Nærbilde av pastarett.

En smak av Italia

Publisert: 24. september 2021

5 raske pastaretter

Italiensk mat er noe av det beste som fins! Og mens vi planlegger å reise til Italia og smake på ekte saker, får skape litt Italia-stemning på vårt eget kjøkken.

La oss være realistiske: I hverdagen ønsker de fleste av oss at det skal gå kjapt. Joda, noen ganger kan grytene putre i timevis og maten nytes i tilsvarende mange timer, men som oftest er det praktisk å kunne sette en god middag på bordet innen halvtimen er gått.

Så mens vi venter på å bli skjemt bort på italiensk restaurant, har vi funnet fram fem kjappe pastaretter som får oss til å lengte enda mer til Italia enn vi allerede gjør....

Alle oppskrifter og bilder er fra Matprat.no

Nærbilde av pastarett.

Pasta Carbonara - en italiensk klassiker. Matprat

🥓 Pasta Carbonara

En klassiker! Ingen vet helt sikkert hvor denne retten stammer fra eller hvor gammel den er. Det blir regnet som en romersk rett, men noen mener den oppsto i fjellene der kullbrennere tilberedte retten over glødende kull derav "alla carbonara". En annen teori er at det er en miks av italiensk spagetti og amerikansk egg og bacon som oppsto da Roma ble okkupert av de allierte i 1944. (Kilde: Wikipedia)

Uansett hvem som kom på det – retten er genial i all sin enkelhet!

Til 4 personer
DU TRENGER:

  • 200 g bacon i små terninger
  • 500 g fersk spagetti
  • 4 stk. egg
  • ca. 2 ss finrevet parmesan
  • 2 ss hakket frisk timian , eller andre urter
  • 1 ts grovkvernet pepper
  • 4 stk. eggeplomme

SLIK GJØR DU:

  1. Skal du bruke fersk spagetti tar dette kun 2 minutter å koke i lettsaltet vann. Vent derfor med koking av pasta til resten er klart. Bruker du tørket pasta fra butikken bør du derimot koke pastaen allerede nå. Du får best resultat om du følger anvisningen på pakken.
  2. Stek baconterninger i en varm panne.
  3. Visp sammen hele egg, finrevet parmesan, timian og pepper.
  4. Hell kokt pasta i et dørslag og ha den tilbake igjen i kasserollen. Vend inn egg- og parmesanblandingen. Eggeblandingen blir delikat kokt av varmen fra spagettien. Varmt nok til at eggeblandingen tykner, uten at det blir eggerøre.
  5. Tilsett stekt bacon og smak til med kvernet sort pepper

Server gjerne på varme tallerkener og høvle over litt parmesan ved servering. Server retten med rå eggeplomme på toppen.

Tips: Hvis pastaen blir litt klissete kan du enkelt løse dette «problemet» ved å tilsette et par spiseskjeer av pastavannet.

(Oppskrift fra Matprat.no)

Nærbilde av pastarett

Pasta Formaggio - enklere blir det ikke. Mari Svenningsen / Matprat

🧀 Pasta formaggio

Denne retten tar ikke lenger tid å lage enn det tar å koke pastaen. Tre ingredienser, stort enklere kan det vel ikke gjøres. Blåmuggost har mye smak, og med knasende sprø skinke til blir det et lite herremåltid.

Til 2 personer
DU TRENGER:

  • 200 g spekeskinke i skiver
  • 1 pose pasta di parma
  • 50 g blåmuggost

SLIK GJØR DU:

  1. Legg spekeskinke på bakepapir på et stekebrett og stek dem i 5 minutter på 200 °C eller stek dem sprø i en stekepanne.
  2. Tilbered pasta etter anvisning på posen.
  3. Etter at pastaen har kokt i 5 minutter, rør inn blåmuggost i biter.

(Oppskrift fra Matprat.no)

nærbilde av pastarett

Farger, smak og lett å lage. Rene kinderegget! Mari Svenningsen / Matprat

🐟 Pasta med varmrøkt laks

Vi er jo glade i laks i dette landet, og den varmrøkte laksen setter ekstra smak på retten. Det grønne setter ekstra farge på også, så dette er et riktig så innbydende måltid.

Til 4 personer
DU TRENGER:

  • 500 g båndspagetti (tagliatelle)
  • 3 dl matfløte
  • 0,5 bunt vårløk
  • 2 båt hvitløk
  • 2,5 dl frosne erter
  • 1 pose liten babyspinat
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts kvernet pepper
  • 400 g varmrøkt laks

SLIK GJØR DU:

  1. Kok pasta etter anvisning på pakken
  2. Forbered sausen mens pastaen koker: Kok opp fløte i en liten kjele og la den koke inn noen minutter. Hakk vårløk og hvitløk. Bland inn i fløte sammen med erter og la alt bli gjennomvarmt. Vend inn spinaten så den akkurat faller sammen. Smak til med litt salt og pepper.
  3. Hell av kokevannet på pastaen og ha den tilbake i kjelen. Vend inn den varme fløteblandingen og legg i biter av varmrøkt ørret

TIPS: Du kan godt bytte ut den røkte laksen med rester av kokt eller stekt laks eller ørret.

(Oppskrift fra Matprat.no)

Nærbilde av pastarett.

Kvalitetsmiddag på kort tid. Alexander Benjaminsen / Matprat

🐷 Kremet pasta med pulled pork

Pulled pork er langtidsgrillet svinekjøtt som er blitt så mørt at det bare kan rives fra hverandre. Heldigvis får du kjøpt det ferdig grillet og "pulled", så her er det duket for en rask middag med kvalitetskjøtt.

Til 4 personer
DU TRENGER:

  • 400 g pasta penne eller annen pasta
  • 2 ss smør
  • 1 stk. løk
  • 0,5 ts salt
  • 10 stk. frisk sjampinjong
  • 2 ss sesamolje
  • 3 dl matfløte
  • 500 g pulled pork
  • 0,5 dl revet parmesan

SLIK GJØR DU:

  1. Tilbered pulled pork etter anvisning på pakken. Riv kjøttet i biter, ved hjelp av to gafler.
  2. Kok pasta i saltet vann, som anvist på pakken. Hell av 1/10 del av pastavannet og spar til etterpå. Hell av resten av pastavannet, og skyll pastaen med litt kaldt vann. Sett til side.
  3. Skrell, del og kutt løk i tynne skiver. Rens og kutt sopp i tynne skiver. Sett en stor stekepanne på middels varme. Ha i smør. Tilsett løk og salt og stek under omrøring. Løken skal være myk og lett gylden. Tilsett sopp og stek videre i 5 til 7 minutter. Tilsett oljen og bland sammen.
  4. Legg i svinekjøtt, og bland sammen. Tilsett fløte og pastavann, og la det koke i 2 til 3 minutter. Ta pannen av varmen.
  5. Bland pastaen inn i svinekjøttblandingen. Topp med ost.

Server gjerne med litt salat ved siden av eller vend inn litt ruccula i pastaen rett før servering.

(Oppskrift fra Matprat.no)

Nærbilde av pastarett

Middagen er servert, kjære! Alexander Benjaminsen/ Matprat

❤️ Kjøttboller i tomatsaus

Det er ikke sikkert vi hadde tenkt på spagetti med kjøttboller som en spesielt romantisk rett om det ikke hadde vært for Lady og landstrykeren. Men er du vokst opp med denne Disney-klassikeren skal det godt gjøres å ikke tenke på forelskede blikk, en syngende italiener og smale smug med klessnorer når du ser og smaker på denne retten.

Inviter din kjære på en romantisk middag på en fredag etter jobb, åpne en flaske rødvin til og kos dere!

Til 4 porsjoner
DU TRENGER:

  • 400 g kjøttdeig av svin
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 0,5 ts muskatblomme
  • 1 ts tørket oregano
  • 2 ss griljermel
  • 1 stk. egg
  • 1 glass tomatsaus
  • 15 stk. nøster båndspagetti

SLIK GJØR DU:

  1. Bland salt, krydder og griljermel med kjøttdeig. Rør godt og bland forsiktig inn egget til slutt.
  2. Rull små kjøttboller for hånd og stek dem i en middels varm stekepanne med margarin til de har fått en fin stekeskorpe. Skru av varmen og stek dem videre på ettervarme i et par minutter.
  3. Kok båndspagetti etter anvisning på pakningen og varm opp tomatsaus etter anvisning.
  4. Server pasta med tomatsaus og kjøttboller og gjerne med et dryss parmesan over.

(Oppskrift fra Matprat.no)

Nærbilde av gryte med tomatsaus

Hjemmelaget tomatsaus er best! Matprat

🍅 Hjemmelaget tomatsaus

Vil du droppe tomatsausen på glass og heller lage den selv, er det også ganske så enkelt. Den blir gjerne bedre jo lenger du koker den, så bare la den stå å putre mens du gjør andre ting.

Til 4 porsjoner
DU TRENGER:

  • 1 stk. løk
  • 2 båt hvitløk
  • 2 ss olivenolje
  • 1 boks hakkede hermetiske tomater
  • 1 ss tomatpuré eller ketchup
  • 2 ts sukker (sløyfes hvis du bruker ketchup)

SLIK GJØR DU:

  1. Finhakk løk og hvitløk, og fres det mykt og blankt i olje.
  2. Tilsett resten av ingrediensene og kok opp. La sausen småkoke så lenge du har tid, og smak den til med sukker, salt og pepper. Tynn eventuelt sausen med litt vann, hvis den blir for tykk. Bruk gjerne stavmikser for å få den helt glatt.

TIPS: Sausen er super på pizza, til pasta, og tilsetter du 3-4 dl vann og 1 hønsebuljongterning blir den til en deilig, hjemmelaget tomatsuppe. Server den rykende varm, med halve, hardkokte egg i.

(Oppskrift fra Matprat.no)