Den fantastiske katedralen i Santiago de Compostela.
Den fantastiske katedralen i Santiago de Compostela.

Pilegrimsvandring til Santiago de Compostela

Vil du ha tilbud på en skreddersydd reise?
Marit Vike

/ Den klassiske pilegrimsturen

Vurderer du en vandring langs den klassiske pilegrimsruten i Nord-Spania? Vi kjenner området godt, og hjelper deg gjerne med planleggingen av turen. 

Å vandre gjennom vakkert landskap langs idylliske landeveier, gjennom flotte fjellområder med pittoreske landsbyer –  og med den fantastiske katedralen i Santiago de Compostela som ditt endelige mål, er en drøm for mange.

I århundrer har pilegrimer vandret langs disse veiene. Mange har religiøse grunner til å gjøre vandringen, men årsakene er nok like mange som menneskene. Noen vil nyte naturen og det sosiale livet langs ruta, noen tar det som en vandring i stille ettertanke og en reise like mye inn i seg selv, og  noen er interessert i historie og kultur – eller alt på én gang.

Uansett årsak til at du reiser, vil vi gjerne hjelpe deg å tilrettelegge for en fin opplevelse!

Veien snor seg gjennom vakkert landskap og landsbyer. Forvent noe vakkert bak neste sving!

Dette er for deg som vil ha turen tilrettelagt med bagasjetransport og overnatting på enkle, små og personlige overnattingssteder langs ruten. Du kan dele pilegrimsruten opp i etapper slik det passer deg. Hvor man dager har du til rådighet? Hvor man kilometer ønsker du å gå per dag?

Programmet vi har satt opp under er et eksempel på en av de mest populære etappene, (etappe 10 a) fra León til Santiago de Compostela i Spania.

DAG 1: ANKOMST LEON
En flott mulighet til å utforske den historiske byen før du går videre på pilegrimsreisen. León var kongedømmets hovedstad i middelalderen, samt en historisk enklave på pilgrimens rute til Santiago de Compostela. Besøk Pulchra Leonina (det ‘sixtinske kapellet’ av spansk arkitektur), den gamle ‘Hospital de San Marcos’, som i dag er en luksuriøs ‘parador’ og Gaudí-designet Casa de Botines.

 

DAG 2: LEON  – HOSPITAL DE ORBIGO
Etter forstaden til León (vi anbefaler å ta bussen for å unngå forstedene, offentlig buss hver 20 min til Virgen del Camino), vil du starte en fin tur på stier og grusstier mot en av de vakreste landsbyene på turen, Hospital de Órbigo. Du vil krysse den berømte og pittoreske broen Puente de Órbigo, og underveis ser du fjellene i León i det fjerne.
Fra: León (822 moh) til Hospital de Orbigo (819 moh)
Distanse: 36 km
Tid: ca. 9 timer

Katedralen i Astorga ble bygget av selveste Gaudí.

DAG 3: HOSPITAL DE ORBIGO – ASTORGA
Dagens etappe er overgangsetappe mellom Meseta, det solbrente platået og Ios Montes de Leon i vest. Denne korte etappen vil gi deg rikelig tid til å besøke Astorga, en imponerende by hvor du blant annet kan se den gotiske katedralen som ble bygget av Gaudí. Og du kan ikke forlate Astorga uten å prøve den lokale sjokoladen!
Fra: Hospital de Orbigo (819 moh) – Astorga 869 moh)
Distanse: 17,8 km
Tid: Ca. 4,5 timer

DAG 4: ASTORGA  – RABANAL DEL CAMINO
I dag venter et fjellrikt landskap. Det er ingen svimlende fjelltopper eller dype daler, men høye fjellrygger. De autentiske landsbyene med sine typiske steinhus gir den riktige «fjellatmosfæren». Den lille landsbyen Rabanal del Camino er et fredelig og vakkert sted å overnatte og slappe av før morgendagens lange etappe.
Fra: Astorga (869 moh) – Rabanal del Camino (1149 moh)
Distanse: 20,6 km
Tid: Ca. 5 timer

DAG 5: RABANAL – PONFERRADA
Du er på landet, luften er frisk og du har god og innholdsrik rik matpakke med deg. Ved en høyde på 1504 passerer du Cruz de Ferro, etappens høyeste topp. Utsikten herfra kan ta pusten fra deg, men det er ikke så lurt å stoppe for lenge. Langt vest skimter du Pontferrada, et bevis på at etappen fortsatt er lang. Du vil så gå nedover til Abeco og Molinaseca, to flotte landsbyer. Herfra er det noen få kilometer til Pontferrada.
Fra: Rabanal del Camino (1149 moh) – Pontferrada (543 moh)
Distanse: 32,7 km
Tid: Ca. 8,5 timer

Pintxos – Baskerlands svar på tapas. Nyt det!

DAG 6: PONTFERRADA – VILLAFRANCA DEL BIERZO
I dag tar turen deg gjennom det frodige regionen El Bierzo, som ligger i fjellene. Ta deg tid til å smake på de deilige, lokale kirsebærene hvis du reiser om sommeren, utsøkte herdede kjøttvarer og andre regionale delikatesser. I Villafranca, kjent som «lille Compostela», besøk hagen til Iglesia de Santiago, St James kirke.
Fra: Pontferrada (543 moh) – Villafranca del Bierzo (511 moh)
Distanse: 22,5 km
Tid: Ca. 6,5 timer

DAG 7: VILLAFRANCA DEL BIERZO – O CEBREIRO
Dette er enda en flott fjelletappe som vil bringe deg fra Castille til Galice. Når du forlater Villafranca, følger reiseruten dalen og … motorveien! For å unngå dette, er muligheten å ta en fotsti som går til landsbyen Pradela (940 moh) og nedover til Trabadelo (600 moh), hvor den møter den opprinnelige ruten. Velger du dette, belønnes du med fantastisk natur! Målet for dagen er uansett magiske O Cebreiro, en av hovedplassene på veien mot Santiago de Compostela.
Fra: Villafranca del Bierzo (511 moh) – O Cebreiro (1300 moh)
Distanse: 30 km
Tid: Ca. 8 timer

DAG 8: O CEBREIRO – TRIACASTELA
Fra O Cebreiro følger du stien på fjellryggen. Når været er godt, får du en fantastisk utsikt over landskapet i regionen Galicia (høyeste topp i Alto del Poyo, 1337 moh). Fra Alto begynner du å gå videre nedover i dalen gjennom et frodig landskap til landsbyen Triacastela.
Fra: O Cebreiro (1300 moh) – Triacastela (665)
Distanse: 21 km
Tid: Ca. 5,5 timer

Stemningsfullt i O Cebreiro om kvelden.

DAG 9: TRIACASTELA – SARRIA
Fra Triacastela kan du velge mellom to reiseruter. Den første ruten passerer Samos (532 moh) og klosteret der (ikke bruk tid på å besøke dette innvendig). Den andre ruten er kortere og krysser Gallice-regionen, og byr på små, sjarmerende landsbyer.
Fra: Triacastela (665 moh) – Sarria (420 moh)
Distanse: 17,5 km
Tid: Ca. 4,5 timer

DAG 10: SARRIA – PORTOMARIN
I dag er det en rolig tur gjennom vakre og fredelige landsbyer under eiketrær og langs stille landeveier. Underveis vil du få øye på mange galisiske tradisjonelle ‘hórreos – et slags stabbur. Et tips er å besøke den vakre romanske kirken i landsbyen Barbadelo. Din destinasjon for natten er byen Portomarin.
Fra: Sarria (420 moh) – Portomarin (550 moh)
Distanse: 22,5 km
Tid: 6 timer

DAG 11: PORTOMARIN – PALAS DE REI
Du starter dagen fra den vakre landsbyen Portomarin, i dag kommer du til  å krysse elven Miño (Galicias lengste elv) og stige oppover bakover mot Serra de Ligonde. Du passerer fine landsbyer som Gonzar og Ventas de Narón i dag, så dette er en vakker del av turen.
Fra: Portomarin (550 mh) – Palas de Rei (565 moh)
Distanse: 24,5 km
Tid: Ca. 6,5 timer

Pilegrimer velkomne. Godt å vite.

DAG 12: PALAS DE REI – ARZUA
I dag fortsetter pilegrimsturen nedoverbakke, forbi landsbyen Casanova og den herlige landsbyen Leboreiro. Ta gjerne en pause i den livlige markedsbyen Melide, hvor du bør prøve blekksprut, Galicias mest klassiske rett. Turen krysser flere bekker og følger et skogspor som fører deg til landsbyen Boente og kirken Santiago. Neste stopp er den vakre middelalderbyen Ribadiso, og til slutt byen Arzúa, kjent for sin lokale ost. I Arzúa bør du besøke kirker Santa María og Magdalena.
Fra: Palas de Rei (565 moh) – Arzua (389 moh)
Distanse: 29,4 km
Tid: 7,5 km

DAG 13: ARZUA  – LAVACOLLA
Dagens tur tar deg gjennom vakre skoger, søvnige landsbyer og over elver for det meste av dagen. Kapellet Santa Irene, med sin unike statue av Santiago, er verdt et besøk. Gå heller ikke glipp av den vakre landsbyen Rúa. Resten av ruta til Lavacolla ligger langs en blanding av gode og rolige landeveier og skogspor. Lavacolla var det punktet hvor pilegrimer pleide å vaske seg i elva som forberedelse for deres ankomst i Santiago de Compostela.
Fra: Arzua (389 moh( – Lavacolla (320 moh)
Distanse: 28,8 km
Tid: Ca. 7,5 timer

Den er mektig, katedralen i Santiago de Compostela.

DAG 14: LAVACOLLA  – SANTIAGO
Fra Lavacolla  går du langs høye rekker med eukalyptustrær til Monte do Gozo (368m av fjellet) og her får du ditt første glimt av katedralen i Santiago. Selv om du nå har ankommet pilegrimsmålet, er det likevel  mye som gjenstår av turen!  Du bør utforske arkitekturen og nyte den fantastiske atmosfæren i denne åndelige og kulturelle byen. Vi anbefale at du får med deg pilegrimsmesse i Santiago. Denne etappen er kort, men ikke bruk opp energien, du har en by å besøke!
Fra: Lavacolla (320 moh) – Santiago (264 moh)
Distanse: 10,1 km
Tid: 3 timer

DAG 15
Turen avsluttes etter frokost. (Mulighet for ekstra netter).

Du kan også starte turen i Sarria og gå til Santiago de Compostela – 6 netter.

Stiene er godt merket. Noen stigninger kan være tøffe, men turen passer for alle som er i en viss fysisk form. Og føler du deg sliten underveis, er det kafeer og barer hvor du kan ta en velfortjent pause.

Pris per person er kr. 14 780,- i delt dobbeltrom
Dette inkluderer:
– 14 netter i delt dobbeltrom
– Halvpensjon (kun frokost i Santiago)
– Kart/beskrivelse på turen
– Bagasjetransport

Våre pilegrimsturer kan økes med antall dager. Vi kan tilby pilegrimsturer i Frankrike, Portugal, Italia og også andre turer i ovennevnte områder

Send forespørsel