Trapp i tre utendørs overdekt med rosa blomsterblader fra et tre.

Den flytende hagen i Atlanterhavet

Publisert: 26. april 2021

5 gode grunner til å dra til Madeira

Blomsterøya, Purpurøyene, Den flytende hagen i Atlanterhavet – Madeira har mange poetiske kallenavn, og øya lever virkelig opp til dem også!

Dype, grønne daler, fossefall, trolske skoger, bratte klipper og majestetiske fjell – dette er enhver naturelskers store opplevelse. Og det er mer. Nydelige landsbyer, kunsthåndverk, kniplinger, fyldig Madeira-vin, nytrukket fisk, vandring langs levadaer ...

Vi har plukket ut fem (det fins mange flere!) grunner til å besøke Madeira. Her er det nok å oppleve til utallige besøk ...

Trekking på levada-ruten som går over de vakre engene og toppene i de høyeste Madeira-fjellene tapt i skyer

Blomstringen av Madeira-blomster på Pico Arieiro

1. Det blomstrer!

Ikke uventet er dette nummer én på lista – Madeira er jo kjent for sitt fantastiske blomsterflor.

Madeira hører til Portugal og ligger i det østlige Atlanterhavet. Det er en vulkanøy med høye topper og dype daler, og den rike vulkanjorden og det behagelige klimaet gjør øya til en frodig blomsterhage av dimensjoner. Planteutvalget er veldig variert, og plantene har også hver sin blomstringsperiode, så naturen forandrer seg mye gjennom året. Den jevne temperaturen gjør at både tropiske og subtropiske planter trives her.

Så for den botanisk interesserte, er Madeira et paradis. Men du trenger ikke være spesielt interessert i blomster og planter for å sette pris på dem. Samme om du bryr deg om hva de heter eller ikke, så er det en fryd å vandre gjennom et blomstrende, duftende landskap – som å være i en gigantisk hage.

2. Den sjarmerende hovedstaden Funchal

Funchal ligger i en slags halvgryte med bygninger oppover skråningene, og det er en vakker by med staselige bygninger, trange smug og små kafeer.

Byen med sine 112 000 innbyggere har en overkommelig størrelse – en liten storby med småbysjarm. Her er det livlige, fargerike markeder, og fiskemarkedet, fruktmarkedet – og for ikke å glemme blomstermarkedet er absolutt verdt å få med seg.

Når du har funnet deg en hyggelig uteservering, bør du bestille deg et glass av den berømte Madeira-vinen og sitte og se på livet mens du nipper til Maderias gylne dråper. Den passer nydelig til dessert, så nyt gjerne et stykke kake til.

Byen ble grunnlagt i 1421, og fikk navnet sitt etter fennikel (funcho på portugisisk), rett og slett fordi det var vokste en del fennikel her. I flere hundre år var Funchal viktig for skipstrafikken i Atlanterhavet, og i dag blir det eksportert blant annet vin, frukt og broderier. Og selvsagt bidrar reisende som oss også godt til økonomien i Funchal og Madeira for øvrig. Øya er naturlig nok et populært sted å besøke, og turistnæringen er en av de største.

Visste du at ...

🍷 Madeira-vinen har historie tilbake til 1600-tallet? Når vinen skulle fraktes over havet til Amerika eller India, tilsatte de sprit for å forhindre at vinen ble ødelagt på den lange reisen. Det virket som vuggingen og varmen på den lange veien over verdenshavene gjorde vinen godt, og etterhvert ble denne sterke og søte vinen veldig populær.

3. Levada-vandring

Snakk om frodige vandringsruter! Ikke rart at Madeira er et ettertraktet sted for fotturer. Øya er nemlig er verdenskjent for sine fine vandringsruter langs vanningskanalene – levadaene. De ble bygget for å frakte vann fra den regnvåte nordsiden til den solrike sørsiden. Langs levadaene ble det anlagt stier for at de skulle kunne vedlikeholdes, og disse stiene er i dag populære turveier.

Det fins vandringsruter for enhver smak. Noen er svært så behagelige med bare svak stigning, andre er både bratte og ulendte og egner seg ikke for deg med høydeskrekk. På tur med Escape følger vi selvsagt alltid trygge, gode ruter, og er du på tur på egen hånd, bør du sjekke med turistinformasjonen eller lokale om hva som er de beste og tryggeste rutene.

4. De forunderlige Santana-husene

Det er som å havne i kulissene til en eventyrfilm. Fargerike hus med tak som går helt ned til bakken, du forventer nesten at en figur av Barne-TV skal vinke fra døråpningen.

Men dette er slett ikke kulisser, men ekte hus bygget etter en gammel tradisjon kjent helt tilbake til 1600-tallet. Taket beskyttet godt for vær og vind, og det kom nok godt med siden byen ligger et stykke opp i høyden.

I noen av husene kan du i dag kjøpe lokale produkter, både spiselige saker og håndverk.

Madeira vandring 7

Nei, det er ikke fra Barne-TV, det er hus bygget i tradisjonell stil på Madeira.

Visste du at ...

🌺Ukulele slett ikke har sin opprinnelse på Hawaii, men på Madeira? På slutten av 1800-tallet emigrerte tusenvis fra Madeira til Hawaii for å jobbe på sukkerplantasjene der. Blant dem var det tre håndverkere som bragte med seg instrumentet og etter hvert begynte å produsere og selge det på Hawaii. Kilde: ukulelemag.com

5. Nonnenes dal

Når du ser den borgjemte, lille landsbyen dypt der nede, omringet av bratte fjell, kan du kanskje tenke deg at dette er et godt gjemmested. På 1500-tallet utviklet det seg en liten bosetning her, og stedet fikk navnet Curral del Sera.

Men midt på 1500-tallet kom det hele 11 skip med over 800 pirater til Madeira, og de for fram på barbarisk vis og plyndret og voldtok. Da tok nonnene i Santa Clara-klosteret med seg en del av lokalbefolkningen og flyktet opp hit, til det utilgjengelige stedet mellom fjellene. Etter dette ble det kalt Curral das Freiras – Nonnenes dal.

Den smale, svingete veien med lave og trange tunneller var i bruk helt frem til 2004. Nå er det bygget en moderne tunnel i fjellet, som gir trygg adgang. Og det får være greit, siden piratene for lengst har forlatt Madeira...

Topp utsikt over en fjellandsby Curral das Freiras med røde blomster på forgrunnen, Madeira

Det er kanskje ikke så rart at piratene ikke fant dette bortgjemte lille stedet.