betyr «vendt mot solen». Den ligner Den himmelske freds port i Beijing, men er eldre, bygget noen år tidligere, i 1389, og viser hvor viktig det var for ming-keiserne å befeste grensen mot sør, mot Vietnam.

På ettermiddagen forsetter vi mot sør, inn i de fantastiske risterrassene ved Laohuzui, «Tigermunnen». Lyset faller fint over terrassene ved solnedgang.

Jianshui
Dag 5 - 12. april

Yuanyang – Laohuzui – Pu’er

Risterrassene ved Yuanyang og Laohuzi går for å være blant verdens aller fineste. De ble anlagt av hani-folket med deres bare hender for mer enn tusen år siden. For en innsikt i geologi og økologi de må ha hatt! Terrassene dyrkes helt inn i vår tid. Imponerende til alle årets tider.

Noen vil stå tidlig opp for å se dem i soloppgangslys også. Ved landsbyen Doishu ligger de i ring på ring, nivå på nivå, som en kaskade, de synes å gå helt opp i himmelen! Vi skal også utforske arkitektur og folkeliv i landsbyen Qingkou. Så er det en god kjøreetappe til Pu’er, på gamle kart Simao.

 

Yuanyang
Dag 6 - 13. april

Pu’er – Xishuangbanna

Pu’er et hjerte i te-landskapet, pu’er er en te for kjennere over hele Kina og halve verden. Vi besøker den store plantasjen Dadugang. Herfra en kort kjøretur til Jinghong i dai-folkets land, fylket Xishuangbanna.

Dette tropiske landskapet ligger i den nedre delen av Yunnan-provinsen, langs bredden av Lancang-elven som lenger mot sør kjennes som Mekong. Her er vi nær «Det gylne triangel», det multinasjonale området der Kina, Burma og Laos møtes, og Vietnam og Thailand er ganske nær. Meget eksotisk med mange fjellstammer og folkeslag og vakre naturscenerier – i kollisjon med moderne tider. Folk deler jungelen og fjellene i Xishuangbanna med mange dyr og planter som ikke finnes andre steder på kloden.

Her er store jungelkatter og mange slags aper. Vi skal besøke en naturpark der jungelens store helt, elefanten, beveger seg fritt – og styrt av parkens skogvoktere. Det eneste sted i Kina som har ville elefanter, i et fint jungellandskap. Jinghong har et fargerikt og livlig nattmarked – hygge på bredden av Mekong.

Jinghong
Dag 7 - 14. april

Xishuangbanna

Mer natur – den botaniske hagen har et rikt utvalg av planter og trær, mange av dem stedegne i området. Vi skal besøke en dai-landsby og et marked. Daiene er i nær slekt med thaier og laoter og er buddhister med sterke innslag av tradisjonelle religioner. Vi skal også møte aini, en gruppe som er berømt for å holde på tradisjonelle antrekk. Vi skal besøke en tehage, og vi skal se «den åttekantede paviljong» på Jingzhen-åsen, viet Buddha, et forunderlig møte mellom thai/dai-arkitektur og kinesiske impulser.

Dag 8 - 15. april

Xishuangbanna – Daienes nyttårsfeiring

Daiene feirer nyttår disse dagene. De to første dagene forholdvis stille. Folk er i sin fineste puss og besøker templer for å vaske Buddha-statuene. Dette er tredje dag av høytiden, med dragbåt-race på elven, parader og fyrverkeri – og alle spruter vann på alle. Som utledninger stikker vi oss blant lokale folk og horder av tilreisende kinesere. Vi får en ekstra sprut, vi skal regne med å bli våte. La deg ikke lure av yndig, liten dai-dame som risler velsignende dråper over hodet ditt med en gren for å gi deg «kjærlighet og lykke». Bak deg står noen tenåringer med store spann fulle av vann eller grovkalibrede vannpistoler…

Vi er forberedt, det gjelder å ruste seg. Dette blir godlynt moro! Og vi fortsetter å utforske områdene rundt i Xishuangbanna.

Dali
Dag 9 - 16. april

Xishuangbanna – Dali

Morgenfly til Dali, der vi starter med båttur hvor vi hører historier om fiskere av bai-folket på Erhai, «den øreformede sjøen», en av Kinas største innsjøer. Vi besøker De tre pagoder, bygget for 1000 år siden under en lokal gullalder som falt samtidig med tang- og song-dynastiet i sentrale deler av Kina, og vi ser den gamle «kvadratur»-byen i Dali. – Det var her, gjennom byen Dali, den gamle Burmaveien gikk, en livlinje mellom India og Mandalay i vest og allierte styrker i Sydvest-Kina under annen verdenskrig.

 

Dag 10 - 17. april

Dali - Lijiang

Vi forlater Dali og tar landeveien fatt, tidlig avgårde mot Lijiang, gjennom et utrolig landskap, en kjøretur på 180 km som tar om lag tre timer – avhengig av veien og hva som måtte skje underveis. I løpet av formiddagen stopper vi i Xizhou, som er en av bai-folkets landsbyer, besøker morgenmarkedet og ser på hus og folkeliv. Hit til markedet strømmer folk fra hele området for å selge sine varer, et fargerikt og interessant skue.

Lijiang ligger ved elva Yangtse, en av de gigantiske elvene som renner gjennom Kina. Lijiang er bygget langs kanaler som strømmer gjennom byen, og blir ofte kalt «Orientens Venezia» på grunn av beliggenheten og den tette samhørigheten med elven. Dette er naxi-folkets «hovedstad». I 1253 kom mongolene under Kublai Khan denne veien, erobret byen og anla et administrativt senter her.

Byen er i dag delt i en ny og en gammel del. Den gamle bydelen, Dayan Town, står på UNESCOs verdensarvliste Her er et virvar av smug, passasjer og kanaler, og ikke minst små stenbroer som krysser kanalene med en uendelig strøm av trafikk av alle slag. Dette var opprinnelig en bosetning av naxi-folket fra drøyt 800 år tilbake i tid, med en arkitektur som er perfekt tilpasset topografien, bygget opp gjennom flere hundre år, og med et sinnrikt system av vanntilførsel som fungerer selv i dag. Vel fremme i Lijiang tar vi en spasertur i den gamle bydelen, aller mest stemningsfull på kvelden.

Folkelivet er dominert av naxi-folket i sine blå drakter og særegne hodeplagg, men her bor etter sigende elleve forskjellige folkegrupper med eget språk, klesdrakt, seder og skikker, virkelig et stort mangfold! Vi er om lag 2400 moh, friske kvelder!

Lijiang
Dag 11 - 18. april

Lijian

Dagen starter med en tur med taubane til Yak-engene på Jadedragens fjell, et fantastisk høyfjellsområde med breer, gressletter og snedekte topper. Enkelte topper strekker seg mer enn 6000 meter over havet, vi lander i «granskogen» om lag 3000 moh, et eventyrlig landskap.

Videre til naxi-landsbyen Yuhu der vi skal besøke huset til den østerriksk-amerikanske naturforskeren Joseph Rock som bodde her på første halvdel av 1900-tallet. På et tidspunkt, avhengig av skydekke og sikt, skal vi se Den sorte drages basseng som speiler Jadedragens tinder.

 

The Black Dragon Pool i Lijang.
Dag 12 - 19. april

Lijiang – Zhongdian

Turen fortsetter i vakkert og dramatisk landskap, nå til byen Zhongdian som er kjent som Shangri-La. Navnet henspeiler på det utopiske «skjønne rike» som skildres i romanen av James Hilton, «The Lost Horizon». Zhongdian ligger høyt oppe i skråningene mot Himalaya, en fjerntliggende og isolert by omgitt av høye fjell, alle mellom 5000 og 7000 meter høye, som ruver over landskapet og lyser strålende hvite i solen.

Zhongdian ligger 200 km nordvest for Lijiang, om lag 6 timers kjøring. Vi kjører forbi den første svingen på Yangtse, der elvens løp sydover stoppes av fjell og den på en kilometers distanse vender 90 grader mot øst. Her ligger også «Tigersprangkløften», en kløft som er 15 kilometer lang, flankert av fjellsider som reiser seg nesten 3000 meter opp over strykene.

Zhongdian: Shangri-La i Yunnan, Kina
Dag 13 - 20. april

Zhongdian

Vi er i de østlige skråningene av Himalaya, 3200 meter over havet, i et landskap som minner om Tibet, med mange tibetanere rundt oss. Lyset er preget av høyden, intenst, temperaturen også, frisk.

Litt utenfor byen ligger Songzanlin-klosteret, grunnlag av den femte Dalai Lama i 1679, det største kloster for tibetansk buddhisme i Yunnan. Det ble stygt ødelagt av den kinesiske kulturrevolusjonen, men er nå gjenreist og vekket til live både som turistattraksjon og som base for mer enn 700 munker og lamaer. Klosteret tilhører gulhattsekten av tibetansk buddhisme.

En liten vandring unna ligger Dabao-templet, også gjenreist etter ødeleggelsene under rødegardistene. Fin beliggenhet, åssider med saueflokker, blafrende bønneflagg og furutrær. Ved foten av åsen ligger en 2 km lang stenmur med buddha-relieffer og velsignelsesord hugget inn.

Napahai-sjøen ligger på 3266 moh. Den speiler snøkledde topper og er omgitt av gressganger som er beite for husdyr, og for traner og villgjess som kommer hit på vinteropphold.

Pudacuo nasjonalpark
Dag 14 - 21. april

Zhongdian

Vi fortsetter å utforske de vakre landskapene i Shangri La, med en tur til Pudacuo / Potatso nasjonalpark, med gressganger, sjøer, våtmarksområder og høyfjellsenger, hjem for sjeldne planter og dyr. Er tranene reist tilbake til Sibir etter vinteroppholerd? Fint å gå en tur, her er flere kilometer med plankestier over våtmarksområdene. Og så må vi ha tid til å utforske de tradisjonelle smågatene i gamlebyen i Zhongdian. Mye ble ødelagt av en bybrann for noen år siden, men en stor del av byen er bevart og resten gjenreises. Folkeliv og kafeer! Tibet utenfor Tibet!

Kinesisk gatemat, Kunming, Yunnan
Dag 15 - 22. april

Zhongdian - Kunming

Vi flyr tilbake til Kunming, og reiser straks til Veståsen, der en svevebane tar oss opp til Drageporten, et taoistisk tempel med grotter, skulpturer, korridorer hugget ut av fjellsiden. En taoist-munk med sitt arbeidsteam skapte dette på tidlig 1800-tall for å bevise at «intet er umulig». Flott utsikt mot Dianchi-sjøen og Kunming.

Vi skal besøke Det gylne tempel som ikke er laget av gull, men av kobber, alt er kobber. Og vi skal se de to portalene som pryder Kunmings sentrum, Jinmabiji, viet Gylne Hest og Jadehane.

Dag 16 - 23. april

Kunming - Bangkok

En kort formiddag til å se det vi ikke har sett av Kunming. Provinsmuseet er interessant. Den botaniske hagen er fin. I «byen med evig vår» er det alltid interessesant planter og trær, preget av et nesten tropisk klima med milde temperaturer og ganske mye nedbør. Deretter til flyplassen for å reise med Thai Internationals ettermiddagsfly til Bangkok. Rikelig med tid å fordrive før flyavgang straks over midnatt.

 

Dag 17 - 24. april

Hjemreise

Thai direktefly ankommer Oslo Gardermoen i den årle morgen.

Reisebetingelser

Alt dette er inkludert:

 • Flyreise Oslo – Bangkok – Kunming t/r med Thai International Airways i økonomiklasse
 • Tre flyreiser innenriks med kinesiske flyselskaper
 • Flyskatter pr. mai 2019
 • Del i dobbeltrom på reisen
 • Adgang til salong på flyplassen i Bangkok på hjemreisen
 • Rundreise og alle utflukter iflg program, med helpensjon minus tre middager
 • Lokale guider og norsk reiseleder

Ikke inkludert:

 • Avbestillingssikring ved sykdom før avreise samt reiseforsikring
 • Tre middager, drikke, og andre personlige utgifter
 • Drikkepenger til guider og sjåfører
 • Escape Travel ordner visum til Kina via firmaet Visumekspert og fakturerer etter deres satser, pt. kr. 1600 for norske statsborgere. For andre lands borgere på forespørsel. Nærmere informasjon om visumprosedyren når det nærmer seg avreise.

Prisforbehold:

Prisen er basert på priser, kjente skatter, avgifter og valutakurser pr. mai 2019, og minimum 15 deltakere i gruppen. I tilfelle færre påmeldte forbeholder vi oss å heve prisen eller i verste fall å kansellere turen. I så fall vil beskjed bli gitt senest 30 dager før avreise. Vi tar også forbehold om endringer av reiserute, tider, hoteller, etc., både før avreise og etter at turen har startet.

Hoteller:

 • Kunming Jinjiang Hotel, Kunming
 • Jianshui Lin’an Hotel, Jianshui
 • Yunti Hotel, Yuanyang, enkel innkvartering
 • Sheng An Di Hotel, Pu’er
 • Xishuangbanna Empark Hotel, Jinghong
 • Landscape Hotel, Dali
 • Wangfu Hotel, Lijiang
 • Old Town International Hotel, Zhongdian