To damer i profil

Møt Johanna og Sunniva fra YogaKi

Publisert: 20. januar 2022

Vil du dra på yogatur med disse damene?

Hvordan er en yogatur med Escape? Hvilken type yoga er det? Passer det for nybegynnere? Vi tok en prat med damene fra YogaKi, som er instruktører på turene våre.

- Yogaturene våre er for alle! sier Sunniva Egge Sipus. Så har du den minste interesse for yoga, er det bare å lese videre.

Sunniva og Johanna Fredriksson driver yogastudioet YogaKi i Oslo, og i flere år har de samarbeidet med oss i Escape om å lage yogaturer. Det må vi vel kunne kalle en suksess!

To damer sitter i lotusstilling på yogamatte.

Johanna Fredriksson og Sunniva Egge Sipus fra YogaKi er erfarne yogainstruktører - og veldig hyggelige damer å reise på tur med.

Hvem er det som drar på yogatur?

Yoga er populært, og hvis du har googlet "yogatur", får du opp tusenvis av treff. Det er en liten yogajungel der ute for de som er nysgjerrige, men kanskje ikke vet så mye om yoga. Da kan du i hvert fall trygt melde deg på tur med Escape og YogaKi.

– Det kommer alle mulige mennesker på turene våre. Ofte har de fleste vært litt borti yoga før, men det hender absolutt at det kommer de som aldri har prøvd, sier Sunniva.

– Jeg tror ofte at folk har tenkt på det lenge, og en slik tur er en kjempefin anledning til å få en kickstart.

En yogatur altså en fin introduksjon til yogaverdenen.

– Vi forsøker å formidle at det skal være rom for alle, og vi opplever at de som er nybegynnere får utforske mye yoga i trygge omgivelser, sier Johanna.

"De andre er sikkert kjempeflinke"

Når man sitter på gjerdet og har lyst å melde seg på, er det mange hindringer som kan oppstå i ens eget hode.

– Mange tenker mye på forhånd. Som hva skal jeg ha på meg, hvem andre er der, har jeg riktig yogamatte, de andre er sikkert kjempeflinke, hva betyr den og den typen yoga... Men så er du der, tar det første dype åndedraget, strekker på kroppen og er i gang. Og da tenker du kanskje at "dette kan jeg jo gjøre mer av", sier Johanna.

«Det fins jo yogareiser som har fokus på en spesifikk yogaform, men det har ikke vi. Dette er en slags presentasjon av mye forskjellig.» Sunniva Egge Sipus, yogainstruktør

På turene med YogaKi og Escape får du en smakebit av mange forskjellige yogatyper.

– Det fins jo yogareiser som har fokus på en spesifikk yogaform, men det har ikke vi. Dette er en slags presentasjon av mye forskjellig, sier Sunniva.

– Vi vil gjerne presentere et bredt spekter – fra å sitte i stillhet og øve på å være tilstede, til noe dynamisk, kraftfullt og fysisk for at du skal få en smakebit av alt. Noen vil ha mer styrke, noen mer fleksibilitet, noen må kanskje bygge opp en ryggskade. Noen er kjempestressa og det eneste de vil er å ha en liten pause, bare finne en indre stillhet. Da kan du få utforske det her, og finne ut hva du vil fortsette med når du kommer hjem, supplerer Johanna.

Yogamatte i forgrunnen og utsikt over landskap i med fjell i det fjerne.

Gjør morgenyoga midt i Italias grønne hjerte.

Kvinne med armene utstrakt mot sola på toppen av fjellet med fjord og fjell i bakgrunnen.

Hva med å supplere yogaen med fantastiske naturopplevelser?

Passer også for erfarne

Men når yogaturene er så godt egnet for nybegynnere, får de mer erfarne også noe ut av det?

– Ja, absolutt! På en yogatur får du sjansen til å gjøre mye yoga, du får en dypere praksis. Mange gjør ofte kanskje en spesifikk type yoga, mens her får du mange forskjellige typer. Ofte vil du da likevel bli introdusert for noe nytt, sier Sunniva.

Med en annen yogalærer enn det du vanligvis har, kan ting kanskje bli sagt på en litt annen måte, og du får nye innfallsvinkler.

– En yogapraksis er slik at du kan godt gjøre de samme øvelsene selv om du er nybegynner eller har holdt på i årevis, og ha like stort utbytte av det – uansett, understreker hun.

Fra Lofoten til Italia

Frister det kanskje å kickstarte et nytt år med en yogahelg i et vinterkledd Valdres? Eller hva med å oppleve sensommeren i Lofoten? Forsommeren blant fjord og fjell i Sogn? Noen nydelige dager i en italiensk landsby, kanskje? Escape og YogaKi har flere yogaturer å velge imellom, og felles for dem alle er at det også blir lagt vekt mer enn bare yoga.

– Noen har yogaturer som er veldig asketiske, hvor det er vegetarisk eller vegansk kosthold og ingen alkohol, mens andre turer legger også vekt på opplevelser, mat og vin – som våre turer, sier Sunniva.

På yogaturen til Trevi i Italia er det lagt inn vandreturer, vingårdsbesøk og matkurs, i Lofoten kan du være med på fjelltur og padle kajakk, i Sogn blir det også flotte fotturer i fantastiske omgivelser og ølsmaking av lokalt øl. Yogahelgen i Valdres er den korteste turen, og her blir det mye yoga, uten noe oppsatt program utenom. Men den som vil kan spenne på seg ski eller truger rett utenfor døra. Og alle turene har førsteklasses matopplevelser!

Noen velger å reise sammen med venninner eller partneren sin, mens andre reiser alene. Du kommer uansett lett inn i gruppa, det er sosialt og hyggelig på tur, og Sunniva og Johanna sørger for at alle føler seg inkluderte.

«På yogaturen til Trevi i Italia er det lagt inn vandreturer, vingårdsbesøk og matkurs.»

Turene varer fra to til fem dager. Selv om det også er rom for andre opplevelser, ligger yoga alltid i bunnen. Og vil du heller ta det med ro mellom yogaøktene og bare slappe av, er det selvsagt også mulig.

Utsikt mot sjø og fjell fra terrasse.

Fantastisk utsikt i alle retninger på Skårungen i Lofoten. Skårungen

Kokk danderer middagstallerkener ved Skårungen.

Gled deg til nydelig mat når du er på yogatur. Skårungen

Yogatur igjen og igjen

– Vi får veldig bra tilbakemeldinger på turene våre. På noen turer har vi hatt opp til 70 % som har vært med oss på tur tidligere, og det er jo en god tilbakemelding i seg selv, sier Johanna.

Mange synes det er fint å bli litt kjent med instruktørene før de melder seg på.

– Før turer har vi noen ganger hatt en digital reiseprat for at folk skal bli litt kjent med oss, vi har hatt introduksjonskveld på reisebutikken Nomaden i Oslo, og vi har hatt folk som kommer til oss i studio og tar noen timer med oss på forhånd. Så fort du har møtt oss, tenker du kanskje at "dette var jo ikke så farlig", smiler Johanna.

Velkommen med på tur!

Tips til å komme i gang

Er du interessert i yoga og har lyst til å komme i gang, er damenes beste tips å først spørre deg selv hva som er dine behov.

– Ønsker du å bli sterkere, mer fleksibel, eller kanskje å finne indre ro? Definer dine egne behov, sier Johanna.

Mange vet ikke helt hva de ønsker, noen har bare fått beskjed av en lege eller en fysioterapeut om "å begynne med yoga", men så aner de ikke hvor de skal begynne.

– Mitt tips er å kontakte ditt lokale yogastudio. Det er så mange gode, seriøse studioer som virkelig vil legge til rette for at du skal finne det riktige for deg.

Og selvsagt er et godt tips også å melde seg på yogatur.