Transilvania – mystikk og magi

Av Line Støber Taraldsen / line@escape.no

line-180x180

Transilvania er mest kjent som det mytiske hjemlandet til blodtørste vampyrer og ulende ulver. Noen tror til og med at stedet er oppspinn, men regionen i det sentrale Romania er i høyeste grad reell, og et meget spesielt sted. Området øst i Karpatene føles fremdeles uoppdaget. Så pakk ned hvitløken og reis på oppdagelsesferd til en av Øst-Europas mest fengslende regioner!
Vlad Tepes

Dracula er ekte….

I hvertfall delvis. Vlad (1431 – 1476), fyrsten som også ble kjent som Vlad Tepes – spidderen eller Dracula, inspirerte Bram Stoker til å skrive vampyrnovellen i 1897. Det sies at navnet Dracula betyr sønn av djevelen. Og Vlad Tepes var en blodtørstig mann. Han hadde sans for tortur og spiddet sine fiender på påler. Pålene ble stilt opp på høydene rundt slottet hans, og det sies at han spiddet opp til 80 000 fiender!
10703797_917660231596266_3782666220201393977_n
Vlad er allikevel en nasjonalhelt i Transilvania, så det er ikke alle som er like glade for hans blodtørstige rykte. Men til tross for motstand fra de lokale beboerne, sies det nå at det planlegges fra myndighetene å lage en slags vampyrturisme med midler fra Europa.

Gå tilbake i tiden

Om du ser bort fra den blodtørstige fyrsten, så vil du oppleve vakker natur, løvtreskoger, frodige beitemarker og helt urørte, enorme blomsterenger.
Transilvania er beskrevet som det siste virkelige middelalderlandskapet i Europa. Det føles som om du går tilbake 100 år. Gjeterne passer dyrene på markene, hestetrukne vogner skramler langs grusveiene.

Lei en bil og reis ut i landsbygda. Det er den beste måten å oppleve det genuine Transylvania på. Og da er det kjekt med en ordbok.
Ungarsk er hovedspråket i Øst-Transilvania. Regionen var ungarsk i over tusen år, helt frem til slutten av 1.verdenskrig, da den ble slått sammen med Romania. Cirka 19% av innbyggerne i Transilvania i dag er av ungarsk avstamning. Halvparten av disse er Székely-folket, som det sies stammer fra Attila-hunnerne.

Saxerne pløyde marken

I det 12. århundre kom tyske handelsmenn for å hjelpe til med å forsvare Transilvania mot tatarer og tyrkere. Gjennom de neste århundrene bygget de syv festningsbyer, kjent som Siebenbürgen, og hundrevis av befestede kirker. Et must er å se den pastellfargede byen Sighisoara og kirkene i Biertan og Viscri, som alle står på UNESCOs verdensarvliste.
Sighisoara romania
Den middelalderske saxsiske arkitekturen overlevde, men 90% av befolkningen flyktet til Vest-Tyskland etter kommunismens sammenbrudd i slutten av 1989.

Brunbjørner

Bjørnesafari

Karpatene kan by på spennende fauna, som ulver, gaupe og Europas største bestand brunbjørn. Rund 5000 bjørner streifer rundt i eike-og bøkeskogene. Stammen blomstret under kommunisttiden, da diktator Nicolae Ceausescu var den eneste som fikk lov til å jakte.
Naturforvaltningen i Transilvania eier flere observasjonshytter hvor du kan se på hvordan de ville bjørnene lever sammen med en ranger. Den mest populære ligger i Strambadalen, nord for Zarnesti. Den beste måten å oppleve dette på er å bestille en guidet tur gjennom et byrå (eks Transylvanian Wolf transylvanianwolf.ro).
Om du heller vil møte dem under andre omstendigheter, kan du oppsøke The Libearty Bear Sanctuary (bearsanctuary.com) ved Brasov. De tar vare på over 70 bjørner som er reddet fra sirkus og fangenskap.

Prins Charles er en stor fan av Transilvania
Han besøkte Transilvania for første gang i 1998 og har etter det kommet stadig tilbake. Prins Charles hevder at han er i familie med områdets mest beryktede mann, Vlad Tepes (Dracula) i 18.ledd, og har fått støtte fra mange kjente britiske forskere.
Han er involvert i bevaringen av landsbyene og har kjøpt og restaurert en håndfull våningshus som besøkende kan leie for en eller flere netter. (transylvaniancastle.com). Gjestehusene som ligger i de fjerntliggende landsbyene Viscri og Zalánpatak er innredet med håndlagde tremøbler og tepper.

Utrolige slott

I Sinaia finner du eventyrslottet Peles. Det ble bygget til Kong Carol I i 1875 som et sommersted. Du kommer enkelt hit med buss eller tog fra Brasov (cirka 1 time).

Bran (slottet til Vlad Tepes) er kun ett av en mengde utrolige slott. 14. hundretallsslottet Bran ser ut som det er tatt rett ut fra din favoritt vampyrnovelle, der det ligger på toppen av en ås, med sine spir og tårn. Men for Vlads riktige fans, er Poenari Castle ved Făgărașfjellet i Wallachia verdt et et besøk. Slottet er i dag en ruin, men like spennende allikevel. Da kan du også få gleden av å kjøre verdens mest spektakulære vei.

romania

Verdens mest spektakulære vei

De fleste veiene i Transilvania er av relativt dårlig standard. Men Transfăgărășan over Făgărașfjellet, som ble bygget som en militær rute på 70-tallet på befaling av Ceausescu, er helt fantastisk. Den snirkler seg gjennom den øde dalen og oppover fjellet mot Bâleainnsjøen. På toppen kjører du gjennom en 900 meter lang tunnel, før du fortsetter gjennom skogene i Wallachiaprovinsen. Veien er kun åpen noen få måneder i året ( juni – oktober) på grunn av heftige snøfall.

transfagarasan verdens mest spektakulære vei romania

Palinca – det lokale brennevinet

Transylvaneren starter gjerne måltidet med en slurk Palinca – et heftig plommebrennevin. Normalt ligger denne på 45% styrke, men dette varierer fra hjem til hjem. Serveres romtemperert mens man roper et hjertelig Noroc! (Skål) eller ‘Egészségére!’ (på ungarsk).

Bilde av royaldrinks.ro

Bilde av royaldrinks.ro

Drikken brukes også til å ønske velkommen til gjester eller til andre hyggelige anledninger. Langs veiene vil du se lokale boder som selger hjemmelaget brennevin. om du ønsker å smake på brandy laget på ulik frukt, kan du ta turen til Teo’s Distillery (delateo.ro) i Sighisoara.

Bad i varme kilder

Du finner en mengde byer i Transilvania som kan tilby terapeutiske varme kilder.  Det varme, salte vannet og den mineralrike gjørmen i innsjøen i byen Sovata sies å kurere barnløshet. Ocna Sibiului ved Sibiu har omtrent samme saltinnhold som Dødehavet, og er bra for leddgikt.

De tøffeste kan dra til Covasna og prøve en mofette, en badstu av vulkanske gasser, hovedsakelig karbondioksid og eggeluktende svovel, som sies å ha effekt på kardiovaskulære lidelser. Pasientene kan stå opp til 20 minutter mens den tunge karbondioksidgassen virvler rundt knærne og absorberes av huden. Det er livsfarlig å inhalere gassen, så hele seansen er under medisinsk oppsyn.

Jacuzzi husbåt Romania

En gruppe reiste først opp til greven som er en god venn av prins Charles, deretter til Donaudeltaet i Romania og testet ut en eksklusiv husbåt med plass til 14 personer….
http://www.hotelplutitorarca.com/

/ LES REISEBREV FRA GREV KALNOKY OG DONAU
/ SE BILDER FRA DRACULAS SLOTT OG TRANSYLVANIA
/ BLI MED TIL TRANSYLVANIA MED REISELEDER TROND ASPAAS

Lektercruise Donau Romania