Elvecruise
Publisert: 4. juni 2021
Byer langs Rhinen du ikke visste du burde reise til
Det er kanskje ikke byer som Basel, Speyer, Mannheim og Koblenz du først tenker på når du bestiller et elvecruise på Rhinen. Men kanskje er det opplevelser i nettopp disse byene som sitter best i minnet.
Vi vil se tulipaner i Amsterdam, katedralen i Köln, gamlebyen i Strasbourg, vinbyen Rüdesheim og ridderborger underveis. Men bak de store trekkplastrene langs Rhinen skjuler deg seg perler du kanskje ikke visste fantes.
Koblenz – der elvene møtes
Midt i den romantiske Rhindalen med frodige fjellsider, og uendelige rekker med vinranker og vingårder, ridderborger på toppene og to av de vakreste elvene i Europa flytende inn fra hver sin side, ligger Koblenz. Gamlebyen med sin middelalderarkitektur og de naturskjønne omgivelsene gjør dette til et av de fineste stedene å stoppe langs Rhinen.
Koblenz er rett og slett et vannveienes veikryss – et elvekryss, om du vil. Her møtes Rhinen og Mosel, i det såkalte Deutches Eck (det tyske hjørne). På denne landtungen er det reist en statue av keiser Wilhelm I, og Deutches Eck står på UNESCOs verdensarvliste. En liten severdighet her, altså. Eller rettere sagt en 37 meter høy severdighet – så høyt sitter keiser Wilhelm til hest der elvene møtes.
I Altstadt (gamlebyen) er det både slott, borger og kirker å ta i øyesyn, og hyggelige gater og torg med folkeliv og kafeer hvor du kan ta deg et glass lokal vin (anbefales!).
🍇 TIPS!
Weinhaus Hubertus ligger i et bindingsverkshus fra 1689 og med sin rustikke stil og gode meny er dette et godt valg. Også Wirtshaus Alt Koblenz med sin 250 år gamle vinkjeller er en opplevelse verdt å få med seg.
På den andre siden av elvebredden ligger den imponerende festningen Ehrenbreitstein, og hit opp kan du faktisk sveve over elva i gondolbane!
Visste du at ...
- I 18 år på 1800-tallet var Koblenz fransk
- Restene av en bro bygd under Julius Cæsar i 55 f. Kr kan du fremdeles se spor etter i dag
- Tre av byens topp eksportartikler er piano, lektere og mineralvann
Speyer – en av Tysklands eldste byer
Når du står foran byporten Altpörtel, tenk på at gjennom denne byporten har folk gått i 700 år før deg. Speyer er nemlig en av Tysklands eldste byer. Se etter den lille døra fra middelalderen ved byporten, den var mulig å åpne etter at porten var stengt for kvelden. Døra er så lav at selv en liten person måtte bøye seg ned for å henvende seg - og dermed sto han laglig til for hugg om han hadde ondt i sinne!
Innenfor byporten venter en vakker gamleby. Langs paradegaten Maximilianstrasse er det massevis av trivelige fortausrestauranter, og ta for all del en tur inn i de hyggelige sidegatene. Kanskje bruke en times tid i en av ølhagene?
Speyer-katedralen er en av byens store severdigheter, det er absolutt verdt å få med seg dette imponerende byggverket som også står på UNESCOS verdensarvliste.
Men det er mer å oppleve i Speyer.
Hva med å klatre rundt i en original jumbojet, se innsiden av en ekte ubåt, inspisere det russiske romskipet BURAN, se en ekte månestein og romdrakter, historiske lokomotiver og vintage-biler?
For noen er teknisk museum rene himmelriket. Andre kan nok rynke på nesa og tenke at det høres kjedelig ut, men Teknisk Museum i Speyer ved Rhinen syd for Frankfurt er definitivt alt annet enn kjedelig!
Utstillingene er flotte, og selv de som tror de ikke er interesserte kommer ut med stjerner i øynene. Dette er vel verdt inngangsbilletten!
Mannheim – fra barokkpalass til kinesisk te
Moderne, barokk, urban og grønn – Mannheim er både fascinerende og motsetningsfylt. Med en av de største havnene i innlandet har byen vokst fram, og nå bor det over 300 000 innbygger her, fra 160 nasjoner. Ikke rart det blir en spennende miks!
Ser du på lister over severdigheter, kommer du ikke utenom barokkpalasset Schloss Mannheim. Med seks fløyer, hundrevis av vinduer og universitetet i Mannheim innenfor veggene (for et sted å følge forelesninger!) er dette faktisk det nest største barokkslottet i Europa, etter Versailles. Men ifølge legenden skal arkitektene av palasset i Mannheim med vilje ha tegnet inn ett vindu mer her enn i Versailles. Vi har ikke talt vinduer for å se som det stemmer ...
Få også med deg det berømte Vanntårnet (Wasserturm) ved Friedrichsplatz. På denne plassen i art noveau-stil med fontener og arkader er tårnet et kjent landemerke, ta gjerne en kaffe eller et glass hvitvin på en av kafeene og nyt utsikten. Før jul er det stemningsfylt julemarked ved tårnet.
Vil du ha en litt mer eksotisk følelse, kan du rusle inn i bydelen kalt "Lille Istanbul", vest for Marktplatz. Her er det små butikker med fargerike stoffer, bakerier med overdådige søtsaker, eplete og bugnende fruktboder, tyrkisk musikk og glitrende smykkebutikker. En liten reise til Tyrkia, hvor mange av byens innbyggere stammer fra.
For en reise enda lenger østover, kan vi anbefale Luisenpark. Her står nemlig et ekte kinesisk tehus! Det er faktisk det største i sitt slag i Europa, og ett av de få utenfor Kina av denne størrelsen. Her får du over 30 sorter kinesisk te – og dumplings å bite i. Et fint sted for et ettermiddagsbesøk. Du kan også leie båt og gli en runde på innsjøen, eller se på pingviner, flamingo og storkene i parken. Dette er virkelig oase i storbyen.
Basel – en glemt skjønnhet
I landet med alper og fjellandsbyer, internasjonale byer som Zürich og Geneve og turistmagneter som Luzern og småeksotiske Lugano, er Basel helt ufortjent kommet litt i skyggen. For her ligger det det faktisk en særdeles sjarmerende og vakker by langs Rhinen, nordvest i Sveits grensen til tyske Schwartzwald og franske Alsace.
Basel blir også kalt "byen med broene", siden Rhinen slynger seg midt gjennom byen. Den historiske bydelen Grossbasel ligger på sør- og østsiden, og Kleinbasel ligger på nordsiden.
Det er i gamlebyen det er mest å se, og vi anbefaler en vandretur i Münsterberg, med sine smale smug fulle av små butikker, kafeer og restauranter. Og selvsagt en kikk på Münster-katedralen med tvillingtårnene på toppen av Münsterberg.
Om du er interessert i museer, har du kommet riktig. Det gjelder forsåvidt deg som vanligvis ikke er så interessert i museer - her er det nemlig litt uvanlige samlinger også, i tillegg til mye flott kunst og design. Hva med verdens største samling av teddybjørner i leketøysmuseet? Eller en reise gjennom apotekenes historie?
❗ TIPS!
Smak på den lokale spesialiteten "Läckerli", en slags kjeks laget av honning, nøtter, kandiserte frukter og krydder som kanel og muskat. Den ser kanskje litt kjedelig ut, men smaker fantastisk!
Få med deg:
- Rådhuset! Med sine blodrøde vegger, flotte dekorasjoner og imponerende tårn, er det nok det mest iøynefallende rådhuset i landet.
- Den zoologiske hagen er den eldste og største i Sveits, og blir regnet som en av de 15 beste i verden. 🐘
- På Marktplatz i gamlebyen finner du et spennende matmarked. Her er det spesialiteter både fra Basel-regionen, Sveits og resten av verden.
Nijmegen – Nederlands eldste by
Hadde vi tilbudt reiser i tidsmaskin, kunne vi tatt turen til nederlandske Nijmegen for 2000 år siden. Den gang het byen Noviomagus, og da ville du nok sett romere vandre rundt i gatene her. Vi får nøye oss med å se spor etter romere her i Nederlands eldste by, og middelalderen har etterlatt både slott og brosteinsbelagte gater.
Ikke alle av historiens spor er av det gode slaget, store deler av byen ble ødelagt under 2. verdenskrig, du kan se forskjeller i typen bygninger når du står på torget, Grote Markt.
Grote Markt er et fint utgangspunkt for å bli kjent med byen. Ta en rusletur i shoppinggaten Lange Hezelstraat, for mindre butikker og gallerier, ta en tur til Stikke Hezelstraat. Valkhof Museum er både et arkeologisk museum og kunstmuseum, her får du både romerske antikviteter og moderne pop art. Og ikke glem å få tid til en time på utekafé hvor du ser på folkelivet!
🍎 Visste du at området rundt Nijmegen har størst produksjon av epler i hele Nederland? Så ser du eplekake på menyen – slå til!
Kilder: thousandwonders.net, visit-mannheim.de