Brosteinsbelagt gate kantet med pastellfargede hus i gult og rosa med blomstrende klatreroser

Sveriges Toscana

Publisert: 25. februar 2021

5 gode grunner til å dra til Skåne

Staselige slott, bølgende gressletter, vingårder, knallgule rapsåkre, eplehager, gårdsbutikker og kilometervis med hvite sandstrender. Nei, du er ikke i Toscana – du er i Skåne! Söta brors eget lille eventyrland helt sør i Sverige.

Eva Maria Sundqvist er turprodusent i Escape. Hun er også svensk, så hun vet hva hun snakker om. Bare hør på hva hun har å si om Skåne:

Omgitt av havet på tre sider og med milelange sandstrender er det aldri langt til sand mellom tærne når du er i Skåne.

Her holder de gamle og stolte mattradisjoner i hevd, og åkre og drivhus flommer over av gode råvarer. Du kan «fika» i frodige hager og nyte en kopp kaffe med hjemmebakte godsaker.

Lyset og naturen på Österlen har lokket kunstnere hit i alle tider, og det vrimler av atelieer, gallerier og verksteder du kan besøke. Det er heller ikke langt mellom gårdsbutikk-skiltene, og her frister de med selvdyrkede grønnsaker, krydder og hjemmelaget syltetøy.

🍓 I Skåne er alt nært, severdigheter og "smultronställen" er innen rekkevidde uansett hvor du befinner deg.

For ordens skyld – her er en liste med 5 grunner til å dra:

1. Billedskjønne byer

I Ystad kan du gå i politietterforsker Kurt Wallanders fotspor. Denne middelalderidyllen ble for alvor kjent for oss nordmenn gjennom Henning Mankells romanfigur, og kanskje kjenner du igjen steder fra tv-serien?

Lund er en av Sveriges eldste byer med over 1000 års historie. Her er en praktfull domkirke og et friluftsmuseum hvor det er som å vandre inn i fortiden.

Simrishamn med sine pastellfargede hus med utsmykkede dører er også svensk sommeridyll på sitt aller beste.

Brosteinsbelagt gate og fargerike hus i gamlebyen i Ystad, Sverige.

Idyllisk pastell i Ystad Getty Images/iStockphoto, © Martin Wahlborg

2. Ales stener – eldgammel steinmystikk

Litt øst for Ystad ligger en av Skånes største severdigheter, Ales stener. Noen mener dette er et gravmonument mens andre mener det fungerer som en solkalender. Denne mystiske skipssetningen består av 59 steiner, 67 meter langt og 19 meter bredt. Utsikten til havet i tre retninger er mektig, på klare dager kan du skimte Bornholm i horisonten.

Denne steinsirkelen er en skipsinnstilling nær Ystad i Sør-Sverige.

Ales stenar, gammel mystikk ved havet. Getty Images/iStockphoto, © Fotograf Martin Olsson

3. Drømmestrender

Her finner du sandstrender så langt øyet rekker. Sandhammaren har sand like hvit som i Karibia, her er det hav, himmel og horisont så det holder! Om du ikke er badeløve, er det også nydelig å bare rusle langs strendene og tenke på livet, havet og evigheten...

Mennesker på sanddyner

Sandhammaren i Skåne Tourism in Skåne v/ Carolina Romare

4. Sveriges eldste kafé

Ikke dra til Sverige uten å "fika"! Kaffepause med kanelbulle eller andre gode kaker er en selvfølge, og vi gjør det riktig så historisk med å hygge oss en ettermiddag på Sveriges eldste kafé – Kaffestugan Alunbruket.

Uteservering på kafe

Kaffestugan på Alunbruket. et perfekt sted å "fika". Tourism in Skåne v/ Carolina Romare

5. En storslått opplevelse

Vi er midt i smørøyet for staselige slott og herregårder, og på Kronovalls Vinslott er det mulig å få en innføring i slottets og champagnens historie. Det hvite slottet i fransk barokkstil er omgitt av en velstelt hage og vollgrav, og i slottets gamle iskjeller ligger det titusenvis av flasker med musserende vin og venter på oss. (Vi skal riktignok ikke gjøre kål på titusenvis av flasker, men noen av dem skal vi klare).

Etter middag og vin sover du forhåpentligvis godt. Hvis ikke, kanskje du hører noe til Isabelle, slottets ulykkelige spøkelse som skal gå igjen i korridoren i andre etasje...

En av spisesalongene på Kronovalls vinslott

Kronovalls vinslott – staslige omgivelser.

Hotellrom med himmelseng på Kronovalls vinslott

Sov godt - med eller uten spøkelse.