Elvecruise

Publisert: 6. april 2019

Er elvecruise noe for deg?

Jeg var slett ikke sikker. Jeg syntes det hørtes litt langsomt og kjedelig ut. Så feil kan man ta!

Jeg har jobbet noen måneder i Escape Travel nå, og sjefen min fant ut at det var på tide å sende meg på elvecruise. Det er jo greit å vite hva det dreier seg om når jeg tross alt jobber i markedsavdelingen og skal selge inn blant annet elvecruise. Og hvem sier vel nei takk til ei lita uke i Provence og Rhôndalen om våren? Ikke jeg, i hvert fall!

MS Van Gogh i Sør-Frankrike

Jeg likte å stå foran på skipet når vi seilte inn til en ny havn.

Jeg hadde aldri tenkt på å reise på elvecruise før sjansen nå bød seg. Det skulle jeg faktisk ønske at jeg hadde gjort, for jeg skjønner at jeg har gått glipp av mye.

Det var egentlig tre ting som overrasket meg på elvecruise:

1. Maten

Du blir velfødd på elvecruise. Det er ikke her du skal være på slankekur, for å si det sånn. Rederiet Croisi Europe, som vi i Escape blant annet bruker på de franske elvene, er kjent for sitt lekre kjøkken. Med tre- eller fireretters lunsj og fire- eller femretters middag hver dag, får du smakt på så mye godt at ja – det var nesten litt greit med striskjorta og havrelefsa da jeg kom hjem. (Bare sjekk bildekarusellen under, så skjønner du tegninga...)

Her fikk vi fransk kjøkken på sitt beste. Da det var foie gras til forrett, var det en i reisefølget som syntes det var så godt at hun ba om mer – og spiste tre porsjoner til. Det hører med til historien at det var fullt i magen da hun kom til desserten ...

På dette cruiset var all drikke inkludert, så det var bare å kose seg med vin og drinker både til lunsj, middag og i loungen om kvelden. Man blir litt luksusdyr på elvecruise. Og noen ganger er det helt på sin plass.

2. Opplevelsene (elvecruise er ikke for pingler!)

Hvis du klarer å kjede deg på elvecruise (som jeg trodde jeg kom til å gjøre), så er det faktisk godt gjort! Hver dag er det nye havner, nye byer med byvandringer eller andre utflukter å være med på. Så "pausene" hvor vi seiler en formiddag eller ettermiddag uten stopp, er både deilig og nødvendig for å slappe av og fordøye inntrykkene litt.

Om bord er det også lite dødtid. I salongen foregår det stadig noe, det kan være quiz, foredrag eller musikkinnslag (jeg gjorde for øvrig stor lykke med en quiz om filmmusikk, men ble slått på målstreken av noen svært ivrige engelskmenn...). Om kvelden er det som regel musikk eller annen underholdning, og gjerne med lokale innslag.

Skipet ligger som oftest til kai over natta, så om du heller vil rusle en tur i byen om kvelden på egen hånd, er det selvsagt mulig. Du velger selv hva du vil være med på, og det er det som er så fint. Det bugner av tilbud, og du plukker med deg det du liker best.

3. Så mange fine folk!

Et elvecruiseskip er mye mindre enn de store skipene som går til havs, så det blir et mye mer intimt og dermed også et hyggelig miljø. Vårt skip tok rundt 100 personer, det er egentlig akkurat passe.

Når du sitter i salongen, er det lett å komme i snakk med andre – og de ansatte er virkelig fantastiske. Cruisemanageren løper rundt og trekker i alle synlige og usynlige tråder, og du blir virkelig tatt vare på.

Legg igjen bekymringene hjemme, senk skuldrene og prøv et elvecruise, er min oppfordring. Hyggeligere måte å reise på tror jeg at jeg skal lete en stund etter. Dessuten er jeg slett ikke sikker på om jeg vil finne noe annet. Denne turen kommer jeg til å leve en god stund på.

Og når effekten avtar, kan det godt hende jeg prøver meg på et nytt elvecruise. Verden er full av elver! Om det blir eventyrlige Rhinen, dronningen Donau, vakre Douro, historiske Seinen eller eksotiske Mekong, gjenstår å se.

Kanskje vi møtes på elvecruise?