Middag ved Støtt brygge sin reastaurant.

Hvor skal vi dra på firmatur?

Publisert: 24. januar 2022

Ekspertenes firmatur-favoritter i Norge

Er kollegene dine opptatt av mat og vin, eller jobber du med en gjeng med eventyrere og friskuser? Våre eksperter viser deg sine favorittdestinasjoner, så blir det litt enklere for deg å finne en firmatur som passer for alle.

En arbeidsplass er gjerne sammensatt av mange ulike mennesker. Noen er glade i det gode liv med mat, drikke og kulinariske opplevelser mens andre ønsker seg aktiviteter, opplevelser og eventyr.

I Escape Travel jobber det mange reiseentusiaster som har spesialisert seg på ulike områder, og som er lidenskapelig opptatt av å skape unike reiser for små og store bedrifter. Her er deres ultimate firmatur-favoritter i Norge.

Type tur: Friskus

Wenche Samuelsen, reiseleder i Carpe Diem

– Hvilken destinasjon velger du - og hvorfor?

– Jeg har valgt Støtt som er et idyllisk fiskevær på Helgelandskysten. Det bor rundt 35 fastboende der i dag, men på 1800-tallet var dette et viktig handelssted og et fiskevær med et yrende liv. På Støtt er man omgitt av natur på alle kanter, av naturens krefter og et vakkert lys.

– Det er absolutt finest på Støtt i sommerhalvåret, men det er utrolig flott her om vinteren også. Her ute i havgapet kommer man tett på hverandre, noe som legger til rette for en vellykket firmatur med teambuilding, samhold, mestring, latter og utfordringer. Opptil 34 personer kan overnatte i de ærverdige og historiske byggene på Støtt, og bedre vertskap skal du lete lenge etter.

– Hva slags spesielle opplevelser vil du trekke fram her?

– Fiskeværsvandring! På en slik vandring får du et innblikk i hvor sentralt dette handelsstedet var på 1800-tallet. I tillegg får du vite om det rike fuglelivet og naturreservatet. Er du interessert i krigshistorie, kan du også besøke bunkersene på Svenningplatået og høre fortellinger fra den gangen da Støtt var okkupert av tyskerne.

– I hovedbygningen ligger Restaurant Gammelbutikken, og der får du servert kulinariske retter inspirert av nordnorske tradisjoner - så kortreist som det er mulig å få det. Min favoritt er tørrfisksuppe laget av selvhengt tørrfisk fra Støtt!

– I andre etasje ligger Fiskerimuseet med konferanserom og plass for møter og arrangementer. Her får man fortalt og dokumentert fiskernes liv, handelsmennenes mektige posisjon, jektefarten nordover og sørover, klippfisk og tørrfisk og på toppen av det hele; Espolin Johnsens bildesamling «Den siste viking». Ispedd noen ekte nordnorske historier som egner seg bare her oppe i disse omgivelsene, selvfølgelig. Om man vil, avsluttes vandringen med fiskesuppe, servert i fjæra. Det er magisk.

Folk i RIB klarfor avgang

Støtt Brygge er et fint utgangspunkt for en RIB-tur.

Mann foran tank på whisky-destilleri

Whisky-destillriet på Myken.

– Hvilke aktiviteter anbefaler du å teste på Støtt, både for den spreke og den litt mindre spreke?

– Jeg vil anbefale en RIB-tur til Myken der det bare er noen få fastboende. Omvisning i Whiskydestilleriet og smaking av de edle dråper er også gøy. Mange tar også turen til Whiskykatedralen som ble bygget for å lagre de edle dråpene på en bra måte. Her ute er det dessuten et yrende fugleliv, og havets konge er aldri langt unna.

Kajakkpadlere på vannet

Kajakkpadling på Støtt Brygge Kristin Nordhus Karlsson

mennesker som går i naturen

Støtt Brygge midnattssol Andres Duran

– Støtt ligger lunt til, så kajakk er også en fin måte å oppleve skjærgården på. Man gjør strandhugg, og det eneste man må passe på er å ikke forstyrre fuglene. Her er det tusenvis av øyer og holmer, kritthvite strender og krystallklart vann.

– Fisketur med en ekte fiskeskøyte er også en fin opplevelse. Eller hva med nordlysjakt der man får høre om nordlyset som fenomen? Har man tid, ville jeg absolutt anbefale en RIB-tur fra Bodø til Saltstraumen på hjemreisen. Å oppleve straumen, kjenne kreftene og samtidig være trygg, er virkelig en flott avslutning på turen.

«På Støtt har jeg hatt noen matopplevelser jeg aldri kommer til å glemme.»

– Hva er ditt beste tips for en vellykket firmatur?

– Det må være enkelt å komme seg til stedet. Til Støtt kan man reise med fly til Bodø og ta hurtigbåt videre til Støtt. Er været fint, kan man faktisk gå fra flyplassen til hurtigbåtterminalen i Bodø. Det tar ikke mer enn 20 minutter.

Det må også være god mat, gjerne lokal og kortreist. På Støtt har jeg hatt noen matopplevelser jeg aldri kommer til å glemme. Her er det stille og rolig og man er tett på naturen. Det tror jeg også er viktig. God plass og mye uteaktiviteter er også viktig, spesielt i disse tider.

kvinne smilende i solnedgang

Midnattssol på Støtt - magisk! Andres Duran

2 popler på toppen av isbreen

Hva med en tur på Svartisen? Carl Filip Olsson


Står Støtt: – Strandhugg klokka 02 på natten med midnattssol, bobler i glasset og reker eller blåskjell på Støtt ... Kan det bli bedre, spør Wenche Samuelsen

Bre-tur på Svartisen: – Sammen med dyktige guider blir en bre-tur på Svartisen som en 71-grader nord-opplevelse. Et skikkelig adrenalinkick, forteller Wenche Samuelsen.

På topp: Det er mulig å gå flere fantastiske fjellturer, for eksempel til Rødøyløva, Hestmannen, Bolgfjellet, Glomfjordfjellene eller Horntind.

Type tur: Foodie

Irene Rygh Pedersen, leder for avdelingen Firmatur

– Hvilken destinasjon velger du - og hvorfor?

– Jeg velger meg Trondheim - og Trøndelag. Trondheim er en flott by med nærhet til naturen og sjøen, eget teater og symfoniorkester, og ikke minst; Trondheim har blitt den nye mathovedstaden i Norge!

– Jeg jobbet tidligere som autorisert Trondheimsguide, og jeg pleier å si at det er en egen tidsregning for Trondheim før og etter 1997. I 1997 feiret byen 1000- årsjubileum, det var en fin sommer og trønderne våknet virkelig til liv. Vi begynte å møtes mer ute på restaurantene, og slik er det fremdeles. Det er veldig mange gode spisesteder i Trondheim, og det dukker stadig opp nye restauranter med Michelin-stjerner. Kokkene bruker blant annet kortreiste råvarer som sjømat fra Frøya og Hitra – og vilt fra Røros – og da blir det mye godt menyen!

«Jeg pleier å si at det er en egen tidsregning for Trondheim før og etter 1997.»

– Hva slags opplevelser eller aktiviteter du trekke fram på denne her?

– Jeg vil trekke fram RIB-turer på Trondheimsfjorden. Det kan være en times tur ut fra Trondheim, eller lengre turer ut til kysten eller inn gjennom Trondheimsfjorden. Å ta båt ut til Tautra er en fin opplevelse. Her, ved ruinene av et gammelt nonnekloster, ligger Klostergården. Her er det et håndbryggeri som produserer ulike øl-sorter, en restaurant og en gårdsbutikk der man blant annet kan kjøpe gårdsmat. Man kan også overnatte på Klostergården samt ha møter eller andre arrangementer både inne og ute.

– Eller hva med å prøve øl-hopping? På øl-hopping besøker man tre mikrobryggerier og kjører båt til Storm Brygghus på Kvenvær, via Frøya bryggeri på Uttian og til Ansnes.

Mann drikker øl i lokale med flere.

Er du glad i øl, bør du dra til Klostergården. visitnorway.com

Den Gyldne Omvei byr også på fine opplevelser. Omveien går gjennom vakkert kulturlandskap i Inderøy kommune i Nord-Trøndelag, og langs ruten finner du mat, kunst- og kulturopplevelser. Du kan besøke kunsthåndverkeren i sitt verksted, gårdsmatprodusenten, historiske minnesmerker, galleri og kunstmuseum, skulpturpark, - og du kan spise og sove godt i fredelige omgivelser. En utflukt til Røros anbefales også. Bergstaden er på Unescos verdensarvliste, og i tillegg til å være en flott by, får du servert kortreist og god mat fra naturen rundt.

På kanefart med hest og slede

På kanefart med hest og slede i Røros' gater.

Fem hunder trekker slede med dame i vinterterreng

Eller hva med en frisk hundesledetur?

– Du som er glad i matopplevelser - hvilke restauranter vil du anbefale å teste?

– Jeg vil trekke fram Michelin-restauranten Credo som er veldig nedpå, autentisk og som serverer fantastisk mat. Britannia Hotel er også en opplevelse av et hotell. Her finner du Michelin-restauranten Speilsalen med nydelig mat og god atmosfære. Hotellet har også andre spisesteder, en hyggelig bar, en nydelig spaavdeling og flotte konferansefasiliteter som passer for både store og små grupper.

Mat Britannia Trondheim

Britannia Hotel serverer de lekreste retter.

Britannia hotel palmehaven 2 photodreyer and hensley 10526

Palmehaven på Britannia Hotel tradisjonsrik og elegant.

– Jeg anbefaler også å ta en tur til Bakklandet. Her yrer det av liv og koselige restauranter som det franske brasseriet Rive Gauche og den danske restauranten Skydstationen. Etter måltidet kan man gå den flotte «Hjertepromenaden» som er en times tur langs Nidelva og kanalen.

Mennesker sittende ved bord langs veggen i solskinn i lav trehusbebyggelse

Trondheim Skydsstasjon på Baklandet i Trondheim –en smakfull og hyggelig opplevelse.

– Hva er ditt beste tips for en vellykket firmatur?

– Tenk over hva som skal til for at akkurat deres firmatur blir vellykket, og ha en åpen og god dialog med arrangøren av turen. Vi er spesialister og eksperter på å arrangere turer med ulike ønsker, behov og budsjetter, og det gjør at prosessen går raskt og smertefritt – og at turen blir en suksess.

Type tur: Eventyrer

Carl Filip Olsson, markedsansvarlig i Escapeaway

Mann på tur

Carl Filip Olsson får ikke nok av Lofoten.

Lofoten er en skjærgård i Nordland, Norge. Er kjent for en særegen natur med dramatiske fjell og topper, åpent hav og skjermede bukter, strender og urørte landområder.

Lofoten! Folk kommer fra hele verden for å oppleve det.

– Hvilken destinasjon velger du - og hvorfor?

– Jeg velger Lofoten fordi at kombinasjonen av natur og eventyr er uslåelig her. Lofoten sjekker av for alle boksene du kan tenke deg både når det gjelder fasiliteter og aktiviteter som skaper samhold og sosialt engasjement.

– Hvilke spesielle opplevelser vil du trekke fram på destinasjonen?

– Det finnes noe for alle, men vandringer i naturen er helt spesielt fint her. Et besøk i Lofoten er en gylden mulighet for å komme seg ut og oppleve vill natur. Mange som kommer hit, trekkes til havet. Her kan man reise ut på fisketur eller RIB-tur, og det er også flott å padle med kajakk her. Husk å stoppe opp og nyte synet av stupbratte fjell og glassklart vann.

Drone-bilde av kvinne, mann og hunden deres som går og slapper av på den vakre fjellstranden med gul sand og turkisfarget hav på Lofoten, Norge

Drømmestrender og grønt hav finner du flere steder i Lofoten. Getty Images

– Strendene her er fantastiske, og i et lite øyeblikk kan man tro at man er i Syden - helt til man stikker hånden ned i vannet og kjenner temperaturen! Lofoten er også stedet for å oppleve dyreliv. Hvalsafari er populært, og selv vil jeg trekke fram havørnsafari. Å se et slikt majestetisk dyr ute i vill natur er rett og slett heftig, magisk og imponerende. Man føler at man er litt liten og at naturen er veldig stor. Det er en opplevelse for livet.

– Utenom eventyrene - hva vil du anbefale å gjøre på destinasjonen?

– Mange som reiser på firmatur, bor i Svolvær. Her ligger det hoteller som har flotte og moderne hotellfasiliteter, og som passer for både store og små grupper. Jeg anbefaler å ta en tur til Henningsvær. Dette fiskeværet er et av Norges eldste, og det er en helt spesiell atmosfære her. På dette lille tettstedet finner du et mylder av spisesteder, ting å gjøre, overnattingssteder og gallerier. Her kan man klatre og gå topptur, overnatte i rorbu eller sjøhus og spise på en av de mange restaurantene.

Thon Hotel Lofoten

I Lofoten kan du få hotellrom med drømmeutsikt. Her fra Thon Hotel Lofoten i Svolvær.

Henningsvær, Norge

Henningsvær, et levende fiskevær hvor det er mye å finne på for besøkende.

– Hva er ditt beste tips for en vellykket firmatur?

– Legg opp til sosiale aktiviteter og morsomme utfordringer som får fram smilet. Det fører til at kollegene blir godt kjent, og at man skaper samhold og gode minner sammen.