Viru Gate med Tallinn rådhus på bakgrunn - Tallinn, Estland

Nysgjerrig på hvorfor du skal ta turen til Tallinn?

Publisert: 30. september 2022

Tallinn – så mye mer enn du først tror

Tallinn - med en gamleby som tatt ut av eventyrene, spennende historie og trivelige folk er byen perfekt for en langhelg, eller helst en enda lenger ferie. Her er det nemlig massevis å finne på! Ta en titt på alt vi opplevde på noen få dager.

En tur til Tallinn passer for firmareisende, kor-tur, korps-tur eller om du bare skal på ferie. Tallinn er kun halvannen times flytur fra Oslo, og uansett om du er interessert i gamle bygg, kultur, historie, mat, nytt og moderne, finner du alt i Tallinn. Hele byen og området rundt har så mye potensiale. Den moderne delen, gamlebyen og utkanten av byen. Det er så mye å se, oppleve og gjøre.

Hva med en reise tilbake i tid?

Det finnes noe for en hver smak i den nordlige byen i Estland. Største favoritten for de fleste og som ligger nr 1 på Tripadvisor i Tallinn, er et besøk i eventyrlige Gamlebyen. Gamlebyen er omringet av en 2,5 km lang ringmur og på bakken ligger det ujevn brostein, vi anbefaler derfor gode sko.

For den beste opplevelsen i Gamlebyen bør man absolutt gå med en kunnskapsrik guide for å kunne få en forståelse for hvor mye historie det finnes i byggene og gatene. Gamlebyen kan minne om et rollespill fra middelalderen når man ser rundt seg på både bygg og de lokale innbyggerne. Hvor mye verdi kan litt pepper ha? Hvor kommer tradisjonen om å ha lys på juletreet fra, og hvorfor?

Det er noen av spørsmålene du vil få besvart etter en guidet tur i Gamlebyen.

Eller noe litt mer moderne?

Med middelalderkirker som ligger mellom moderne høyhus, er Tallinns sentrum et sted med fascinerende kontraster. Området har en rekke viktige landemerker, som er praktisk plassert en kort spasertur fra hverandre.

Kvartalene fylt med skyskrapere med glassvegger i sentrum av Tallinn kalles ofte Manhattan, men formelt er navnet på området Maakri – det samme navnet som en av gatene har.

Maakri Street er hjemmet til noen utmerkede kafeer. Ellers er Tallinns Manhattan hovedsakelig dominert av banker, mediehus og kontorer til nasjonale og internasjonale selskaper. De tomme tomtene er fylt med nye høyhus, der noen Tallinn-beboere til og med har funnet sine hjem.

Ifølge en gammel legende er Tallinn en by som aldri vil bli fullført. Det lokale Manhattan beviser legenden rett og viser oss at byen i dag vokser også i høyden.

Noen av Tallins flotte hoteller

Jeg var så heldig å få omvisning på noen av hotellene i Tallinn under mitt opphold. Moderne og flotte hotell som virkelig har fokus på de små detaljene. Jeg kan absolutt anbefale alle disse hotellene.

Radisson Collection Tallinn

Rangert 5 stjerner

Radisson Collection Tallinn

Velkommen til vårt forlokkende hotell i hjertet av Tallinn!
Våre 287 romslige rom og suiter har moderne møbler med designerelementer. Alle våre rom og suiter tilbyr en rekke funksjoner for å gjøre besøket ditt eksepsjonelt, inkludert badekåper og tøfler. Velg et rom med utsikt over byen eller gamlebyen for å gjøre oppholdet ditt enda mer uforglemmelig.
Og når det er tid for lunsj eller middag, prøv lokale estiske favoritter eller deilige japanske og peruanske retter på restaurantene våre på stedet.

Vårt konferansesenter i andre etasje har åtte fasiliteter med naturlig lys som kan huse opptil 300 personer.

Her finnes fantastiske fasiliteter som møterom, restauranter, barer, treningsrom og spa. Utsikten fra takterrassen er nydelig.

"Forpliktet til en kollektiv visjon mot mer bærekraftig gjestfrihet"
Les mer om Radisson Hotel Group's tiltak her: Radisson Collection Tallinn

Hotel L`embitu

Rangert 4 stjerner

Hotel L`embitu

Nyt det Tallinn har å tilby, sov som en konge i et av våre 125 fortryllende rom eller lekre suiter. Våkn opp til en fantastisk frokost på Restaurant ROOF, med en sjarmerende utsikt over Tallinn.

Oppdag sjarmen ved vår Wine & Tapas Cellar, med utmerket utvalg av viner og smaksrike tallerkener i den historiske delen av hotellet.

Vårt unike konferanse- og arrangementssenter på taket gir panoramautsikt og moderne fasiliteter i 4 møterom.

Slapp av i vårt vakre spa- og avslapningsområde med innendørs svømmebasseng, hydromassasjesoner, japansk basseng, Cold Plunge, damprom og badstue. Gjester har også gratis tilgang til vårt lille, men fullt utstyrte treningsrom.

🌿"Vi lever i en verden hvor livsstilen vår er i konstant endring og det samme er miljøet rundt oss"
Les mer om Hotel L`embitu sine tiltak her: Hotel L`embitu

Utforsk Estlands natur og landskap

Bare 10 minutter ut av Tallinn sentrum møter du vakker natur. Estland har flere flotte nasjonalparker. Lahemaa nasjonalpark ligger 40 minutter utenfor Tallinn. Det er absolutt verdt et besøk dit.

Parken ble opprettet i 1971, som den første i både Estland og det tidligere Sovjetunionen.

Parken inneholder uberørt skog, bekker og vann, fiskerlandsbyer samt historiske gods og herregårder som Palmse, Sagadi, Vihula og Kolk. Av fugler ses blant annet svartstork og traner, mens pattedyrene er representert med både bjørn, ulv og gaupe. Laks og ørret gyter i elvene. Bærplukking og soppsanking er tillatt.

En bærekraftig destinasjon

Tallinn er en by som har utviklet seg raskt de siste årene, men den beholder fortsatt kulturen og kulturminnene. Uten å skrike høyt om det, har byen alltid hatt fokus på en grønnere fremtid.

Esterne har i flere århundre levd i nær relasjon til naturen og vernet om deres kulturelle tradisjoner og arv. Estere som i dag bor i byer har bruker gjerne familiehytta på landsbygda med badstue, nyter skogene og nasjonalparkene, driver med surfing, kajakkpadling, fiske, danse folkedans og sang i kor.

Ikke rart de har 150 år med sang og dansefestival med mer enn 30 000 sangere og 10 000 dansere som kommer sammen. Den er oppført på UNESCOs verdensarvliste sammen med Seto-sangtradisjon, den middelalderske gamlebyen i Tallinn, Kihnu-øyboerens tradisjonelle livsstil og sør-estiske røykbadstuer, listen fortsetter.

Hva gjør Tallinn til den grønneste byen i Europa i 2023?

Finn ut mer gjennom dette innlegget på Linkedin av Europa Kommisjonen : The European Green Capital 2023

Landet som ryddet opp

Et annet godt eksempel på omsorg og et flott bærekraftig initiativ er World Cleanup Day. Det er en av de største samfunnsbevegelsene i vår tid, og forener 180 land over hele verden for en renere planet. Denne verdensendrende ideen begynte i Estland i 2008. 50 000 mennesker gikk sammen for å rydde opp i hele landet på bare fem timer.

Turismeutvikling i Estland støtter sterkt lokal tradisjonell livsstil, skaper positiv holdning og gir en mulighet for besøkende til å oppleve det autentiske. De tre søylene er natur, autentisk kultur og lokal mat.

Noen av tiltakene Estland gjør er for eksempel: De bygger store kontorlandskap med minimal parkering, dyr parkering i byen, offentlig transport er gratis for de lokale, tilrettelegger sykkelveier og tydelig bærekraft merking av bedrifter som er sertifiserte.

Cff9841c 089c 4834 bacd c14806f66eab 2

June Bliksvær

To mennesker på toppen av TV tårnet i Tallinn som peker og ser utover utsikten

Toppen av tårnet teletorn-tonu-tunnel

Telliskivi Creative City / Street art

Liker du gatekunst av høy kvalitet, eller leter du bare etter en passende bakgrunn for ditt neste virale sosiale medieinnlegg? Ta en spasertur langs gatene i Tallinn og se de mest populære veggmaleriene i den estiske hovedstaden! Du kan se noe av den beste gatekunsten i Telliskivi Creative City, men spennende verk kan også finnes på bygninger i andre områder av Tallinn.

Det finnes en historie bak alle gatekunstene. Anbefaler å gå igjennom Telliskivi Creative City med en kunnskapsrik guide for å lære og forstå hvert enkelt kunstverk litt bedre.

I løpet av de siste årene har Tallinn blitt et matmekka

Estisk mat tar utgangspunkt i russisk og tysk mat, men tilfører en tydelig lokal smak. Svinekjøtt og melkeprodukter har stor betydning, og det samme gjør fisk som fanges fersk daglig fra Østersjøen.

I løpet av de siste årene har gatematkulturen i Tallinn tatt store sprang fra små begynnelser til den mangfoldige og spennende variasjonen vi ser nå, og stadig utviklet seg for å møte endrede lokale livsstiler. For å oppleve Tallinns gatematkultur er det beste stedet å besøke Kalamaja og Pelgulinn. Hvis du ønsker å nyte god mat til en rimelig pris, så gå videre og besøk Balti Jaam (Baltic Station) Market, det nyeste samfunnsknutepunktet i Tallinn med mange forskjellige retter, markeder og minibutikker. Dette stedet appellerer også med sin unike atmosfære.

Michelin-guiden har også tatt seg en runde rundt i Tallinn de siste årene. Det finnes ufattelige mange restauranter som er anbefalt i Michelin-guiden. Hva med en finere avslutningsmiddag etter et fint opphold i Tallinn?

PS. Nevnte vi vennlige priser på en øl på restaurantene? De er faktisk billige, og du kan finne både estiske og verdensomspennende merker tilgjengelig nesten overalt.

Noen ting å gjøre i Tallinn

Det finnes mange ulike aktiviteter og workshops du kan gjennomføre i Tallinn. Vi var heldige og fikk muligheten til å oppleve noen av de.

Estonian Maritime Museum

I dag er Sjøfartsmuseet et av de største museene i Estland, og det mest populære – spesielt takket være utstillingen for sjøflyhavnen.

Rundt 200 autentiske gjenstander er utstilt på den historiske sjøflyhangaren: en ubåt kalt Lembit, en hundre år gammel isbryter Suur Tõll, et sjøfly kalt Short 184, rester av det eldste skipet funnet i Estland, og mye mer.

Eller tilbring natten i en iglo?

Hver iglo passer 2 personer. Den inkluderer 1 stor dobbeltseng og alt nødvendig for et koselig opphold. De ligger rett ved sjøkanten. Hver hytte har panoramavinduer, private terrasser med utemøbler, og er innredet i en naturlig varm stil. Interiøret er lunt og koselig, og sengetøyet er valgt for å gi den mest behagelige natts søvnen mens du lytter til bølgenes rolige brak.

Arranger møtet i en iglo
Noblessner Iglupark er det perfekte stedet å finne nye måter å tenke på. For å organisere kundemøter, teamarrangementer eller inspirer hverandre mens dere ser ut i det fjerne. På grensen mellom land og hav, tilbyr de unike Igluoffices ubegrensede utsikter og likevel en komfortabel tilbaketrukkethet for å gjenopplive deres inspirasjon.

Iglusauna
Du trenger ikke mye for å føle deg bra - varm badstue, forfriskende sjøluft og om ønskelig en fin svømmetur. I tillegg en privat terrasse over havet og gode kollegaer - alt dette er i badstuen.

Konfektverksted - Kalev Chocolate Shop

Kalev Chocolate Shop, som ligger i det historiske Rotermannkvarteret, tilbereder gaveesker i forskjellige størrelser og former satt sammen av dine favoritt Kalev-godterier.

I tillegg selger butikken eksklusive håndlagde sjokolader og lekre marsipanfigurer, spesielle arrangementsprodukter fra Kalev, samt originale produkter.

Det er også et konfektverksted, hvor alle med en søt tann så vel som de som søker nye opplevelser kan lage eget godteri.

Stella Soomlais studio

Stella Soomlais er en skinndesigner fra den yngre estiske generasjonen. Hun lager skinnvesker og tilbehør med en minimalistisk estetikk. Det er mulig å kjøpe og bestille dem fra studio. I tillegg kan besøkende endre dem for å passe med deres behov.

Stella bruker det beste vegetabilske garvet skinn som eldes elegant og over tid blir egenskapene som er karakteristiske for materialet enda mer synlige.

Studioet tilbyr lærverksteder hvor du kan lage lærarmbånd, klokkeremmer, nøkkelholdere og annet tilbehør. Bruk hendene dine til god bruk og lag en gjenstand med ekte følelser til deg selv eller som en unik gave til noen spesiell.

Takk Visit Estonia for en flott tur med mye bra innhold!

Du finner mer informasjon om Estland og Tallinn her: Visit Estonia

Ble du nysgjerrig eller ønsker en lignende tur?

Jeg håper du kanskje nå ble litt nysgjerrig på et opphold til Tallinn.

Jeg ble på ingen måte ferdig med byen. Det er så mye mer å se og oppleve. Hit må jeg tilbake, og jeg ønsker at Escape sine gjester også får oppleve dette fine landet, som for meg har gått litt under radaren. Her er potensialet stort for både kor, korps og hvorfor ikke legge din neste firmatur hit?


Kontakt oss for å booke din neste tur til Tallinn!