Bo på en royakan

Publisert: 4. desember 2019

Overnatting på japansk

En royakan er et vertshus i tradisjonell stil. Det betyr å sove på gulvet og gå kledd i kimono. Anbefales!

Vibeke Nyvold er kunde hos Escape, og vi skreddersydde turen til Japan etter hva Vibeke og hennes reisefølge ønsket seg. Her her hennes beretning:

Japan oktober 2019 1161

Kanskje det er en stund siden du har sovet på gulvet? Det gikk helt fint, selv for dårlige rygger.

Bo på en royakan i Japan

Jeg har lenge drømt om å bo på en royakan. Så når vi endelig skulle til Japan, la vi inn overnatting på hele tre royakan i Hakone, Kyoto og Mt Koya. Tre veldig ulike opplevelser, for å bo på en royakan er virkelig noe mer enn en overnatting.

En royakan er et vertshus i tradisjonell japansk stil, og oppholdet inkluderer vanligvis middag og frokost. Maten du får servert er naturlig nok utelukkende japansk og nydelig både for gane og syn.

Når du kommer til royakanen, får du utlevert en bomullskimono og jakke. Dette er det antrekket du bruker under hele oppholdet, selv til middag i restauranten. Du sover på futons, madrasser som rulles ut på gulvet, noe som gikk helt fint selv med dårlig rygger.

De fleste royakan har også onser, varme bad. Det kan være alt fra store bassenger til et romslig badekar, begge deler fantastisk deilig. I Japan bader du uten klær i onsene og på alle våre royakan var det en avdeling for herrer og en for damer.

Fuji-fjellet i Japan

Det berømte Fuji-fjellet i klarvær. Litt av et syn!

Hakone Open Air Museum

Hakone Open Air Museum - en skulpturpark i verdensklasse!

Royakan Hakone Kowakien Ten-zu – spa i vakker natur

Vi ønsket å se Mt Fuji og å bade i varme kilder. Et sted hvor det er mulig er Hakon som ligger 1,5 timer utenfor Tokyo. Vi var heldige og fikk sett Mt Fuji i strålende sol med årets første snø, et overveldende syn. Dagen før hadde vi imidlertid kjørt rundt i tåke og regn for å prøve å få se fjellet, uten å lykkes. Det er mye dårlig vær i dette området ble vi fortalt, så det er ikke så ofte den lunefulle damen, Fujisan, viser seg frem.

Royakanen vi bodde på i Hakone var mer som et moderne hotell, men holdt i den rene klassiske japanske stilen. Det var to store flotte, spalignende onser, med bad inne og ute, kalde kulper og badstue og ikke minst en fantastisk utsikt.

Dette er stedet for deg som ønsker en deilig spaopplevelse i flott natur.

Er du i Hakone og er glad i kunst, må du få med deg Hakone Open Air Museum, en skulpturpark i verdensklasse.

Kyoto – Royakan Yoshida Sanso – bo som en prins

Kyoto er selvskrevet på listen over steder å besøke i Japan, den gamle keiserbyen med alle templene. Det var særlig Det gylne templet, omgitt av en flott park, og det å møte det gamle Japan som gjorde inntrykk. Der Tokyo er moderne og støyende med høye hus, er Kyoto lavmælt med sine gamle trehus og smale gater. Det var uendelig mye å se her, og tre dager var altfor kort tid.

I Kyoto valgte vi å bo på en tradisjonell royakan, Yoshida Sanso. Huset som royakanen ligger i har tilhørt en prins, onkel til den forhenværende japanske keiseren, Akihito. Huset ble bygd i 1932 og er japansk arkitektur på sitt beste, royakanen er nydelig.

Yoshida Sanso ligger på en høyde litt utenfor sentrum, så utsikten er storslått. For å komme dit kjører du gjennom smale gater med flotte gamle hus. Det er tydelig at royakanen ligger i et av byens beste strøk. Royakanen har bare fire rom - tre i hovedhuset og ett i et lite hus i hagen. Du deler toalett og bad, men det fungerte utmerket.

Maten på Yoshida Sanao er på Michelinstjerne-nivå, noe av det beste vi har smakt og sett!

I hagen ligger den franskinspirerte Shinkokan Café. Her kan du få en kopp kaffe etter frokost. For til frokost får du kun te. Det var deilig å sitte her, nyte kaffen, utsikt og musikken. Shinkokan Cafê er åpen for gjester utenfra.

Mt Koya - Koyasan Onsen Fukuchiin – en natt i et tempel

På turen til Japan ønsket vi å oppleve noe helt annet og ble anbefalt en tur til Mt Koya og å bo i et tempel, shukubo. Av alle de fantastiske opplevelsene vi hadde i Japan var kanskje dette det som gjorde mest inntrykk. For det første var Mt Koya et vakkert område med sitt enorme tempelkompleks og Japans største og tusen år gamle kirkegård, et mystisk sted. For det andre var det en unik opplevelse å bo i et tempel og delta i morgenbønnen.

Fukuchiin, er et tradisjonelt sted å bo, rikt dekorert, nesten som et museum, men veldig bekvemt.

Stedet har tre ulike hager, to steinhager og hage med karpedam. Hagene i Fukuchiin er spesielt fine og er laget av en meget berømt japansk hagedesigner, Mirei Shigemori. Steinhagene er en del av zen-buddhismen og er ment som et hjelpemiddel for meditasjon.

Her var det deilige onser, både inne og ute og hele to for kvinner og to for menn.

Maten ble servert på rommet, på gulvet og det er kun vegetarmat. Til middag og frokost ble store tårn med brett båret inn med de lekreste retter. Vi var usikre på om det ble servert alkohol, men joda, det var automat for øl, og vin får du bestilt til maten. Vinen var billig og usedvanlig god - vi lurte på om de egentlig visste hvor høy kvalitet det er på vinen i forhold til pris!

Neste morgen var det tidlig opp for kl 6 begynner morgenbønnen, og dette ønsket jeg å få med meg. Det føles litt rart å være med på et bønnemøte til en religion helt fremmed for meg, men det er også en flott meditativ stund å sitte i stearinlyset og høre munkene messer sine sutras.

Mt Koya er bare 1,5 time fra Osaka med tog. En opplevelse vi anbefaler.

Ønsker du å lese mer om turen til Japan, arrangert av Escape, så sjekk bloggen min