"Lite torg med fontene og kafe og restaurant i Avignon, Provence, Frankrike Se også:"

Elvecruise i koronatider

Publisert: 6. september 2021

– Jeg følte at det aldri har vært tryggere å reise

Vi er ute og reiser igjen! For første gang på halvannet år er gjestene våre ute på elvecruise, sammen med reiseleder Geir Toverud. Men hvordan er det å reise i disse dager? Vi lar Geir fortelle selv.

Vi har kommet til høsten 2021. Koronapandemien har ført til at Escape Travel har måttet kansellere hundrevis av ferdig produserte turer.

På kontoret til Escape kan man nå fornemme spenningen som henger i luften. Flere av reiselederne står klare i startgropa for å dra på sin første tur på lang tid. Klart vi er spente. Og glade. Om noen få dager skal Escape for første gang på 18 måneder sende en gruppe til utlandet. Første tur går til Rhône-dalen. Få dager senere kommer turene til de andre elvene til å gå på rekke og rad.

Grundige forberedelser er gjort. Alle formaliteter er sjekket om og om igjen. Og mens det sjekkes, endres stadig reglene. Men beslutningene er tatt. Dette synes å være trygt og under god kontroll hele veien gjennom. Turene skal nå gjennomføres med mindre det skjer noe uforutsett de neste dagene.

Folk på dekk koser seg på elvecruise.

Blå drink, godt liv på Rhône. Vi har munnbind når vi beveger oss rundt, ellers er alt som før.

Knirkefri flytur bak munnbindet

Så kommer avreisedagen, og den første gruppen møtes på Gardermoen. Forventningsfulle som vanlig, men litt mer spente enn tidligere. Elvecruise på elvene Saône og Rhône står på programmet. Vi skal fly til Lyon via Amsterdam. Egenerklæringer til flyselskap og rederi er utfylt, Covid-19 sertifikatet er skrevet ut både på papir og lagret på telefonen, og innreiseskjemaet til Frankrike er behørig utfylt. Munnbind er innkjøpt i tilstrekkelige mengder, og alle er forberedt på at det er enkelte restriksjoner man må forholde seg til.

Reiselederen håndhilser ikke på gjestene slik det var vanlig å gjøre tidligere. Merkelig nok faller dette naturlig for alle. Man hilser arm til arm, og med munnbind på. Helt naturlig, utrolig nok. Det er ingen køer på flyplassen, og innsjekking og sikkerhetskontroll har vel aldri gått raskere. Har man ikke Covid-19-passet i orden, får man ikke fly.

De fleste har møtt opp tidligere enn vi gjorde for halvannet år siden, men det viste seg å være helt unødvendig. På flyene er det også god plass. Munnbind påbudt på flyplassene og om bord i flyene, men servering som tidligere. Sandwicher og valgfri drikke. Med og uten alkohol. Helt som det var før pandemien.

Skuldrene senker seg. Dette gikk jo kjempefint! Akkurat som før, bare med bedre plass og mindre folk og køer enn tidligere hele veien. Det virker liksom ikke helt sant.


«Mange klyper seg i armen. Var det virkelig så enkelt å dra på elevcruise igjen? Til et «rødt» land? Alt som virket usikkert og komplisert før avreise, ble plutselig så enkelt.»

Enda mer luksus enn før

Vel fremme på skipet i Lyon skal vi gjennom nye kontroller. Egenerklæringer, Covid-19-sertifikat osv. Med temperaturmåler mot pannen får alle fastslått at de ikke har feber, før vi trår på matten som inneholder desinfiseringsmiddel og får komme inn på skipet.

Mange klyper seg i armen. Var det virkelig så enkelt å dra på elevcruise igjen? Til et «rødt» land? Alt som virket usikkert og komplisert før avreise, ble plutselig så enkelt.

Så hvordan gikk cruiset? 5-stjerners skipet «MS Amadeus Provence» ble vårt hjem i sju døgn. Her gikk livet som før pandemien. Samme gode mat, samme flotte utflukter og service. Den eneste forskjellen var at vi måtte bruke munnbind når vi beveget oss innendørs. Og at vi nå måtte bestille frokost fra en rikholdig meny i stedet for buffet. Altså enda mer luksus enn tidligere.

Våre gjester var superfornøyde. Selvfølgelig fordi de var på et uforglemmelig elvecruise, men også fordi de endelig kunne reise igjen. Mange hadde fått kansellert flere turer i 2020 og 2021. De hadde vært spente på om denne turen også ville bli kansellert. Lettelsen var stor når klarsignalet på at de endelig kunne reise igjen kom. Gleden over å være på tur igjen var veldig godt synlig.


Nesten ikke til å tro

Selv følte jeg at det aldri hadde vært tryggere å reise. Med strenge smittevernstiltak hele veien, uten at dette på noen måte virket plagsomt. Det var nesten ikke til å tro. At dette, som virket så fjernt for noen få måneder siden, plutselig var blitt en realitet.

Jeg er allerede halvveis i min neste tur som reiseleder. Denne gangen på elven Douro i Portugal. Et annet «rødt» land. Vi er nå ca 80 gjester fra Escape Travel i Norge og Sverige. Jeg skal ikke gjenta meg selv, men så langt er nesten alt en reprise av den første turen. Det vil si bare gode erfaringer. Ukomplisert og velordnet i alle ledd. Effektivt og trygt. Og veldig fornøyde gjester.

Basseng på dekk med folk som koser seg  mens de seiler oppover Douro.

Hvem vil vel ikke tilbringe noen timer her?

Det bare så deilig å være i gang igjen! For meg er gleden ved å møte så mange forventningsfulle gjester kanskje den største gleden. Og når det viser seg at forventningene innfris med god margin, er gleden fullbrakt!

La oss krysse fingrene for at det ikke vil komme hindringer i veien i de kommende månedene med tanke på å reise på turer til utlandet. Slik det nå fungerer, er det i hvert fall ingen grunn til ikke å reise. Jeg håper virkelig at alle som har reiselyst ikke lar seg skremme av negative nyhetsoppslag osv.

Kom dere ut på tur, finn en reise dere synes er fin, og bli med å nyte det gode livet.