Elvecruise på Mekong

Eksotisk elvecruise

Publisert: 29. mai 2019

Orientalsk luksus på Mekong

Jøye meg! Og her skal jeg få være i flere dager?! Det var vel det første jeg tenkte da jeg kom om bord i vårt nye skip på Mekong. Blir du med om bord?

Å jobbe i Norges største reisebedrift for elvecruise krever sin kvinne! Vi må holde oss oppdaterte om hva som befinner seg der ute av både skjulte skatter, nye opplevelser og nye skip. Det skal jo noe til at det dukker opp en ny elv 😊, men steder og byer langs elvene, skipene vi seiler med – DE forandrer og utvikler seg.

Vi fikk tilbud om å hyre dette skipet til elvecruise i Vietnam og Kambodsja, som de eneste i Norden. Dermed dro jeg og Vibeke, vår turskredder for eksotiske elvecruise, ned for å ta en titt på det nye skipet som vi nå lanserer for elvecruise hos Escape. Og det er bare å glede seg, for dette er en reise full av både opplevelser og luksus ...

Jeg håper og tror det rykker litt i reisefoten etter hvert som dere leser bloggen og ser bildene av flotte Mekong Navigator!

Førsteinntrykket

Joda, flyreisen er lang, men derfor var også møtet med skipet en skikkelig opptur. Besetningen sto smilende og tok imot oss med med kalde kluter (veldig deilig når du ankommer litt varm og klam etter en lang reise). Så ble vi omsorgsfullt geleidet til lugarene våre for å slappe litt av før eventyret startet for alvor.

Lugar og lugar, fru Blom… Litt større enn hva jeg er vant med, litt lysere enn hva jeg er vant med, litt mer boutique enn hva jeg er vant med – litt mer lekkert enn hva jeg er vant med. Herlig!

Og det er egentlig gjennomgangsmelodien for hele skipet.

Stevnemøte med fortiden

Skipet er nytt, men likevel får du følelsen av komme om bord i fordums tid – skipets interiør bærer preg av gammel, herskapelig kolonistil, ikke overdrevent, men lekkert og smakfullt.

De fargerike, dype stolene i baren inviterer til en myk landing, gjerne med et glass kaldt i hånden. Restauranten har panoramautsikt gjennom de sprossede buevinduene fra gulv til tak, for ikke å snakke om trappen ... Smijernsrekkverket med snirklete mønster og det varme treet – den er som et smykke!

Restaurant med fin utsikt

Fantastisk utsikt fra loungen på øvre dekk.

Et rom med utsikt

Ja, utsikt er det nok av her! Og ikke kun fra lugarene, men overalt på skipet får du et godt utsyn til det du seiler forbi. Det gjør skipet lyst og luftig, varmen til tross. Enten du spiser i restauranten, kjøler deg ned med en drink i baren eller slapper av på lugaren – store vinduer åpner opp for verden på utsiden.

Dekket på Mekong Navigator

Å sitte her med morgenkaffe eller kveldsdrink er en sann nytelse.

Her på dekk tilbrakte vi tiden om morgen med en morgenkaffe, og nøt den svale brisen og stillheten. Det finnes to uteområder hvor du har muligheten til å ta temperaturen både på livet langs elven og varmegradene…

"Familien" om bord

Besetningen om bord var fra både Kambodsja og Vietnam, og de var store bidragsytere til den gode atmosfæren. Alltid smilende, alltid «good morning, mam» - om de ikke kalte deg ved fornavn da… Flere satte sin ære å lære seg alle navn, og så etter hvert ble vi hetene Sisely og Vi ...

På livets vannvei

Selv om Lotus Cruises har vokst seg store, glemmer de ikke hvor de kommer fra og bidrar til at samfunnet rundt dem også skal blomstre og ser alltid etter måter å gi tilbake.

Kanika, vår Hospitality Manager, er et "Lotus-emblem". Fra å være gatebarn i Kambodsja, hjalp PSE (Pour un Sourire d'Enfant) – en veldedig organisasjon støttet av Lotus Cruises – Kanika til å komme seg ut av nød og fattigdom. Hun fikk opplæring og er i dag et stolt medlem av Lotus-mannskapet.

Kanika er ikke den eneste av besetningen som har blitt reddet av Lotus-familien. Du vil kunne møte flere av skipets besetning som har vært gjennom store utfordringer. Om du ønsker, deler de gjerne sine hjertevarmende historier om hvordan de overvant (og overlevde) et liv i fattigdom.

På en av landutfluktene langs Mekong besøker vi en skole i en av de fattigste landsbyene i Kambodsja, hvor lærerne inspirerer barn til å lære engelsk fra ung alder og bygge drømmer; drømmen om å unnslippe fattigdom og bli en "Lotus".

Buffet på Mekong Navigator

Vi gledet oss til hvert måltid! Vibeke kan skrive under på at maten var god ...

Kokk heller jordbærsaus på kake

Siste finish på kveldens dessert!

Smaken av Vietnam

Ja, hva skal man si… Asiatisk mat er vi også kjent med her på berget, men den maten som ble servert om bord, med kun lokale råvarer, var i særklasse. Både til frokost, lunsj og middag ble det servert varme og kalde herligheter, og til lunsj og middag kunne du også velge ut fra en innholdsrik meny. Selvsagt kunne du også få europeisk mat, om det skulle være ønskelig, da…

Spa

I spaet kan du få massasje. Herlig!

Prikken over i-en

Vi kom ned både med både triste vinterføtter og stive skuldre, men pytt hva gjør vel det om kan få gjort noe med det? Det gjorde vi!

Skipet har egen spa-avdeling med et stort utvalg av ulike behandlinger – for både menn og kvinner. Og nette damer skal man ikke undervurdere, vi fikk virkelig «kjørt» oss med behandling som fikk «blodet til å bruse» og føtter som igjen kunne vises i sandaler – deilig!

Livet langs elven

Det er her det skjer – både på og langs elven; her bor de, her jobber de, her finner du flytende markeder, markeder på land, salg av dyr, urter, frukt og grønnsaker du ikke ante eksisterte. Her har fantasien få grenser, og det også dette som gjør maten så mangfoldig i smak og lukter.

De flytende markedene ligger tett i tett, og det de selger heiser de opp i masten, slik at kundene tydelig ser hvor de får kjøpt søtpoteter, fisk, klær m.m.

Uansett hvor vi var, på land eller til vanns, så ble vi møtt med smil, «hallo, hallo, lady» vinkende fra sykler, trebåter eller langs veien.

Ute på dekket en tidlig morgenstund kan livet på elven fortone seg som på en trafikkert motorvei. Her ser vi de små, smale trebåtene som er lastet med fisk, skalldyr eller jordbruksvarer tøffe forbi. Det kan føles litt som om vi har sneket oss inn på et filmsett, men for kvinnene i de karakteristiske kjegleformede stråhattene er dette en morgen som alle andre.

Møte med folket

Folket er like fargerike som klærne de bærer. Fargerike på fakter, lyder, ansiktsuttrykk, språk…

Fellesnevneren her er alltid smilet, hilsen, uansett hvem du er, skal du føle deg velkommen. Det er vanskelig å forestille seg at det bare har gått noen tiår siden landet var en krigsskueplass, og hvordan folket led en nød vi ikke kan forestille oss, men ingen bitterhet er å spore, ingen stygge kommentarer, bare smil og nysgjerrige blikk…

De viser villig frem sine hjem, hva som betyr noe for dem, medaljer fra fortiden, mopeden som har fått hedersplassen i stuen, bilder av familien, hønene i bakgården, hengekøyene på verandaen. Mange her er håndverkere, gode håndverkere hvor få eller ingen maskiner benyttes. Her går håndverkkunnskapen i arv.

IMG 4176
FONG0452

Lotus Cruises – et vietnamesisk eventyr

Lotus er en blomstrende vannplante som vokser i tøffe forhold nedsenket i gjørmete farvann, men kjemper seg gang på gang til overflaten for å åpne seg for verden i all sin fargeprakt.

Navnet Lotus Cruises passer egentlig veldig godt til denne familiebedriften, som startet i det små og har jobbet seg oppover fra å drive fergedrift og supply-båter, til nå smakfulle og delikate elvecruiseskip. Det var foreldrene til den unge rederfruen Chi som startet selskapet.

Lotus Cruises var faktisk det første private familieeide selskapet i Vietnam som både bygger og driver elvecruise i verdensklasse på Mekong, elven som forbinder Vietnam og Kambodsja.

Cecilie og Vibeke spiser middag med familien som driver Lotus Cruises

Her spiser vi middag med Chi og Steven, som er ansvarlige for Mekong Navigator.

Askeladden som fikk prinsessen

Det hører faktisk også med en fin kjærlighetshistorie til familien – og nettopp dette skipet. I 2011 reiste Chi til Australia for å studere.

Der traff hun den vietnamesiske medstudenten Steven, og de ble kjærester. Hans foreldre var båtflyktninger fra Vietnam, og Steven er født og oppvokst i Australia. Det endte med ekteskap og to flotte barn.

Etter at de kom hjem fra Australia, har de giftet seg og fått to flotte barn. Småbarnslivet kombinerer de med å drive cruisevirksomheten i familiefirmaet. Det er de som har ansvaret for dette flotte skipet, Mekong Navigator. Og her har de virkelig gjort en formidabel jobb – det kan jeg og Vibeke skrive under på!

Snipp, snapp snute – men dette eventyret er ikke ute – tvert om. Så bli med, da vel!

Her finner du alle våre Mekong-turer

Oktober 2024

Januar 2025

Februar 2025

Oktober 2025