Tigerredet
Tigerredet

Nepal og Bhutan

Vil du ha tilbud på en skreddersydd reise?
Eli-Ann Nerhagen

Dra på eventyr i lykkeland

Bhutan er enestående og ligner ikke på noe annet. Om det er et sted du bør prøve lykken, er det faktisk her! Når vi kaller det lykkeland, er det ikke bare en frase – dette lille landet måler faktisk «bruttonasjonallykke». Der hvor vi måler bruttonasjonalinntekt og bruttonasjonalprodukt, har folket i Bhutan innsett at det er noe som er vel så viktig å måle som penger. Er ikke det helt nydelig?

Naturen i Bhutan kan få fram lykkefølelsen i hvem som helst. Her er det ruvende fjell på over 7000 meter, og selveste Himalaya omkranser og beskytter de dype dalene og de grønne, frodige skogene med sitt eksotiske plante- og dyreliv.

Et land som har vært isolert i århundrer og bare fått minimal påvirkning utenfra, får også et skjær av mystikk og magi. Sagn, myter og eventyr sammen med farger, fest og folklore gjør dette til et eventyrland det er en opplevelse for livet å få besøke!

Bhutan balanserer imidlertid sin historie og mystikk godt med det moderne liv, og landet er ikke en frosset tidskapsel. Landet er høyst levende og befolkningen er fullt på høyde med den moderne verden. Kanskje er de bare lykkeligere enn folk flest …?

Nepal er en annen verden og også noe for seg selv. Hånd i hånd med utendørsaktiviteter finner du åndeligheten som preger det nepalske samfunnet gjennom generasjoner. Kathmandu – enorme templer med nysgjerrige aper og smale, støvete gater med millioner av fargerike mennesker. Organisert kaos der åndelighet og skjønnhet lyser gjennom.

Bhutan og Nepal er en fantastisk kombinasjon for deg som vil ha noe helt annet.


Smil møter du overalt. Kanskje kommer du hjem som et lykkeligere menneske?

Her er vårt reiseforslag:

Dag 1: Avreise fra Oslo.

Dag 2: Ankomst i Kathmandu hvor dere blir møtt og kjørt til hotellet

Hovedstaden i Nepal, Kathmandu, ligger 1336 m over havet og er på 218 kvadratkilometer. Dalen i dag inneholder tre store bosetninger; Kathmandu, Bhaktapur og Patan, og de har hver sin karakter med templer, kunstverk og arkitektur og en variert kalender med fester og festivaler. Alle tre har sine røtter i å være hovedsteder. I dag er dalen full av ferdigbygde templer og steder, delikat gravert stein, tre- og metallbilder og historiebelagte helligdommer som står som et vitnesbyrd om de gamle og rike arkitektoniske bygningene.

Dag 3: Rundtur i Kathmandu City, Swayambhunath og Patan

Kathmandu City unngår aldri å imponere førstegangsbesøkende med sine storslåtte palasser, gårdsplasser og templer bygget i Malla-perioden. Durbar Square inkluderer Hanuman Dhoka Royal Palace, det historiske setet for kongedømmet, det storslåtte Taleju-tempelet, Kumari Ghar, residensen til den levende gudinnen Kumari, Ashok Vinayak, også kalt Kathmandu Ganesh, et tempel uten filial og Kal Bhairav, Guds vrede. Hovedstaden har sitt navn fra den gigantiske pagoden Kasthamandap (ødelagt av jordskjelvet i 2015), som sies å ha blitt bygget ut av et enkelt tre. Siden Malla-kongens tid har Durbar-torget vært byens sosiale, religiøse og politiske kontaktpunkt. Hele området er en av de travleste markedsplassene med butikker som selger grønnsaker, lokale krydder, klær og alt mulig annet.

Kathmandu Nepal

Kathmandu

 

  • Kathmandu Nepal
  • Nepal kvinne
  • Swayambhunath stupa Kathmandu Nepal
  • gangtey monastery Bhutan

Dag 4: I dag kjører dere fra Kathmandu til Pokhara
På kvelden har dere en båttur på Phewa Lake. Pokhara er et paradis med naturlige perler og kulturarvsteder som innsjøer, grotter, templer av buddhistiske og hinduer sammen med fjell. Nyt utsikten mot nord over åsene fra Phewasjøen til de hvite toppene i Annapurna og Lamjung-områdene.

Pokhara Valley er inngangsporten til Annapurna-regionen og en av de vakreste stedene i Nepal. Den vakre dalen er forsterket av sine vakre innsjøer Phewa, Begnas og Rupa, omgitt av isbreområdet i Annapurna-området av Himalaya.

Dag 5: Heldagstur i Pokhara Valley
Heldagstur i Pokhara Valley hvor dere får se Mahendra-grotten, Devis-fossen, Gupteshwor-grotten, Seti Gandakielven, Phewainnsjøen og Baharitemplet.

Dag 6: Fra Pokhara til Chitwan
Kjøretur fra fra Pokhara til Chitwan, dette tar cirka seks timer. Chitwan nasjonalpark er Asia’s best bevarte område for bevaring av dyr, hvor villdyrene har det bra og deres områder har blitt godt bevart.

Dag 7: Chitwan
Klar for jungelen? Det blir jungelaktiviteter i Chitwan om morgenen, før litt fugletitting. Av 519 fuglearter er det registrert 276 arter i dette området, dere får hjelp til å identifisere noen av artene. Så er det tilbake til hotellet for en god frokost før dere skal møte elefantene! Dere lærer mer om disse fascinerende dyrene under et besøk til elefantstallen. (Merk: Elefantbading gjøres i sommersesongen, da elefanter elsker å bade i elva. Elefanter blir ikke tvunget til å ta bad i den kalde årstiden.) Etter lunsj kjører dere til Chitwan Nasjonalpark for å se klekkeprosjektet av alligatorer som ble grunnlagt av Frankfurt Zoological Society.  Etterpå blir det padling i tradisjonell kano for en stille tur ned elven Rapti for å se fugler, krokodiller og dyr i elven.

Elefant i Chitwa

Dag 8: Kjør fra Chitwan til Katmandu

Dag 9: Besøk Pashupatinath, Boudhanath og Bhaktapur City
Pashupatinath er et av de mest hellige templer for hinduer og ligger fem kilometer øst for Kathmandu. Krønikene indikerer at templet eksisterte før 400 f. Kr. Pashupathinath er også det mest hellige sted hvor hinduene kremerer de døde. Bouddhanath ligger åtte kilometer øst for sentrum av Katmandu og er en av de mest imponerende landemerkene i Kathmandu.   Bhaktapur City er den urbane byen fra middelalderen, også kjent som Bhadgaon, og har et areal på 4 kvadratkilometer. Bhaktapur betyr «byen av hengivne». Vi besøker også Nyatapola-tempelet, som på 98 fots høyde ikke bare er det høyeste tempelet i dalen, men også et av de beste eksemplene på tradisjonell nepalsk tempelarkitektur.

Dag 10: Paro og Thimpu
Frokost før vi skal ut til flyplassen og fly til det hemmelighetsfulle og myteomspunne Bhutan og Paro. Hvis været viser seg fra sin beste side, vil flyreisen til annerledeslandet  by på en praktfull utsikt over Mount Everest, Mount Kanchenjunga, det hellige bhutanske fjellet Jumolhari og Jichu Drake-fjellkjeden. I Paro ligger Bhutans eneste flyplass, og kun Druk Air, det nasjonale flyselskapet, flyr passasjerer inn og ut av landet. Dette bidrar også til å begrense turismen, siden ankomst til Bhutan nesten bare er mulig med fly.

I Bhutan er luften klar, arkitekturen meget egenartet, religionen særegen og alltid til stede og kunsten førsteklasses. Landet har aldri vært kolonisert og fremstår derfor som helt spesielt. Landet er kjent for sine mange forseggjorte klostre. Mange av dem er flere hundre år gamle, men de er fortsatt i bruk for landets mange buddhistmunker. Religionen er en del av dagliglivet og bønneflaggene blafrer overalt for å spre håp og gode ønsker i henhold til karmaloven. Hele året arrangeres det fargesprakende festivaler med spirituell musikk, dans og parader.

Bhutan består av mange trange og dype dalfører. For å komme seg fra ett sted til et annet, må man ofte over høye fjellpass. Bhutans innbyggere holder naturen hellig, og det er nettopp landets natur turister fra hele verden ønsker å oppleve. Paro ligger i et nydelig dalføre på rundt 2000 meters høyde og er et passende første møte med Bhutan. Vi kjører en times tid langs elveleiet til vi kommer til Thimpu, landets hovedstad. Underveis vil vi få utsikt til Tamchog Lhakhang, tempelet som er viet til brobyggeren. Passende nok fører en av de få jernbroene som er igjen over til selve tempelet.

Thimpu ble hovedstad i 1961 og har omtrent 50 000 innbyggere. Landets spesielle arkitektur, levestil og kultur gjenspeiles i alle byens store og små gater. Dette er ettermiddagen til å utforske shoppingmulighetene i tradisjonelle kunsthåndverkbutikker og boder, mens du føler på stemningen. Innbyggerne i sine flotte og fargerike drakter er utrolig flotte å se på!

Veien fra Phuntsholing til Paro

Dag 11: Thimphu – Punakha

Etter frokost kjører dere til Punakha, som er Bhutans tidligere hovedstad, via Dochula pass. Veien svinger seg oppover mot fjellpasset Douchu La på 3200 meter. Risterrasser byttes ut med fargerike bønneflagg, og er dere heldige med været får dere en flott utsikt mot Gangker Punsum, Bhutans høyeste fjell på 7 570 moh. Både klima og vegetasjon endrer seg når dere kjører nedover til «bare» 1250 moh i Punakha.

Mens dere er i Punakha kan dere besøke Punakha Dzong, landets vakreste Dzong, som er bygget i 1637 av Shabdrung Ngawang Namgyal, og ligger mellom Pho Chu (Male River) og Mo Chu (Female River). Her ble landets første konge kronet i 1907.Etter lunsj er det utflukt til Khamsung Yulley Namgyal Choling Monastery. Middag og overnatting på hotellet.

Dag 12: Punakha – Wangdiphodrang – Thimphu
Etter frokost kjører dere til Wangdiphodrang, og på veien dit stopper dere en stund for å se Chimi Lhakhang, også kalt «Fertility Temple». Dere drar på sightseeing i dalen Wangdiphodrang og til Wangdiphodrang Dzong (utsiden) bygget i 1638. Legenden forteller om folket som lette etter Dzong; fire ravner ble sett flyende bort i fire retninger. Dette ble ansett som lovende tegn, dette representerte spredningen av religion til de fire punktene i kompasset. Dzong ligger ved sammenslåingen av elvene Mo Chu og Tang Chu. Etter lunsj går turen videre til Thimphu. Kvelden er til fri disposisjon.
Middag og overnatting på hotellet.

Thimpu Bhutan

Dag 13: Thimphu – Paro
Etter frokost kan dere besøke Nasjonalbiblioteket, som har en stor samling av gamle buddhistiske manuskripter og så besøke maleskolen, kjent for frihåndskunst og også Folkemuseet.
Etter lunsj besøker dere Crafts Emporium for å se utsøkte tradisjonelle håndverk og tekstiler. På kvelden kjører dere til Paro.
Middag og overnatting på hotellet.

Dag 14: Paro sightseeing (Høyde 2280 m)
I dag får dere se det «alle» forbinder med Bhutan, nemlig Taktsang kloster, også kalt Tigerredet. Det er kanskje det mest berømte fotomotiver fra landet, så her er det bare å ha kamera klart! Navnet Tigerredet har det fått fordi guruen Rinpoche kom ridene hit på en tiger.

En kort kjøretur tar dere til Satsam Chorten, stien klatrer gjennom vakker furuskog, mange av trærne festet med spansk mose og en sporadisk lund av flagrende bønneflagg. Vi stopper for hvile og noen lette forfriskninger ved Taktsang Jakhang (kafeteria) og deretter gå litt videre til dere ser Taktsang kloster. Det ligger 900 meter over Parodalen og er Bhutans mest spektakulære og helligste kloster. Som kastet inn i fjellet, omgitt av skog og med forgylte spir er det unektelig et syn for guder. Det er bygget på sakral jord og akkurat der Bhutans buddhistiske grunnlegger, Guru Rinpoche, sies å ha landet på ryggen til en gravid tiger fra det nordlige Pakistan. Han innførte buddhismen i Bhutan og Tibet, og klosteret er et viktig valfartssted. Taktsang brant ned for noen år siden, men er i ferd med å gjenreises. Et utrolig sted!

Taktshang, Bhutan

Taktshang, Bhutan

Etter lunsj blir det besøk på Ta dzong, et gammel vakttårn som siden 1967 har vært Bhutans nasjonalmuseum, Om kvelden besøker dere Pressgyel Dzong, som nå er i ruiner. Det er  bygget av Shabdrung Ngawang Namgyal for å feire seieren over de tibetanske inntrengerne i1644; dzongnavnet betyr faktisk «seirende trykk». Dzong ble brukt som et administrativt senter til 1951 da en brann forårsaket av en lampe ødela den. Deretter besøker dere Kyichu Lhakhang, en av Bhutans eldste og mest hellige klostre fra innføringen av buddhismen i det 8. århundre.
Middag og overnatting på hotellet

Dag 15 Avreise (Høyde 2280 m)
Tidlig morgen for å kjøre til flyplassen og reise hjem.

Pris per person hvis to personer reiser sammen er fra kr. 37 300,-*
Singelromstillegg er cirka kr. 4 950,-

Prisen inkluderer:
– Tur/retur Oslo-Kathmandu med Qatar Airways i økonomiklasse og flyskatter
– Tur/retur Kathmandu-Paro med Druk Air i økonomiklasse og flyskatter
– 4 netter dobbeltrom med overnatting i Hotel Shanker, Kathmandu, inkludert frokost
– 2 netter dobbeltrom med overnatting i Atithi Resort & Spa, Pokhara, inkludert frokost
– 2 netter dobbeltrom med overnatting i Tigerland Resort, Chitwan, inkludert daglig frokost, lunsj og middag
– 5 netter / 6 dager Bhutan tur med twin senger og overnatting på regjeringens anerkjente turistklassehoteller på fullpensjon
– All landtransport med privat kjøretøy
– Ekskursjoner i henhold til reiseruten.
– Engelsktalende guide gjennom hele turen
– Avgifter til monumenter nevnt i programmet
– Alle sightseeingturer og utflukter i henhold til reiseplanen ovenfor
– Transport i eget kjøretøy med aircondition
– Visum til Bhutan

Prisen inkluderer ikke:
– Visum til Nepal
– Flybilletter
– Lunsjer og middager som ikke er i Chitwan og i Bhutan
– Tips
– Drikke

*Prisen gjelder i periodene juni-august og desember- februar. Hvis dere ønsker å reise de andre månedene er det et tillegg på cirka kr. 2 200,- per person.