Japan i haiku og SMS

Publisert: 23. mai 2019

En reise i små ord

Innimellom, når jeg sitter på trikken eller er i operaen eller kanskje henter barna i barnehagen, dukker det opp tekstmeldinger på mobilen min som transporterer meg langt vekk både i tid og sted. Reiseleder Gunnar Skjolden er avsender. I mars var han i Japan.

Tekstmeldinger fra Gunnar, onsdag 20. mars:

Sol over Hiroshima i formiddag. "Atom-kuppelen", eneste gjenværende ruin, og Fredsparken, stemmer til ettertanke. "Tilgi oss. Det skal aldri skje igjen", står det på minnesmerket.

Lavvann ved Miyajima-øya i ettermiddag. Den ikoniske Torii-porten på nesten tørt land, men malerisk i lettskyet lav ettermiddagssol. Bare enkelte blomstrende trær. Men vakkert!

Haiku

«den kjølege brisen

går seg vill

mellom grasstråa»

Getty Images 875534784

Tekstmelding fra Gunnar, torsdag 21. mars:

Lagt oppe i skogen utenfor Kyoto, så høyt at det fortsatt er meget tidlig vår, sola brøt gjennom og snek seg inn i I.M. Peis fantastiske Miho-museum, en flott ramme om en enestående samling egyptisk og asiatisk kunst, et portrett av Silkeveien, og japanske samlinger som tok pusten av oss. Kresent utstilt og lyssatt. - Vi var glade!

Haiku

«fugleflokken

syng den store elva

i svevn»

Getty Images 1016673118

Tekstmelding fra Gunnar, tirsdag 26. mars:

Rushtid på t-banen i Tokyo - ubeskrivelig. Folk har en fantastisk teknikk med å svinge hoftene så bakenden blir rambukk. - Japan er evig fascinerende. Og nå tar blomstringen av!

Haiku

«også for loppene

må natta falle

lang»

Getty Images 504879656