Kypros
Med sin beliggenhet øst i Middelhavet er Kypros den tredje største øya etter Sicilia og Sardinia. Her finnes sjarmerende landsbyer, et godt utvalg av hoteller, utallige gode lokale restauranter, hyggelige kafeer og varierende natur. Øya domineres av to fjellkjeder, Troodos-fjellene og Kyrenia-fjellene. Det høyeste fjellet er Olympos med sine 1 952 meter og en del av Troodos. Mesaoria er flatt sletteland mellom disse to fjellkjedene, og det er her den delte hovedstaden Nikosialigger. Øya er delt i en gresk-kypriotisk del (Kypros) og en tyrkisk-kypriotisk del (Nord-Kypros).
Infrastrukturen på øya holder god standard, en firefelts motorvei går langs hele sørkysten og binder sammen alle de store byene på Sør-Kypros. Gresk er morsmålet, men engelsk er godt utbredt og snakkes av de fleste.
Pafos
Fram til begynnelsen på 80-tallet var Pafos en liten og rolig fiskelandsby med et par tavernaer og hoteller. I dag er Pafos betydelig utbygget men byen har klart å bevare den genuine kypriotiske sjarmen. Her kan man gå turer, nyte god mat og drikke på hyggelige lokale restauranter, shoppe eller bare rusle rundt blant kulturskatter fra antikken. I tillegg til det hyggelige havneområdet er det en stor arkeologisk park her som i 1980 ble innlemmet på UNESCOs verdensarvliste på grunn av sine verdifulle funn fra antikken.Pafos ligger 140 kilometer fra Larnaca flyplass, og transfertiden er cirka halvannen time.
Klima
Kypros kan skryte av 340 soldager i løpet av året. I november er gjennomsnittstemperaturen 18 grader. Det kan komme noen regnskurer så det er lurt å pakke med en vann- og vindtett jakke og en varm jakke til kvelden. Temperaturen i sjøen ligger vanligvis på cirka 20 grader på denne tiden av året.
Mat og drikke
Du finner et sunt og smakfullt middelhavskosthold på Kypros. Meze tilsvarer spanjolenes tapas, og består av et stort antall småretter med grønnsaker, ost, kjøtt og fisk. Det blir ofte servert opp til en 12 -15 forskjellige småretter, så her gjelder det å ikke spise for mye ved første servering!
Kypros produserer deilig oster, og både kypriotisk yoghurt og poteter kjenner vi jo fra før. Andre godbiter er kleftiko - ovnstekt eller grillet lammekjøtt, tavas - gryterett med kalvekjøtt, souvlaki- grillede stykker lammekjøtt eller svinekjøtt på små grillspyd, og moussaka som er hakket lamme- eller storfekjøtt dekket av poteter og auberginer eller squash smakstilsatt med deilige krydderurter.
Gode solmodne grønnsaker og frukt er selvfølgelig med i kostholdet. Du finner gode lokale viner på Kypros, både røde og hvite. Keo og Leon er lokale ølmerker, og Carlsberg har et stort bryggeri på øya. Prøv også den kypriotiske kaffen som er en liten kruttsterk sinnatagg, gjerne tilsatt sukker.