Cunards skip på vei over Atlanterhavet.

Rederiet Cunard

Publisert: 22. april 2021

Dronning på havet i 180 år

Du trenger ikke bare drømme om å oppleve fortidens elegante cruise over Atlanterhavet, med damer i vakre aftenkjoler, bell boys i stramme uniformer, afternoon tea og fantastiske ballkvelder med storbandmusikk. De fins ennå.

Britiske Cunard har da også en rik historie å øse av. Som et av verdens eldste rederier har de holdt stilen i hele 180 år! I 1840 seilte det første Cunard-skipet over Atlanteren med post mellom Europa og Amerika.

Bell boy i uniform bærer vesker på dekk.

På Cunard har de bell boys i stramme uniformer.

Cruiseskip med New York i bakgrunnen.

Et av Cunards flotte dronningskip. Cunard

Inn i historiebøkene

Da konkurrentene etter hvert rustet opp med mer luksuriøse skip, skjønte Cunard at noe måtte gjøres – og resultatet ble to nye skip som en stund ikke bare var verdens største, men også verdens raskeste.

Men det var et mindre skip fra Cunard som kanskje er rederiets aller mest berømte.Carpathia var på vei over Atlanteren den skjebnesvangre natten mellom 14. og 15. april 1912. Dermed ble det Carpathia som fikk navnet sitt i historiebøkene da det reddet de overlevede etter at Titanic – skipet som skulle overgå alle andre – forliste.

Dronningene kommer – og kjendisene

Titanic tilhørte rederiet til konkurrenten White Star Line, og i 1934 slo de to konkurrentene seg sammen og dronningskipene kommer inn i historien vår. De elegante skipene Queen Mary og Queen Elizabeth begynte å seile mellom Southampton og New York midt på 30-tallet.

Og det er nå det tar av! De neste tiårene blir virkelig storhetstiden for transatlantiske cruise, før det blir mer vanlig å fly utover på 60-tallet. Tenk – her satt Elizabeth Taylor i sine brusende kjoler og nippet til champagne i de elegante salongene. «Kongen av Hollywood» Clark Gable nøt kanskje sin sigar og avis, og hertugen av Windsor med sin kone Wallis Simpson reiste flere ganger over Atlanteren med rikelig bagasje; opp til 150 kolli... Det skjulte seg nok noen lekre kjoler i de koffertene, får vi tro!

Andre Hollywood-legender som Frank Sinatra, Audrey Hepburn, Ginger Rogers, Rita Hayworth og Walt Disney har kastet glans over dronningskipene – og egentlig kan vi nok si at skipene har kastet glans over kjendisene også.

Over Atlanteren med stil

I dag er det tre staselige skip som seiler rundt på verdenshavene, Queen Mary 2, Queen Elizabeth og Queen Victoria. Skipene er moderne og flotte, men bygget i den tradisjonelle stilen som gjør dem så unike i dagens cruiseverden.

Du kan fremdeles reise over Atlanteren med stil – overfarten tar en uke – og nyte enten utseilingen eller innseilingen til New York. Spektakulært! Og en liten kuriosa: Seiler du vestover, får du 25 timer i døgnet! Da reiser du nemlig «med klokka», så da blir det ekstra tid til å nyte luksusen om bord.

Men selvsagt har Cunard utvidet horisonten også – faktisk er det i 2023 hundre år siden Cunards første verdenscruise! Verdenscruisene er populære, du kan for eksempel se verden på 100 dager med Queen Mary 2 eller hva med jordomseiling med Queen Victoria? Da kan du virkelig bli vant til det gode liv ...

Staselig trapp i rødt på cruiseskip

Atrium Queen Mary 2, Cunard Cunard

More tea, madam?

Uansett hvilken seiling du velger, er det virkelig en storartet opplevelse å bo om bord i disse skipene. Her er det herlig britisk, og afternoon tea er en selvfølge. Hør bare: Afternoon tea blir servert i Queens Room (ballsalen) hver ettermiddag. Her er det alltid et lite orkester som spiller klassisk musikk mens kelnerne med hvite hansker bærer inn teen i fine kanner og serverer de lekreste små sandwicher, scones med «clotted cream», kaker og søte små overraskelser. Nærmere en ettermiddag på Downton Abbey kommer du kanskje ikke ...

Tebord med kake, sandwich og kelner som heller i te.

Om bord på Cunards skip får du afternoon tea på ekte britisk vis.

Skal vi danse?

Ja, om bord i Cunard-skipene skal vi danse! Vel, det er selvsagt frivillig, men en bedre sjanse til å gli mer eller mindre grasiøst over gulvet i en spektakulær ballsal er det kanskje ikke så mange av oss som får.

Vil du ikke svinge deg selv, er det en opplevelse å være veggpryd også. Bare ta inn atmosfæren i den staselige ballsalen – ballsalene på Cunard-skipene er faktisk de største som fins til havs. Her er det gigantiske lysekroner i krystall og selvsagt live orkester. Dessuten kan du ta gratis dansetimer om bord, så da er det én unnskyldning mindre til ikke å ta seg en sving over gulvet på de eventyrlige gallakveldene.

Det er mange som reiser på cruise spesielt for disse dansegallaene, så dette er noe å få med seg! Hvert ball har et eget tema, som for eksempel Black & White Ball, maskeradeball, Roaring Twenties Ball eller Ascot Ball hvor hattene er i fokus. Og damer som reiser uten mannlig partner, fortvil ikke: Cunard stiller med «gentlemen hosts» som mer enn gjerne danser med dere på ballet. Faktisk trenger ikke menn som er uten dansepartner å være veggpryd heller, nå er det også "lady hosts" som byr opp til dans!

To menn og to kvinner kledd for ball på på dekket til Cunard-skip.

På vei til ballkveld på Cunard. Cunard

Par på dansegulvet under ballkveld.

Greit å friske opp dansekunnskapene før du drar på cruise! Cunard

Ikke et kjedelig øyeblikk

Du finner all verdens underholdningstilbud om bord i skipene, fra shuffleboard på dekk, bordtennis og svømming til malekurs, foredrag, dansetimer, en tur i verdensrommet i skipets eget planetarium, spabehandlinger – og selvsagt flotte show om kvelden.

Og om «et kjedelig øyeblikk» faktisk er det du lengter etter, er det selvsagt godt mulig å slappe av i rolige salonger eller i en behagelig stol på dekk.

Fido får være med!

Skal du være lenge borte, er det for mange et problem med hunden eller katten som må være igjen hjemme. Ikke på Cunard! Som det eneste rederiet i verden kan du faktisk ta med din firbente venn til sjøs. Her er det egen kennel med plass til 24 hunder, og du kan besøke hunden eller katten flere ganger om dagen, gå tur med hunden og leke på dekk. Like greit som å ha Fido på kennel hjemme, kanskje? Faktisk er det hundrevis av firbeinte som har cruiset med Cunard i årenes løp, så kanskje bor det en ekte skipshund i din pelskledde venn også?

Bell boy leker med hun på dekk.

På Cunards cruise kan også hunden få være med. Cunard

Bell boy med hunder på dekk på Cunard-skip.

Her er det førsteklasses service, også for de firbente. Cunard

Event-cruise, finner du ditt tema?

Noen av Cunard-cruisene har et spesielt tema. Hva med Big Band Ball Cruise hvor du kan svinge deg til storbandmusikk fra 30- og 40-tallet, eller for teaterelskere er kanskje London Theatre at Sea noe som frister?

Så for deg som har anledning til å gjøre mer enn å bare drømme om «classic cruising» - vi håper å ha gitt deg nok vann på mølla til å komme deg ut på havet og et fantastisk Cunard-cruise!

Bell boy holder en gave med rød sløyfe.

Cunard – forvent deg noe ekstra. Cunard