Sjekkliste før reisen

En ung gutt iført flybriller og flyhette har pakket kofferten og lagt den på et skateboard. Han er klar til å fly bort med armene utstrakt til drømmemålet. Bildet er tatt i Utah, USA.

Selv om grensene er åpne, så er det en del ting man må tenke på i forkant av reisen. På denne siden har vi laget en oversikt med linker til relevante nettsider så du lett kan holde oversikt over gjeldende regler. Det er ditt eget ansvar å holde deg oppdatert på de til enhver tid gjeldende innreiseregler, både for landet du skal til, og tilbake til Norge.

Vi har et ønske om at alle gjester på våre gruppeturer skal føle seg trygge, både innad i gruppen og ellers på reisen. Derfor må du ha et gyldig koronasertifikat for å kunne kjøpe en utenlandsreise hos oss. Du finner mer informasjon om dette her.

Har du bestilt tur med oss, vil du senest 2 uker før avreise motta avreisebrevet for din tur. Dette brevet inneholder informasjon spesifikt knyttet til din reise.

Vi forholder oss alltid til UD sine reiseråd. Disse finner du her. Skulle UD mot formodning utstede et reiseråd i landet eller regionen du skal reise til, vil vi avlyse turen og ditt tilgodehavende vil bli tilbakebetalt.

Dersom du er fullvaksinert eller har hatt korona de siste 6 månedene, og har et gyldig koronasertifikat, er du per i dag unntatt regler om innreisekarantene når du kommer tilbake til Norge etter din reise fra de aller fleste land. Mer informasjon finner du her.

De viktigste tingene å tenke på når du skal ut på reise i Europa:

✔️Pass og reiseforsikring: For mange av oss har det blitt en stund siden vi har vært på reisefot. Sjekk at passet ditt er gyldig, og bestill nytt i god tid dersom du trenger det. Vi minner om at mange land krever at pass er gyldig i 6 måneder etter hjemkomst, spesielt utenfor Schengen.

Gyldig reiseforsikring er helt avgjørende hvis du blir syk, utsatt for en ulykke eller noe annet uventet - både i forkant av og under reisen. Ta kontakt med forsikringsselskapet ditt i god tid før avreise for å sjekke at du har gyldig forsikring og hva den dekker.

✔️Reglene dit du skal - bruk appen Reiseklar: Sett deg grundig inn i hvilke regler som gjelder for innreise i landet du skal reise til. Hvis du skal i transitt bør du undersøke om det gjelder egne regler der. Vi anbefaler alle våre gjester å laste ned appen Reiseklar (du finner den på App Store eller Google Play). Her finner du reiseinformasjon til alle land Norge har utenriksstasjoner i. Du kan også ta en kikk på landets egne offisielle informasjonssider eller på EU sine sider.

✔️Koronasertifikat: Finn ditt koronasertifikat på Koronasertifikat - helsenorge.no. Det kan være fint å ha en kopi av sertifikatet med deg på reise, i tillegg til å ha det på mobilen. Dersom du har fått to ulike vaksinedoser, oppfordrer vi deg til å sjekke innreisekrav til landet du skal til ekstra nøye. Enkelte land anser koronapass som gyldig kun dersom det inneholder to vaksiner av samme merke/type.

✔️Sjekk karantenekrav eller karantenehotell: Sett deg inn i hvilke karanteneregler som gjelder dit du skal. Sjekk også hva som gjelder når du kommer tilbake til Norge fra det landet du har tenkt å reise til. Du kan lese mer på Folkehelseinstituttet (FHI).

✔️Sjekk om du trenger koronatest: Sjekk om landet du reiser til krever attest for negativ koronatest før innreise og tidspunkt for når en slik test eventuelt må være tatt. Undersøk om du ved returen må ha attest for negativ koronatest før ankomst til Norge.

✔️Krav om innreiseregistrering retur til Norge: All må registrere seg i innreiseregisteret før ankomst til Norge. Du finner mer informasjon om dette her. Vi oppfordrer også alle på reise til å registrere seg på www.reiseregistrering.no.

Vær obs på at informasjon om koronasituasjonen endrer seg raskt. Sjekk temasiden Koronasituasjonen for siste nytt fra regjeringen, eller Helsenorge.no for oversikt over gjeldende råd og regler om koronaviruset.

Denne siden er oppdatert 8. desember 2021.