Bornholm

Midtsommer på Bornholm

Publisert: 25. februar 2021

Himmel og hav, for et sted!

En midtsommernatts drøm, er det fristende å si. Det var kanskje ikke Bornholm Shakespeare hadde i tankene da han skrev sitt berømte skuespill, men vi låner ordene hans likevel for å beskrive den splitter nye turen vi har laget.

Sommerens aller lyseste dager skal vi nemlig tilbringe her, i dette lille, danske paradiset i Østersjøen. Det spesielle lyset har inspirert kunstnere i århundrer, og vi skal nyte både den særegne naturen, sommerstemningen – for ikke å snakke om bordets gleder ...

Her er noen av høydepunktene du har i vente:

1. Bo idyllisk

Byen Rønne, med sine brosteinsbelagte gater med fargerike småhus og hyggelige butikker er et ypperlig sted å bo. Rønne er Bornholms største by, men med sine knappe 14 000 innbyggere er det oversiktlige forhold. Griffen Spa Hotel ligger ved lystbåthavna, så her kan det bli måltider akkompagnert av fantastiske solnedganger.

vakkert lite hus på Bornholm, Danmark, Rønne

Noen av gatene i Rønne er en liten tidsreise.

2. Velkommen til kakehimmelen!

Svaneke regnes som "Danmarks smukkeste købstad", og både her og på veien hit skal vi spise oss mette, for å si det mildt. Vi skal smake både på spesialiteten røkt sild som kalles "Bornholmernes gull", lokalt øl med de herligste danske smørbrød til, og til slutt et besøk på Fru Petersens Café, berømt for sitt bugnende kakebord. Det sies at du ikke får reise deg før du har smakt på alle kakene, men om du klarer å reise deg etter du har smakt på alle, er en annen sak... 🍰

Bord med mange ulike kaker i hyggelig gammeldags cafe

Du kommer mest sannsynlig til å trille ut fra Fru Petersens Café.

3. Ekkodalen og en kjempetartelett

Ekkodalen er Bornholms største sprekkedal, og som navnet sier er det perfekt for ekko her.❗Tips: Det beste ekkoet finner du ved H. C. Ørsteds kilde ca. 20 meter til venstre fra stien ved inngangen til Ekkodalen.

På Ekkodalshuset er det mulig å spise lunsj, og deres spesialitet er tartelett. Om du synes det høres lite ut med en tartelett til lunsj, bare vent til får dette vidunderet på bordet ... Da er det godt å vite at vi har bestilt hesteskyss videre gjennom skogen!

Fylt kjempetartelett  med godsaker og pyntet med persille

Tartelett slik den serveres i Ekkodalshuset

4. Bærtur utenom det vanlige

Du kjenner kanskje til tindved? Havtorn, kalles det her. Det kalles også Nordens pasjonsfrukt (kjært bær har mange navn). Uansett, test ut marmelade, øl og saft laget av dette gylne bæret – og bli inspirert!

Tindved, også omtalt som Nordens pasjonsfrukt

Tindved, eller havtorn som det heter på dansk

5. Historiens sus på Hammershus

På en klippe høyt over Østersjøen ligger Nord-Europas største borgruin – med en formidabel utsikt i alle retninger. Prøv å forestille deg hvordan det var her for 700 år siden, da borgen var ny.

Noen fun facts:

🧈 Borgen hadde egen smørkjeller, siden bøndene betalte skatt til borgherren – i form av smør. De hadde også eget bryggeri, siden det ble drukket mer øl enn vann på den tiden.

🏰 Noen av tårnene hadde navn etter dyr, som Revetårnet og Hundetårnet. Det skyldtes en forestilling om at dyrenes egenskaper kunne smitte over på de som beskyttet borgen. I Hundetårnet havnet for øvrig de mest ulykksalige – der havnet dødsdømte fanger, med god utsikt til galgen på klippen under.

👸 Senere ble borgen brukt som fengsel, og i 1660 satt prinsesse Leonora og mannen hennes fengslet her, tiltalt for landsforræderi. De forsøkte å flykte, men ble tatt ...

(Kilde: bornholm.info)

Bornholm

Middelalderborgen Hammershus på Bornholm

6. Dansk vingård

Å jada, det fins. På Bornholm kan du besøke Lille Gadegård, Bornholms største vingård. Her lager de både vin, øl og whisky, og fløteis... Vi gleder oss stort!

Druehøst. Bondehender med ferskhøstede svarte druer.

Dette skal vi også få smake på!