Seilbåten Christian Radich

Seil med Christian Radich

Publisert: 24. november 2021

- Du kan gå om bord og være helt landkrabbe

Visste du at hvem som helst kan være mannskap på Christian Radich? Du også, selv om du aldri har seilt før.

Christian Radich – er ikke det et skoleskip, da? Det stemmer det, men ikke alle vet at det faktisk er mulig for alle å bli med på seilas. En sommerseilas langs norskekysten, eller hva med en litt lengre reise vestover i havet, til Shetland eller Færøyene? Uansett hvor – det er en helt spesiell opplevelse!

- Det var sinnssykt gøy


– Jeg seilte første gang med Christian Radich i 2007. Jeg hadde jo sett skuta i Oslofjorden før, og tenkte "wow - for ei flott skute!". Det hadde alltid vært en liten minidrøm å seile med Radich, men jeg trodde ikke det gikk an som privatperson. Men da jeg kom over en annonse om å få være med som mannskap, ble det bursdagsgaven til mannen det året, sier Gro Bjørlykstøl Husmo, vår egen markedssjef her i Escape.

Etter det har det blitt flere seilaser med Christian Radich, sånn er det gjerne når man blir bitt av basillen.

– Jeg husker ikke helt hvordan jeg trodde det skulle være, men det var i hvert fall sinnssykt gøy! Jeg synes jo det er kjempegøy å klatre i riggen, dra i tau og svette litt. Det var kanskje litt tøffere enn jeg trodde, men samtidig veldig, veldig fint, for du fikk virkelig føle at du seilte skute, forteller Gro.

Ikke passasjer, men medseiler

Det er altså ikke noe vanlig cruise vi snakker om her. Når du mønstrer på Christian Radich, er du en av mannskapet. Eller gjestemannskap, om du vil. Det er et fast mannskap på ca. 15-20 personer, avhengig av sesong, men det er ikke nok til å seile en skute som denne. Derfor er de avhengige av å ha flere om bord som kan bidra.

Når du kommer om bord i skuta, blir det delt inn i tre vaktlag som jobber i turnus døgnet rundt. En vakt er på fire timer om gangen, og du får også åtte timer fri, så det er godt mulig å få nok søvn.

Og om du ble litt blek om nebbet ved tanken på å klatre i riggen - det trenger du ikke være! Å klatre i riggen er helt frivillig, og arbeidsoppgavene blir fordelt etter evne. Det fins nemlig mye som alle kan gjøre, som å stå foran i skuta og holde utkikk, stå til rors, gå sikkerhetsrunder eller pusse messing, for å nevne noe...

På seilas med Christian Radich

Lyst å styre skuta? Det får du!

3 menn som gjør seilet klart

Det er mange arbeidsoppgaver om bord - både høyt og lavt.

Skutas historie i tre avsnitt

Ida Rosenvinge er markedssjef i Stiftelsen Christian Radich, og hun vet godt hvorfor mange er så ivrige etter å seile med denne legendariske skuta. La oss bare ta en lynrask historietime før vi lar Ida få ordet:

Christian Radich ble bygget i 1937, men historien til skipet begynner lenge før det. I 1878 var Norge verdens tredje største sjøfartsnasjon, og det var behov for å lære opp gutter som ville til sjøs. Dermed ble det første skoleskipet anskaffet for å gi ordentlig opplæring på sjøen.

Dette ble en suksess, og Christian Radich er nummer fire i rekken av skoleskip med Oslo som hjemmehavn. Og navnet? Mannen Christian Radich var opptatt av å gi ungdom opplæring til å bli sjøfolk, og testamenterte kr 90 000 til bygging av en skute. Betingelsen skulle være at den bar hans navn – og slik ble det.

I 1939 seilte Christian Radich over Atlanteren for å besøke verdensutstillingen i New York. Det skapte enorm pressedekning, og skuta ble verdenskjent. Skuta har dessuten også vært filmstjerne! I 1958 kom filmen Windjammer, hvor et amerikansk filmteam fulgte skuta på seilas fra Oslo, over Atlanteren til Karibien, New York og tilbake til Oslo. På premieren i Oslo var både kongen og pressefolk fra 12 land til stedet, så det var en stor begivenhet!

For både farfar og fjortis

– Skuta er en del av den norske historien og var skoleskip til 1994 før hun sluttet med å bare være skoleskip. For mange er det en drøm å en gang i livet få seile med Christian Radich, sier Ida Rosenvinge i Stiftelsen Christian Radich.

– I dag er mange også blitt mer opptatt av aktiv ferie, vi vil være med på å skape våre egen opplevelse, ikke bare sitte og betrakte. Dessuten er det en sakte måte å reise på, du kommer nær naturen, så det er mange grunner til at folk velger å reise.

«Noe av det fineste er kanskje når noen av de gamle skoleskipelevene ber med seg barnebarna på tur og det er flere generasjoner som reiser sammen» Ida Rosenvinge, markedssjef i Stiftelsen Christian Radich

Hvem er det egentlig som velger en seilferie med Christian Radich?

Det er et veldig stort spenn, ifølge markedssjefen. Om sommeren er det mange familier med litt større barn som gjerne vil oppleve norskekysten. Det er også mange som reiser alene, eller det kan være venner som drar sammen.

– Noe av det fineste er kanskje når noen av de gamle skoleskipelevene ber med seg barnebarna på tur og det er flere generasjoner som reiser sammen. Det synes vi er hyggelig å oppleve, sier Ida Rosenvinge.

På sommerseilingene er den nedre aldersgrensen åtte år, på de lengre seilingene må du være 12 år. Det betyr at aldersspennet kan være fra barn til langt over 80 år. Så lenge du er i god fysisk form og takler høye terskler og bratte trapper, så er du hjertelig velkommen!

På seilas med Christian Radich

I hengekøye i en av lugarene ombord på Christian Radich

På seilas med Christian Radich

En seilas byr på mange fine øyeblikk.

Hengekøye og havutsikt

Du får nok ikke din egen lugar om bord på en seilskute som dette, her bor man på banjer, som er to store sovesaler under dekk. Her er omtrent halvparten hengekøyer og halvparten faste køyer. Det er lov å ønske seg det ene eller det andre, og de prøver å imøtekomme ønsker så langt det går. Noen foretrekker hengekøye fordi du da følger bevegelsene til skuta, mens andre synes det er bedre å sove i køye.

Det er ingen tvil om at dette er en sosial opplevelse!

– Når man jobber sammen, skaper det godt samhold, sier Gro i Escape om sine Radich-opplevelser.

– Du kan jo gjemme deg bort litt hvis du vil, men det er sosialt og du mønstrer i hvert fall ikke av uten å ha fått deg nye venner. Fellesskapsfølelsen blir sterk, kanskje jo verre været er, jo mer sammensveiset blir man.

Dårlig vær, ja. Man kommer jo ikke unna det mange er bekymret for, nemlig sjøsyke. For det kan skje.

– Det kommer jo an på hvor og når du seiler, men det kan være mye sjø. Det er jo en del av opplevelsen. Men på forrige seiling jeg var på, fra Kristiansand til Bergen i sommer, var det én person av ca. 60 som ble sjøsyk, sier Gro.

På seilas med Christian Radich

Utsikt over horisonten fra dekket ombord på Christian Radich

Sommernatt på havet

Apropos sommerseiling, en seiltur kan by på fantastiske naturopplevelser.

– Å stå vakt gjennom en fin sommernatt er noe spesielt. Det er så sjelden jeg er oppe gjennom natta, i så fall er det fordi jeg sitter og skravler isteden for å være tilstede i naturen. I sommer sto jeg vakt midtsommers rundt Lindesnes. Jeg hadde måneoppgangen på den ene siden og solnedgang på den andre siden. Det var sol og måne og himmel og hav og sommernatt. Det var en fin opplevelse, forteller Gro.

Seil og lær

Som vi har nevnt, trenger du altså ikke å ha satt dine bein i en seilbåt før for å kunne være med. Du får god opplæring fra mannskapet, og her er det muligheter til å lære mye nytt. Du får lære om ulike seilskuter, hvordan de er bygget, hvordan et seil fungerer, du får lære om tauverk og knuter og mye mer.

– Mannskapet om bord er flinke til å lære bort, og de vil at alle skal få oppleve å være medseiler, sier Ida i Christian Radich.

Men selv om alle er velkomne om bord, er det ikke sikkert en slik tur passer for alle.

– Du bør trives ute i frisk luft, og du bør like å ta i et tak, sier Gro.

Og husk for all del varme klær!

– Du trenger ikke komme i fancy seilklær eller noe sånt, men vær sikker på at det er vanntett og vindtett – masse ull uansett tid på året, er Gros beste pakketips.

– Så får du heller ta på shorts og t-skjorte når det er fint. Selv om det er 20 grader og sommer, blir du kald etter en times vakt når det regner og blåser.

Mat og digital detox

Noe som kanskje er uvant for mange, er å måtte klare seg uten mobiltelefonen. Det spørs jo hvor man seiler, men kommer man et stykke fra land, forsvinner mobildekningen. Og for mange er det kanskje fint med en digital detox?

– Vi har hatt ungdom om bord som helt har glemt mobiltelefonen, og det er ikke noe vi er mer glad for enn det, sier Ida i Christian Radich.

Maten har vi ikke sagt noe om ennå! Her har vi kanskje spart en liten godbit til slutt, bokstavelig talt. Du får nemlig veldig mye godt på tallerkenen om bord på Christian Radich.

– Maten er fantastisk. Du får alt fra enkle gryteretter til nydelig kjøtt og sjømat. Det er gjerne en eller to middager ute på dekk om været er bra. Enkelte kvelder er det også alkoholservering for de som ikke er på vakt, forteller Gro.

Så for deg som har eventyrlyst, er klar for å møte nye venner, lære noe nytt og få en opplevelse for livet om bord i en vakker og tradisjonsrik seilskute, så anbefaler vi en reise med Christian Radich på det aller varmeste.