Landet som overrasket oss

Publisert: 11. mars 2022

Fra Belgia med kjærlighet og sjokolade

Belgia – hjemlandet til godt øl, belgisk sjokolade og…? For der stoppet mye av vår kunnskap.

Med åpne sinn dro vi avgårde til Antwerpen og Brugge. Og ble mektig imponert!

Tre personer på togreise.

Ut på tur med tog.

Sjokolade på gullfat.

Sjokoladesmaking - et must i Belgia.

La oss først advare deg - Belgia er ikke stedet for deg som ikke liker å nyte livet med god mat og god drikke. Buksene våre ble hakket strammere på bare tre dager, og vi var småkvalme etter for mye sjokoladespising mer enn en gang. Men belgisk sjokolade er jo så godt, hvem har vel viljestyrke til å stoppe mens leken er god? Og blir det for mye søtt kan man alltids nøytralisere med en annen spesialitet – belgisk pommes frites.

«Did you have a nice flight?” Sjåføren som henter oss på flyplassen smiler gjennom munnbindet, og leder vei mot bilen. Om noen dager skal vi innse at han er en av veldig mange belgiere som får oss til å føle oss velkomne – dette er virkelig hyggelige folk. Vi er litt slitne etter en sen flytur, men setter likevel kursen ut for en sen middag med en gang vi er framme i Antwerpen. I gatene rundt hotellet er det stille – her er det mest diamantforretninger, og med en stor andel jødiske eiere er det stengt fredager og lørdager. Senere skal vi lære at 80% av verdens diamanthandel foregår her i Belgia, og at Antwerpen består av hele 160 nasjonaliteter. Vi begynner å ane at dette vil bli en interessant tur.

Neste dag inneholder både sightseeing av et morgenstille Antwerpen, sjokoladesmaking i utallige små sjokoladebutikker (hvem visste vel at sjokolade kan se så fint ut?), lunsj i en katedral, besøk i et bryggeri og sykkeltur i utkanten av Antwerpen. Med vind i håret og sol fra skyfri himmel blir vi som fire små barn på de syklene, og innser at det er pur lykke vi kjenner på der vi sykler rundt i den belgiske byen. Antwerpen er en skikkelig fin by! God mat, god drikke, historiske bygninger, koselige gater og hyggelige folk. Vi noterer flittig, mens vi prøver å begrense smilene våre innimellom, så de ikke skal gå hele veien rundt hodet. Vi tar oss i det flere ganger, at her koser vi oss virkelig.

Veien videre fra Antwerpen går til Brugge – en perle vest i Belgia. Og her viser Belgia seg nok en gang fram fra en god side: avstandene er ikke store og tog er et ypperlig framkomstmiddel gjennom den flate, belgiske landsbygda. Her frister en sykkeltur!

700 meter er det å gå fra togstasjonen i Brugge til hotellet. Kort rusletur, og en innmari koselig en. Under en bro, over en elv med grønne omgivelser, og opp en brosteinsbelagt liten gate. Førsteinntrykket er veldig fint. Og som om ikke det er nok – på hotellet møter vi det som må være Belgias hyggeligste lokalguide. Ann snakker og smiler om hverandre, og tar oss med ut i Brugge – gjennom historie, parker og smale smug. Plutselig befinner vi oss på en plass som er omgitt av bygninger fra fem forskjellige tidsepoker. Lille Brugge inneholder mye.

En båttur på kanalen setter prikken over i’en, før vi finner en god stol på en liten, lokal restaurant. Vinen er god, musikken er fin, og vertskapet er det beste av alt. Konklusjonen oppsummeres relativt fort: Hit må vi tilbake, og vi må sørge for at Escape sine gjester også får oppleve dette fine landet, som for oss har gått litt under radaren. Her er potensialet stort for både tematurer og sykkelturer - og hvorfor ikke legge din neste firmatur hit?

Med reisehilsener fra Martine, Therese, Vera og Kine - som ...

«... alle var enige om at det hadde vært en fin tur.»