Elvecruise i Portugal

Elvecruise på Douro

Utsikt over gamlebyen i Porto, Portugal, mot Douroelven med sine tradisjonelle Rabelobåter

Elvecruise på Douro - kanskje Europas vakreste elvereise?

I Portugal finner du kanskje en av Europas vakreste elver, Douro. Det er ikke for ingenting at Dourodalen i sin helhet er på UNESCOs verdensarvliste: Dalen prydes med sjarmerende landsbyer, og bratte åssider med drueranker helt ned mot elvebredden. Douro har sitt utspring i Spania og renner i hovedsak vestover til den munner ut i Atlanterhavet, ved byen Porto. Med seg på veien har den plukket opp handelsvarer av mange slag, med druer og vin som den viktigste – men ikke den eneste.

Elven ligger i et rikt jordbruksområde, og det er mye godt kjøtt samt sekundærprodukter som oster og spekemat å bli kjent på et elvecruise på Douro.

Skipene som seiler mellom Porto og Barca d'Alva holder stort sett 4-stjerners standard og oppover, hvilket garanterer for et komfortabelt cruise. Se forøvrig de enkelte cruisene for informasjon om skipet som tar deg med på tur.

De aller fleste elvecruise på Douro varer rundt en ukes tid. Dersom du synes dette blir i korteste laget, står spesialistene våre i skreddersømavdeling klare til å hjelpe deg med en spesialtilpasset ferie.

Våre mest populære Douro-cruise

Severdigheter og opplevelser langs Douro:

Gatebutikk med varer i vinduene

Porto

Den nest største byen i Portugal er både start- og endepunkt for de fleste elvecruise på Douro. Porto er byen som ga landet navnet sitt, men som også har gitt navnet til en av landets aller største eksportvarer: portvinen.

Du kan ikke unngå portvin i Porto, særlig om du begir deg til bydelen Vila Nova de Gaia, som ligger på den sydlige bredden av Douro. Her ligger portvinshusene tett i tett, med de iøyenfallende båtene, barcos rabelos, som brukes til å frakte vintønnene over elven duvende i brisen. Men den mørkerøde nektaren er ikke alt. Porto er en eldgammel by, med røtter tilbake til romertiden, og det skulle bare mangle om det ikke var masse spennende byggverk å se på nært hold her også.

Av bygninger fra romertiden, er det få nevneverdige rester. Men jo nærmere vår tid man kommer, desto mer spennende og slående er arkitekturen. Casa da Música fra 2005 er blant de nyeste skuddene på stammen, og føyer seg godt inn i rekken over spennende arkitektur i Porto. Av eldre bygg som er verdt å få med seg, troner katedralen fra 1100-tallet høyest for mange. Du får se langt mer om du tar en tur i sightseeingbuss. Spør om bord i skipet for de beste tilbudene.

Porto har sett en markant økning i antallet turister som besøker byen siden årtusenskiftet. Dette har gjort det lett å finne spennende overnattingssteder hvis du ønsker å bli i byen et par dager før eller etter elvecruiset.

Fontene med lyse farger

Salamanca

Den ligger i nærheten av en helt annen elv, men Salamanca er allikevel et viktig stoppested på nesten alle elvecruise fra Porto. Spanias gylne by har så mye å tilføre en kulturell rundreise herfra at det nesten bare måtte bli sånn.

Elvecruise på Douro går vanligvis til grensebyene Barca d'Alva på portugisisk side og Vega de Terrón på spansk side. Herfra er ikke elven lenger farbar for de fleste elvecruiseskip, men det betyr ikke at de mange severdighetene lenger inn i landet ikke er tilgjengelige: bare dra til Salamanca for å bekrefte det. Gjennom spennende landskap etter avstigning, ankommer bussen denne vakre byen som kanskje er aller mest kjent for å ha verdens tredje eldste universitet – etter Bologna og Oxford.

Ærverdige utdannelsesinstitusjoner til tross, vi får anta at man ikke reiser til Salamanca for studiepoengene. Dannelsen skal man derimot få gjort mye med – byens arkitektoniske arv innbyr til mye utforskning. De to katedralene som ligger side om side ble bygget med rundt 450 års mellomrom. De to klostrene midt i byen – ett i ruiner, og ett i godt stand – er eksotiske for oss som ikke kommer fra katolske land. Alt er utført i den særegne sandsteinen fra området, som gir byen sitt gylne skjær.

Tiden i Salamanca føles ofte så alt for kort. Tar du med en matpakke kan du bruke mer tid på å utforske, men da går du kanskje glipp av de lokale matfavorittene chanfaino (svinekjøtt i ris), cocido (gryterett på kikerter) og hornazo (kjøttpai).

Kulturlandskap

Vingårder i dalen av elven Douro, Portugal

Douros vinområder

Langs elven er det vinranker så langt øyet kan se, og med de store variasjonene i mikroklimaer, lages det overraskende mange forskjellige typer vin i Douro. Regionen deles i tre underdistrikter, og alle har sine egne varierte uttrykk.

Området som ligger nærmest Porto – og dermed lengst ute i elveløpet – er Baixo Corgo (nedre Corgo). Dette er underdistriktet som langt på vei får mest nedbør. Derfor er det også her du finner prosentvis mest dyrket vinmark i regionen. Selv om det er noe portvinsråstoff som kommer herfra, er det hovedsakelig de enklere vinene. Der Baixo Corgo virkelig skinner, er i saftige rødviner og friske hvitviner. Variasjonen i druesorter som dyrkes her er enorm, du vil garantert finne både gamle venner og nye favoritter.

Elven Corgo renner inn i Douro fra nord, og etter å ha passert stedet de samles, er vi over i Cima Corgo (øvre Corgo), og i hjertet av de beste markene for portvin. Her er navnene på de forskjellige portvinshusene lett leselige fra skipet oppover i terrassene på elvebredden. Midt i underdistriktet ligger byen Pinhão, og de fleste av våre elvecruise stopper her. Det skal du være glad for, byen er pepret med fantastiske steder å spise og drikke.

Lengst øst i Douro ligger det største underdistriktet Douro Superior. Dette er det tørreste distriktet og også det med minst dyrket mark. Distriktet strekker seg helt til den spanske grensen ved Barca d'Alva, der de fleste elvecruise vender nesen tilbake mot Atlanterhavet og Porto. Men om du følger nesen, vil du kunne snuse opp noen nye favoritter, selv blant vinene som produseres her. Særlig lages det spennende hvitviner herfra, helt øverst i vinmarkene, på 400 – 700 meters høyde.

Reisekalender

Juni 2021

Juli 2021

August 2021

September 2021

Oktober 2021

April 2022

Mai 2022

Juni 2022

August 2022

September 2022

Oktober 2022